Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   9 / 375
(#) tp hozzászólása Aug 13, 2007 /

Letőltöttem a dip trace-t! Úgyhogy nem kell más formátumban a rajz! egész jó kis program Viszont nagy vonalakban írhatnál a kör múködéséröl! illetve az ic-k tipusait is sikerült megtalálni!! Kezdő vagyok úgymond most barátkozok a digitális technikával ( na nem mint ha analógban már májsztró lennék)
(#) Medve válasza tp hozzászólására (») Aug 13, 2007 /

Megmondom a frankót: Nem tudom, hogy működik, de egyszerű, egyfajta számláló az alapja. Van CNC-m de nem ilyen vezérlővel megy (GAL-lal oldottam meg) Ez csak azért épült, hogy ha bedöglik, legyen mire cserélni...Működik, de elküldöm az EWB szimulációt is...
(#) Master_of_the_web válasza Medve hozzászólására (») Aug 13, 2007 /

Helló!

Köszi a választ!

Idézet:
„--Hol lehet beszerezni az említett mikrovezérlőt?
Egy elektronikai alkatrészboltban vásárolható ill megrendelhető”

Azért ha ennyire egyszerűen be tudnám szerezni, akkor nem írtam volna ide. Bementem több alkatrészboltba és -Mi? vagy -Az meg micsoda? jellegű válaszokat kaptam.

Egyébként a cikkben nem ír semit a vezérlésre használt szoftverről meg programozó áramkörről. Azért tettem fel a kérdést hátha itt valaki ismer ilyesmi programot

Esetleg, ha valakinek van ilyen tolómérője megnézné van-e rajta kivezetés?

Lehet majd írokmailt a szerzőnek részletesebb infóért.

üdv
(#) Topi válasza Master_of_the_web hozzászólására (») Aug 13, 2007 /

Lidl-ben, 3000Ft-os digit tolómérő, elem mögötti kis rést kinyitva. Van egy 15E forintosunk is, és azon is van.
(#) Medve válasza Master_of_the_web hozzászólására (») Aug 13, 2007 /

Hm...Hát mifelénk sem tudja az eladó, hogy mi az az IC amit elad, vagy megrendel, végül is nem is kell tudnia, Mondod a típust Ő meg megnézi a nagykerben, hogy van -e. Ne kérdezgessen, nem az a dolga, (sajnos), hozza, viszed. És kész.

A PIC-ek világában úgy történik a programozás, hogy egy szövegszerkesztővel megírod a progit (ez esetben megkapod)(*.asm), ezt le kell fordítani "memóriatartalommá" egy kis progival (*.hex) és egy másik kis progival be kell küldeni azt a PIC-be. A PIC és a PC kapcsolatát a "PIC égető" hardver adja, egy 1xű kis áramkör. Van egy kis kezdeti beruházás, ha ezzel akarsz foglalkozni...A gyagyi tolómérőkön nem szokott lenni csati, de a következő kategórián, egy jól észrevehető gumidugó takarja a mobiltelefonokon levő csatihoz hasonló alig barkácsolható eszközt.

Hmmm Topi! 3000? Hogy szalad az idő! Már ennyiért...ez esetben tárgytalan, amit mondtam
(#) Topi válasza Medve hozzászólására (») Aug 13, 2007 /

Igen... A régit tólómérőnk 15E forint volt... Ez meg 3000Ft...
(#) Master_of_the_web válasza Medve hozzászólására (») Aug 13, 2007 /

Megnézte a gépén, hogy tud-e ilyet rendelni, és akkor mondta, hogy nem. pff

PIC-ekkel már eddig is foglalkoztam bizonyos szinten, van is több égetőm azokhoz, de ez a baromi hosszú nevű mikrovezérlő eléggé ismeretlen számomra. Szóval akkor nem ismeri senki?
(#) Master_of_the_web válasza Topi hozzászólására (») Aug 13, 2007 /

Ez jó, akkor nyilván rá is lesz írva a nyákra, hogy melyik láb micsoda.
Egyébként nekem is van egy 15e forintos digit tolómérőm, de azon nincs ilyen kivezetés most nézem, úgyhogy venni kell méghozzá kettőt...

üdv
(#) imbra válasza Master_of_the_web hozzászólására (») Aug 13, 2007 /

Üdv! A kereset chip egy Motorola. A lenti linkre katt, majd a jobb felső sarokban beírod a keresendő chip nevét, és megkapod az adalapját. ZoliBővebben: Link
(#) Lucifer válasza Master_of_the_web hozzászólására (») Aug 13, 2007 /

Ha csak panelfúrásra kell akkor egyszerűbb a dolog.
Nem kellenek nagy nyomatékú léptetőmotorok mivel nem kell az "anyagban" mozognod. Sima kefés mocival illetve enkóderszalaggal megoldható. A mechanikának sem kell kottymentesnek lennie, ha szalagot alkalmazol. Jelenleg én is töröm egy hasonló projekten a fejemet. Egy USB-s PIC vezérlene szintén két DC motort, és egy pár egyéb perifériát. Az USB nem feltétel, simán meg lehet oldani soroson is.

Szeretem papírra illetve txt fájlokba vetni a gondolataimat, az eddigi okoskodásaimat csatoltam.

szervo.txt

(#) Master_of_the_web válasza Lucifer hozzászólására (») Aug 14, 2007 /

Húú, ha jól olvastam te SMD beültetőn agyalsz, az azért komolyabb cucc lesz mint a panelfúró, sokkal több mindent kell vezérelni, de az elmélet nem rossz.

Én az eredeti leíráshoz ragaszkodva szeretném két szkenner egymásba való építésével megoldani, a gáz csak az, hogy nem tudom tudok-e szerezni ilyen mikrovezérlőt magyarországon, de remélem igen. A végén lehet tényleg PIC-es megoldásra lesz szükség, csakhát ehez már adott a program.

üdv
(#) tp hozzászólása Aug 19, 2007 /

Helló mindenkinek! még pár hozzászólással ezelőtt linkeltem be ezt a rajzot. úgydöntöttem megépítem. De 74ls122 ic-t nem kapok sehol lehet valahogy a 74ls123mal helyettesíteni? vagy más valamivel?
(#) fongab válasza tp hozzászólására (») Aug 19, 2007 /

Készítsd el, 555-el.
A 5V –hoz tartózó tranyót ki hagytam. Az eredeti kapcsolásba, a 12V tranyónak nem látom az értelmét. Mert csak 5V –ra nyit ki, tehát a BD –k minden esetbe 5V kapnak. De lehet én látom rosszul.
üdv.

bocs, a kézi, rajzért.

555.JPG

(#) tp válasza fongab hozzászólására (») Aug 19, 2007 /

Nekem is megfordult a fejemben a kacér gondolat hogy 555-tel én már láttam mosnostabil multivibrátort akkor meg miért ne lehetne de sajna nem vágom még az elektronikát túlságosan.Örök hálám a rajzért!
(#) feki00 hozzászólása Aug 20, 2007 /

Üdv

Egy ideje tervezem hogy építek itthon valami ki asztali marógépet, nyák és kissebb puha anyagok marására, ergó nem 1 izmos gépet tervezek.
Rátaláltam erre az összeálíításra. A mechanikát pedig körülbelül ehhez hasonlóra tervezném.
Szeretném tudni mit gondoltok a vezérlésről. Nameg arról hogy mekkora motor lenne jó a feladatra. Itthon van 2 epson nyomtatóból kiberhelt unipoláris motor meg egy ismeretlen eredetű. Nekem gyengéknek tűnnek, bár 1 elég izmos trafó hajtotta a 2 epsont.

Előre is köszönöm a válaszokat.

untitled.JPG

(#) imbra válasza feki00 hozzászólására (») Aug 20, 2007 /

Üdv!

Hasonlót építek én is, a motorok szerintem gyengék... Zoli
(#) H.Viktor hozzászólása Aug 20, 2007 /

Hellótok
Én csak most kapcsolódtam be a támába, de a cnc gép ötlete nem is rossz. Én inkább egy rajz gépet építenék.
Van pár(12) öreg vinyókból kiszedet léptető motorom meg pár szinkronmotorom ami a tárcsát hajtotta csak az a baj hogy a szinkronmotornak nem tom a vzérlési módját .
Ha valaki segíenitudna az nehabozzon
(#) Antauri válasza feki00 hozzászólására (») Aug 20, 2007 /

Ha találsz adatlapot a motorról akkor könnyen kiszámíthatod mekkora erőt tud kifejteni az orsón keresztül: Egyenesvonalú erő (Newton) = forgatónyomaték(Newtonméter) x 6,28 / menetemelkedés(Méter). Pl. 0,1Nm-es motor hajt egy 1mm emelkedésű orsót: 0,1 x 6,28 / 0,01= 62N =kb. 6Kg. Ez elméleti érték, ehhez jön a menet hatásfoka, (kb. 30% ha jól tudom), meg az hogy ez csak alacsony fordulatszámon igaz, mivel a léptetőmotor a fordulatszám növekedésével rohamosan veszít az erejéből. Ezek a motorok ilyen célra nem jók , ha semmi adat nincs a nyomatékról akkor -ökölszabály alapján- legalább félkiló súlyú motorokat próbálj szerezni, azok 1~2Nm körül lehetnek.
(#) pokot válasza H.Viktor hozzászólására (») Aug 21, 2007 /

azok a szinkronmotorok ugyanugy működnek,mint a léptetők...
(#) feki00 válasza Antauri hozzászólására (») Aug 21, 2007 /

WoW
Nagyon köszi a felvilágosítást és hogy ennyire konkrét számokat mondtál
Minden bizonnyal vennem kell motorokat, ezek tényleg nagyon gengékének tűnnek.

Felmerül a kérdés: Ha különböző nyomatékú motorokat veszek, pl tegyük fel hogy az x tengelyen 1 az y tengelyen pedig 2 Nm motor erőlködik akkor a maratott tárgy nem lesz megynyújtva 2szeresen y tengely mentén?

Vagy a szoftver le fogja tesztelni a rendszert, hogy mekkora térfogatú a marható trület és ezután úgy lépteti a motort?

(#) Medve válasza feki00 hozzászólására (») Aug 21, 2007 /

Hello! Nem lesz megnyújtva, csak erősebb az adott irányban. Akkor volna torzulás, ha a motorok lépésszöge (DEG/STEP) nem lenne ugyanakkora, de még ez sem probléma mert az általam vizsgált szoftverekben a lépés/mm értéket tengelyenként lehetett meghatározni.
(#) H.Viktor hozzászólása Aug 21, 2007 /

csak 12 vezetéke vanlaki tudja melyik melyik??
(#) feki00 válasza Medve hozzászólására (») Aug 21, 2007 /

Értem, végülis logikus, csak gondolkodnom kéne
Arról van valami infó link hogy mien fej mire való? mármint marófej.

Köszi az eddigi segítséget
(#) Medve válasza H.Viktor hozzászólására (») Aug 21, 2007 /

Üdv!
Nagyon tipp, amit mondok, de lehet úgy, hogy egy sima motorban ugye négy tekercs van. Ebben is, csak minden tekercs két félből áll, a közepük közös, plusz a vége, az 3 kivezetés. Aztán ez négyszer...pl...ki kell lámpázni

hellótok
Én egy sima kis marógépet szeretnék csináni.
A vezérlés mégérdéses de a otork azok 20-éves vinyókbólkiszedt szinkronmoorok lesznek
A maró megy a conradból beszrezhető 5000Ft nyák fúró marófejjel.
Azt szeretném érdeznihogynákot fúrnicnc velmeg plexitit cnc-zni lehetezekell a cucokkal??
(#) Lucifer válasza H.Viktor hozzászólására (») Aug 21, 2007 /

Plexit locsolni kell valami nagy hőtehetetlenségű folyadékkal pl. olajjal ami hűti megfelelően, ugyanis ha megolvad dobhatod el.
(#) H.Viktor válasza Medve hozzászólására (») Aug 21, 2007 /

az alat hgykikell lámpázni mitértesz??

(#) Lucifer válasza H.Viktor hozzászólására (») Aug 21, 2007 /

Fogsz egy lámpát, meg egy áramforrást, és nézegeted, hogy melyik végekre kapcsolva világít. Ha találsz két végat amin világít akkor az egy tekercs.
(#) Moderátor hozzászólása H.Viktor hozzászólására (») Aug 21, 2007

Viktor!
Próbáld meg, hogy időnként, mondjuk két szó határán megnyomod a billentyűzet alján azt a hosszú, egyenes gombot. Meg hogy néha-néha az írásjeleket is használod!
Nagyban segítenéd a hozzászólásaid elolvasását!

Köszönöm.

bocsi megnyomom de szar hajlékony billentyüm van és néha nem veszi a spacét meg atöbit aszem kicserélem.
Következő: »»   9 / 375
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem