Fórum témák
» Több friss téma |
Szerintem a lámpa kapcsolójánál kellene keresni a hibát. Egyes hűtők lekapcsolnak, ha ég a lámpa. Lehet kapcsolós, vagy reed relés konstrukció. A tiedet konkrétan nem ismerem, de ha kombinált hűtőd van biztos, hogy leáll a hűtés, csak a fagyasztó dolgozik,hogy ne szívjon a környezetéböl párás levegőt, mely a jegesedést gyorsítja. A sima hűtőknél szokás a lámpával megoldani a jégmentesítést. Bekapcsolja a lámpát, melegít, leolvaszt, hűt. Talán vezérlő probléma is lehet. Először a lámpa kapcsolót nézd meg szerintem.
A fagyasztó részben egyáltalán nincs leolvasztás ebben a típusban, csak az alsó rész hátfalát olvassza. Jellemző hiba a hasonló típusoknál is, hogy a belső hátfal borítása elválik a párologtatótól és a köztes üres tér megtelik jéggel. ez becsapja a hőfokszabályzót ami azt hiszi, hogy elég hideg van bent, ezért leáll a hűtés. Amikor leolvad a bent rekedt jég, újra indul és sokáig jónak mutatja magát. Ezt úgy tudod ellenőrizni, hogy kikapcsolod és megvárod míg felmelegszik a hűtó rész, akkor megnyomod kézzel a belső hátfalat. Érezhetően mozog, ha elvált a párologtatótol. Ez a hiba leghamarabb 8-10 éves gépekkel fordul elő, de lehetnek kivételek is. Ha mozog a belső fal, nincs ötletem a javításra.
Milyet érdemes venni? Újat. Én olyat javasolnék, ahol a mélyhűtő alul van és ventillátor nyomja fel a hideg levegőt. Ilyenek az Indesitek, Bekók, Hotpointok. A lényeg, hogy külön állítható legyen a két hőfok KÍVÜL az előlapon. Talán segítettem.
Az NTC nem romlik el olyan könnyen. Lehet vezérlési hiba is, de ellenőrizd le a fagyasztóban a ventillátort először. Adsz neki 230-at, ha forog akkor nyilván jó. Az NTC 20 fokon kb 5Kohm, a mélyhűtőbe visszatérő légcsatornában van, ha rossz, utólag is beépítheted. Esetleg a meghajtó triakja rossz. Banális hiba is lehet: állandóan ég a lámpa fent, ekkor letiltja a ventillátort. Elmozdult a mágnes, vagy a reed relé rossz, ha kapcsolós, ellenőrizd a kapcsolót.
Bocs, hülyeségeket írtam, neked egy egyszerű hűtőd van. Semmi extra. Se leolvasztás, se semmi. Szereld ki a szekrényből a hűtőt a kompresszor bekötésének a fedelét vedd le. Két kábelt találsz az egyiken kapja a hálózati feszt, a másik a vezérléshez megy. A hálózati kábel barna drótját csatlakoztasd a vezérlés fekete drótja helyére. Most direktbe kötötted a motort a 230-ra. Dugd be a konnektorba, ha elindul a motor akkor a vezérlés a rossz, ha nem és nem is búg, a kompresszor cserés. Ha csak búg, akkor a segédfázis nem megy. Vagy kondi(ha van benne) vagy a PTC a rossz. A PTC a motor kapcs tábláján van, 10 forintos méretű szürke alkatrész.
sziasztok.a segítségeteket szeretném kérni .van egy SAMSUNG RL36EBMS1/XEH alulfagyasztós ,no frost,inox hűtőnk.a probléma az,hogy kézi bekapcsolás után a fagyasztás ill. hűtés elindul,majd pár perc után leáll,és magától nem indul újra.Ismételt kézi újraindítás után(csak a super)viszont lehűt a kellő hőfokra. Más programnál nem indul újra.
Én inkább Elektrolux vagy Gorenje készüléket javasolnék.
Raptor1974 és Alkatel,
Köszi a válaszokat! A készülék egy sima kombi hűtő, ausztriából használtan vettem, így nem volt hozzá leírás. Na mindegy. Egyelőre nem akarom kidobni. A hűtőrészben belül tutira nem volt jegesedés, viszont a fagyasztórészben igen. Ott látni lehetett hogy 3 vonal mentén jegesedik. Gondolom azon a helyen vannak a hűtőcsövek a két burkolat között. Itt tetemes jég képes képződni. Emiatt gondoltam, hogy a fagyasztó leolvaszt. Sajnos a leírás ezt nem részletezi. Tehát ha jól értem, akkor a hűtőrész hátsó fala elválhat a külsőtől, ahova beeshet a jég föntről a fagyasztórésztől a két burkolat között és ezt nem lehet semmivel sem kivédeni, kezelni. Még nem néztem meg hogy elvált-e. Illetve a leolvasztás a hűtő rész (nem a fogyasztó rész) hátoldalán levő érzékelő hatására történik. Ok. Majd próbálkozok vele különböző beállításokkal hogy hogy viselkedik. Tegnap óta a fagyasztó rész az üzemel. Vélhetően a hűtő rész is (ezt nem tudom tutira megmondani, mert a helység hőmérséklete kb 6C); a hűtő hátoldala belül így max-on elkezdett nagyon picit jegesedni. Kíváncsi vagyok így meddig bírja. Majd kicsit sűrűbben direkt ki fogom olvasztani. Köszi az infókat mégegyszer!
Tehát ha jól értem, akkor a hűtőrész hátsó fala elválhat a külsőtől, ahova beeshet a jég föntről a fagyasztórésztől A külső levegő jut be és a pára lecsapódik és megfagy. A többi OK.
Ha helyiségben levő hőmérséklet 6 fok, akkor valószínűleg nem is fog normálisan működni, sőt a mélyhűtő ki is olvadhat.
Ezek a készülékek 12-14 fok alatt nem működnek megfelelően. Hogy miért, azt ha vissza lapozol pár oldalt, régebbi hozzászólásokban megtalálod.
Megnéztem.
Ha jól értem akkor az alacsony hőmérséklet miatt alacsony nyomás lesz a hűtőkörben ami nem tud a továbbiakban megfelelően hőt elvonni a belső térből. Vajon miért kb 10C-nál állapították meg az alsó üzemelési hőmérsékletet? Nyilván egy hűvös helyen tároljuk a hűtőgépet, de a hűvös az relatív fogalom. Én tutira kb 2-3C-ra tettem volna az alsó határt. A 10C alsó határnak technikai oka lehet. Biztos be lehetett volna építeni valami kiegészítő nyomásfokozót az alap kompresszor mellé, nem?
S *
Nagy a valószínűsége hogy elektronika hiba .
KÖSZI A VÁLASZT.VOLT NÁLAM EGY SZERELŐ,KIMÉRTE,AZT MONDTA,HOGY A FAGYASZTÓBAN LÉVŐ HŰTŐ-PÁROLOGTATÓ ÉS LEOLVASZTÓ FŰTŐBETÉT ELEKTRONIKÁJÁBAN SZAKADÁS VAN.AZ A POÉN,HOGY AZ EGÉSZET KOMPLETTEN KELLENE CSERÉLNI.30000-40000E.OLVASTAM VALAHOL ,HOGY CSATLAKOZÓ KONTAKTHIBA IS ELŐSZOKOTT FORDULNI.NEM LEHETNE ESETLEG EZT MÁSHOGY MEGOLDANI?JÓ LENNE OLCSÓBBAN MEGÚSZNI,ÉS ALKATRÉSZT IS CSAK JANUÁR KÖZEPÉRE ÍGÉRT.MOST KI-BE KAPCSOLGATJUK A GÉPET,ÍGY AZÉRT HŰT,CSAK NAGYON ODA KELL FIGYELNI AZ IDŐPONTOKRA.
BOCS KÖBZOLI,NEM VOLT SZÁNDÉKOMBAN SENKIT MEGBÁNTANI,EZ CSAK KÉRDÉS VOLT,NEM KIABÁLÁS,IGAZ KICSIT KÉTSÉGBEESETT.MOST ÜTÖTTÉK KI A FELESÉGEM ALÓL AZ AUTÓNKAT IS,GAZDASÁGI TOTÁLKÁR....EZÉRT NEM NAGYON ÖRÜLÖK A HŰTŐNEK.HA VALAKI SEGÍTENI TUDNA,NAGYON MEGKÖSZÖNNÉM.
Szevasz!
"Ha jól értem akkor az alacsony hőmérséklet miatt alacsony nyomás lesz a hűtőkörben ami nem tud a továbbiakban megfelelően hőt elvonni a belső térből." Nem. Bár természetesen az alacsony környezetnek és ebből adódóan a rendszer nyomásainak van köze a hűtőteljesítményhez, de ettől függetlenül még tudná biztosítani ilyen körülmények mellett is az elvárt hőmérsékleteket. A termosztát, amit ezekbe a hűtökben beépítenek egyben vezérli a leolvasztást is (igazából passzív ez ügyben) a kikapcsolást követően csak plusz 2,5-4,5 (gyakoribb a 4,5) C foknál kapcsol vissza. Semmiféle 5-10-15 fokot érzékelő nincs beépítve, egyedül ez a termosztát. Egy 10C fokos környezetben mire az ÉRZÉKELŐ (általad rejtett volta miatt nem is mérhető) eléri ezt a hőmérsékletet, addigra a mélyhűtő rész is már meg nem engedett hőmérsékletre melegedhet. Plusz 4,5 foknál már esélyed sincs az újraindulásra. Ennyit az általad emlegetett 2-3 fokhoz, akkor meg nem olvadna le, nem teljesülne az automatikus leolvasztás (persze csak LEOLVADÁS), mint kényelmi funkció. Bonyolultabb rendszerekkel természetesen ez megoldható: lásd panelcsere 15-20000 Ft. A használati utasítások egyszerűen leírják magyarázat nélkül (miért is kellene magyarázni?) a működési feltételeket. Üdv, BUÉK : StMiklos
SZIASZTOK.TUDJA VALAKI,HOGY MIÉRT VAN PIROS SZAGGATOTTAL BEKERETEZVE A HOZZÁSZÓLÁSOM?
Snaige hűtőgépem van. A mélyhűtő részét jégtelenítettem és azóta a normál hűtőrésze nem hűt de a fagyasztó igen. A gép nem lett elmozdítva csak kikapcsolva.
Nem,de az enyém is! Köszi ha megtudod értesíts!
Bocs köbzoli,én ezt tényleg nem tudtam.Tudsz nekem segíteni?Biztos,hogy nem úszom meg olcsóbban a hűtőjavítást,és tényleg az lehet a baja amit a szerelő mondott?
Oké.
Megnéztem megint a leírást. Ott 10C-ot írnak a min. üzemi környezet hőmérsékletnek. Vélhetően a szóban forgó leolvadás elkerülése végett. Akkor ezek szerint kb 10C feletti helységben kell elhelyezni a készüléket. Így tutiram az elvárás szerint fog működni. Illetve olyat kell venni amin külön állítható a hűtő és fagyasztó rész. Köszönöm mindenkinek az érdemi hozzászólásokat! Most már sokkal többet tudok a problémáról.
T. Szerkesztők
Hogyan tudok leiratkozni, hogy ne kapjak e-mailben értesitést az új bejegyzésekről. Hiába irok az e-mail cimetekre, hogy köszönöm a szolgáltatást de már nem tartok rá igényt. Kérem az e-mail küldésének megszüntetését az * Köszönöm
Szia köbzoli !
Köszönöm a segitséget. sikerült leiratkozni. Boldog Újévet kivánok komocska
Ettől ne ijedj meg , minden új hsz-ed piros keretben látható
amíg lehetőséged van a javításra törlésre . Ez nem megkülönböztetés (csak te látod) De tényleg leszokhatnál a csupa nagybetűs írásmódról .
Szevasz!
A dolog ennél bonyolultabb.. Nincs olyan egyszerű (mint az általam vázolt vezérlésű) hűtőgép, amiben külön állítható a két tér hőfoka. Ha igen, akkor vagy 2 kompresszoros (tudod az mennyibe kerül?), vagy csak 1 van neki, de annyi beépített egyéb alkatelem kell a két rész elvárt hűtéséhez, hogy annak már megint magas lesz a költsége, a vezérlő elektronikáról nem is szólva (tudod mennyibe kerül egy ilyennek a cseréje?) Szakember számára viszonylag egyszerű módon megoldható egyébként még ilyen körülmények közötti működtetés is, de nagyobb (szakszerű) felügyeletet igényel a használata.
Üdv!
Sejtettem, hogy az első megoldás (hűtőgép áthelyezése) lesz az olcsóbb. Vagy akinek van rá az vesz külön fagyasztót és külön hűtőt.
Sziasztok!
Van egy fölülfagyasztós whirlpool ARG 637/G/WP típusú kombinált hűtőszekrényem. Nem hűt, nem indul el a kompresszor. Az automatikus leolvasztás állandóan fűt, gondolom valamilyen elektronika ilyenkor nem engedi elindulni a motort. A leolvasztót kiszereltem a hűtőből, de így sem hajlandó elindulni! A leolvasztó a hőfokszabályzó kapcsolójának a 3-as pontjáról kapja a feszültséget. A hőfokszabályzón lévő kapcsoló működik, de csak a belső világítást kapcsolja ki. Mi lehet a hiba oka? Szerettem volna a kompresszort direktbe kötni, de ehhez le kell venni a bekötésen lévő burkolatot, de nem tudok rájönni a rögzítés módjára, nagyon feszegetni meg nem akarom, nehogy letörjön. Boldogabb új évet, üdv.: Papi
Én hívnék a helyedben egy szerelőt! Azért a hűtőgépjavítás feltételez némi szakértelmet.Ha viszont már a védőburkolat eltávolítása feladta a leckét,háááát ,nem tudom. És még valami ; a hűtő ölni is képes!!!!!
BUÉK
Sziasztok!
Egy 10-15? év körüli Siemens Vario Electronic (4*) (KG-26V044/01) kombinált egykompresszoros hűtőmmel van problémám. Hat éve használom, három éve áll a mostani helyén. Mikor megkaptam, kicsit lassan tért magához. Mindeddig 1-es fokozaton használtam (energiatakarékossági okokból), ami mind a fagyasztónak, mind a hűtőrésznek elégségesnek tűnt. Az utóbbi fél évben a hűtőtér hőmérsékletét így egy kicsit magasnak találtam, fagyasztó OK. Egy hete leolvadt a fagyasztó, kipucoltam, azóta nem tér magához. Visszakapcsoláskor hűtött egy pár órát, utána csak a fagyasztó kb. 0'C-ra melegedéséig nem akar visszakapcsolni, függetlenül a hűtőtér hőmérsékletétől (akár +20'C). Lehetséges, hogy az a leolvasztás egy hete sem a jegesedés miatt volt? A harmadik leolvadás felé közeledve, mivel kapcsolni még áramtalanítás után sem akart, kikötöttem az elektronikát és elindítottam: a hűtőteret mérve kb. 20 óra alatt hült +20'C-ról +7'C-ra. Ezalatt a rács hátul épp hogy melegecske. Azóta többször is próbáltam visszakötni az elektronikát, de semmi reakció, a legmagasabb fokozaton sem, (meg Super gomb be,) csak ha a fagyasztó már majdnem eléri a 0'C-ot. Direktbe kötve azóta már egy kicsit gyorsabban és intenzívebben hűt: a fagyasztó -27'C is lett, a hűtő 0'C-ra is le tudott menni, eközben hátul a rács teteje alig meleg (ez egyébként 2/3 - 1/3 arányban két körre van bontva). Összefoglalva a tapasztalataimat: lassan hűt, miközben a rács nem meleg, az elektronika a hűtőtér melegedésére nem reagál, legmagasabb fokozaton még +20'C-nál sem kapcsol, csak a fagyasztó felolvadásánál. Előre is köszönöm, ha valaki érdemben tudna foglalkozni a problémámmal!
Szia Pokerfiu!
Köszönöm az aggódást, hidd el tudok magamra vigyázni, van némi szakértelmem is (gépgyártástechnológia szakon végeztem a GAMF-on). A kompresszoron lévő fedél eltávolítását azért kérdeztem meg, mert biztosan van egy kis fülecske, amit ki kell húzni (v. be kell nyomni, stb.) s már le is jön róla. Az igazi problémám az, hogy nem tudom mi működteti az automatikus leolvasztást! Próbáltam a fórumon visszaolvasni, más is (tivald) fölvetette már ezt a kérdést, de igazi választ Ő sem kapott rá! A hűtőmre kapcsolási rajzot nem találok, úgy gondolom, hogy valahol kell lenni egy relének, vagy érzékelőnek, ami feszültséget ad a leolvasztó fűtőbetétnek. Ez a jeladó ragadhatott be, mert a leolvasztó állandóan melegszik!!! Valószínű, hogy ez a jeladó képes arra is, hogy megakadályozza ilyen estben a kompresszor indítását! Üdv.: Papi
Sziasztok
Nekem egy olyan hibám van, hogy egy kombi hűtő fagyasztó részénél tökéletesen hűt, nincs furcsa hang a kompresszorból, de 700w-ot vesz fel a kompri. Miért hogyan? Volt, hogy leállította, hogy a gáz leüljön, kb fél orát, ezután is ezt produkálta. Segítsetek kérlek. Köszönettel Bubuszoft Ja a motornak max 150w szabadna felvenni. |
Bejelentkezés
Hirdetés |