Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Powersafer - Energiaspóroló eszköz. Nem átvágás?
Lapozás: OK   8 / 13
(#) didyman válasza manumanu hozzászólására (») Aug 8, 2011 /
 
"annak ellenére hogy egyik fórumtársunk igencsak megjegyezte hogy az elektronikus előtét marhaság! szerintem nem az!"
Valamiképpen próbáld meg értelmezni a leírtakat. Van jó elektronikus előtét és nem annyira jó. A tiéd az utóbbi kategória, de a fejlesztés lehetősége adott, csak utána kéne járnod és alkalmazni és nem megelégedni azzal, hogy kevesebbet eszik, mert ez nem minden.

Az alumínium kerék meg egészen biztosan nem fog felmágneseződni.
(#) deadlyroberta válasza habazutty hozzászólására (») Aug 8, 2011 /
 
Már az újba digitális órák jeleznek mindenféle csalást...
(#) karaszbandi válasza deadlyroberta hozzászólására (») Aug 8, 2011 /
 
Sőt, a legújabb digitális órákba be van építve egy mozgásérzékelő és egy kamera. Ha elé állsz 20cm-re akkor kezd rögzíteni és egyből látszik, ha manipulálják.

Tehát, csak óvatosan!
(#) weend válasza karaszbandi hozzászólására (») Aug 8, 2011 /
 
Szia!
Ekkora butaságot azért nem kéne terjeszteni, legalább itt nem. Mert a végén kiderül, hogy egy egész KGB-csoport lakik a villanyórámban .
(#) manumanu válasza didyman hozzászólására (») Aug 8, 2011 /
 
Miből gondolod:
" Van jó elektronikus előtét és nem annyira jó. A tiéd az utóbbi kategória, de a fejlesztés lehetősége adott, csak utána kéne járnod és alkalmazni és nem megelégedni azzal, hogy kevesebbet eszik, mert ez nem minden"
Ja persze, és tudom hogy miért!:
1: nem kell rákölteni sokat az alkatrészre , ezért elmarad egy rakás haszon az alkatrészgyártók részéről.
2: nem tudjuk elég pcb-vel mérgezni a környezetünket.
3: nem kell hozzá szakvizsgázott agyondiplomázott szakreferens a javításhoz!
4: még a végén megspórol nekünk valamit, amit amúgy is kifizetnénk!
Csináld magad módszerrel is eredményt érhetsz el (sérti a kitaláló és forgalmazó érdekeit)
Mint minden ami jó az sérti mások anyagi érdekeit!
a szénszálas izzó akár 1500 órát is elizzott már vagy 10 évvel ezelőtt, de ennek ellenére a mai modern spot izzók jó ha égnek 500 órát!
Csak azért ítéletet mondani valami felett, mert egyszerű, mert jó vagy mert hasznos és sérti mások érdekeit egyszerűen alapvetően emberi hülyeség!
Ne vedd sértésnek de te kinek az oldalán állsz? az agy-mosottak vagy a természetet óvni szándékozók oldalán?
Kedves didyman!
Ajánlom figyelmedbe a tervezett avulás fogalmát és a villanykörte összeesküvés című filmet! Van még tanulni valód belőle!
a film linkjeBővebben: Link
(#) didyman válasza manumanu hozzászólására (») Aug 8, 2011 /
 
Vettem egy levegőt, mert majdnem valami cifrát írtam.
Próbálok egyszerűen tárgyilagos lenni.
-Tisztában vagyok a tervezett avultatással és az izzókkal is, ha vennéd a fáradtságot végigolvasni, magad is rájönnél hamar.
-Az előtéteddel az a baj, hogy a csövet kíméletlenül gyújtja, ezzel erodálja az emissziós bevonatot. Máris vonhatod a párhuzamot a tervezett avultatással, ez az egyik remek eszköz a fénycső élettartamának nyirbálására. Lehet említeni a környezetvédelmet a fele-harmad élettartamánál kukába kerülő fénycsövek kapcsán..
-A megoldásához nem kell semmilyen spéci alkatrész, vagy marha nagy szakértelem, se iszonyú drága beruházás: Alkatrészköltségen 100Ft-ról sem beszélünk.
-A fénycsövek NEM egyszerű eszközök. Gyújtás előtt szakadás, gyújtáskor rövidzár, üzem közben áramgenerátoros meghajtást szigorúan kívánó ohmikus fogyasztók, de ellenállásuk karakterisztikája negatív, vagyis csökkenő üzemi árammal növekszik ellenállásuk, növekvő árammal meg csökken. Emellé a katódok nem egyforma leépülése miatt életük végefelé egyre inkább elkezdenek egyenirányítani. Ezekből talán könnyen emészthető, hogy a meghajtásuk nem egy egyszerű művelet, még akkor sem, ha a hálózati frekvenciás fojtótekercs sajátosságai miatt pont jól alkalmazható eszköz (volt) hozzájuk, és ha valami, akkor az igazán egyszerű gyártástechnológia és egyszerű, tartós berendezés. A mai jó előtétek nem véletlenül bonyolultak és drágák, olyat is lehet otthon készíteni, minden adott hozzá, csak be kell látni, hogy egy 1000ft körüli fénycsőelőtét céláramkör fejlesztésébe nem véletlenül fektet az ipar, mert a dömpingkompaktokban is előforduló, egyszerű diszkrét oszcillátor nem fed le minden üzemi körülményt optimálisan, ami minden esetben a fénycső élettartamát rövidíti, és ez a T5-re fokozottan áll.
(#) habazutty válasza vilmosd hozzászólására (») Aug 9, 2011 /
 
Nem tudom mit akrnak konkrétan az emberekre sózni. Aki olyan buta, hogy megveszi hát tegye. Engem az bántott, hogy a környezetemben szakmabeliek is bedőltek neki. Amennyire tudom egyenlőre elmélet szinten, de akkor is...
A videót belinkelnéd, kíváncsi lettem rá.
(#) vilmosd válasza habazutty hozzászólására (») Aug 9, 2011 /
 
Power Saver videok. Valassz. A mellekletben a "bonyolult" elektronika kapcsolasi rajza.
(#) gabor64 válasza didyman hozzászólására (») Jan 2, 2012 /
 
Egy dolgot tapasztalatból el tudok nektek mondani, amikor a házban lecseréltem a fénycsöveket led szalagra eltűnt egyharmada a villanyszámla értékének. Ez nem vicc és nem árulok ledeket.
(#) ötfelezős hozzászólása Jan 3, 2012 /
 
Lehet a powersaverre sok mindent mondani, de azt nem, hogy 100%-osan, teljesen hatástalan. Az biztos, hogy megtakarítás nem számottevő, de pár százalék biztosan van. Amellett, hogy mantra módra hangoztatnánk, hogy az átlagos fogyasztásmérő wattost mér, és hogy a fogyasztó csak a wattosért fizet, amellett gondoljuk már meg, hogy a mérő a mérőnél fennálló fázisszöget nézi, nem pedig a készüléknél levőt. Így tehát a vezetéken folyó áram is számít.
A marketing "csak" ott csal, hogy az ampermérővel nagyobb a csökkenés.
(#) pucuka válasza ötfelezős hozzászólására (») Jan 3, 2012 /
 
Idézet:
„Így tehát a vezetéken folyó áram is számít.”

Persze, hogy számít. Csak az nem mindegy, hogy az a vezeték milyen hosszú. Egy háztartásban nemigen szokott néhányszor tíz méternél hosszabb lenni, ott nyilván nem jelent szinte semmit. Persze más lehet a helyzet, egy gyártelepen. Ott viszont gondoskodnak is (más okból is) a fázisjavításról.
(#) ötfelezős válasza pucuka hozzászólására (») Jan 3, 2012 /
 
Gondolom, nem olvastad el, amit írtam, miszerint a megtakarítás nem számottevő.
(#) pucuka válasza ötfelezős hozzászólására (») Jan 3, 2012 /
 
Elolvastam. Csakhogy a hozzászólásodban van némi ellentmondás. Először írod, hogy nem számottevő, később, meg hogy számít. Akkor . . . ? Aki olvassa, abban az marad meg, hogy számít. De hogy mennyire, arra még csak nem is utalsz.
(#) szivar7 válasza pucuka hozzászólására (») Jan 15, 2012 /
 
minden L tagot ha párhuzamosan kötünk egy kondival az egy rezgőkört alkot x frekin , ha egy háztartási gépet (vill motor, trafo, stb. )behangolunk kondival 50hz-re csökken a rajta átfolyó áram ....tehát az óra is kevesebbet számláz
(#) pucuka válasza szivar7 hozzászólására (») Jan 15, 2012 /
 
Akkor olvasd el a villanyszámládat. Rajta van, hogy az elfogyasztott hatásos teljesítmény. (mert hogy ezt méri a fogyasztásmérő, mióta kitalálták) A meddő teljesítményt háztartásokban nem mérik, mert egyszerűen nem éri meg. Ettől kezdve nem értem min spórolnál. ha az "óra" nem is méri, a szolgáltató nem is számlázza.
Úgyhogy felesleges ezen a csonton rágódni.
A meddő teljesítmény akkor okozna gondot, ha nagy lenne a fogyasztásod, több száz kW, és a mérőhelytől a fogyasztóig több km vezeték lenne. De ez más tészta, és ott már vannak szakemberek, akik tudják a dolgukat.
(#) ötfelezős válasza pucuka hozzászólására (») Jan 16, 2012 /
 
Nem, nincs ellentmondás. Az én hozzászólásom lényege az, hogy elméletileg nem hatástalan. Ugyanis sokan úgy foglaltak állást, hogy elméletileg is hatástalan, mert a wattos, meg a meddő, meg a mérő, stb. Pont, ahogy felettem írod. Helytelenül. Mert igaz ugyan, hogy a mérő wattosat mér, csak az nem igaz, hogy... és utalok párral fentebbi hozzászólásomra, miszerint a mérő a mérőnél levő fázisszöget nézi.
(#) pucuka válasza ötfelezős hozzászólására (») Jan 16, 2012 /
 
Először is szögezzük le, hogy háztartási fogyasztásmérőről van szó, más esetekben más a helyzet.
A mérő semilyen fázis szöget nem néz, nem mér. A fogyasztásmérő a rajta átfolyó áram (áramtekercs), és a rajta levő feszültség (feszültségtekercs) egymással azonos fázisban levő effektív értékét méri elektromágneses erőhatáson keresztül. Egyébként ha a fázist is mérné, mutatná is, és ha fontos lenne számláznák is. Gondolod, hogy a szolgáltató kihagyná ezt a lehetőséget? Természetesen ez a hagyományos, mechanikus fogyasztásmérőre vonatkozik.
Az elektronikus fogyasztásmérőknél semmi akadálya nincs a hatásos, a meddő, és akár a fázis szög mérésének, kijelzésének. Valamiért mégsem teszik.
Egyébként is a kérdező az egyes reaktív fogyasztók helyi, egyedi "kihangolását" feszegette, állítva, hogy akkor az óra kevesebbet számláz.
(#) erbe válasza gabor64 hozzászólására (») Jan 16, 2012 /
 
A régi fénycsövek teljes kapcsolására (F-cső, fojtó+fázisjavító kondenzátor) egykor azt írták, hogy a teljesítményfelvétele 63 W. 40 W-os cső mellett. !!!
Ezek lecserélésével kompakt fénycsövekkel is hasonló eredményre jutottál volna, bár valamivel olcsóbban, mint a LED szalagokkal.
A kompakt csövek adapterei elég jó hatásfokúak, ráadásul a nagyfrekvenciás meghajtás miatt a fénykibocsátás is jobb. Az olcsóbb LED-ek fénykibocsátása még eléggé elmarad a (jobb) kompakt csövekétől, de az inverterük hatásfoka biztos jobb, a fénycsőfojtóknál.
Nem tudom, mennyi a tieid fénykibocsátása, de a nagyobb hosszú fénycsövekre 70-90 lumen/W körüli értékeket írnak. Érdekes módon a kompaktokra kissé gyengébbeket.
(#) erbe válasza pucuka hozzászólására (») Jan 16, 2012 /
 
Nem vagyok biztos benne, hogy a helyi kihangolással jobban jár. A vezetékben kisebb áram folyik, az biztos. A pontosra hangolt rezgőkörben ellenben folyhat olyan köráram, ami sokkal nagyobb veszteségeket produkál, mint máskülönben. Egykor hegesztőtrafókba építettek be fázisjavító kondit. Mára, lehet, hogy csak anyagi okokból, lemondtak róla. Ha komoly haszna lenne, nem felejtenék ki.
(#) papamaci7105 hozzászólása Feb 5, 2012 /
 
Sziasztok!

Valaki tud valamit arról, hogy ha megfelelő diódát kötünk egy villanyradiátor vezetékeire, akkor azt nem méri a villanyóra?
(#) llaci56 válasza papamaci7105 hozzászólására (») Feb 5, 2012 /
 
A felét méri az óra. Sajnos fele lesz a teljesítménye is.
(#) manumanu válasza papamaci7105 hozzászólására (») Feb 6, 2012 /
 
Na, én voltam a kezdetek elején aki ebben volt a legtájékozatlanabb, és aki nem értett egyet!

Mostanra hogy érthető és világos legyen parasztnyelven próbálom kifejteni, mert én is sokadszorra értettem meg.

Bizonyára mindenki ismeri a kis szinuszos görbét a váltakozó hálózati áram tekintetében! Fel- Le Majd megint fel és le. ez így megy mp.-enként vagy 50 x!


Nos ha a fázis elcsúszik, (hangsúlyozom teljesen mindegy milyen irányban) akkor az elcsúszott értéknél jóval kisebb az átfolyó áram értéke is! És a villany óránk abból kifolyólag, hogy van egy áram és van egy feszültség tekercse ezt méri!

A digitális multimétereink mindig csúcsáramot mérnek, tehát az mindig több áramot mutat, mint valójában ténylegesen elhasználódik!

Valóban igaz, az is hogy egy hosszú villanykábel és egy nagy áramú induktív vagy kapacitív fogyasztó használata esetén a vezetékben keletkező veszteség létezik, és ez meddő áram , ami viszont akármennyire hihetetlen az óránkban nem hoz változást!

ez pont azért van mert a fázis elcsúszáskori feszültség görbéhez tartozó áram értéke nem csúcsáram! Hanem a görbének megfelelő érték!

Viszont a csúcsáramok tekintetében oda-vissza jár az induktív terhelés miatt a meddő és hasznos áram, ami terheli a kábeleinket! (amit mérünk áram értéket az valójában folyik a vezetéken keresztül, csak az óra ezt nem méri! És ez a névleges teljesítmény!)

Az is igaz, hogy nagyon nagy terhelések tekintetében, jelentős veszteségek lépnek fel a hálózati rendszer vezetékein és ez bizony hő és energia formában tényleg jelen van, de nem olyan mértékű a lakossági fogyasztók esetében, hogy érdemes vele foglalkozni!

HA valaki igazán akar ezzel a kérdéssel foglalkozni egy egyszerű és olcsó mérőberendezés vásárolható a Lidl Áruhátban, úgynevezett fogyasztásmérő! Kb. 2300 Ft az ára! (Ajánlom mindazok számára akik laikusak e kérdés tekintetében!)

Ha bekapcsolsz egy ohmos fogyasztót, látni fogod, hogy a COS-fi = 100 vagy egy minimálisan kevesebb pl. 98 vagy 1,00 attól függően hogy mutatja ez az egyszerű mérőberendezés!

Ha bekapcsolsz egy induktív fogyasztót pl. egy villanymotort, úgy láthatod az átfolyó áram erősségét, mely megegyezik a multiméteredével, és láthatod a valós fogyasztást ami adott esetben x watt!
És a hozzátartozó cos-fi értéke y (pl. 35-92 közötti)

Ha most bekötöd a megfelelő értékű kondenzátort, ami csökkenti az "áramfogyasztást" a következő változik:
csökken az áram fogyasztás ("akár jelentősen")
és nő a cos-fi értéke a 100 felé!
A fogyasztás ugyanannyi marad, esetleg növekedik a kondenzátor helytelen kiválasztása miatt a beterhelésével!
Ha egy nagyon minimális értékben csökken a fogyasztás az annak tudható be, hogy javult a vezetékekben lévő veszteség, és mindösszesen ennyi!

Fogyasztáscsökkentő javaslatok:

Húzd ki a fogyasztóidat a konnektorból!
Ne használj készenlétben sem eszközöket.
Ami nem kell ne működtesd!
Ne felejtsd felkapcsolva a világítást ahol nem tartózkodol, vagy használj mozgásérzékelős automatikát!

Ha az áramot hő termelésre használod, gondold át mivel tudod helyettesíteni, Pl. a mosógép villamos fűtőszálát olcsó kollektor vagy vegyes kazán hőjével kihasználva! Persze ehhez átalakítás kell és ez megér egy új topikot! Itt erősen off téma!

Vedd figyelembe hogy az áram kwattja 52 Ft, az éjszakai 32 Ft a gázkazán hője 14,7 Ft/ kwatt és a fatüzelés 6,20 / kwatt (2700 Ft/Q áron számolva!)

Ha mozgásra használod az áramot, mérlegeld mivel tudod helyettesíteni, ha egyáltalán lehet!

Energia megtakarításokra néhány link itt található!

Itt hasznos lehetőségek áram kiváltására!

Itt villanyfogyasztással kapcsolatos fórum

Fogyasztásmérőt, de milyet?

LIDL Fogyasztásmérő átalakítása

Üdv mindenkinek!
(#) manumanu hozzászólása Feb 6, 2012 /
 
Még egy link ami fogyasztásmérő ismeretekkel foglalkozik!

A fogyasztásmérő integráló (a pillanatnyi teljesítmények és elemi időtartamok szorzatát összegző) mérőmű.

Fogyasztásmérő, működési elve
(#) pucuka válasza manumanu hozzászólására (») Feb 6, 2012 /
 
Akkor ezek szerint megvolt a vargabetűd, vagy a tiszteletköröd.
Végül is spórolni úgy lehet, ha be sem kapcsolod a fogyasztóidat.
(#) durkonorbi hozzászólása Feb 6, 2012 /
 
Érdekes dolgokat írtok... De hogy legyen még egy kapaszkodó: vaterán láttam ilyen eszközt... írtam az eladónak, hogy szerinte működik is vagy csak árulja; erre Ő mondja, hogy tuti jó nála 30%-ot spórolt a villanyszámlán. Akkor mondom az sirály nekem vannak műszereim, 1 nap alatt gyors bemérem, ha ok, be is írom, legyen referencia, ha nem, visszaküldöm. Áh az nem megy, ő nem fogja a tesztelgetést fizetni, mondtam nem is kell, ha jó marad nálam, ha nem megy vissza, de hát ugye az nem is opció... Nagy hümmögve belement, el is küldte, ki is próbáltam induktív, ohmos, vegyes, közvetlen betápos, hosszabbítós és minden egyéb alternatívával. A mérést, hogy tényleg ne csak elmélet legyen egy villanyórával végeztem közvetlenül a fogyasztó közelében, és persze ezzel párhuzamosan a bekötött órán is mértem, írtam a dolgokat! Több méréssor után levontam a végső konklúziót, és meg is írtam neki PRIVÁTBAN, hogy ne legyen arról szó, hogy rontom a businesét... eredmény: az esetek döntő többségében teljesen hatástalan (kb. 1% vagy alatta valamivel pontossággal tudtam mérni), vagy néha még többet is mért az óra (mindkettő!!!) ... NO COMMENT ... power saver KO...

Persze a történethez hozzátartozik, hogy a cuccot visszaküldve az eladó nem kívánta visszatéríteni a pénzt, mert szerinte szétszedtem, manipuláltam, elronthattam... ez persze várható volt...

Egy tanulsága volt: amit eddig is tudtam megerősödött, és sok embert le tudtam beszélni róla, hogy ne dőljön be a hülyeségnek... Ez még az aranykorában volt a terméknek, pár éve, mikor még nem volt neki "története"...

Egyébként a marketing részét illetően: az USA helyzet miatt van/volt alapja, mivel itt is fel-fel reppent, hogy a meddőáramot is figyelni kellene lakossági szinten, de amíg 1 db régi óra is van fent, addig etikailag ez szerintem nem lehetséges... lecserélni csak emiatt pedig nem éri meg a szolgáltatónak...
(#) manumanu válasza pucuka hozzászólására (») Feb 7, 2012 /
 
Hát mondhatom ja, megvolt! fél év hülyeségek halmaza! Mármint részemről! Pedig legalább 10 szaki magyarázta a hülyeségemet!
A baj forrása inkább a következő vicces történetre emlékeztet:Mennyi? 54 Mi 54? Mi mennyi?

Csalóka az a meddő áram, melegszik veszteségek , stb. de hát csoda az nincs. Csak igazán megérteni, és főleg elmagyarázni nehéz!
Azért ezzel a kérdéssel kezdődött, és elértem vagy 30-40% spórolást, de ehhez semmi köze nincs a fázisjavításnak!!!
A spórolás inkább abban irányult meg, hogy mennyi felesleges kacatot használunk, amire valójában nincs is szükségünk.
(#) lac08 hozzászólása Feb 7, 2012 /
 
A legjobb fogyasztáscsökkentő, *
(#) agostonl hozzászólása Jún 14, 2012 /
 
Sziasztok!

Találtam egy ilyet.
Szerintetek csak parasztvakítás, vagy van valóságalapja? Mi lehet a működési elv?
(#) saraha válasza agostonl hozzászólására (») Jún 14, 2012 /
 
Nem semmi, mik vannak.Nos,ha ez működne én biztos vennék 3-at is....) Valaki kipróbálhatná....
Amúgy én nem vagyok biztos a működésében.Én már jó pár éve kísérletezgetek egyszerűbb hálózati fesz. stabilizátorral, tekercsekkel,SBS-el,tirisztorral,de azok méretben rendesen felülmúlják ezt a kütyüt..
(#) proba válasza agostonl hozzászólására (») Jún 14, 2012 /
 
Szerintem erről már van egy topik .Úgy gondolom csak egy fázisjavító kondi van benne. Ez viszont az áramszámlára , hálózat kimaradásra nem igazán gyógyír.
Következő: »»   8 / 13
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem