Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Nokia 3310 LCD vezérlés

Témaindító: H.Viktor, idő: Aug 12, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 8
(#) H.Viktor hozzászólása Aug 12, 2007 /

Heló
Én egy Nokia 3310-lcd-ét szeretném lpt ptrtról vezérelni. A neten talátam kapcsolásokat Pl.:

Link1

Link2

de ezek mind külföldiek.

A elektronikát megtudnám csinálnicsak
csakapc-s oldalrl van gondom -nem egy netről letöltöttprogit hanem sajátotszeretnék írni(pascalban).
És egy 486-osról szeretném vezérelni(dos alól)
Ha valakinkvan ötlete azt megköszönöm.
Üdv.:Viktor

Moderálva!
(#) Moderátor hozzászólása H.Viktor hozzászólására (») Aug 12, 2007

Légy szíves, legközelebb, ha linket akarsz betenni, használd az "URL" gombot!
(Így széttolja az oldalt, és nehezebb is kezelni.)

Köszönöm!
(#) huba válasza H.Viktor hozzászólására (») Aug 12, 2007 /

Engem meg olyan program érdekelne amivel win-alol ki tudnak iratni rá hömérsékletelet, stb. akár csak a cikkek között megjelent kapcsolasban. Vagy valami olyasmi, ami sorosporton kidobja az adatokat, és akkor irnak AVR-re egy progit ami fogadja azokat, majd kezeli a Nokia LCD-t

Bocsi a linkes hibámmiatt

Win alól vagy delphi vagy a neten ha googléba beírod
hogy Nokia 3310 lcdakkor pontilyesmi progikat fogsz
tlálni
(#) szabi_o válasza huba hozzászólására (») Aug 12, 2007 /

Én az LCDHype-ot ajánlom.
-->Itt<-- bővebben kifejtettem.
(#) huba válasza szabi_o hozzászólására (») Aug 12, 2007 /

Mikor megkapom az ígért lcd-met kiprobálom mert ami van asszem kinyírtam . Amugy te melyik kapcsolást használod ?
(#) Stadi válasza H.Viktor hozzászólására (») Aug 12, 2007 /

Itt van vmi DLL-szerűség a 3310-hez Delphi forrással. Gondolom, működik, de előtte azért ki kellene próbálni.

Ezt már át tudod írni Pascalba. Ha valamivel nem boldogulsz, szívesen segítek. (Bár ez már igazából a prog.hu-ra való téma lenne...)

Kösz szépen
(#) MaSTeRFoXX hozzászólása Aug 12, 2007 /

Egy tipp: Az LCD kivezetéseire ne forrasszatok! Csináljatok neki nyákból érintezőt vagy bármit, de ne forrasszatok rá! Ugyanis leválik az üvegről a csatlakozósor. Tapasztalat...
(#) dpeti válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Aug 12, 2007 /

megerősítem... tényleg így van :-/
(#) sirály12 hozzászólása Aug 12, 2007 /

'NOKIA 3310 LCD MODULE PINOUT
'1 vcc
'2 sclk
'3 sda
'4 d/!c
'5 !cs
'6 gnd
'7 Vout
'8 !rst

A lényeg, hogy spi buszos.

A parancsok a következők:
induláskor:
reset
utána -->
Lcd_data = &H21
Lcd_data = &HC8
Lcd_data = &H06
Lcd_data = &H13
Lcd_data = &H20
Lcd_data = &H0C

Ez a beállítás bizti jó, nekem így ment. Ez a normál kontraszttal, és minden normálon.

kiírás:
A kijelző több 8 pont magas sorból áll.
Minden egyes bájt az éppen aktuális sorba egy függőleges sornyi információt. ha az utolsó sor végére ért, akkor automatikusan az első sor elejéről fojtatja tovább.
(#) Stadi válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Aug 12, 2007 /

Épp gyártok ilyen mobiltelefon LCD-khez való PCB footprinteket Protelben. Nagy kedvem nincs hozzá, mert elég pepecs munka tolómérővel bohóckodni órákon át, aztán kinyomtat, mér, javít... De azért haladok, csak lassan. Ha kész leszek, közkinccsé teszem majd őket.

Kösz a parancsok milyen nyelnen vannak??
(#) dpeti válasza Stadi hozzászólására (») Aug 12, 2007 /

ezt lehet egyszerűbben is...
letöltöd az adatlapját, megnézed a rajzán a távolságokat, protelben rácsot beállít, és az alapján padokat rajzolsz...

eagleben én így csináltam egy nyomoronc 100 tűs csatlakozóhoz könyvtárat
(#) Stadi válasza dpeti hozzászólására (») Aug 12, 2007 /

No igen, a csatlakozó 6-14 pados, de ha már nekiállok, a rögzítéseket is rátervezem a footprintekre, úgy, hogy a telefon kijelzőrögzítéséhez passzoljon. Ráadásul mi van, ha nincs adatlap a kijelzőhöz? Mert nem csak a 3310-esét csinálom.
(#) dpeti válasza Stadi hozzászólására (») Aug 12, 2007 /

mindenhez van adatlap, csak keresni kell
(#) marty9228 hozzászólása Aug 14, 2007 /

sziasztok. összeraktam többféle módon a 3310-es kijelzőjét lpt-re .egyenlőre semmit nem csinál :no: .meg aztán nemigen találok olyan progit,ami xp-n fut,és ha beírok valamit,azt ki lehet küldeni az lcd-re .
ebben tudna-e segíteni valaki?
mikrokontrolleres megoldás nem érdekel. :no:
köszi
(#) sirály12 válasza H.Viktor hozzászólására (») Aug 14, 2007 /

Ezek az általános inicializáló parancsok, ezek nélkül nem megy a kijelző, ezek állítják be töbek között a kontrasztot is.

A parancsok basic (bascom 8051) nyelven vannak, nekem működött már 8051-esen 3310-es kijelző.
Ide a példa kedvéért írtam, az értékek a fontosak. Bármilyen nyelven meg lehet írni hozzá a progit, ha ezeket az értélelet kiküldöd a kijelzőnak egymás után.
És utána már írkálhatsz is a kijelzőre.
(#) Medve válasza marty9228 hozzászólására (») Aug 14, 2007 /

Hello! Működik az LPT portod? az XP ugye ravaszul kezeli, kell néha oda egy dll...
(#) blst válasza marty9228 hozzászólására (») Aug 14, 2007 /

SZia!

Kell 1 dll (azthiszem io.dll)
És a biosban rakd az LPT portot "EPPv1.9" re

Programnak ezt ajánlom !
(#) marty9228 válasza blst hozzászólására (») Aug 14, 2007 /

köszi az infót,a dll-t hova kell tenni?.nem tudom van-e eppv1.9 a biosban.megnézem,aztán jövök vissza.egyébként ezt csináltam meg most:

anokia0xv.gif

ezt a progit egyébként már próbáltam,de nem bírok rájönni,hogy pontosan hogy működik

a hype-ban a status-nál írja,hogy no port driver found
(#) blst válasza marty9228 hozzászólására (») Aug 14, 2007 /

elvileg ha leszede valahonnan a dll-t akkor melette a csomagolt fájlban van leírás!(én nem emlékszem hogy hova kell rakni talán windows/system)

a Hype-hoz a forumból tudsz leszedni példafilét és én leszedtem 1et mostanában de abban nem volt benne a nokia driver nézd meg a beállításokban h azon van e.

a hype oldalán van minden,nokiadriver is.most már csak azt nem tudom,jó-e a bekötési rajz.köszönöm a segítségeket.ha lesz vmi fejlemény,közzé teszem.
üdv.
(#) szabi_o válasza marty9228 hozzászólására (») Aug 14, 2007 / 4

Látom sokan érdeklődnek a téma iránt, így leírom mik is a teendők az LCDHype használatához.
Előszöris INNEN
le kell tölteni a legfrissebb programot, telepíteni, majd EZZEL
a frissítéssel felül kell írni.
Ahhoz azonban, hogy minden drájver működhessen, szükség van egy portdriver-re, ami ITT
található. Ha ennek a telepítésével is megvagy, akkór jöhet az indítás.
A Configuration -> LCD Configuration -ban kiválasztod a Nokia 3410, 3310... drájvert a legördülő listából, majd beállítod a felbontást a kijelzőnek megfelelően, pl 3310 esetében 84x48 px -re.
Ezután az LCDHype fórumából tölts le valamilyen scriptet pl:
analóg óra
majd csomagold ki a scripts könyvtárba.
Az LCDHype-ban katt a Scripting, fent a mappa megnyitás szimbólumra és válaszd ki a Nokia3310 Analogue Clock.sd állományt.
Ha nem indulna el magától, akkor katt a ceruza szimbólumra és baloldalt lent Go.
(az LCD Output legyen ki x-elve!)
A Go feletti csúszkával a kontraszt állítható.
Bővebben a programozási nyelvéről a helpjében, és ajánlom olvasgatni a fórumot.
(A Nokia drájver külön is letölthető INNEN,
kétféle bekötési rajzzal.)

FONTOS: Az LPT portot a BIOS-ban EPP 1.9 -re kell állítani!

Üdv, szabi.
(#) marty9228 válasza szabi_o hozzászólására (») Aug 15, 2007 /

Köszönöm a sok-sok infót. Az normális és működik is, hogy 2,78 volt jön ki az lpt-n?
(#) marty9228 hozzászólása Aug 15, 2007 /

ja, nem tudok 84*48-at kiválasztani,pedig van nokia driver.
meg most nem akar eltűnni a kezdő kis ablak,azt írja:please wait,miközben már fut a progi.
(#) marty9228 válasza szabi_o hozzászólására (») Aug 15, 2007 /

Szia.(most már minden jó,mindent be tudtam állítani,köszi a segítséget.
Most már csak az a baj,hogy nem az adott kijelzés van a kijelzőn,hanem bármit csinálok,csak ki és bekapcsolódik az összes pixel
Ebben még tudnál segíteni? )
MŰKÖDIK
Mindent köszönök!
Következő: »»   1 / 8
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem