Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PC táp átalakítás
Jön majd a téli szünet összeállítok egy vezérlést.
Most előbb a disco fény project fejeződik be
Hajrá, hajrá, közeleg a szilveszter...
Van egy leírtak szerint átalakított PC tápom 230W ATX. Ami tökéletesen működött mostanáig. 5V van púpos kondi nincs. Mi szokott leggyakoribb hiba lenni egy ilyen öreg jószágnál? Nem tudom merre induljak el.
Sziasztok!
van egy 300W-os ATX tápom. LED-ekhez és kisebb dolgok üzemeltetésére használom. Nem lett szétbarmolva venti is benne van, hátha a közeljövőben kell valami megterhelőbbet is működtetni vele s akkor jó ha van...A kérdésem a következő: Valamilyen úton módon szabályozhatóvá kéne tenni a +12V-os ágának az Amper leadását...Sokan azt mondták akiktől eddig kérdeztem h dobjak rá ellenállást s úgy okés lesz.. nah de nekem nem fix leadású kell... Mert nem mindig ugyan annyi amperrel kéne működnie.(vagyis nem ugyan annyit kéne kiadnia magából..) Ezt hogyan és mivel lehetne megoldani? Én ilyen potméter szerű állítási lehetőségre gondolnék de nem tudom mivel kivitelezhető... :/ Válaszaitokat előre is köszönöm szépen! Szilix
Szia, az ATX táp, ha elindul és müködik akkor az összes tápfeszültséget leadja, és csak a Te terhelésed és a táp terhelhetősége határozza meg, hogy mekkora "Amper" áram folyik. Ha áram határolást akarsz, tehát változtatható áramkorlátozást, az más dolog. Ird meg, pontosabban fogalmazva légyszi, hogy mit is szeretnél, és azt is, hogy milyen tápról van szó.
Az ATX táp-ok leggyakrabban a +5V, és a +12V kimeneti feszültséget figyelik, és ezt próbálják meg állandó feszültségen tartani. Javasolni tudom, hogy a +5V-ra tegyél egy 50Ohm ellenállást, ez 0,1A áramot jelent, eldisszipál majd 1Watt-ot. Utána már bármekkora terhelést is teszel, a kimenő fesz stabil marad.
Neked szabályozható áramgenerátorra van szükséged. Pl Skory weblapjáról egyet.
Nem elegendő, ha a táp áramát maximálod mondjuk 1,5A-re. A ledeknél működés közben is változik a felvett áram a melegedésük miatt. És sajnos nő. Ha nincs kedved áramgenerátort készíteni, akkor előtét ellenállás + multifuse kombinációjával próbálkozhatsz folyamatos árammérés mellett. Nem profi megoldás de működik. A multifuse ellenállása nő az áram emelkedésével, és emiatt tud korlátozni. Ki kell kísérletezned, az értékének kb. a leden átfolyó áram maximális értékének 60%-a körül kell lennie. Esetleg, még jobb megoldás lehet LM350T stabilizátor ic-vel. A kimenete és az adj lába közé beteszel egy ellenállást Pl. 340 mA-hez 3,67 Ohm-t (1 W), 690 mA-hez 1,8 Ohm-t (2W). Fix ellenállások használatával jól tudod a kimenő áramot határolni. A stabilizátort tedd hűtőbordára.
Szia!
A tápról az infót mellékeltem. Eloxálni szeretnék a táppal...(elvileg lehet...információim szerint) a +12V-os kimenetét használnám. De a táp így magában nem szabályozható h mennyi áram folyjon az anód és katód közt. Ezt kéne valahogy megoldani.. már ha megoldható. Mert eloxálásnál nem mind1 hogy mennyi áram folyik a munkadarabon ha túl sok akkor a munkadarab és a minőség kárára megy...amit nem szeretnék. Valami olyasmi szabályzásra gondolok mint aksitöltőkön is szokott lenni hogy hány amperrel töltsön... Szerk: A ledes téma csak példa volt h mire használom... De most másra kéne.. bocsánat a félrevezetésért! Nem szándékos volt.. :/ (bocsi de csak lelkes nagyon kezdő amatőr vagyok elektro témában.. :/ )
Eloxálásban nem vagyok up to date, vagy 20 éve eloxáltam feketére alumíniumot utoljára, akkor más eszközök álltak rendelkezésre. Próbáltam anno elektromosan és vegyileg.
Véleményem: -Ha TL494-es a tápod vezérlő ic-je, akkor a 15-ös láb környékének átalakításával potméter beépítésével meg tudod oldani. A leírás itt a fórumom már sokszor szerepelt a Chirio féle átalakításról beszélek. -Stabilizátor IC-vel is megoldható, csak kisebb áramúakat kapsz max 5 A-ig (LM 338) -Multifuse legegyszerűbb áram határoló -önregenerálódó biztosíték. Bourns multifuse alkalmazási lehetőségek Lehet, hogy ebből kellene venned egy szortimentet. Esetleg egy leírást az eloxálásról tudnál linkelni, hogyan gondolod?
Én ezt a doksit kaptam az egyik havertól. Ha jól tudom innen van HE-ről... de nem akartam a táp átalakításával oda fordulni mert itt a helye sztem..
Hello!
Egy pc tápot átlehet alakitani aksitöltőnek. Traktor aksit kéne töltsön de nemtom hány amperest.
Légy szíves mellőzni az MSN-szlenget! Köszönöm.
Elolvastam, anno hasonlóan kénsavban eloxáltam én is, tapasztalati úton, részletes javaslat leírás nem volt. Katódként ceruzaelem szénrúdja szolgált. Festés fekete ruhafestékkel, a végeredmény sötétlila. Tovább nem kísérleteztem vele.
Nem tudom mennyire érzed magad felkészültnek, elkötelezettnek, többször leírt dolgokat ismételni nem akarok, viszont a könnyebség miatt a kapcsolást mellékelem, hogy lásd mit kell a fórumon keresned. A tápod alap 12 V-ja nem biztos hogy elég lesz, ezért a Chirio féle átalakítások közül a 20V 20A-essl próbálkoznék. A mellékelt leírásod szerint 18V-on is mehet az eloxálás, a 20A-be pedig 10 dm2 fér bele, gondolom elegendő. Tápba belenéztél már? Milyen vez érlőic van benne? Első menetben tesztre próbáld ki átalakítás nélkül multifuse-zal, kis tárggyal, ha sikerült, van sikerélményed, akkor próbálni átalakítani a tápot. TL494 szabályzása új 20V 20A-es átalakítás
Nagyon szépen köszönöm az eddigi segítségeket s az átalakításhoz a rajzokat! Igen szétszedtem a tápot s megtaláltam ez egyetlen ic-t más felirat van rajta de sztem az amit írtál.. de azért a biztonság kedvéért csatoltam a táp belsejét. rendicsek kipróbálom átalakítás nélkül h mit mond..
A 2005-ös ic-vel szerelt táppal, sajnos ez nem fog menni.
Akkor ez esetben megpróbálok beszerezni valami komolyabb akksitöltőt vagy nemtom... De azért minden esetre köszönöm szépen a segítségeket!
Tisztelt Urak!
Megcsináltam a Chirio féle graetz hidas táp átalakítást, de bent hagytam az eredeti fojtó tekercset, /a gyűrűt/ ami 9 A-nél erősen melegszik. Csak az eredetileg 5V-os tekercsét használom, ami dupla tekercselésű, esetleg ezzel lehet a baj? Köszi előre is a segítséget!
Sziasztok mesterek!
Van egy PC tápom, amit szeretnék úgy átalakítani, hogy a 12V-os ága szabályozható legyen Nem kell túl nagy tartomány, csak 12-15V között kéne. A rajzát megtaláltam itt Bővebben: Link Bár az enyém csak 300W-os, de szinte teljesen ilyen. Mivel én ehhez nem értek eléggé ezért a segítségeteket szeretném kérni.
Üdv!
Olvasd el ezt az írást: http://www.hobbielektronika.hu/cikkek/at-s_pc_tap_atalakitasa_szimm...k.html Nézd át picit a TL494 működését (ami teljesen olyan, mint a te tápodban lévő IC), gondolkodj rajta. Ha valamit nem értesz, akkor kérdezd meg.
Nekem van az autómhoz - szivargyújtóba dugható elektromos kompresszorom a kerék, és egy elektromos légpumpám a gumimatracok felfújásához. Aztán van még ezen kívül egy elektromos hűtőládám. Ezek üzeméhez azonban többnyire nem az autót használom, mert egyrészt nem vagyok állandóan a szabadban, mástrészt meg az aksi se szeretné, ha álló helyzetében órákig szívatom - ezért átalakítottam egy régi 200 W-os számítógép tápegységet mindezek 220 V-ról történő hálózati üzemeltetéséhez. Az átalakítás részletei nem különösebben lényegesek (pl. máshová tettem a ventilátort, kisebb lett a doboza, stb.) hanem hogy a megfelelő amperszámot tudjam a holmiknak biztosítani. Egy 200 W-os táp a 12 volt feszültségen kiad legalább 15 A-t, ami bőven elegendő. Tehát - régi tápot nem kidobni, mert autó-akkumulátor helyettesítőnek, vagyis hálózati tápegységnek az ilyen szerkezetekhez nagyon de nagyon jó. Szereltem rá a dobozára egy szivargyújtó kimenetet, így azon át különösebb gond nélkül tudok csatlakozni. Tavaly Agárdon nyaraltunk egy hetet, ahol a hűtőszekrény mellett a hordozható hűtőládám is be volt fogva italok hűtésére. Bírta rendesen az iramot, nyomta az áramot - folyamatosan éjjel-nappal.
A traktorakksit (szerintem legalább 120 Ah-s)töltögetheted Te akár a legkisebb áramerősségű akkutöltővel, legfeljebb a töltési idő 3-4 napra fog elhúzódni.
Egyszer régen - van annak már vagy 30 éve - Balatonfüredre mentünk le nyaralni az asszonnyal kocsival. Akkor még egy régi Skoda S-100-asom volt, a dinamós fajtából. A dinamóban pedig útközben elszakadt egy szál drót, így a töltése tokkal-vonóval menetközben elszállt. Mire beálltunk a hotel előtti utcába és leállítottam a kocsit, majd a szoba átvétele után szerettem volna beállni a zárt parkolóba, a kocsi már meg se nyekkent, az akksi úgy le volt merülve. Szerencsémre vittünk magunkal egy kis hordozható TV-t, akkoriban, még a fekete-fehéres világban a kicsi, hordozható volt a sláger. Annak a hátuljára 2 csavarral felcsatolhatóan volt a tápegysége, s amin volt akkumulátor bemenet és kimenet. Vagyis lehetett 12 voltról autóban is használni és lehetett vele akksit tölteni. Kipróbáltam. Igaz hogy a töltő méreténél fogva csak 300 mA-t adott ki, de a 44 Ah-s totál lemerült akksimat csak helyretette több napos töltés után. Időközben megforrasztottam a dinamóban azt az elszakadt huzalt is, így hazafelé már ismét a normális mederben volt minden. Azért merem bátran ajánlani, lehet kérem tölteni bármivel, csak a feszültség egyezzen meg - no meg legyen hozzá időd kivárni ...
Szia!
Erről szól az egész topic... Átalakítás nélkül a 12V nem 12V és nem terhelhető igazán. Egy 200W-os táp nem tud 12V-on 15A-t, a 200W a teljes tápra vonatkozik, tehát a többi feszültséggel együtt ez a max. A 8A már jó egy 200W-osnál. Üdv Inhouse
Üdv Lac 08
Ama bizonyos TV netán Tünde névre hallgatott ? ,annak volt hátul alul középen fekete dobozos tápegység/töltő megoldása VT TV .Az a 300mA sovány, a TV-hez (kb 1A ) kell . Üdv
Sziasztok!
Az volna a kérdésem hogy lehetséges e több AT-s vagy ATX-es tápegység 12-voltos kimenetének párhuzamos össze kötése nagyobb kimeneti teljesítmény eléréséhez? Egyébként autós erősítő meghajtására kellene ez az eszköz.
Köszi!
Köszönöm a választ. Szóval minél több amperes a töltő annál kevesebbet kell várni nem? S nem elhet a töltő erősebb az aksinál. De allitolag nagyapam kocsitöltőjébe a diódaid ment ki az miért van? NEm volt időm megnézni a töltőt.
Talán nagyon nyomta az öreg, és nagyon merült volt az akku. Igen, de például 44Ah akkut nem javasolt 44A -rel tölteni, de még csak 10A -ral sem.
üdv
Egy régebben átalakított táp nem indul. TL a tápot megkapja, RC oszc működik, a 2es lábon van fesz, a DTC láb a földön, a meghajtó trafóra 7-8mVPP-s négyszög megy, ezt kicsit kevesellem, de nem tudom másik táppal összehasonlítani. A segédtáp trafója elkezd langyosodni, a primer hűtőborda meg felmegy kb 50 fokra egy idő után, mást nem éreztem melegnek a környéken. A primer körben nem tudok szkóppal mérni, mert nincs leválasztó trafóm. |
Bejelentkezés
Hirdetés |