Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Meteorológiai műholdvevő (137Mhz)

Témaindító: banday, idő: Nov 28, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   63 / 97
(#) pucuka válasza Novak hozzászólására (») Dec 13, 2011 /

Ha mondjuk 100 dB -t kell erősítened, az egy frekvencián, akár 10,7 MHz -en, akár 455 kHz -en kemény feladat, a fokozatok megfelelő árnyékolása. De ha csak 50 dB -t kell erősíteni, az már nem olyan nagy probléma. (vagy ezek variációi)
(#) Novak válasza pucuka hozzászólására (») Dec 13, 2011 /

Hmmm. Értem.
És szerinted lenne bármi különbség a vételben, ha az említett IC-nél 10,7 helyett a 455 kHz-es KFet használnám? Maga az IC gyakorlatilag erre (is) lett kitalálva, adatlapban is van egy ajánlott kapcsolás 455 kHz-es KF esetére.
Bár lehet akkor úgy tervezem a nyákot, hogy mindkét szűrő belemenjen, mert azokon kívül csak egy-egy ellenállást kell módosítani ha szűrőt cserélek. Ki kell próbálni, és meglátjuk
(#) pucuka válasza Novak hozzászólására (») Dec 13, 2011 /

Önmagában mindegy, hogy milyen a KF frekije, de pl. ha - 60 dBm jelet produkálsz a bemenetére, máris 50 dB a jel /zaj viszonya. Ha az oszcillátor helyére egy 10,245 MHz -es kristályoszcit teszel, és a bemeneti keverőre 10,7 MHz -es első KF jut, egy kerámia szűrőn keresztül mindjárt jobb lesz a jel /zaj viszony. Elé meg tehetnél egy 10,7 MHz KF -ü LNB -t, akár külön fokozatban az antenna mellé.
(#) Novak válasza pucuka hozzászólására (») Dec 14, 2011 /

Ma elkészült a vevőm, végül maradtam a kétszeres keverésnél, egy MC13135-ös IC-vel.
Működik szépen, nem gerjed semmi. Az erősítőt már nem volt kedvem délután behangolni, az már holnapra marad. Illetve a PLL hiánya miatt egyelőre elég durva a hangolás, vennem kell kisebb értékű potikat a finomhangoláshoz. Jelenleg a 93-150 MHz közötti tartományt fogja át a vevő, úgyhogy lehet, hogy egy AM demodulátort is kap kiegészítésként, a légiforgalmi sávhoz.
(#) szendi001 válasza Novak hozzászólására (») Dec 14, 2011 /

Hogy néz ki a rádió? Van néhány közösbe dobandó coilcraft tekercsem árnyékolás nélkül, ha valakinek segít előerősítőt építeni. Egyébként a coilcraft tekercs mindent überel amit eddig láttam. Csak árnyékolás nélkülire klikkeltem...
(#) Novak válasza szendi001 hozzászólására (») Dec 15, 2011 /

Ma sikerült beállítani mindent, az első próba vétel meg is volt (a vevő még nem volt rákötve a gépre), elsőre nagyon szépen tisztán vette az adást, nem rég ment el egy műhold fölöttünk.
Most várom a következőt, illetve délután lesz egy ideálisabb áthaladás, remélem akkor már összejön valami értékelhető is a gépen

Csatoltam két képet a vevő jelenlegi állapotáról. Tudom, nem a legszebb így összehajigálva, de idővel ha beválik a kapcsolás, akkor kap egy tetszetős dobozolást is.
A kettes képen a frekvenciamérő látható (nem PLL).
(#) szendi001 válasza Novak hozzászólására (») Dec 15, 2011 /

Jól látom hogy egy frekin működik?

Nem tudom miből következtettél erre, de nem
Ahogyan írtam korábban is, 93-150 MHz között szépen működik. Nem PLL van a képen, az csak egy frekvenciamérő. A 3 poti pedig a hangoláshoz van
(#) pucuka válasza Novak hozzászólására (») Dec 15, 2011 /

Szépen néz ki, és a kétszeres keverés inkább egyszerűsítette, mint bonyolította.
(#) szendi001 válasza Novak hozzászólására (») Dec 15, 2011 /

A tekercs alapján gondoltam hirtelenjében. Az smd felépités csalós,mert godolom a túloldalt van a varicap.

A dolog ennél egy kicsivel összetettebb. Az MC13135-ösben van integrált varikap dióda, tehát igény esetén akár az is használható, nem kell annak a beszerzésével is foglalkozni.
A képen lévő vevőmbe viszont Zetex gyártmányú VCO-t építettem be, ez egy kb. 13x13 mm-es modul 4 kivezetéssel (Vcc, GND, RFki, Hangolófeszültség).

A kétszeres keverés szerintem abszolút nem egyszerűbb, mint az egyszeres, sőt... A másik IC-nél, amivel az egyszeres keverésű vevő épült volna, oda nem kell kvarc, ahhoz kondenzátorok, két különböző KF szűrő, stb.

A próba vétel délután nagyon jól sikerült, csak az előerősítőn kell kicsit még hangolni, illetve növelni az erősítést. Bízom a szép vételben holnap.
(#) pmaroti válasza Novak hozzászólására (») Dec 16, 2011 /

Szia!

Kapcsolási rajzot nem tudsz/akarsz felrakni? A Zetex VCO-t honnan szerezted be?
(#) Novak válasza pmaroti hozzászólására (») Dec 17, 2011 /

Szia,

a VCO modul az egy amerikai boltból van, kb. 3000 Ft volt.
A kapcsolás alapja ebben a leírásban található:
Kapcsolás
Ha érdekel a konkrét, végleges rajz, akkor esetleg lerajzolom, és feltöltöm azt is.
(#) szendi001 hozzászólása Jan 4, 2012 /

Elkészült a francia vevőm. Be van hangolva az eleje. Elvileg csak be kell kapcsolni. Van buktató ennél a rádiónál? Szignálra hangolom, a műhold még várat magára.
(#) Novak válasza szendi001 hozzászólására (») Jan 4, 2012 /

Én most az új rádiómban vacakoltam kicsit a francia rádió audió részével. Pontosabban mondva az MC3362 audió kimenetére csatlakozó szűrő/korlátozó áramkört iktattam be pluszba a meglévő áramkörbe, de nekem szebbek a vett képek, ha ez nincsen bekötve (már a kukában pihen azóta ez a rész).
Ha beüzemeled a vevőt véglegesen, akkor mindenképp csinálj egy próbát a szűrővel és anélkül is, mert lehet, hogy neked is jobb lesz nélküle.
(#) szendi001 válasza Novak hozzászólására (») Jan 5, 2012 /

Köszi! Én a szűrőre rámértem hangfrekis woblerrel és a helyén van, de lehet hogy tényleg rontja a képet.
Megkínálom 3 szög jellek modulált FM jellel, aztán megnézem a szkópon a vételt.
(#) Novak válasza szendi001 hozzászólására (») Jan 5, 2012 /

Nekem sajnos nincsen műszerezettségem a kiméréséhez, én csak a szememre tudtam hagyatkozni. De lehet, hogy a szűrőnél rontottam el valamit, amit nem vettem észre. Kíváncsian várom a mérések eredményét.
(#) szendi001 válasza Novak hozzászólására (») Jan 8, 2012 /

Ez nagyon egyszerű mérés, ha van számítógépe, és hangkártyád. Kell hozzá 2 db 3,5 ös Jack dugó, egy 8 ohmos ellenállás meg egy poti. A kimenetet leterheled és bevezeted egy potin kereszül a vonalbemenetre. A hangkártya kimenetét ( esetég osztva) az első tranyó bemenetére kötöd. A programot elküldöm hozzá privátban ha érdekel, de szerintem legálisan freeware.
Nekem ilyen lett az átvitel:Bővebben: Link
(#) pucuka válasza szendi001 hozzászólására (») Jan 8, 2012 /

Hát, ez elég bágyadt szűrő, alig 28 dB -t csillapít. Vagy ilyen a szűrő, vagy a "műszer" nem áll a helyzet magaslatán.
(#) szendi001 válasza pucuka hozzászólására (») Jan 8, 2012 /

Pucuka, ez egy két tranzisztoros hangfrekvenciás szűrű a francia vevő részeként. Kiválóan működik. Mi a baj vele? (Az amplitúdo nem kalibrált, ha ez a kérdés: egyszerűen középre van rántva a jel a képernyőn, a digitális potméter segítségével.) Egy dolgot kell figyelni: a kondikat, ugyanis ezzel az egymás után lévő fokozatok összehúzhatóak. Itt nem cseréltem semmit, ezért van két púpja.
(#) pucuka válasza szendi001 hozzászólására (») Jan 8, 2012 /

Nekem semmi, de nem nagyon szűr. De ha neked így jó, akkor rendben van. Nálam egy szűrő ott kezdődik, hogy a zárócsillapítása 50 - 60 dB -nél nagyobb. Így inkább csak korrektornak mondanám.
(#) gtk válasza pucuka hozzászólására (») Jan 8, 2012 /

Emlekeim szerint a vivo 2.5 KHz, es az AM-ben van modulalva. Az f0 2.5KHz kellene legyen, vagyis a savkozep, de nem nagyon van ott. Az hogy mukodik,..hat atereszt, abbol meg nem derul ki hogy hasznos-e.
(#) pucuka válasza gtk hozzászólására (») Jan 8, 2012 /

Nyilván ha a sávszélesség nagyobb a kelleténél, romlik a jel/zaj viszony. Ha már a KF szűrő jól végzi a dolgát, akkor az utó szűrésre nincs is szükség, szinte észre sem venni. Ha a KF szűrő szélesebb a kelleténél, vagy túl zajos az illesztő erősítő, akkor biztos hatásos.
(#) szendi001 válasza gtk hozzászólására (») Jan 8, 2012 /

Azt megtehetem, hogy pár kondi cserével feljebb viszem korrekciót. Lehet, hogy ezért rossz a meglévő darab.
(#) ha8lls válasza szendi001 hozzászólására (») Jan 8, 2012 /

Szia szendi001, sziasztok!
Ezt a "francia" vevot hol lehetne megtalalni? Nehanyszor vegigolvastam mar a hozzaszolasok nagy reszet, de nem szurta meg a szememet a link! Tudnal egy linket dobni, hogy hol, merre talalom?
Koszi! Udv! Imre
(#) szendi001 válasza ha8lls hozzászólására (») Jan 8, 2012 /

Szia Imre! A linken megtalálod. A nyákja meg van sprintben is. Üdv 1DLXBővebben: Link
(#) ha8lls válasza szendi001 hozzászólására (») Jan 9, 2012 /

Nagyon koszonom a gyors, onzetlen segitseget! Udv! 73! Imre
(#) gtk hozzászólása Feb 1, 2012 /

Sziasztok ! 455 KHz KF-nel sehogy sem jon ossze a megfelelo demodulator - LC savszellesseg. A soft azt mondja hogy tul nagy a volum, vagy keskeny a sav. NEm tudja ratenni a terkepet sem, es a hamisszinesnel is fura szinzezest csinal. Probaltam a demodulator LC savszellesseget allitgatni, de sehogy nem jutok jobb eredmenyre. A kepek ugy keszultek hogy az erosito bent van, igy kicsivel rosszabb a jelzaj viszony. Csatolok egy kepet. A kep szerint, ugy nez ki hogy nem magas a volum. 455 KF szuro az ~30 KHz, Novak fele szuro, ez a tipus nala mukodott. A demod. LC kor ertekei: 10nF es a hozza szamolt L ertek 455 KHz-re. A tekercs a savnak megfelelo magon van. Van otlete valakinek?
(#) kadarist válasza gtk hozzászólására (») Feb 1, 2012 /

Szia!
A kép teljesen jó, egy kis dropouttal megspékelve.
(#) gtk válasza kadarist hozzászólására (») Feb 1, 2012 /

Teljesen jo, es megsem az emlitett dolgok miatt. A B sav nagyon feher szinu mindig; azt nem is mentettem el...
Következő: »»   63 / 97
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem