Fórum témák
» Több friss téma |
Ha mondjuk 100 dB -t kell erősítened, az egy frekvencián, akár 10,7 MHz -en, akár 455 kHz -en kemény feladat, a fokozatok megfelelő árnyékolása. De ha csak 50 dB -t kell erősíteni, az már nem olyan nagy probléma. (vagy ezek variációi)
Hmmm. Értem.
És szerinted lenne bármi különbség a vételben, ha az említett IC-nél 10,7 helyett a 455 kHz-es KFet használnám? Maga az IC gyakorlatilag erre (is) lett kitalálva, adatlapban is van egy ajánlott kapcsolás 455 kHz-es KF esetére. Bár lehet akkor úgy tervezem a nyákot, hogy mindkét szűrő belemenjen, mert azokon kívül csak egy-egy ellenállást kell módosítani ha szűrőt cserélek. Ki kell próbálni, és meglátjuk
Önmagában mindegy, hogy milyen a KF frekije, de pl. ha - 60 dBm jelet produkálsz a bemenetére, máris 50 dB a jel /zaj viszonya. Ha az oszcillátor helyére egy 10,245 MHz -es kristályoszcit teszel, és a bemeneti keverőre 10,7 MHz -es első KF jut, egy kerámia szűrőn keresztül mindjárt jobb lesz a jel /zaj viszony. Elé meg tehetnél egy 10,7 MHz KF -ü LNB -t, akár külön fokozatban az antenna mellé.
Ma elkészült a vevőm, végül maradtam a kétszeres keverésnél, egy MC13135-ös IC-vel.
Működik szépen, nem gerjed semmi. Az erősítőt már nem volt kedvem délután behangolni, az már holnapra marad. Illetve a PLL hiánya miatt egyelőre elég durva a hangolás, vennem kell kisebb értékű potikat a finomhangoláshoz. Jelenleg a 93-150 MHz közötti tartományt fogja át a vevő, úgyhogy lehet, hogy egy AM demodulátort is kap kiegészítésként, a légiforgalmi sávhoz.
Hogy néz ki a rádió? Van néhány közösbe dobandó coilcraft tekercsem árnyékolás nélkül, ha valakinek segít előerősítőt építeni. Egyébként a coilcraft tekercs mindent überel amit eddig láttam. Csak árnyékolás nélkülire klikkeltem...
Ma sikerült beállítani mindent, az első próba vétel meg is volt (a vevő még nem volt rákötve a gépre), elsőre nagyon szépen tisztán vette az adást, nem rég ment el egy műhold fölöttünk.
Most várom a következőt, illetve délután lesz egy ideálisabb áthaladás, remélem akkor már összejön valami értékelhető is a gépen Csatoltam két képet a vevő jelenlegi állapotáról. Tudom, nem a legszebb így összehajigálva, de idővel ha beválik a kapcsolás, akkor kap egy tetszetős dobozolást is. A kettes képen a frekvenciamérő látható (nem PLL).
Nem tudom miből következtettél erre, de nem
Ahogyan írtam korábban is, 93-150 MHz között szépen működik. Nem PLL van a képen, az csak egy frekvenciamérő. A 3 poti pedig a hangoláshoz van
Szépen néz ki, és a kétszeres keverés inkább egyszerűsítette, mint bonyolította.
A tekercs alapján gondoltam hirtelenjében. Az smd felépités csalós,mert godolom a túloldalt van a varicap.
A dolog ennél egy kicsivel összetettebb. Az MC13135-ösben van integrált varikap dióda, tehát igény esetén akár az is használható, nem kell annak a beszerzésével is foglalkozni.
A képen lévő vevőmbe viszont Zetex gyártmányú VCO-t építettem be, ez egy kb. 13x13 mm-es modul 4 kivezetéssel (Vcc, GND, RFki, Hangolófeszültség). A kétszeres keverés szerintem abszolút nem egyszerűbb, mint az egyszeres, sőt... A másik IC-nél, amivel az egyszeres keverésű vevő épült volna, oda nem kell kvarc, ahhoz kondenzátorok, két különböző KF szűrő, stb. A próba vétel délután nagyon jól sikerült, csak az előerősítőn kell kicsit még hangolni, illetve növelni az erősítést. Bízom a szép vételben holnap.
Szia!
Kapcsolási rajzot nem tudsz/akarsz felrakni? A Zetex VCO-t honnan szerezted be?
Szia,
a VCO modul az egy amerikai boltból van, kb. 3000 Ft volt. A kapcsolás alapja ebben a leírásban található: Kapcsolás Ha érdekel a konkrét, végleges rajz, akkor esetleg lerajzolom, és feltöltöm azt is.
Elkészült a francia vevőm. Be van hangolva az eleje. Elvileg csak be kell kapcsolni. Van buktató ennél a rádiónál? Szignálra hangolom, a műhold még várat magára.
Én most az új rádiómban vacakoltam kicsit a francia rádió audió részével. Pontosabban mondva az MC3362 audió kimenetére csatlakozó szűrő/korlátozó áramkört iktattam be pluszba a meglévő áramkörbe, de nekem szebbek a vett képek, ha ez nincsen bekötve (már a kukában pihen azóta ez a rész).
Ha beüzemeled a vevőt véglegesen, akkor mindenképp csinálj egy próbát a szűrővel és anélkül is, mert lehet, hogy neked is jobb lesz nélküle.
Köszi! Én a szűrőre rámértem hangfrekis woblerrel és a helyén van, de lehet hogy tényleg rontja a képet.
Megkínálom 3 szög jellek modulált FM jellel, aztán megnézem a szkópon a vételt.
Nekem sajnos nincsen műszerezettségem a kiméréséhez, én csak a szememre tudtam hagyatkozni. De lehet, hogy a szűrőnél rontottam el valamit, amit nem vettem észre. Kíváncsian várom a mérések eredményét.
Ez nagyon egyszerű mérés, ha van számítógépe, és hangkártyád. Kell hozzá 2 db 3,5 ös Jack dugó, egy 8 ohmos ellenállás meg egy poti. A kimenetet leterheled és bevezeted egy potin kereszül a vonalbemenetre. A hangkártya kimenetét ( esetég osztva) az első tranyó bemenetére kötöd. A programot elküldöm hozzá privátban ha érdekel, de szerintem legálisan freeware.
Nekem ilyen lett az átvitel:Bővebben: Link
Hát, ez elég bágyadt szűrő, alig 28 dB -t csillapít. Vagy ilyen a szűrő, vagy a "műszer" nem áll a helyzet magaslatán.
Pucuka, ez egy két tranzisztoros hangfrekvenciás szűrű a francia vevő részeként. Kiválóan működik. Mi a baj vele? (Az amplitúdo nem kalibrált, ha ez a kérdés: egyszerűen középre van rántva a jel a képernyőn, a digitális potméter segítségével.) Egy dolgot kell figyelni: a kondikat, ugyanis ezzel az egymás után lévő fokozatok összehúzhatóak. Itt nem cseréltem semmit, ezért van két púpja.
Nekem semmi, de nem nagyon szűr. De ha neked így jó, akkor rendben van. Nálam egy szűrő ott kezdődik, hogy a zárócsillapítása 50 - 60 dB -nél nagyobb. Így inkább csak korrektornak mondanám.
Emlekeim szerint a vivo 2.5 KHz, es az AM-ben van modulalva. Az f0 2.5KHz kellene legyen, vagyis a savkozep, de nem nagyon van ott. Az hogy mukodik,..hat atereszt, abbol meg nem derul ki hogy hasznos-e.
Nyilván ha a sávszélesség nagyobb a kelleténél, romlik a jel/zaj viszony. Ha már a KF szűrő jól végzi a dolgát, akkor az utó szűrésre nincs is szükség, szinte észre sem venni. Ha a KF szűrő szélesebb a kelleténél, vagy túl zajos az illesztő erősítő, akkor biztos hatásos.
Azt megtehetem, hogy pár kondi cserével feljebb viszem korrekciót. Lehet, hogy ezért rossz a meglévő darab.
Szia szendi001, sziasztok!
Ezt a "francia" vevot hol lehetne megtalalni? Nehanyszor vegigolvastam mar a hozzaszolasok nagy reszet, de nem szurta meg a szememet a link! Tudnal egy linket dobni, hogy hol, merre talalom? Koszi! Udv! Imre
Szia Imre! A linken megtalálod. A nyákja meg van sprintben is. Üdv 1DLXBővebben: Link
Nagyon koszonom a gyors, onzetlen segitseget! Udv! 73! Imre
Sziasztok ! 455 KHz KF-nel sehogy sem jon ossze a megfelelo demodulator - LC savszellesseg. A soft azt mondja hogy tul nagy a volum, vagy keskeny a sav. NEm tudja ratenni a terkepet sem, es a hamisszinesnel is fura szinzezest csinal. Probaltam a demodulator LC savszellesseget allitgatni, de sehogy nem jutok jobb eredmenyre. A kepek ugy keszultek hogy az erosito bent van, igy kicsivel rosszabb a jelzaj viszony. Csatolok egy kepet. A kep szerint, ugy nez ki hogy nem magas a volum. 455 KF szuro az ~30 KHz, Novak fele szuro, ez a tipus nala mukodott. A demod. LC kor ertekei: 10nF es a hozza szamolt L ertek 455 KHz-re. A tekercs a savnak megfelelo magon van. Van otlete valakinek?
Szia!
A kép teljesen jó, egy kis dropouttal megspékelve. |
Bejelentkezés
Hirdetés |