Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Videoton EA 6383 s (tuning)

Témaindító: gbr, idő: Nov 2, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   11 / 24
(#) CHZ válasza rozsa.tamas hozzászólására (») Jan 8, 2012 /

LOUDNESS kapcsoló vagy környezetének forrasztásai okozhatják a problémát. Kapcsolási rajz alapján láthatod, hogy a kapcsoló kondikat zár rövidre és választ le a potiról
(#) rozsa.tamas válasza CHZ hozzászólására (») Jan 9, 2012 /

Köszönöm a tanácsot. Ma szétszedtem, hátha tudok valamit kezdeni vele. Mondjuk a tehetségem a forrasztásnál és az ellenállásmérésnél megáll, tehát inkább csak a lelkesedésem van. Átforrasztottam a kérdéses területet, de a jelenség megmaradt. Ellenben azt vettem észre, hogy nagy hangerőn 6-7 felett kiegyenlítődnek a csatornák loudness nélkül is.
Lehet, hogy a hangerő poti okozza?
Vélemény?
(#) CHZ válasza rozsa.tamas hozzászólására (») Jan 9, 2012 /

Még az is lehet, ha loudness kivezetése szakadt.
Ezt ellenállás méréssel meg tudod keresni, de a kapcsolót is kimérheted.
(#) márjoe hozzászólása Jan 12, 2012 /

üdv mindenkinek!
fél éve tettem szert egy Videoton EA 6383 S erősítőre.
A probléma az vele az utóbbi időben, hogy néha a bal oldalt durrantja a hangfalat. Ezt a kivezérlésjelző is mutatja. Ez a "durrogás" hasonló a bekapcsoláskor előforduló koppanáshoz, csak itt egymás után történik és ienkor kikapcsolom hirtelen a készüléket.
Én hangerőszabályzó potira saccolok mert már megbuheráltan került hozzám a készülék. A hangerőszabályzó potméter szét tud jönni ( a hangerőszabályzó tengelye,előlapja ki tud jönni) + valahogyan a potit a végtelenségig lehet tekerni.
Keresgéltem ien poti után de elég ritka. Más potméterrel helyettesithető ?
Mit csináljak a készülékkel hogy megszünjön ez a hiba?
még kezdő vagyok a témába
(#) scooby_ válasza márjoe hozzászólására (») Jan 12, 2012 /

A potméter teljesen biztos,hogy rossz,azt cseréld ki. 2x100Kohmos logaritmikus potméter való bele,bármilyen megfelel,lényeg,hogy a fenti paramétereknek megfeleljen.
A Moderátorok nem fognak örülni még egy ilyen Videoton erősítős témának,már így is van belőle egy rahedli.
(#) rozsa.tamas válasza CHZ hozzászólására (») Jan 16, 2012 /

Üdv!
Kicseréltem a hangerő potit és JÓ LETT!!!!!!!
Köszönöm CHZ, hogy tanácsot adtál, anélkül neki sem fogtam volna.
(#) Gery22 hozzászólása Jan 16, 2012 /

Vannak gyári új vidi potijaim akit érdekel írjon
(#) dani9228 hozzászólása Jan 18, 2012 /

Üdv! Van nekem egy videoton erősítőm és a jobb végfokban VR 39 - es ellenállás állandóan felmelegszik és füstöl, és a trafó előtti 800mA-es biztit azonnal kilöki. a kapcsirajzot mellékeltem. Valamint a végfok tranyók eggyike elszállt. Amikor kiszedtem a jobb végfokot, és a balt bent hagytam akor nem volt semmi probléma azt leszámítva, hogy a kijelzőn a teljesítmény jelző is jelzett, pedig nem volt a bemenetre kapcsolva semmi és hangszóró sem volt rajta. Amint csatlakoztatok rá hangszórót a bal kimenetre csak recseg.
Mi lehet a baja?
Köszi!!

1.png

(#) reloop válasza dani9228 hozzászólására (») Jan 18, 2012 /

Szia! Mérd meg a végfok mindkét tápfeszültségét.
(#) dani9228 válasza reloop hozzászólására (») Jan 18, 2012 /

Ez az erősítő az egyik barátomé és együtt szerelgetjük. Nemsokára regisztrál ő is aztán konkrétabban tudunk majd beszélgetni a témáról.
(#) dani9228 válasza dani9228 hozzászólására (») Jan 18, 2012 /

Ha jól emlékszem akkor +-37V.
(#) kopacsi94 hozzászólása Jan 19, 2012 /

Megmértem az elöbb említett Erősítő Végfokozatát és a mindkét oldalon 34,6 V-ot mértem.
(#) reloop válasza kopacsi94 hozzászólására (») Jan 19, 2012 /

Szia! Ezek szerint elfogadható tápot kap. Mérd meg a hangszóró csatlakozón van-e egyenfeszültség.
(#) kopacsi94 válasza reloop hozzászólására (») Jan 20, 2012 /

Kicseréltem a tranzisztorokat így most a biztosítékot nem nyomja ki.Rámértem multiméterrel a kimenetre a jobb oldali kimeneten nem mértem egyen feszültséget viszont a baloldalon igen. A kimeneten körülbellül 9V ot mértem.
(#) kopacsi94 válasza reloop hozzászólására (») Jan 24, 2012 /

Kicseréltem a tranzisztorokat így most a biztosítékot nem nyomja ki.Rámértem multiméterrel a kimenetre a jobb oldali kimeneten nem mértem egyen feszültséget viszont a baloldalon igen. A kimeneten körülbellül 9V ot mértem.
(#) Ameron24 válasza Ameron24 hozzászólására (») Jan 24, 2012 /

Üdv.
Mostanában az erősítőmnek a bal oldala néha elhalkul és recseg, ha a loudness, mono... gombok valamelyikét megmozgatom pöcögtetem egyszer csak helyreáll, szétkaptam és átmelegítettem a forrasztásokat a panelen illetve e kapcsolókat, meg a hangerő potit befújtam kontaktal, most úgy néz ki megoldódott a gond.

Lehetséges hogy valamelyik furatkitöltés nem csatlakozott rendesen az adott lábhoz mert elöregedett a forrasztás ?
(#) reloop válasza kopacsi94 hozzászólására (») Jan 24, 2012 /

Szia! Ezen a rajzon szerepel +0,7V (VT08 kollektor), +1,1 és -1,1V (VT17 kollektor, emitter). Ezeket mérd meg a bal végfokon, jelezd, ha eltérést tapasztalsz.
(#) kopacsi94 válasza reloop hozzászólására (») Jan 25, 2012 /

megmértem a +0,7 (VT08 kollektor), t és itt 1V felett mértem pontos adatot nem tudok mondani mert ingadozó.
(#) reloop válasza kopacsi94 hozzászólására (») Jan 25, 2012 /

Elolvastam mindent amit írtál, a VC44 47µF kondenzátor cserére szorul, nem lepődnék meg ha púpos volna a teteje. Ezt még a végtranzisztor hiba tehette tönkre.
(#) kopacsi94 válasza reloop hozzászólására (») Jan 27, 2012 /

A kondenzátor kicserélésével a kimenet szépen és tisztán szól.De még közbe közbe egy kis recsegő háttér zaj halható a működése közben ez mitől lehet?
(#) reloop válasza kopacsi94 hozzászólására (») Jan 27, 2012 /

Szia! A recsegő háttér zaj hangerőfüggő?

Üdv! nem nem hangerőfüggő.

Erre nincs kész receptem. Lehet a friss forrasztások környékén szennyeződés, vagy elektrolit kondenzátor hiba.

A kondenzátor kicserélésével a kimenet jobb lett de körülbelül háromnegyed óra folyamatos használat után ismét egyenfeszültség jelent meg a kimenetnél.

Forraszd ki a kondenzátort és mérj ismét kimeneti egyenfeszt. (Az erősítés drasztikusan lecsökken, de ez most nem érdekes.)

Kiforrasztottam a kondenzátort és 1,5-2V egyenáramot mértem így.

A mért érték a testhez képest milyen polaritású?
VT06 és a VT14 gyanús, a VR 09 ellenálláson mekkora feszültség esik? 1,4V a terv.

A testhez képest negatív polaritású.A VR 09 es ellenállásnál 1.1V ot mértem.

Jaj! Nem arra van VR20 -on eső feszültség?

A VR 20 on 0,54V feszültség esik.
Következő: »»   11 / 24
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem