Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangváltók (készítése)
 
Témaindító: crom3x, idő: Okt 30, 2005
A mértékegységeket a mérőszámtól szóköz választja el. A személynevekből képzett mértékegységek (Volt, Ohm, Amper, stb.) nagybetűvel írandók!
Lapozás: OK   69 / 132
(#) kiss.ferenc válasza erikabanhidi hozzászólására (») Jan 9, 2012 /
 
Fogalmam sincs mi alapjan született én csak galzotya rajzát kijavitottam, mert sorosan kötötte össze a magast a középpel. A kondenzátorok, tekercsek értékét Ö adta meg, én csak a huzalozást javitottam ki.
(#) Davidd hozzászólása Jan 10, 2012 /
 
Udv mindenkinek!Mellekelek egy abrat,eszerint bekotom a piezzot,de a piezzoval kapcsolhatok megegyet parhuzamosan?.2db fogok epiteni es 4 piezzom van,de nemugyanolyanok ,csak 2-2 parba.Elore is koszonom.
Ez az,bipolaris kondit csak 5.6µF osat talaltam gondolom nem akkora nagy baj,es 4,7ohmos ellenals pedig 3watt oda eleg annyi ugye?
(#) erikabanhidi válasza Davidd hozzászólására (») Jan 10, 2012 /
 
Úgy akarsz váltót építeni, hogy amit találsz a fiókban alkatrészt? Nem fog menni! Rossz úton indul így el...
(#) galzotya válasza reloop hozzászólására (») Jan 10, 2012 /
 
Az erősítő teljesítményére vagy a hangszórókéra van szükség?
Az erősítő kimeneti teljesítménye csatornánként (elvileg) max. 145 watt (4 ohm-on) .
A hangszóróé olyan 250 watt körül van.
(#) reloop válasza galzotya hozzászólására (») Jan 10, 2012 /
 
A teljesítmény adatok meghatározzák, hogy mekkora AC feszültséget kell tűrni a kondenzátoroknak, illetve kiszámolhatod, hogy a tekercs huzal ellenállása mekkora veszteséget okoz. Célszerű a hangsugárzó teljesítményéhez méretezni.
(#) ArpadSerban válasza Dióda hozzászólására (») Jan 10, 2012 /
 
Hangváltóba légmagos tekercset használunk, mert gyorsabb a visszamágneseződése, minta vasnak, még ha ferrit is.
(#) erikabanhidi válasza ArpadSerban hozzászólására (») Jan 10, 2012 /
 
"Hangváltóba légmagos tekercset használunk, mert gyorsabb a visszamágneseződése, minta vasnak, még ha ferrit is."


Te ezt érted is?
(#) ptesza válasza erikabanhidi hozzászólására (») Jan 11, 2012 /
 
És ezek honnan születtek? Ha nincs hozzá megfelelő impedancia , és átvitel mérés amiket már beépítve mértek, addig senki nem tud váltót számolni és méretezni.

Ne járasd le magad ennyire. Ha tényleg régóta csinálod akkor már tudnod kellene , hogy a hangszórók nem ellenállások lineáris átvitellel.

Egyébként az ő rajzán egy sima elsőrendű váltást láthatunk.
(#) ptesza válasza Davidd hozzászólására (») Jan 11, 2012 / 1
 
Abból indulj ki ,hogy a piezóknak 10000 ohm körüli az impedanciája. Ugyebár ha a 10000 és a két 22 ohm-os párhuzamossan van kapcsolva akkor annak az eredője : kb 11 ohm lesz. Ha bejön a képletbe még egy piezó akkor az eredő akkor sen változik szinte semmit. De én inkább 3 db 22 ohm-ost ajánlanék azzal 7.3-8 ohm közé kerül. A kondival a vágás mélységét lehet szabályozni, az R3 ellenállással meg az érzékenységből vettek el. Ha elhagyod hangosabb lesz. A kondinál arra kell figyelni , hogy az érték minél nagyobb annál mélyebre megy , ami nem igazán tesz jót neki.
(#) gida hozzászólása Jan 11, 2012 /
 
Sziasztok
Mivel tudom legegyszerűbben leválasztani a magas hangokat a mélynyomóról?
(#) ptesza válasza gida hozzászólására (») Jan 11, 2012 /
 
- bandpass doboz
- másodrendű hangváltó
- aktív szubfilter
(#) gida válasza ptesza hozzászólására (») Jan 11, 2012 /
 
Sima mélyláda volna és egy gyors megoldás kellene próba kép
Utána kapna majd normálisat
(#) Davidd válasza ptesza hozzászólására (») Jan 11, 2012 /
 
Udv.Nem fiokbol epitekzek,most ugyrendeltem az alkatreszeket,azt a 4,7 ohmos ellenalast akor nem muszaly betenni?Akkor nyugodtan bekothetek ket piezzot parhuzamusan egy hangvaltora?
(#) ptesza válasza Davidd hozzászólására (») Jan 11, 2012 /
 
Azert kell ket piezo mert egy nem eleg hangos? Egyebkent eleg furcsa mert a piezok joval erzekenyebbek a melykozepeknel. Azert kell csillapitani oket.
(#) Davidd válasza ptesza hozzászólására (») Jan 11, 2012 /
 
Udv!2 utas hangfalban lesz,ugymond ok lesznek a topok,es 20 cm hangszoro ami melykozep lenne.Arra rajottem hogyan tudom a magas frekvenciat leszurni a hangszorol[winisd],de nemtudom hogyan szurjem le a nagyon nagy baszusoktol.Zart lada lesz,es gondoltam ket piezzoval szebben szolna,meg bevallom osziten az egyik piezzo 1" tolcserben van ,es egy ido utan dynamic tweetert akarok beletenni.Lennel szives segiteni abban hogy egy kis oszetett hangvaltot keszitsek?Esetleg mar most ugyelkesziteni a hangvaltot,hogy a tweeter is paszoljon hozza?
(#) ptesza válasza Davidd hozzászólására (») Jan 12, 2012 /
 
Esetleg ha elárulod milyen hangszóróid vannak akkor többet is lehetne mondani.
(#) Davidd válasza ptesza hozzászólására (») Jan 12, 2012 /
 
Udv!A ket melykozepnek szant hangszoro ilyenek csak nem noir 2 esek hanem egyesek de ugyanezt tudjak.Az egyik piezzo fajta ilyen.A ket driver ami utolag kerulne bele ilyenek..Koszonom!
(#) Buck Miklos hozzászólása Jan 15, 2012 /
 
Sziasztok!
Készülnek az új hangfalaim, ezekhez szeretnék hangváltót csinálni.
Kétutas ládák lesznek, Eminence Delta 15 méllyel és Eminence ASD 1001 magassal.
Keresztezési frekvenciát 2,5 kHz-re gondoltam, 18 dB/oktáv vágási meredekséggel, az alkatrészek értékeit ezen az oldalon számoltam ki: Link
Először is az lenne a kérdésem, hogy a keresztezési freki szerintetek megfelelő-e, valamint, hogy melyik szűrőtípust válasszam az oldalon felsoroltak közül? Ott azt írja, hogy a Paynter típusú, illetve a kritikus csillapítású a jó megoldás. Én a kritikus csillapításúra gondoltam, mivel itt megegyeznek az alkatrész értékek és ha 2545 Hz-en váltok, akkor elég pontos, könnyen előállítható értékek jönnek ki.
A magas elé kerülne még egy L-pad, ami 5dB-t csillapítana a magason.

A másik kérdésem a tekercsekkel kapcsolatos. 400W-os lenne a hangváltó, milyen vastagságú huzallal lenne érdemes tekerni?

Illetve nézelődtem az izzós védelmeket illetőleg. Ahogy láttam sokan rossz véleménnyel vannak róla, de azért valami védelem csak jó lenne a magas elé. Felejtsem el az izzós védelmet, vagy esetleg megpróbálkozzak vele?

Előre is köszi a segítséget!
Miki
(#) lamalas válasza Buck Miklos hozzászólására (») Jan 15, 2012 /
 
Udv!

Nem akarom a kedved elvenni, de ugy ahogy leirtad vagy ahogy szeretned nem lehet hangvaltot tervezni. A netes hangvalto kalkulatorok idealis esettel (azaz a frekvencia fuggvenyeben fix erteku terhelo ellenallassal) szamolnak, azonaban a valosagban nem fix erteku egy hangszoro impedanciamenete a frekvencia fuggvenyeben. Ezert a valosagban szinte biztos, hogy nem ott lesz a keresztezesi freki ahova szamoltad. Termeszetesen lehet javitani a helyzeten ha a hangszorok impedanciamenetet kiegyenlited. Ez mar nem rossz de ha egyenletes frekimenet a cel a hangsugarzo epitesekor akkor meg mindig nem ered el a celod, mert a keresztezesi frekit sokfele parameter figyelembevetelevel kellene meghatarozni.
Meresekkel lehetne eldonteni, hogy az adott hangszorokat egyaltalan erdemes-e parositani es ha igen akkor milyen keresztfreki lenne alkalmas. Es ennel a pontnal meg mindig csak az elejen vagy a hangvalto tervezesnek, fejlesztesnek...
(#) gambler hozzászólása Jan 15, 2012 /
 
Sziasztok!
Milyen kondenzátort javasoltok a hangváltómba, ami jó minőségű? Én Bennic és Mundorf márkákról olvastam eddig.
(#) Bassmester válasza Buck Miklos hozzászólására (») Jan 15, 2012 /
 
A mélyről szerintem felesleges volna 18 dB-el vágni, a magasnál talán oké. Mindenképpen átvitel méréssel kell megállapítanod az optimális kereszt frekit. A dobozba szerelt hangszórókra rózsazaj jelet vezetsz és mérőmikrofonnal felveszed az átvitelét külön a mélynek és a magasnak.
(ECM kapszula, hangkártya, ARTA progi, vagy egyéb spektrumanalizátor) Az L-pad méretezéséhez is mindenképpen mérni kell, az adatlapi 5 dB-re gyakorlatilag nem lehet sokat adni. Ha sikerül jó váltót csinálnod, akkor nem kell magasvédelem, elég lesz ha vigyázol rá, nem küldesz rá torz jelet, nem EQ-zod plafonig a magasat stb.
(#) Buck Miklos válasza lamalas hozzászólására (») Jan 15, 2012 /
 
Szia!

A hangszórók már megvannak, szóval muszáj lesz összepárosítanom őket, nem akarok ugyanis újakat venni.
Igen, művelődtem egy kicsit a témában az elmúlt pár napban, és láttam egy pár helyen, hogy szükséges lenne hozzá egy amplitúdó-, fázis- és impedanciamenet. Azonban ezek sajnos nem állnak rendelkezésemre, kivéve az impedancia menetet, ami a hangszórók adatlapján rajta van. Próbáltam keresni neten ilyeneket, de nem találtam. Ilyen méréseket még soha nem csináltam, nem is tudom, hogy kell, műszerek esetleg az iskolában rendelkezésemre állnának... Érdemes lenne egy mérést csinálni?
(#) Bassmester válasza gambler hozzászólására (») Jan 15, 2012 /
 
Hali! (...a Jensen-t kihagytad)
Szerintem nem "márkákat" kell keresni, hanem a megfelelő kondit.
Amiket írtál egyébként kétségtelenül jók lehetnek, horror árért.
ITT találsz olcsón Remix, ERO, stb kondikat, amik nagyon jók hangváltóhoz. Lényeg hogy MKP (polipropilén) dielektrikumú legyen.
(#) Buck Miklos válasza lamalas hozzászólására (») Jan 15, 2012 /
 
Tegyük fel, hogy megfelelő a 2,5 kHz vágási pontnak. Ahogy írtad az impedancia nem állandó a frekvencia függvényében. Akkor a keresztezési frekvencián, tehát a 2,5 kHz-en mért impedancia értékkel kell számolni a hangszóróknál? A gyártó adatai alapján a kettő nem egyezik. Ez nagy baj? Vagy hogy működik ez?
(#) Buck Miklos válasza Bassmester hozzászólására (») Jan 15, 2012 /
 
Most gyorsan rágugliztam az átvitel mérésre és ezt az oldalt dobta ki először. Bővebben: Link
Előkaptam egy kondimikrofont a fiókból, meg letöltöttem ezt a programot és megpróbáltam lemérni egy hangfalat, de már az elején megakadtam. Win 7-es gépen nem tudtam előszedni azt a keverőt ami ott az oldalon van, na de gondoltam menni fog az anélkül is, mindent lenémítottam, kivéve mikrofon, meg kimenet. Próbáltam volna beállítani a jelszinteket, de valahogy nem ment. Sosem ment át zöldbe a kis négyzet. Vagy beclippelt, vagy az az "inter-channel leakage" volt piros, szóval nem sikerült.
De mondjuk az átvitel az meg van adva az adatlapon. És tegyük fel nagyjából valós is. Akkor ezek alapján hogy tudom meghatározni a keresztezési frekit?
(#) ptesza válasza Buck Miklos hozzászólására (») Jan 15, 2012 /
 
Olyan impedanciával kell számolni amilyen majd a dobozban lesz. Tehát azt kell lemérni. Vedd észre , hogy a mély középnek van egy kb 10 dB-es kiemelése 500-5000 Hz-ig. Ha ezt csak simán ' vágod egy 18 dB meredek szűrővel akkor gondold át , hogy milyen formája lesz az átvitelnek. 2500 Hz- től elkezd esni de nem egyenes vonalban , hanem az átvitelben látható kiemelés látszani , fog. Tehát az átvitelt meg kell mérni a dobozban , és olyan váltót szimulálni hozzá ,ami következtében szépen fog esni az átvitel, pl egy 12dB -es karakterisztikával. Ezek után lehet foglálkozni a ,magas váltójával.

A második képen egy 1.2 mH sorosan és 10 µF párhuzamosan kötve. Végül csal 8 µF lett de most arról hirtelen nem találok mérést. Ez sem tökéletes de már jó eredményt értem el a váltásnál is.
(#) Buck Miklos válasza ptesza hozzászólására (») Jan 15, 2012 /
 
Akkor, ha jól értem, a mélynek szerencsésebb a 12 dB/oktávos váltás. Az 1,2 mH és a 8 µF akkor megfelelő értékek az aluláteresztő szűrőre. Ugye? És ez akkor 2,5 kHz-nél vág?
Akkor már csak a magas élé kell valami. Az adatlapon 18 dB/oktávot javasolnak és 2500 Hz-et. Ennek az impedancia menetét viszont nem befolyásolja a doboz, így lehet számolni az adatlapi értékekkel? Vagy tévedek? Az 2,5 kHz-nél 9 ohm.

És akkor az impedancia frekvenciafüggése hogy szól bele az L-pad méretezésébe?

Milyen huzalvastagságot ajánlotok, mert azt közben szeretném megrendelni? 1mm átmérőjű elég? Vagy vastagabb kell?
(#) ptesza válasza Buck Miklos hozzászólására (») Jan 15, 2012 /
 
Azt nem írtam ,de neked is feltűnhetett volna , hogy ez csak egy példa. Nem azok a hangszórók.

Csak arra akartam rávilágítani , hogy az a fontosabb , hogy a vágást megformázni úgy, hogy szabályosan essen. A magasat szintén olyanra kell majd.

Azt sem értem miért ragaszkodsz olyan mereven a 2500 Hz-hez? Szerintem általában jobban jársz ha a magasat nem engeded olyan mélyre.


Azt javasolom ,mielött bármit is vennél, nézz utána az impedancia mérésnek. Alap mérésekhez ez is megfelel. Az átvitelt sem olyan nagy ördöngösség megmérni, de azért kellene egy olyan kapszula aminek ismert az átvitele.
wm60-61 , vagy valami ECM .
(#) Lacko12 hozzászólása Jan 20, 2012 /
 
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem hogy építek egy kis szubládát Sony hangszóróval!
De sajnos semmi adatot nem találtam róla de valószínűleg egy házimozi mély támogatása volt fénykorába.
És szeretnék bele egy szűrőt ami a magas hangokat kiszűri de sajnos semmi adatom nincs róla.
Nem kell a világ kapcsolása csak ne engedje át a magas frekvenciákat.
Van valami ötletetek merre induljak el?
A segítségeteket előre is köszönöm!
(#) Buck Miklos válasza Lacko12 hozzászólására (») Jan 20, 2012 /
 
Szia!
Ajánlom ezt a témát: Bővebben: Link
Itt vannak jó dolgok.
Következő: »»   69 / 132
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem