Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   394 / 842
(#) emmzolee válasza lidi hozzászólására (») Jan 15, 2012 /
 
Na. Örülök, hogy mások is küzdenek az offsettel, mert így legalább lesz megoldás. Attila86 is műveleti erősítővel oldotta meg. A negatív fesz. módszer bőven elég lenne nekem.
(#) emmzolee válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 15, 2012 /
 
Szoftverben nem lehet hozzá adni az offset hibát az értékhez, és akkor pontos lenne?
(#) Attila86 válasza emmzolee hozzászólására (») Jan 15, 2012 /
 
Az enyémben? De, a szoftver vonja ki az offsethibát.
(#) emmzolee válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 15, 2012 /
 
Igen most értem a végére az olvasással. Látom már.
A te műszereddel meg lehet oldani, hogy 50V -ot tudjon mérni?
(#) Attila86 válasza emmzolee hozzászólására (») Jan 15, 2012 /
 
Persze. 40V-os és 400V-os méréshatárai vannak, illetve 4A-es és 40A-es.
(#) Koree válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 15, 2012 /
 
Üdv.
Tisztelettel kérdezem Attilától,hogy kérhető-e olyan software a Panelműszer II.-höz amin nincs üdvözlő üzenet?
(#) emmzolee válasza Koree hozzászólására (») Jan 15, 2012 /
 
Igen. Ezt a kérdést az előbb én is vázoltam.
(#) lidi válasza emmzolee hozzászólására (») Jan 15, 2012 /
 
Én szoftverből nem szeretnék kompenzálni, megpróbálom hw esen olyan pontosra amilyenre csak tudom. Aztán meglátjuk mi lesz belőle. Jelen pillanatban az analóg rész van kész, potikkal már működik a táp. A potik helyett lesz majd a pic, ami spi os dac al adja majd ki a vezérlő feszültségeket, ( fesz, áramlimit ) és műszerként is funkcionál majd, ha egyszer kész lesz.
(#) Attila86 válasza Koree hozzászólására (») Jan 15, 2012 /
 
Szia!

Nem. A szoftvert, kilenc hónap munkáját feltettem a netre hogy ingyen letölthesse bárki. Nem kérek érte pénzt. Ezért cserébe csupán ennyi a megkötés. Eddig egyébként meglepően kevesen tették szóvá és akik meg is tették, azoknak a fele pont hogy dicsérte. Sőt, volt már olyan is aki megkért hogy neki kicsit tovább látszódjon a felirat.
Árultam egy ideig pénzért is kódvédve, de csak addig míg a fejlesztésbe ölt összeg vissza nem térült. Amint ez megtörtént, feltettem a hex-et.
Legfeljebb úgy vehető ki belőle hogyha valaki megveszi a forráskódot. Ez kb 140-160 munkaóra mondjuk 1500Ft-os órabérrel számolva.
(#) Attila86 válasza lidi hozzászólására (») Jan 15, 2012 /
 
Sajnos muszáj szoftveresen, mert a mikrovezérlőn kívül ugyan lehet ügyes dolgokat művelni chopper-stabilizált OPA-val vagy mással, de a PIC-en belül már nem tudsz az elektronikán változtatni. Külsőleg hiába szorítod le az offsetet amennyire csak tudod, hogyha a PIC A/D-jának offsetét nem tudod jobbá tenni. Erre az egyetlen megoldás hogyha nem akarsz szoftveresen ügyeskedni, hogy külső A/D átalakítót használsz.
(#) Koree válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 15, 2012 /
 
Oké, én sem kritizálnám az ég adta világon a munkád csak reméltem,hogy hátha van egy ilyen változata a software-nek. Pláne ha még meg is osztható a publikummal vagy pénz ellenében megvehető lenne.
(#) subi válasza Koree hozzászólására (») Jan 15, 2012 /
 
Kedves Hobbitársak! Mint érzékelitek, Attila nem kívánja módosítani a bejelentkező szöveget, ami igazán pár mozdulat a programban. Ezt úgy gondolom tiszteletben kell tartanunk, világnézettől függetlenül.
Vissza az eredeti gondolat menetre: én is híve vagyok a lehető legkevesebb szoftveres korrekciónak, de van amikor elkerülhetetlen.
(#) emmzolee válasza Koree hozzászólására (») Jan 15, 2012 /
 
Bekapcsoláskor a kijelződ világítását kell késleltetni, és már is nem fog látszani.
(#) Koree válasza emmzolee hozzászólására (») Jan 15, 2012 /
 
Nem rossz ötlet.Köszönöm.
(#) subi válasza Koree hozzászólására (») Jan 16, 2012 /
 
Indításkor a kijelző későbbi bekapcsolása nem jó ötlet, mert nem fog initializálódni. Ugyanis ez a rutin mindig az elsők között indul. E nélkül pedig nem fog smmi látszódni később a kijelzőn.
(#) solti_imre válasza emmzolee hozzászólására (») Jan 16, 2012 /
 
Nem tudom, hogy nem jogsértő-e, de töredelmesen bevallom: én átírtam az üdvözlő szöveget, annak ellenére, hogy a mondanivalójával egyetértek - csak szerintem (sem) egy mérőműszeren kellene olvasni. (Amennyiben jogsértő, úgy természetesen visszaállítom az eredetit...)
(#) Moderátor hozzászólása Jan 16, 2012
 
Uraim! Ez a labortáp építési topic, kérem, hogy maradjunk is ennél. Ha kívánjátok, Attila privátban biztosan megbeszéli Veletek a dolgot, de ez nem tartozik jelen topic keretei közé.
Köszönöm a megértéseteket.
(#) ekkold válasza Georgee hozzászólására (») Jan 16, 2012 /
 
Nem vágja haza, de attól még az a rajz hibás, és nem működne jól.
(#) emmzolee válasza subi hozzászólására (») Jan 16, 2012 /
 
Aztz írtam, hogy a "kijelződ világítását"
(#) Koree válasza subi hozzászólására (») Jan 16, 2012 /
 
Ok, részemről az OFF off és még egyszer elnézést.
UI: Elnézve a a videókat a műszerről nem olyan zavaró.
(#) proli007 válasza Petjaa hozzászólására (») Jan 17, 2012 /
 
Hello!
Nem. A táp akkor működik "feszültségvezérelt áramgenerátor"-ként, mikor áramkorlát módba működik.
Itt a két szabályzó R11 éa R12 ellenállás segítségével "vagylagosan" leszabályozza a tápot. Gyakorlatilag mint "áram és feszültség korlátként" működik.
Ha belegondolsz a működésébe:
- Ha a terhelőáram nem éri el az áramkorlát értékét, akkor D kimenete magas szinten van. Ha a feszültség eléri a beállított értéket, akkor C lehúzza a bázist oly mértékben, hogy a feszültség ne legyen képes tovább növekedni.
- Ha a terhelőáram eléri a beállított áramkorlát értéket, a D kimenti feszültsége csökken, így zárja a végfokot,míg az egyensúly be nem áll. Ekkor persze a feszültség szabályzó érzékeli, hogy nincs meg a beállított feszültség, és C kimenete magas szintre megy. De ekkor már a D korlátoz.
- Gyakorlatilag egyformán működik mind két fokozat, csak az egyik a beállított kimenti feszültséget, a másik a beállított kimeneti áram maximumát figyeli.
- Ha egyik kimenet magas, míg másik alacsony szinten van, akkor az R11-R12 közös pontja, valahol GND környékén van. De a végtranyók, csak három bázis-emitter szinttel magasabb feszültségen tudnak csak kinyitni. Így a korlátozás még is létrejön.
üdv! proli007
(#) Petjaa válasza proli007 hozzászólására (») Jan 17, 2012 /
 
Helló!

Ezt a részét értem, hogy működik. Én arra lennék kíváncsi, hogy ugye az áramgenerátoros rész az a segédtáp földjéhez képest kapja a bemeneti jelet valamint a referenciát és így tulajdonképpen van egy komparátorunk. Na most a feszültséggenerátor bemenete a segédtápegység földjére van kötve a referenciát pedig a segédtáp pozitív pontja valamint a főtáp negatív pontja között kapja. Ezt a részt nem értem pontosan hogyan működik. Ha jól gondolom akkor ez a rész úgy működik, hogy a műveleti erősítő bemenetei között a feszültség különbség nulla és így szabályozza a kimenetet, hogy a bemenetek között mindig nulla legyen a feszültség különbség és ezért kapja a referenciának a főtáp feszültségét valamint a referencia feszültség összegét.

Elnézést kérek ha teljesen rossz nyomon járok vagy értetlennek tűnök, csak Én mielőtt építek valamit szeretem tudni mindennek a pontos működését, hogy mi miért van ott és annak mi a szerepe.

Köszönettel Petjaa
(#) proli007 válasza Petjaa hozzászólására (») Jan 18, 2012 /
 
Hello!
Igazából a kérdéseidre Attilla válasza lenne kompetens, de ám legyen..
"- ugye az áramgenerátoros rész az a segédtáp földjéhez képest kapja a bemeneti jelet valamint a referenciát és így tulajdonképpen van egy komparátorunk. "
- A tápegység "GND" pontja a labortáp kimenetének pozitív kimeneti pontja. Vagy is a segédtápfeszültség és a labortápnak ez a közösített pontja. Minden feszültség ehhez a ponthoz képest értelmezhető.
- A referencia feszültség is a GMD ponthoz képest van előállítva, és a Shunt ellenállás is ehhez a ponthoz kapcsolódik. Mind kettő feszültség, pozitív a GND-hez képest.
- De komparátor áramkörről szó nincs. Komparátor áramkört akkor kapunk, ha nincs visszacsatolás (ez a nullkomparátor), vagy pozitív visszacsatolás van (ekkor hiszterézises komparátor). Itt negatív visszacsatolás van az áramkorlátban és a feszültség szabályzóban egyaránt, tehát egy szabályzó-erősítő kapcsolással van dolgunk.

"Na most a feszültséggenerátor bemenete a segédtápegység földjére van kötve a referenciát pedig a segédtáp pozitív pontja valamint a főtáp negatív pontja között kapja. "
- Nem tudom milyen feszültség generátorról van szó, de lehet feszültség szabályzót szerettél volna írni.
- A feszültség szabályzó pozitív referencia feszültséget kap, míg a GND ponthoz képest a táp kimeneti feszültsége negatív. A szabályzó másik (vonatkoztatási bemenete) a GND-re van kötve. Amíg a szabályzó hurok üzemi állapotában van (él a negatív visszacsatolás), a két bemenet GND szintű. (IC4c "-" ténylegesen, míg az IC4c "+" virtuális GND pont.)
- Az R18+P3 ellenálláson ezért mindig referenciafeszültség értékű feszültség esik. R8+P3-on folyó áram, IR18=Uref/(R18+P3) értékű. De ugyan ezen áram folyik át, P5+P4 ellenálláson is. Viszont a P5+P4 a táp negatív kimenete és a virtuális GND pont között van, tehát azon mindig a táp kimeneti feszültsége van. Így a táp kimeneti feszültsége Uki=IR18*(P5+P4) értékű.
Így látható, hogy ha P4 és P5 ellenállás értéke nulla, akkor a táp kimeneti feszültsége is nulla.
Ha R18=2,2kohm, P3 középállásban van, és a referencia feszültség 6,25V, akkor IR18=6,25V/(2,2k+1,1k)=1,9mA.
Ha P5 és P4 végállásban van, akkor Uki=1,9mA*(10k+1k)=20,9V. (Ez csak számítási példa..)
Természetesen mivel P3 értéke állítható, a maximális kimeneti feszültség is állítható lesz.
Remélem így már érthető. Ha nem készítek egy TINA szimulációt, hogy a szabályozási hurok átlátható legyen.
üdv! proli007
(#) Attila86 válasza proli007 hozzászólására (») Jan 18, 2012 /
 
Köszönöm Gábor hogy megválaszolsz ilyen kérdéseket, ráadásul kimagasló türelemmel és alapossággal. Nekem erre nagyon rég óta nincs már energiám. Ezért írok inkább alkatrész-szintű működési és építési leírást hogy csak egyszer kelljen megjárnom aztán ha lehet hagyjanak békén.

Tiszteletet parancsoló az a türelem, segítőkészség és higgadtság amit itt a topikban hosszú idők óta művelsz. A szakmai tudásról meg aztán nem is beszélve.
Pedig ami azt illeti pl ezt a kérdést most -valljuk be- illett volna nekem megválaszolni. Olyan sok türelmed van hogy már többször meg akartam kérdezni hogy nem-e vagy munkanélküli vagy nyugdíjas, mert én pl ma is 12 óra munka után csak most, negyed 11-kor jutottam el ide a topikba. Energiám az meg persze messze nincs ilyen kérdések megválaszolására. Túl sok ilyet kapok.

Persze vannak még páran akiknek ezt így ahogy van elküldhetném még, de szerintem te vezeted a 'toplistát'. Szóval köszönöm, köszönjük!
(#) proli007 válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 18, 2012 /
 
Hello!
Köszi, de nehezen bírom a "fényezést", meg szokatlan is számomra. Amúgy tényleg nyugdíjas vagyok, bár most egy költözés kellős közepén..
üdv! proli007
(#) poros válasza proli007 hozzászólására (») Jan 19, 2012 /
 
Már hiányoltalak a múlt héten. Örülök ,hogy "csak" a költözés volt az oka ezek szerint távollétednek. :yes:
(#) HA3GX hozzászólása Jan 19, 2012 /
 
Sziasztok,

egy labortáp szűréséhez sok a 47000uF?
(#) solti_imre válasza HA3GX hozzászólására (») Jan 19, 2012 /
 
Attól függ, hány amperrel akarod terhelni. Én 12A -hez raktam bele 47.000-et, de szívem szerint (és ha lett volna helyem! ) a dupláját aplikáltam volna bele.
(#) Hp41C válasza HA3GX hozzászólására (») Jan 19, 2012 /
 
Nagy közelítésekkel: I * dT = C * dU
I - a terhelő áram, C - a szűrőkondenzátor kapacitása, dT a kondenzátor két töltése közötti idő, dU a kondenzátoron megjelenő lüktető feszültség komponens.
Hálózati transzformátoros megoldásnál, kétutas egyenirányításnál a dT = 10ms.
(#) CrazyBiker hozzászólása Jan 20, 2012 /
 
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy ebben az Alkotó féle labortápban, ha a 3055-ös áteresztőket kicserélném bd 249-es áteresztőkre. Kell e változtatni valamin? Gondolok itt az emitter közösítő ellenállásokra, és R4 értékére (50V 5A lesz a vége).
Köszönöm!
Következő: »»   394 / 842
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem