Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
A válasz lehet, hogy gyors volt, csak az a gond, hogy helytelen. Mindenképpen kell egy tranzisztor is az opto után, ugyanis az opto ledje nem fogja tudni megfelelő mértékben kinyitni a tranzisztort. A CTR (current transfer ratio) tipikus értéke 70%, tehát az opto ledjén átfolyatott áram 0.7- szeresét lehet a kollektoron kivenni. Gyanítom ennél azért több áram kell a relédnek
PWM-el miért ne? Teljesen mindegy melyik ágat szabályozod. Az általunk javított márkánál szinte minden szabályozó ilyen.
Na bumm!
Akkor vissza az elejére. Hol lehet "táblában" kapni pl. 10x10 cm cillám lapot ami jó az IC és a hűtőborda közé?
Üdv!
Van egy 12V-os fogyasztóm, ami 150mA-t vesz fel. Ezt egy 12V 210Ah-ás akkuról szeretném üzemeltetni. A kérdés az lenne, hogy töltés nélkül (nem számolva az akku önkisülésével) hány napig tudnám működtetni az eszközt? Ahogy gondolom: 12*210=2520Wh, 12*0,15=1,8Wh. 2520/1,8->1400 óra->58nap
Egy csillámlapot elég nehéz korrekt módon kilyukasztani a felfogató furatok miatt, ezért a táblás megoldást kerülném. Jó a direkt ilyen célra készült lapka, nem érdemed barkácsolni.
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem hogy az 555-ös monostabil módba, az alacsony jel ha 15 másodperc az elején mennyi lehet maximum a magas jel? Ákos
Akkor olyat nem is tud, hogy ha megnyomom a gombot akkor 15 másodperc után jelenik meg a fesz? Magyarul 15 mp lenn utána x idő fenn.
De pl. kettős időzítő. NE556
Ezt most nem értem. Én a simával akarom. Ha adok neki egy negatív jelet akkor alacsony a kimenet 15 mp-ig és utána 5 mp-ig magas.
Gonold végig:
Te azt akarod, hogy a beérkezett jel hatására a kimenet legyen 15sec L 5sec H. Oké. Milyen szinten van amikor vár a jelre?
Mi a különbség a bistabil és monostabil 2 tkercses relék között?
L
Ha nem jó az NE556 akkor 2db 555.
Sziasztok.
Egy bizonyos panel vizsgálatára kell próbapadot csinálnom. A panel a következő feszültségeket és hozzávetőleges teljesítményeket igényli: +56v DC 3A +- 26V DC 0,5A +17V DC 0,5A -14V DC 0,5A GND Kérdésem a következő: Meglenne a tematika, szerintetek jó -e így? - Az 56V-ot simán torroiddal, vagy táppal, egyenirányítóval pufferkondival oldanám meg, amúgy is ide kell a teljesítmény. Ezt majd kiszámolom, hogyan jön ki korrekt módon az 56V - A +-26Vot egy egyszerű labortáp kapcsomlással oldanám meg, mont pl: HEKIT-007 a HEStoroeon. - A +17 és -14 V DC már konkrétan a HEKIT-007-el készülne, úgy hogy a -ágra raknék egy feszültségosztó ellenállást, vagy kipótolnám egy LM7814-el a kapcsolást esetleg. - A végén az össszes kapcsolás földjét közösíteném. Szerintetek ez jó így, van -e benne nagy baki, vagy esetleg van vkinek jobb elgondolása? Bármilyen ötletet szívesen veszek és köszönök, előre is!
Sziasztok
adott egy trafó a probléma hogy melegszik lehtséges hogy a cserélt elko miatt van ez ugyan olyan kondit raktam bele 2200uf 25v
Ha van egy relém ami max 220V/10A-t tud kapcsolgatni akkor 24V/11A-el megbirkózik szerintetek?
Hali!
4n25 elvileg ahogy néztem adatlapján 30V és 150mA max relé az 24 V-os 20-30 mA-t eszik,de biztosra megyek inkább teszek plusz tranyót optocsatoló ->NPN tranzisztor jó?
Nem azzal van a gond, hogy az opto tranzisztora nem bírja el a relé terhelését, hanem, hogy nem biztos, hogy meg tudod annyira hajtani az opto ledjét, hogy rendesen kinyisson a tranzisztor. Mint említettem a CTR a lényeg. Tehát ahhoz, hogy normálisan ki legyen nyitva a 30 mA terhelésnél azt jelenti, hogy az opto led oldalán 30/0.7 = 42 mA áramot kéne legalább beállítani. Ezt meg általában nem tudják teljesíteni a CMOS áramkörök kimenetei (logikai áramkörökre és mikrokontrollerekre gondolok). Megfelelő kapcsolásban használható az NPN tranzisztor is természetesen.
Egyébként biztosan kell neked az opto? Csak mert a relé is galvanikus leválasztást biztosít.
A következő kérdésem lenne, hogy van egy sérült nyákom ami sajnos forrasztás közben sérült le. A kérdésem az lenne, hogy a megszakadt áramkört "A" és "B" pont között külső vezeték segítségével össze köthetem?
(Pl: Kondi "+" és egy FET "+" forrasztási pontja között)
Ezért kár volt új témát nyitni ! Nyugodtan kösd össze a két pontot vezetékkel .
Egyen vagy váltó feszültséget kell kapcsolni?
Ha megnézed a relé adatlapját, meglátod, hogy egyen és váltóáramra különböző terhelhetőséget adnak meg. Ezeket az értékeket ideiglenesen túl lehet lépni, de hosszú távon már biztosan bizonytalan lesz az érinkezés - megnő az érintkező(k) átmeneti ellenállása.
LPT portra akarok relét tenni, azért gondoltam optocsatolóra. De az optocsatoló az gnd-t kapcsol vagy lehet vele fázist is kapcsolni?(így parasztosan)
Sziasztok, a Labortápegység készítése topikban, éppen a labortápok kimeneti offset hibájáról beszélnek. Azt szeretném megkérdezni, hogy micsoda is ez az offset hiba? Előre is köszönöm!
Sziasztok! Miért van az, hogy ez a fajta elektromos cigi első használatkor se füstöl??? Tehát mikor megkapom a nagykertől és ők nem bontották ki (ez biztos). Meg lehet javítani valahogy? Hiába töltöm vagy cserélek benne patront. Bővebben: Link
Neki gőzölni kéne a patron lyukánál.
Én nem a pillanatnyi, hanem a tartós megoldást mondom el, le kell szokni, s mindenkit le kell szoktatni!
Nem értek hozzá, csak gondolom, hogy direkt ilyennek van gyártva. Gondolom a nikotint meg az íz anyagot adja, a füstöt ami úgyis csak a nemdohányzók bosszantása lenne azt meg nem.
Üdv Urak.
Esetleg érdekel valakit egy 27 db-os Schneider szett? (17db dugalj, többi kapcsoló) Bontatlanok, és tudom, hol van az apró, de nem biztos, hogy innen odataláltok. Ha érdekel valakit, bővebben privátban. Köszi Üdv.Tomi |
Bejelentkezés
Hirdetés |