Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Laptop kijelző PC-re
 
Témaindító: Maffiozo, idő: Feb 5, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 3
(#) Maffiozo hozzászólása Feb 5, 2006 /
 
Sziasztok!
Szerintetek 386-os laptop kijelzőjét számítógépre rá lehet csatlakoztatni? Válaszokat, várok, és kapcsolási rajzokat is. THX
(#) Maffiozo válasza Maffiozo hozzászólására (») Feb 5, 2006 /
 
Van rajta egy OKI 6599-es és egy OKI 6598-as vezérlő IC!
(#) deguss válasza Maffiozo hozzászólására (») Feb 5, 2006 /
 
Szia!

Attól hogy egy téma címét telenyomatod felkiáltójelekkel, és NYOMTATOTT NAGY BETŰKKEL beírod hogy SEGÍTSÉG!!!!!!!!!!!!!!! nem fogsz előbb választ kapni. Aki tud segíteni, e nélkül is megteszi. Kérlek NE tedd ezt a jövőben.

Egyébként mi az LCD típusa?
Hova akarod csatlakoztatni? Milyen driverrel? Mi nem megy?

deguss
(#) Maffiozo válasza deguss hozzászólására (») Feb 5, 2006 /
 
Szia!
Először is bocsi.....
Számítógépre menne a dolog.. csak még igazán én sem láttam a cuccot csak tudnék egyet szerezni és gondoltam először körbenézek, és körbekérdezek olyanokat is akik többet értenek hozzá egy kicsivel mint én, mielőtt megvenném.
Egy 640*480 as laptop kijelzőről van szó, amin 2 vezérlőchip található. Egy OKI 6599 és egy OKI 6598-as. A modul pedig Sanyo márkájú. egyenlőre ennyit tudok ha még v.mit megtudok akkor szólok.
(#) Maffiozo válasza Maffiozo hozzászólására (») Feb 5, 2006 /
 
Ja még annyi hogy lehetőleg LTP-re kéne csatlakoztatni, vagy másmilyen soros portra ami a sz.gépen megtalálható. De ha v.ki tud akkor az USB is szóba jöhet.
(#) Maffiozo válasza Maffiozo hozzászólására (») Feb 5, 2006 /
 
Sikerült pontos típusszámot szereznem. :yes:
SANYO LCM 5483 ez lenne az.
(#) _JANI_ válasza Maffiozo hozzászólására (») Feb 6, 2006 /
 
Legelőször azt kellene megnézned, hogy a laptopon van e szabványos VGA kinemet (3 soros, 15 pólusú). Ha van! Okkor mákodvan mert, csak össze kell csatlakoztatnod a laptopot és a monitort!
(Előfordulhat az, hogy csak CGA vagy EGA kimenettel rendelkezik.)
(Ez is vezérli a monitort, csak a minősége és felbontása nagyságrendekkel kisseb, persze EGA - VGA fordító kábel is kell hozzá.)

Ha nincs, akkor reménykedni kell, hogy valaki ezt a problémát már megoldotta és itt megossza velünk...
(#) Maffiozo válasza _JANI_ hozzászólására (») Feb 6, 2006 /
 
Én nem a számítógép monitorját akarom a lapptophoz csatolni, hanem a laptop LCD-jét (ami jelen esetben egy igen nagy méretű grafikus lcdnek felel meg) kellene a géphez csatolni LTP-re vagy másmilyen portra amit aztán különböző LCD-s progik segítségével tudok vezérelni, és hőfokot, meg ilyen dolgokat tudok rá kiíratni.
(#) deguss válasza Maffiozo hozzászólására (») Feb 6, 2006 /
 
Én nem nagyon értek hozzá, megmondom betyár becsülettel, de ha ez egy valós nagy méretű LCD, amit most kezelhetünk vezérlés szempontjából úgy mint egy monitort, én nem hiszem, hogy egy LTP, vagy soros port alkalmas lenne, hogy egy monitort meghajtson. Persze lehetne hogy pl. csak 5mp-enként frissítse a képernyőt, de nem tudom, mennyire kifizetődő, ill. élvezhető.
Nem véletlenül van egy szabványos monitorhoz grafika kártya, amin külön processzor igen magas adatátviteli sebességgel kommunikál a monitoroddal.

Ha tévedek javítsatok ki! Tévedni emberi dolog!

Szóval én még talán azt tudom elképzelni, hogy az Universal Serial Bus-on tudod meghajtani (USB)
De az se ilyen pofon egyszerű, ha csak nincs kész modulod, vagy ilyesmid, aligha kivitelezhető, ha csak nem vagy vér profi.

Ha gépnél hőmérsékletet, hasonló cuccokat akarsz mérni, szerintem használj karakteres LCD kijelzőt. Igaz venni drága, ha pl. egy 4*40-sorosba gondolkodsz, de az mehet soros, vagy párhuzamos portról is. És az kivitelezhető is.

Minden esetre sok sikert!

Üdv. deguss
(#) Maffiozo válasza deguss hozzászólására (») Feb 7, 2006 /
 
Köszönöm válaszodat!
de nekem most is van a gépemben egy LCD az egy 2*16 digites kijelző LTP porton, de most egy grafikus kijelzőn gondolkodok, és ezt viszont elég baráti áron sikerült megvenni(mostmár) :yes:
és a grafikus kijelzővel még ábrákat is ki lehet íratni És az USB az mennyire megoldhatlan dolog? mert abban is benne lennék mert USB portom még van szabadon. de ha hazaérek akkor teszek fel róla képet.
(#) Maffiozo válasza Maffiozo hozzászólására (») Feb 7, 2006 /
 
Itt van egy néhány kép!
Szerintetek azt a szalagkábelt ami rajta van a kijelzőn lehet forrasztani?
Háátt.. ahogy elnéztem nem a leg finomabb kis hártyavékony cuccról van szó, de nemtudom hogy ezt pákával meg lehet e piszkálni?
(#) deguss válasza Maffiozo hozzászólására (») Feb 7, 2006 /
 
Hát szerintem, ehhez van foglalat. De ennek hiányában, ha előtte gondosan lefogatod, pl. egy panelra leragasztod, és úgy igen óvatosan megpróbálod forraszgatni. :S Szerintem sikerülhet.

Remélem ez lesz a legnagyobb gondod! Már találtál vmi bekötési rajzot, drivert, akármi hasonlót?
(#) Maffiozo válasza deguss hozzászólására (») Feb 7, 2006 /
 
Hát a szalagkábelt sikerült megoldanom.. beszéltem a taggal akié volt a cucc, és volt hozzá egy kis panel amibe ez le volt fogatva a panel másik végén meg már rendes vezetékekben jött ki ugyanez, sz.val azt már megbótoltam a csávóval
de viszont még nem találtam hozzá semmit..
ha v.ki segítene azt nagyon megköszönném :yes:
(#) Maffiozo válasza deguss hozzászólására (») Feb 7, 2006 /
 
Sajnos nem találok semmit ami használható lenne... de v.kinek ha lenne legalább egy leírása az LCD-ről az nagyon jól jönne! Help Pls.
(#) _JANI_ válasza Maffiozo hozzászólására (») Feb 8, 2006 /
 
Bocs, csak felületesen olvastam a kérdésed...

Próbáld a szallagkábel felöl megközelíteni a problémát.

Biztosan látszik az, hogy a panelon merre mennek a vezetősávok, minlyen alkatrészhez kötődnek.
Ezen infó alapján már ellehet indulni valamerre.
Vagy "közvetlenül" a fentebb említett chiphez csatlakozik?
(#) Maffiozo válasza _JANI_ hozzászólására (») Feb 8, 2006 /
 
Nem a chiphez meg egyből úgy nézem. De előtte átmegy egy csomó kis alkatrészen és utána mennek a szálak össze vissz, chipekhez meg mindenfelé.... ahogy egy nyomtatott áramkörben az lenni szokott
(#) gyubear válasza Maffiozo hozzászólására (») Feb 8, 2006 /
 
Hali!
Van két öreg Toshiba laptopom. Mindkettőnek 640*480-as tft a kijelzője. Azokhoz anno szedtem le információt. Azok félig digitálisan, félig analóg módon müködnek. Analóg azért, mert szabványos szinkronjelekkel, mint ami az analóg VGA csatlakozókon is van. És azért digitális, mert a három szín három bites felbontást és ttl jelszintet használ. Ez azt jelenti, hogy 512 színárnyalatnál többet nem tudsz kiszedni belöle. Anno találtam még PIC-es órát is hozzá, ami ezt a panelt használta.
Itt egy leírásróla.
(#) Maffiozo válasza gyubear hozzászólására (») Feb 8, 2006 /
 
Nagyon köszönöm a leírásodat,de sajnos nem tudom használni, mert nekm nem ilyen típusú a kijelzőm de azért köszönöm. Ja ezekbe a bitekbe egy kicsit az előbb belekavarodtam, és nemtudom hogy mit is jelentenek pontosan amiket ide írtál, de ha jól veszem ki a szövegből akkor nemcsak egy sima monochrome kijelzőről van szó pedig nekem az van!
(#) gyubear válasza Maffiozo hozzászólására (») Feb 9, 2006 /
 
Valóban, az enyém TFT. Nem hiszem, hogy sok különbség lehet közöttük megahjtás terén, esetleg a mono kijelző csak egy "színnek" az információit jeleníti meg. Három biten még így is meg tudsz jeleníteni 8 szürkeárnyalatot.
A Te panelodról úgyláttam sokan beszélgetnek külföldi fórumokon. Ha lesz egy kis időm átnézem őket.
(#) Maffiozo válasza gyubear hozzászólására (») Feb 9, 2006 /
 
Igen, igen....elég sok nép beszél róla, de nemigazán tesznek róla közkinccsé dolgokat.. pl.: driver, vagy egy leírás.. mert ha lenne egy leírás akkor már könnyebb lenne a dolgom, mert azokban többnyire van lábkiosztás is, de nemigazán találtam róla semmit sem :no:
úgy látszik hogy elég nehéz dolgom van vele nagyon megleckéztet a cucc...
egyébként 20 szálat kéne bekötni. kellene egy bekötési rajz egy sima átlagos kijelzőről, és annak alapján is bekötni, hátha jó lessz, csak a rajznak is olyannak kellene lennie, ami 20 szálat kezel.
+ a háttérvilágítás, de az nem lényeg! inkább azzal a 20 szállal kellene v.mit kezdeni.
Rgyébként te mit gondolsz? lehetne ezt LTP-ről vezérelni? mert nemtudom olvastad e az előbbi hozzászólásokat, de ott azt írták hogy max. USB-ről lehetne.
köszi.

ÜDV.
(#) gyubear válasza Maffiozo hozzászólására (») Feb 9, 2006 /
 
Szvsz aktív és bonyolut eszköz nélkül még USB-ről sem mehet. Méhga szabvány TTL szintekkel megy is, legalább sor, vagy kép szinkron kell neki, illetve a sorok tartalma. 640*480 as felbontásnál 50Hz-es képfrissítéssel is 15MHz es video sávszélesség kell neki (talán). Szóval valami aktív (memória, DAC, vagy DSP) nélkül reménytelen lehet meghajtani USB-ről, vagy LPT-ről. Volt egy ATARI Portfolio nevű kéziszámítógép, aminek hasonló volt a kijelzője, mint a mai elterjedt HD44780-al szerelt tipusok. de annak sem volt nagy felbontása és nem háttérvilágításos.
(#) Maffiozo válasza gyubear hozzászólására (») Feb 9, 2006 /
 
Ezekszerint akkor halott 5let az egész, még LTP-ről is?
Vagy egyáltalán van olyan lehetőség még amivel meg lehet oldani?
(#) _JANI_ válasza Maffiozo hozzászólására (») Feb 9, 2006 /
 
Működöképes a gép amiből ezt a kijelzőt kitermelted?
Ha IGEN akkor a cuccot ismét állítsd össze, legalább anyira, hogy a kijelzőz megjelenjen valami.

Ezután a csatlakozási pontokon már lehet méregetni...
A próbaméréshez használj sok változatos képet "képtartalmat", hogy az analógrészt eltudd különíteni.
Ha valami dinamikus képtartalmat használsz az tuti, hogy jobb.
Idézet:
„Van is egy egyszerü progi ami ezt megoldhatja!?! "mellékben" Ehhez a progihoz nemkell erőmű...”

Egy tárolós szkóp ennél a műveletnél nagyon hasznos lehet.

Remélem, hogy adtam 5ltett.:whatever:

dazzle.zip
    
(#) Maffiozo válasza _JANI_ hozzászólására (») Feb 10, 2006 /
 
Sz.tem ha meg is értettem volna adtál volna is 5letet.. csak az a baj hogy amit leírtál nemtelljesen értem :S De azért köszi.....
(#) _JANI_ válasza Maffiozo hozzászólására (») Feb 10, 2006 /
 
A lényeg az! Hogy a működő kijelzőn kellene a vezérlőjeleket megkeresned. Tehát itt a MŰKÖDŐN van a hangsúly.:yes:
(#) gyubear válasza Maffiozo hozzászólására (») Feb 10, 2006 /
 
Jani arra gondolt, ha megvan a laptop többi része (alaplap, stb..), akkor a kijelzővel összerakava méréseket végezhetnél rajta. A tápfeszültséget multiméterrel, az "eltérítést" (hor-vert szinkron) és a videojelet szkóppal lehet megtalálni. azért kell egy "dinamikus" képtartalom, hogy meg lehessen különböztetni a jelet egy szinkron jeltől. szerintem
(#) _JANI_ válasza gyubear hozzászólására (») Feb 10, 2006 /
 
IGEN Pontosan ígyvan!!!
(#) Sebi válasza _JANI_ hozzászólására (») Feb 10, 2006 /
 
Az a baj, hogy a digitális meghajtórész az alaplapon van, általában testvérek az LCD-vel. Analóg jel itt nincs. Kb hasonló a feladat, mint USB webkamerát TV-re kötni
(#) Maffiozo válasza Sebi hozzászólására (») Feb 11, 2006 /
 
Sajnos nincs szópom !
De a laptop az magában működőképes volt.... és nem volt rajta másik meghajtó rész ami az LCD-hez tartozott volna :szomoru1: (asszem)
(#) Dzót válasza Maffiozo hozzászólására (») Feb 11, 2006 /
 
Nekem is lenne egy kérdésem.
Egy laptop adott van vga port.
lehet róla monitort üzemeltetni.
És arra is rá lehetne venni hogy egy másik gép adatait megjelenítse a notebook monitora??
Következő: »»   1 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem