Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC táp átalakítás

Témaindító: kand, idő: Nov 13, 2005
Lapozás: OK   98 / 200
(#) szucsip válasza PetAd hozzászólására (») Jan 15, 2012 /

Üdv!

Érdekes... ATX táp? A TL a tápfeszt a főtrafónak arról a részéről kapja, ahonnan a 12V-os kimenet megy folytásra és pufferelésre?

Valaha is működött rendesen az átalakítás után?
(#) PetAd válasza szucsip hozzászólására (») Jan 15, 2012 /

Időközben meglett a megoldás, a visszacsatolásnál tűnt el a feszültség, ezért nem tudott mit csinálni az ic.
(#) 1984white hozzászólása Jan 21, 2012 /

Sziasztok!

Van két egyforma és átalakított 300W atx tápom. (a fesz szabályozható és a védelem ki van iktatva).
Kérdésem, hogy lehet e erősítőtápként használni úgy, hogy a pozitív ágat az egyik táp, a negatív ágat a másik táp hajtja.

Köszönöm válaszotokat. Üdv!
(#) szucsip válasza 1984white hozzászólására (») Jan 21, 2012 /

Üdv!

Nagyon egyszerűen, ha TL494 -es vezérlő IC van benne.
Itt a Motorola féle adatlap: TL494

Nyolcadik oldalt nézd meg! Az alapján pedig alakítsd át a visszacsatolást, a dupladiódát cseréld ki közös anódura, a megfelelő pufferkondi(k) polaritását fordítsd meg.
Ellenőrizd, hogy a dióda csere után is biztosítva lesz-e a vezérlő IC tápellátása, és gyakorlatilag készen is vagy.

Majd számolj be az eredményekről.
(#) mugab válasza 1984white hozzászólására (») Jan 21, 2012 /

Csak ha földfüggetleníted.
(#) luluzulu hozzászólása Jan 21, 2012 /

Sziasztok!!

Egy PC tápból (AtX), szeretnék készíteni invertert.12to220
Nem tudom hogy mit lehet belőle ki hozni, ezért is kérem a segítségeteket.
100W körülbelül tudjon, Lehetőleg ne négyszögjelel.
A hatásfoka az olyan amilyen, ha már 60% akor nekem meg felel...
Előre is köszy a segítséget
(#) Inhouse hozzászólása Jan 21, 2012 /

A "nagyok" is kihasználják autós cuccokhoz a PC tápokat...

iGO autós navigációs fejegységek és a PC tápok

Üdv
Inhouse
(#) mugab válasza luluzulu hozzászólására (») Jan 22, 2012 /

Én a helyedben lemondanék erről a tervről.
Sem a félvezetők sem a kondik sem a trafó nem alkalmas.
De ha ezeket meg is oldanád, még mindíg ott van, hogy a pc táp egyenfeszt készít.
Szerintem nézz szét valami egyszerű inverter kapcsolást keresve...
(#) mugab válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 22, 2012 /

Naná hogy. Olcsóbb mint egy akksi, és tovább is bírja ha van hálózat.
A pc táp a legolcsóbb megoldás ha nagy teljesítmény kell 3, 5, vagy 12 volton
(#) szucsip válasza mugab hozzászólására (») Jan 22, 2012 /

Kedves 1984white! Szerencsére ez nem így van; mugab téved és/vagy nem olvasta el az én válaszomat. Bocsánat mugab, nem személyes...
(#) mugab válasza szucsip hozzászólására (») Jan 22, 2012 /

No problem.
Én úgy értelmeztem hogy ő a két meglévő tápját szeretné felhasználni amin nincs kivezetve a -12 volt.
Ha pedig két tápot akar tulajdonképpen sorba kötni akkor azt legegyszerűbben földfüggetlenítéssel lehet megtenni. Ellenkező esetben az egyik tápot rövidre zárja.
(#) 1984white válasza mugab hozzászólására (») Jan 22, 2012 /

Így van. Meglévő két tápot szeretném felhasználni úgy, hogy az egyik +12v ágát a másik -12v ágát használnám.

Két egyforma 300w atx tápom van. Mindkettőt átalakítottam már.

Hogyan tudom földfüggetleníteni?

Nagyon köszönöm a hozzászólásaitokat.
Üdv!
(#) szucsip válasza 1984white hozzászólására (») Jan 22, 2012 /

Nem, szerintem te nem pont arra gondoltál, mint mugab.
Hiszen magad mondtad az imént: Egyik +12V ágát és a másik -12V ágát használnád. Mugab abból indult ki, hogy mindkettő 0...+V -re van alakítva, és annak már úgy kell maradnia.

Leírtam fent röviden, hogy miként tudod megvalósítani a tervedet. Az egyik tápot negatív feszültség előállítására kell átalakítani, és a negatív kimenetet stabilizálni. Nem kell félni, nem fog fájni. Viszont ha földfüggetleníteni akarod, az esetleg fájdalmas lehet

Elektronikai szempontból minden képen elegánsabb az én javaslatom.
(#) mugab válasza 1984white hozzászólására (») Jan 22, 2012 /

Lassan világosodik...
Amennyiben csak az a bajod hogy a minusz 12volt kivezetésű tápodat nem figyeli a szabályzó akkor szucsip megoldása kellhet neked.
(#) marek hozzászólása Jan 23, 2012 /

Sziasztok!
Amarton cikke alapján próbálok átalakítani egy régi AT-s tápegységet. Majdnem minden átalakítást elvégeztem, egyedül a satnya diódákat nem tudtam még kicserélni, mert az izmosabbak nem fértek a furatba, illetve a 494-es IC 4-es lába nem közvetlenül, hanem egy ellenálláson keresztül van GND-re kötve nálam. Az 1-es lábon levő trimmerrel beállítottam hogy 20V-ig lehessen szabályozni, viszont ha a 2-es lábon levő potmétert tekergetem, és a feszültség 12V alá kerül, akkor elkezd egy furcsa (talán ezt nevezitek "cicergésnek"?) hangot adni a táp, ami egyre erősödik ahogy viszem lejjebb a feszültséget. Mi lehet a baj??? Továbbá a + és - ágakban mért feszültségek abszolútértékei között van 0,05V eltérés. Ez még belefér?
(#) marek válasza marek hozzászólására (») Jan 23, 2012 /

Kicsit olvasgattam a topikot, és a korábbi hozzászólások alapján visszaforrasztottam egy ellenállást, hogy meglegyen az RC tag a 494-es IC 2-es, és 3-as lába között. Így javult a helyzet, most akkor hallok egy halkabb zizegést, ha a feszültség 13-16 V között van, vagy ha 3V alatt van. És a potméter végállásában 2,3V a feszültség, ezt nem lehet valahogy még lejjebb vinni?
(#) chipi hozzászólása Jan 23, 2012 /

Sziasztok!

Egy halogén 12v-s 55w -s izzót megtudok hajtani pc tápról?
(#) zolika60 válasza chipi hozzászólására (») Jan 23, 2012 /

Igen.
(#) chipi válasza zolika60 hozzászólására (») Jan 23, 2012 /

És ha nem bírja a táp leég? Vagy kiold a védelem?
(#) mugab válasza chipi hozzászólására (») Jan 23, 2012 /

Meghajtani megtudnád, de sajna induláskor a többszörös áram miatt le fog kapcsolni a táp.
Mivel az 55W az 3 amper körüli ezért bármelyik táp bírná.
Leégni csak a nagyon gagyik szoktak, azok is ritkán
(#) Inhouse válasza mugab hozzászólására (») Jan 23, 2012 /

Az az 55W közelebb van az 5A-hez, mint a 3-hoz, az ő egyik tápja meg csak 4A-t tud 12V-on.

Üdv
Inhouse
(#) chipi válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 23, 2012 /

De találtam másikat aminek 12v-s része 8A.
(#) mugab válasza chipi hozzászólására (») Jan 23, 2012 /

No akkor egyértelműbben.
A 12V 25 Ampert bíró pc táp sem biztos hogy fog menni az 1db 12V 55W-os halogén izzóval.

És nem azért mert nem bírja a táp az 55 wattot, hanem azért mert az izzó hidegellenállása sokkal kisebb mint az üzemi, ezért az első pillanatban nagyon nagy áramot venne fel, amit viszont a táp nem enged és letilt.

Éppen ezért viszont simán elmegy 3 vagy akár 5 db 20 wattossal.
(Esetleg kondenzátorral lehet javítani a helyzeten)
(#) laszlokunstar válasza chipi hozzászólására (») Jan 23, 2012 /

Az izzó hidegellenállása kb 1/8-1/10-ed része a meleg, működésközbeni ellenállásának. Javaslom, tegyél be egy NTC-t védelmi célra az izzóval sorban. Az 55w-os izzód melegellenállása 2,6 ohm, hideg ellenállása -ezt ki is mérheted, kb 0,3 ohm.
Ha egy pl. 1 ohmos NTC-t teszel be az induló áram 8A fölé nem fog menni. Bővebben: Link NTC nélkül vékony hosszú vezeték is bet.öltheti a védelmet.
(#) gabusman válasza laszlokunstar hozzászólására (») Jan 24, 2012 /

Profi megoldás nem vitás. Gyakorlatiasabban én sorba kötnék vele egy 10-20 W-ost, azzal párhuzamosan egy kapcsolót. (ez lenne a biomechanikus lágy-indítás). A valóságban ki kell próbálni, vagy egy hagyományos táppal megnézni mekkora indítóáramot "kér" az égő. Én is használok pc-tápokat (kompresszorhoz, aksis fúróhoz).
A fúrónál pl 7-8 A-re ugrik fel az A-mérő indításkor, és van olyan tápom ami bírja, van olyan amelyik leitilt, pedig mindkettő 12 V/8 A-es.
(#) lac08 válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 24, 2012 /

Most nem mindegy, hogy tényleg 15 A; vagy csak 8? Én csupán elvileg-re mondtam /írtam/.
Egy ilyen, boltban kapható autós hűtőláda fogyaszt vagy 4 A-t? Talán 6-ot?
A lényeg az, hogy viszi, és még csak nem is melegszik különösebben.

üdvözlettel. ÉN
(#) lac08 válasza fater0827 hozzászólására (») Jan 24, 2012 /

... netán éppen nem a Tünde névre hallgatott, hanem a Shiljalis 402D szóra. Ez valami szovjet cucc volt, én még 3600 forintért vettem valamikor valahol - egy Keravill boltban.
A képátlója csupán 16 cm volt, tehát eléggé kisképernyős, azt tudom róla.
Bejött az UHF-VHF sáv. Volt antennája mindkét sávra meg miegymás.
A Tünde az azt hiszem, magyar volt és Videoton. Ugyanezzel a szovjet, 16 cm-es képcsővel.

Itt van róla valami leirat: http://patina.uw.hu/tv/sh402sz/sh402sz.htm
(#) gabusman válasza lac08 hozzászólására (») Jan 24, 2012 /

Szép emlék...
Ez egy hasonló, csak Ő "elektronyinka 407"
(#) Inhouse válasza lac08 hozzászólására (») Jan 24, 2012 /

Idézet:
„Most nem mindegy, hogy tényleg 15 A; vagy csak 8?”

Most erre mindegy, hogy igent mondok vagy nemet?

Üdv
Inhouse
(#) szucsip válasza chipi hozzászólására (») Jan 24, 2012 /

Akkor meg teszel jó nagy puffert a tápba, és úgy intézed, hogy előbb a táp kapcsoljon be, és csak utána kötöd rá az izzót. Ezt egy relével is meg tudod oldani, vagy FET-tel, vagy bármivel.
Következő: »»   98 / 200
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem