Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PC táp átalakítás
Üdv!
Érdekes... ATX táp? A TL a tápfeszt a főtrafónak arról a részéről kapja, ahonnan a 12V-os kimenet megy folytásra és pufferelésre? Valaha is működött rendesen az átalakítás után?
Időközben meglett a megoldás, a visszacsatolásnál tűnt el a feszültség, ezért nem tudott mit csinálni az ic.
Sziasztok!
Van két egyforma és átalakított 300W atx tápom. (a fesz szabályozható és a védelem ki van iktatva). Kérdésem, hogy lehet e erősítőtápként használni úgy, hogy a pozitív ágat az egyik táp, a negatív ágat a másik táp hajtja. Köszönöm válaszotokat. Üdv!
Üdv!
Nagyon egyszerűen, ha TL494 -es vezérlő IC van benne. Itt a Motorola féle adatlap: TL494 Nyolcadik oldalt nézd meg! Az alapján pedig alakítsd át a visszacsatolást, a dupladiódát cseréld ki közös anódura, a megfelelő pufferkondi(k) polaritását fordítsd meg. Ellenőrizd, hogy a dióda csere után is biztosítva lesz-e a vezérlő IC tápellátása, és gyakorlatilag készen is vagy. Majd számolj be az eredményekről.
Sziasztok!!
Egy PC tápból (AtX), szeretnék készíteni invertert.12to220 Nem tudom hogy mit lehet belőle ki hozni, ezért is kérem a segítségeteket. 100W körülbelül tudjon, Lehetőleg ne négyszögjelel. A hatásfoka az olyan amilyen, ha már 60% akor nekem meg felel... Előre is köszy a segítséget
A "nagyok" is kihasználják autós cuccokhoz a PC tápokat...
iGO autós navigációs fejegységek és a PC tápok Üdv Inhouse
Én a helyedben lemondanék erről a tervről.
Sem a félvezetők sem a kondik sem a trafó nem alkalmas. De ha ezeket meg is oldanád, még mindíg ott van, hogy a pc táp egyenfeszt készít. Szerintem nézz szét valami egyszerű inverter kapcsolást keresve...
Naná hogy. Olcsóbb mint egy akksi, és tovább is bírja ha van hálózat.
A pc táp a legolcsóbb megoldás ha nagy teljesítmény kell 3, 5, vagy 12 volton
Kedves 1984white! Szerencsére ez nem így van; mugab téved és/vagy nem olvasta el az én válaszomat. Bocsánat mugab, nem személyes...
No problem.
Én úgy értelmeztem hogy ő a két meglévő tápját szeretné felhasználni amin nincs kivezetve a -12 volt. Ha pedig két tápot akar tulajdonképpen sorba kötni akkor azt legegyszerűbben földfüggetlenítéssel lehet megtenni. Ellenkező esetben az egyik tápot rövidre zárja.
Így van. Meglévő két tápot szeretném felhasználni úgy, hogy az egyik +12v ágát a másik -12v ágát használnám.
Két egyforma 300w atx tápom van. Mindkettőt átalakítottam már. Hogyan tudom földfüggetleníteni? Nagyon köszönöm a hozzászólásaitokat. Üdv!
Nem, szerintem te nem pont arra gondoltál, mint mugab.
Hiszen magad mondtad az imént: Egyik +12V ágát és a másik -12V ágát használnád. Mugab abból indult ki, hogy mindkettő 0...+V -re van alakítva, és annak már úgy kell maradnia. Leírtam fent röviden, hogy miként tudod megvalósítani a tervedet. Az egyik tápot negatív feszültség előállítására kell átalakítani, és a negatív kimenetet stabilizálni. Nem kell félni, nem fog fájni. Viszont ha földfüggetleníteni akarod, az esetleg fájdalmas lehet Elektronikai szempontból minden képen elegánsabb az én javaslatom.
Lassan világosodik...
Amennyiben csak az a bajod hogy a minusz 12volt kivezetésű tápodat nem figyeli a szabályzó akkor szucsip megoldása kellhet neked.
Sziasztok!
Amarton cikke alapján próbálok átalakítani egy régi AT-s tápegységet. Majdnem minden átalakítást elvégeztem, egyedül a satnya diódákat nem tudtam még kicserélni, mert az izmosabbak nem fértek a furatba, illetve a 494-es IC 4-es lába nem közvetlenül, hanem egy ellenálláson keresztül van GND-re kötve nálam. Az 1-es lábon levő trimmerrel beállítottam hogy 20V-ig lehessen szabályozni, viszont ha a 2-es lábon levő potmétert tekergetem, és a feszültség 12V alá kerül, akkor elkezd egy furcsa (talán ezt nevezitek "cicergésnek"?) hangot adni a táp, ami egyre erősödik ahogy viszem lejjebb a feszültséget. Mi lehet a baj??? Továbbá a + és - ágakban mért feszültségek abszolútértékei között van 0,05V eltérés. Ez még belefér?
Kicsit olvasgattam a topikot, és a korábbi hozzászólások alapján visszaforrasztottam egy ellenállást, hogy meglegyen az RC tag a 494-es IC 2-es, és 3-as lába között. Így javult a helyzet, most akkor hallok egy halkabb zizegést, ha a feszültség 13-16 V között van, vagy ha 3V alatt van. És a potméter végállásában 2,3V a feszültség, ezt nem lehet valahogy még lejjebb vinni?
Sziasztok!
Egy halogén 12v-s 55w -s izzót megtudok hajtani pc tápról?
És ha nem bírja a táp leég? Vagy kiold a védelem?
Meghajtani megtudnád, de sajna induláskor a többszörös áram miatt le fog kapcsolni a táp.
Mivel az 55W az 3 amper körüli ezért bármelyik táp bírná. Leégni csak a nagyon gagyik szoktak, azok is ritkán
Az az 55W közelebb van az 5A-hez, mint a 3-hoz, az ő egyik tápja meg csak 4A-t tud 12V-on.
Üdv Inhouse
De találtam másikat aminek 12v-s része 8A.
No akkor egyértelműbben.
A 12V 25 Ampert bíró pc táp sem biztos hogy fog menni az 1db 12V 55W-os halogén izzóval. És nem azért mert nem bírja a táp az 55 wattot, hanem azért mert az izzó hidegellenállása sokkal kisebb mint az üzemi, ezért az első pillanatban nagyon nagy áramot venne fel, amit viszont a táp nem enged és letilt. Éppen ezért viszont simán elmegy 3 vagy akár 5 db 20 wattossal. (Esetleg kondenzátorral lehet javítani a helyzeten)
Az izzó hidegellenállása kb 1/8-1/10-ed része a meleg, működésközbeni ellenállásának. Javaslom, tegyél be egy NTC-t védelmi célra az izzóval sorban. Az 55w-os izzód melegellenállása 2,6 ohm, hideg ellenállása -ezt ki is mérheted, kb 0,3 ohm.
Ha egy pl. 1 ohmos NTC-t teszel be az induló áram 8A fölé nem fog menni. Bővebben: Link NTC nélkül vékony hosszú vezeték is bet.öltheti a védelmet.
Profi megoldás nem vitás. Gyakorlatiasabban én sorba kötnék vele egy 10-20 W-ost, azzal párhuzamosan egy kapcsolót. (ez lenne a biomechanikus lágy-indítás). A valóságban ki kell próbálni, vagy egy hagyományos táppal megnézni mekkora indítóáramot "kér" az égő. Én is használok pc-tápokat (kompresszorhoz, aksis fúróhoz).
A fúrónál pl 7-8 A-re ugrik fel az A-mérő indításkor, és van olyan tápom ami bírja, van olyan amelyik leitilt, pedig mindkettő 12 V/8 A-es.
Most nem mindegy, hogy tényleg 15 A; vagy csak 8? Én csupán elvileg-re mondtam /írtam/.
Egy ilyen, boltban kapható autós hűtőláda fogyaszt vagy 4 A-t? Talán 6-ot? A lényeg az, hogy viszi, és még csak nem is melegszik különösebben. üdvözlettel. ÉN
... netán éppen nem a Tünde névre hallgatott, hanem a Shiljalis 402D szóra. Ez valami szovjet cucc volt, én még 3600 forintért vettem valamikor valahol - egy Keravill boltban.
A képátlója csupán 16 cm volt, tehát eléggé kisképernyős, azt tudom róla. Bejött az UHF-VHF sáv. Volt antennája mindkét sávra meg miegymás. A Tünde az azt hiszem, magyar volt és Videoton. Ugyanezzel a szovjet, 16 cm-es képcsővel. Itt van róla valami leirat: http://patina.uw.hu/tv/sh402sz/sh402sz.htm
Szép emlék...
Ez egy hasonló, csak Ő "elektronyinka 407" Idézet: „Most nem mindegy, hogy tényleg 15 A; vagy csak 8?” Most erre mindegy, hogy igent mondok vagy nemet? Üdv Inhouse
Akkor meg teszel jó nagy puffert a tápba, és úgy intézed, hogy előbb a táp kapcsoljon be, és csak utána kötöd rá az izzót. Ezt egy relével is meg tudod oldani, vagy FET-tel, vagy bármivel.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |