Fórum témák
» Több friss téma |
Erre nem is gondoltam, de nagyon jó ötlet.
Mindegy milyen műszer, a lényeg ugyanaz. A csatlakozókra meg nagyon figyelj oda, különösen a régi nagy kerek RS csatlakozóra, a közepe hajlandó nem összeérni.
Van egy 1172 szignálom, a saját jelzései szerint nagyon pontos, de hát talán mégis jó lenne hitelesíteni, van-e valakinek erre jótanácsa?
Üttesd össze egy egyenes vevőben ismert frekvenciájú adóval. Pl MR1, ha jön, valamelyik vidéki (Szolnok, Marcali, Nyíregyházi) adóval (ezek meglehetősen pontosak), vagy 100 kHz, 1, 10 MHz frekimérővel pontosan beállított kvarc oszcillátorral. A frekimérőt pedig DCF 77 vivőjével.
A műszer használható neve: detektoros rádió.
Van valami kulonos oka annak hogy KF fokozatban nem nagyon latni aktiv (RC) savszurot ? Es nem is nagyon van megemlitve RF topicokban.
Az, hogy az ilyen szűrők építése nehéz és hangolásuk időigényes. Bizonyára LC-t akartál írni
Elvileg persze lehetne RC is,de pl. egy AM műsorvevő sávszélessége ált. max.9kHz, valamint a tükörfrekv. elnyomás is pl. KH-on min. 1:50, na ezt csak LC-vel,vagy vegyesen LC, és piezo kombinációval lehet elfogadható méretekben, és elegendően jó stabilitással megvalósítani.
Aktiv RC-re gondoltam. 3..4-ed rendu aktiv RC szurokre, elvileg nem annyira nehez kivitelezni. Bővebben: Link
Pl. "Sallen-Key Band-Pass" -al nem lehetne megvalositani egy valtoztathato savszellessegu szurot, ami AM es NBFM, "APT" savban jol mukodik?
A mutatott példa HF-re biztos jó, de ugyanezt elkészíteni 450 KHz- re, vagy pláne 10,7 MHz-re szeritem: horror.
Igen, megérne egy szimulációt, mindjárt látnád, hogy sokkal egyszerűbb a megfelelő sávszélességű, és oldalmeredekségű szűrőt előállítani egy csatolt LC körrel (ennek analógiájára csatolt mechanikus rezgő rezgő elemekkel), mint aktív RC szűrővel.
Akkor ezek alapjan ugy nez ki, hogy jobb ha a digitalis szures fele veszem az iranyt.
Feltéve ha elég gyorsan tudsz mintát venni, gyorsan feldolgozni és nagy dinamikával rendelkezel .
A szűrőkről eszembe jutott, hogy megosztom tegnapi mérésem eredményét. Műszer Ferkógyerek wobblere. A linkben található rádió az alany.
A sávszűrőket kb. 20 perc munkával tettem a helyére, de nem a gyári ajánlásoknak megfelelő tekercsekkel, hanem ami volt itthon. Érdekes mérés volt a 3 kvarcos KF szűrő. Ezt betéve a mérő körbe a szélességét lehetett állítani, ha kap még 100 pf-et a kvarcszűrő felére csökken a sávszélesség. Az SWR viszont random, ezért kell terhelni 1 k körül a bemenetét és a kimenetét.Bővebben: Link
Varikap diódát méregetek. NE612 elé került egy 4 menetes ezüstözött tekercs. Varikap annak rendje szerint rákötve. Woblerrel becsatlakoztam 2,2Pf en keresztül és tudtam hangolni 0-10 voltal 60-140 Mhz ig a rezgőkört. Megmutatnám görbe változását.
Van olyan program amivel rögzíteni lehet a képernyőn történteket? ( A wobblerszkóp ábráját avi -vá kellene csinálni)
Milyen woblerszkópod van ?
Telefonod kamerája az 3gp formátumú jön kibelőle? WEB camera a PCdről avit is csinálhat ?
PC alapú, kölcsön van nálam. Egy windows ablakot kellene lekövetnem.
Ferkógyerek kölcsön műszere.
Köszi program ajánlatot!
Az kapuzó engedélyező áramkör lesz amit a PIC vezérel nem flip flop ... igen valóban érdekes de használják.
Esetleg az automatikus mérés határ váltás miatt más más idő alappal mér és ehhez kapuz ... Mintha valahol , de nem biztos ennek a forrása is meg lenne a hálón ehhez a "vashoz" abból kiderülne.
Igen megfelel a BF245. Szerintem a 2 es osztás valamelyik számláló túlcsordulás esetén kapcsol be, ezzel a két méréshatár keletkezik automatikus átkapcsolással. Elég sok digites a kijelzés, meglehetősen széles sávban mér frekvenciát, ami alacsony frekvenciák mérésénél problémás. Ezért van két méréshatár automatikus átkapcsolással. A nagyobb frekvenciáknak csak a felét méri. (gondolom)
Már csak arra lennék kíváncsi hogy a T0 lábon a timer számlálóját maximum mekkora frekvenciával lehet meghajtani.
9 digites freki mérő van tervbe.
Működési elv: (gondolatok) - deklarálni egy változót unsigned long int 4 bájtos 4 bájtos O-tól 4294967295-ig képes értékeket tárolni. - 8bites timer számláló meghajtás T0 lábon - tulcsorduláskor megszakítás a változóhoz hozzáadni 255-öt. - timer1 időalapnak konfigurálása pl 0.25másodpercenként megszakítás ebben kiírni az unsigned long értékét és törölni azt. Mennyire lenne működőképes a dolog? |
Bejelentkezés
Hirdetés |