Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   196 / 581
(#) gkari válasza maci80 hozzászólására (») Jan 22, 2012 /

A skála mögötti felület biztos, hogy fehér(hogy szórt fényt adjon), a mutató szerintem piros(ebben a korban készültek szinte mindegyike ilyen volt).
(#) teknikus hozzászólása Jan 22, 2012 /

Kedevs fórumozók!

Érdeklődnék tv-s szakértőktől, hogy az Orion AT848 Supernova készüléknek kb. mennyi a piaci ára? Kívűlről meglehetősen szép állapotban van, a belseje is csak poros, jó pár éve nem lehetett bekapcsolva. TV-kkel még nem próbálkoztam, érdemes lenne megpróbálni bekapcsolni kis takarítás után?
Üdv! teknikus
(#) Action2K válasza teknikus hozzászólására (») Jan 23, 2012 /

Szia! Igaz, hogy negyven egynéhány éves készülék, de nem akkora kuriózum. Olyan 5-10 ezer körül mozog. Persze, van akinek jóval többet ér, ha emlékei fűződnek hozzá.
(#) lac08 válasza teknikus hozzászólására (») Jan 23, 2012 /

Azokat már többnyire kidobálták a népek.
Ha valahol van is néhány működőbe, egy pár százasnál többet nem érnek. Ez a TV fajta nem az a kimondott régiség-kategória. Olyan mint autóban a Trabant.
(#) lac08 válasza bodgabo hozzászólására (») Jan 23, 2012 /

Már vagy 15 éve! Sajnálom ha tényleg kellett volna.
Most nem nyert!
(#) kisgeri válasza teknikus hozzászólására (») Jan 23, 2012 /

Üdv! A TV-knek nagyon nincs most áruk. 5-10 ezerért még Duna-Tisza-Munkácsy is nehezen megy el. A tiéd szerintem 1-2 ezer, de attól is nagyon függ, hogy helyileg hol van, mert a szállítása sem olcsó, vetekszik a készülék árával. És nem mellesleg ki mennyit lenne hajlandó adni érte, ez a leglényegesebb.
(#) Janó bácsi válasza kisgeri hozzászólására (») Jan 23, 2012 /

Csak a téma szinesítése kapcsán: A 848-as nem volt egy népszerű típus, sem a vásárlók, sem a műszerészek körében, köszönhetően a hibrid felépítésének, meg az igencsak bizonytalanul működő (egyébként Olasz Ducatti) tunerjének. Nagyot akart vele dobni az Orion, de hamar lekerült a gyártásról nem nagyon vették. Szerintem ma is komoly gond üzembiztosan helyre hozni őket. (Ha ezt a Petz Karcsi hallaná....) üdv.
(#) kisgeri válasza Janó bácsi hozzászólására (») Jan 23, 2012 /

Igen, ezt tudtam róla, csak nem akartam ennyi negatívat írni. De természetesen hozzá tartozik ez is.
(#) maci80 válasza gkari hozzászólására (») Jan 23, 2012 /

A skála mögött biztos papír volt akkor, mert tuti feketére van festve. Régi újságcikkből kiderült,a forgókondival szemben a felfogatásra egy tengely kell oda, skálahúr dobnak, hogy könnyítse a felhúrozást.
(#) teknikus válasza kisgeri hozzászólására (») Jan 23, 2012 /

Értem! Nagyon szépen köszönöm a hozzászólásokat! Akkor még alszok rá párat, azt kitalálom mi legyen a sorsa.
(#) Molnár Gergely hozzászólása Jan 24, 2012 /

Sziasztok szakik.Valakinek nincs véletlenűl egy orion 442-es skálaüvegje?A középhúllám skála hiányzik(515-1620-ig).
(#) Puklee hozzászólása Jan 25, 2012 /

Üdv! Épp egy Melodynon dolgozok. Az előrehaladása mint a képen. Sajnos a hangszóróselymet lekellet venni mert a rárakodott mész szétette. Helyette fehér selymet találtam, nem tudom illik e rá. A kérdés: A rádió Videoton, viszont egy hatalmas Orion hangszóró van benne, azt hiszem pacsirtában láttam ilyet. Ez eredeti vagy cserélt? Mert a gugli is adott ki olyan képet amiben ilyen hangszóró van.

rádió.jpg

(#) Action2K válasza Puklee hozzászólására (») Jan 25, 2012 /

Szia! Eredeti. A selymet jobban ki kéne feszíteni, mert hullámos.
(#) Puklee válasza Action2K hozzászólására (») Jan 25, 2012 /

Üdv! Akkor jó! Ez a selyem ideiglenes és sajnos akárhogy feszítettem nem lehetett jobban vékony anyag. Fizetést várom hogy be tudjak menni a méteráru boltba ott tuti találok az eredetihez hasonló anyagot. Nekünk anno volt olyan sötételő függönyünk a padláson ami szinte ugyan úgy nézett ki mint ennek az eredeti selyme. Sajnos szőrén szálán eltűnt de bízom benne hogy ilyen helyen találok majd. Ha nem akkor addig variálok vele míg teljesen ki nem feszül.
(#) Janó bácsi válasza Puklee hozzászólására (») Jan 25, 2012 /

Turkálóba nézz körül, vagy küld el az asszonynépet, én a múltkor pár száz forintért vettem asztalterítőt, ami pont olyan, mind a régi hangszóróanyagok.
(#) (Felhasználó 20218) hozzászólása Jan 25, 2012 /

Sziasztok!
Egy kis megerősítésre lenne szükségem. Javítok egy 1959-es TERTA T528G rádiót, amiben egy nagy kondenzátor igencsak siralmas állapotban van. Rajta levő írás szerint 50+50µF 350/385V. Azt gondolom, hogy ez valójában két kondenzátor egy tokban, de csak két lába van, jól sejtem, hogy a harmadik közöd GND pont a tok?
A kapcsolási rajzon a pirossal bekarikázott két kondenzátorról van szó. Ha igazam van akkor ezt kiválthatom két külön ELKO-val, vagy mindenképp szereznem kell egy hasonlót?

kondi.jpg

(#) kadarist válasza (Felhasználó 20218) hozzászólására (») Jan 25, 2012 /

Szia!
Teljesen jól gondolod és két egyforma, hasonló értékűvel kiválthatod.
(#) (Felhasználó 20218) válasza kadarist hozzászólására (») Jan 25, 2012 /

Nagyon köszönöm a választ és külön köszön a gyorsaságot!
(#) gabusman válasza (Felhasználó 20218) hozzászólására (») Jan 25, 2012 /

Szia! Jól sejted, de nyilván megtalálod a két láb között levő 220 as ellenállást is. Funkcionálisan persze tehetsz két külön kondit is, dehát lehet ilyet bőven találni még kettősben is, nem kell mókolni, hogy hová is tegyem?
Üdv!
(#) gkari válasza (Felhasználó 20218) hozzászólására (») Jan 25, 2012 /

Igen,az eredeti egy kettős elko-a közös (-) maga a háza,kiválthatod 2 db.-al, csak gondoskodnod kell a (-) kivezetések sasszira való csatlakoztatásáról-így persze sérül a cucc "eredetisége", vagy szerzel egy jó eredetit(vakerán előfordul).
(#) Puklee válasza Janó bácsi hozzászólására (») Jan 25, 2012 /

Inkább én megyek bár nem csípem a turkálókat de kitudja tényleg belefogok az egyszer már beszélt szövetanyag beszerzésbe, mert bár tetszik ezzel a fehér anyaggal a rádió (hátha még feszes is lenne) de nem az igazi. Igaz szebb mint az a szinte fekete selyem vagy a csupasz furnér. Egyébként a rádió hangszórója meg sem nyikkan, feltűnt hogy valami szikrázik benne és a skálaizzó is kiégett a csattanáskor. Hát kiderült hogy szakadt a hangszóró és a kimenőnek ez nem tetszett. Persze ez köztudott hogy kimenőt terhelni kell.. A fene se gondolta volna hogy szakadt a hangszóró teljesen épnek tűnik, valamint a forgókondiból hiányzik a forgórész csak a tengely van benne a fogaskerékkel de azt hiszem nem olyan nehéz beszerezni. A varázsszem 90% -ban halott és látszik hogy valaki forrasztgatott a készülékben mert a hangszóróvezeték szigetelő szalaggal volt eredetileg odatekerve, és a varászszem "direktre" van kötve és csak telibe világít(ott). Bár ez már nem az a fajta készülék számomra aminek varázsa van hanem "újabb" de ez is rádió és csöves...
Ezen hibajelenségekből ítélve (forgókondi hiány, varászszem átkötés) valaki erősítőnek használhatta miután fénykorát leélte a készülék...
(#) (Felhasználó 20218) válasza gkari hozzászólására (») Jan 25, 2012 /

Valóban sérül az eredetiség, de mivel egy bontás nélkül nem látható alkatrész, nem akkora tragédia. Szerintem kicserélem újakra és ha valahol belebotlok egy eredetibe akkor belerakom.
(#) gabusman válasza Puklee hozzászólására (») Jan 25, 2012 /

Csak most néztem meg a képeket, de megnyugodtam, ez nem az a "korosztály". Mi még Pacsirtákat, Melodyákat amortizáltunk le erősítőként, összehordtunk mindent, amit lehetett és mindent mindennel összekötöttünk, nem volt más lehetőség, nagyot lellett szólni, amelyik osztálynak nem volt saját zenekara, az nulla volt!
Ma is eszembe jut, amikor a tinik sokszáz wattokkal dobálóznak, hogy bezengett egy tornatermet egy 25W-os Zelmer.
Hát ez így nem lett szakmai, most már mindegy...
(#) Molnár Gergely hozzászólása Jan 25, 2012 /

Sziasztok.Van egy rádióm ami szerintem nem csak egy tipus.Megtudjátok mondani mié lehetett a nadja elektronika.Azt látom hogy a skála terta,a gomb orion,de a többit nem tudom.A lemezjátszó is hozzá tartozik.A csövek:ebl21,ech3,a másik kettőn nem látszik.A hangolócső helyén egy égő van.A lemezjátszó 1956-os.
(#) teknikus hozzászólása Jan 25, 2012 /

SOS! Nincs véletlen valakinek fölöslegben újabb fajta Videoton (kombinált) KF? Darabjaiban is jó lenne, igazából az AM I. primer (felső) körének a tekercse kellene legfőképpen!
(#) kisgeri válasza Molnár Gergely hozzászólására (») Jan 25, 2012 /

Hát ahogy a képekből ki lehet venni, számomra ez nagyon házi tákolmánynak tűnik, kívülről és belülről is. Régi csőfoglalatok is befalazva, átalakítva más csövezésre, a trafója sem illik ide szerintem ("csoki" nem tudom mióta létezik egyáltalán, de hogy nem a sasszival egyidős az biztos). Ezzel a keskeny üveggel és sok gombbal egy kicsit olyan "Mechanikai Laboratórium Zenegép közepe" utánérzés, de annak azért sokkal nagyobb üvege van, és a gombok sem egyenlően helyezkednek el. Két szóval: fogalmam sincs. Csak eszmefuttattam...
(#) Puklee válasza gabusman hozzászólására (») Jan 26, 2012 /

Hát nem az(de mire elérem életem delét addigra ezek is azok lesznek szerintem), de kár lett volna otthagyni porosodni ahonnan hoztam (egy raktárnak használt parasztház). Gondolom más sem hagyta volna ott, igaz 6ezret fizettem érte. Ha az a korosztály lett volna, akkor nem szedtem volna le addig a hangszóróselymet, míg nincs hasonló. Bár ezen a régit nem lehetett megmenteni. Feslett szét-fele, meg a meszet mosás vagy mechanikai behatás nélkül nem tudtam volna leszedni. Általában mindkettő ront a selyem állapotán ezt sajnos már tapasztaltam. A többi részén eredetiségre törekedtem. Órákba telt mire a készülék belsejéből eltakarítottam azt a mérhetetlen mennyiségű fekete mocskot ami mindent belepett. Volt ennél a háznál egy eredeti állapotú Orion 115 a néprádió, ami a gazdája szerint az első hálózati készülék volt amikor a faluba bevezették az áramot. Eredeti állapotú szinte tökéletes, és nem volt az az összeg amiért megvált volna tőle... az erősítőkben igazad van én is átéltem ezt igaz csak 26 vagyok, de az első erősítőm egy ruszki lemezjátszó volt ecc83 és el84 szovjet megfelelőivel. Hangszórónak egy régi rádióhangszóró volt "belegányolva" egy hifi hangfalba. Az azt követő erősítőimmel soha nem tudtam elérni azt a hatást mint azzal és nem tudtam miért, egészen addig míg kész nem lett az első csöves erősítőm ami alig 2w-os de azóta a 100w-os Akai-mat eszi a por
(#) gabusman válasza kisgeri hozzászólására (») Jan 26, 2012 /

Tényleg nagyon eklektikus, de magát a sasszit talán ki lehetne pofozni villanyosan is, meg látványra is, és marha jól mutatna egy plexidobozban. (Látni sok boltban, mostanában a gagyi "retro" rádiókkal ezt a fílinget akarják imitálni.
Nekem a legérdekesebb, hogy úgy néz ki, csak a nagy KF-től jobbra buherálták, balra szinte eredeti, az UCH-hoz talán a gyárban nyúltak utoljára!
Üdv!
(#) gabusman válasza Puklee hozzászólására (») Jan 26, 2012 /

Milyen érdekes szerkezet az ember!
Jó ideje elhatároztam, hogy én már nem foglalkozom ilyen dolgokkal aktívan, erre mi történik, néhány napig nézegetem ezt a fórumot, és lebányásztam a padlásról egy RRS602 Szófiát, (még nem múzeális, de azért már öreg) és valami belső kényszer azt mondja, hogy igenis meg kell csinálnom.
Az alkoholizmusról olvastam, hogy az valójában gyógyíthatatlan betegség, ha egy alkoholista akár 15 évig nem iszik, akkor sem gyógyult, csak "tiszta", és bármikor visszaeshet. Hát valami ilyesmit érzek most én is, csak nem a szesz "illat" stimulál, hanem a műhelyé. Na majd teszek fel én is képeket a műről.
Üdv!
(#) Puklee válasza gabusman hozzászólására (») Jan 26, 2012 /

Rákerestem, tetszetős készülék nekem Velence van, szimfónia, melodyn, meg egy r4902. Ebből a Velence üzemel a belseje fellelt csak tisztított állapotú nem kellett módosítani forrasztani semmit "pöcc röff" elven ment, csak politúrozni kéne de még nem mertem bevállalni. Egyébként mennyi időstől számít muzeálisnak? Nekem régen azt mondta egy idős bácsi hogy 30 éves kortól öreg vagy valami ilyesmi a Velence készülékem idén 52 éves. Egyébként igazad van én több mint 4 évig még pákát sem tartottam itthon. Aztán 2010-ben megtaláltam Kádár: Bevezetés a rádiótechnikába c könyvét és még egy másik 1953 -as rádiós könyvet egy piacon és azonnal megvettem akkor visszajött az mint anno 12-13 évesen mikor életemben először elolvastam átnéztem az ilyen egyszerű a rádió és ez a tranzisztor c könyveket. Azóta ismét aktívan ezzel foglalkozom, ennél többet csak a barátnőmmel törődöm, mondjuk ez alap.
Következő: »»   196 / 581
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem