Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Feszültségcsökkentési módszerek
Témaindító: elektro007, idő: Feb 24, 2007
Témakörök:
Üdv mindenkinek!
Van egy régi Onkyo márkájú rádiós erősítőm, amiben sajnos tönkrement az STK végfok IC. Sajnos belevaló Ic-t már nem lehet kapni, már több gyártóval is beszéltem, de a helyettesítőket sem gyártják. Ezért építettem bele egy tda2030-as erősítő fokozatot. A gond az, hogy az onkyo rádiós erősítő tápja egy kicsit nagyobb feszt ad le +-25V, ezért ezt egy kicsit lentebb kellene faragni. A trafóba nem nyúlok bele, mert minden eredeti gyári alkatrész, és mert a többi része a rádió szépen működik rajta. Ezért is szeretném a végfokot belerakni. TDA2030A ic van belerakva a kapcsolásomba, tehát az IC max +-22V-ot kaphat. Tud valaki valami jó ötletet? A segítséget előre is köszönöm
Az erősítő kapcsolásomban TDA2030 ic, illetve BD249C, illetve 250C tranyó szerepel. Nem tudom hogy mekkora lehet az áramfelvétele a kapcsolásnak, gondolom 1-2A. Mivel +-25V -os a tápom, gondolom beletehetnék egy 20V-os stab ic-t. Elbírja ezt a terhelést az IC?
Megvan az ic neve. Most jutott eszembe, hogy az lm 317, illetve 337-el meglehet ezt csinálni. Max 40V-ig jó.
Ezek csak 1,5A-t bírnak, inkább az LM350-et mondanám, az 3A-es.
Van egy aggályom a kis feszültségkülönbség miatt: a normál stab-ok nem igazán adnak stabil kimenetet, de talán nem is érdekes. A lényeg, hogy kivezérlés nélkül se menjen feljebb a fesz a megengedettnél.
Én a helyedben megnézném a tda2050-et.
Ugyanaz a lábkiosztása, max +-25V-ot bír(ez persze csak katalógusadat, de olcsón megvehető), és alig kerül többe, mintha stabkockát használnál(1.5 Amperest,amiből csatornánként 2 kell(és nem biztos, hogy az elég); az lm 350 meg elég drága) üdv. Erre a tápfeszre a vf2 átalakítva tökjó lenne, és elég olcsó is. Idézet: „Erre a tápfeszre a vf2 átalakítva tökjó lenne, és elég olcsó is.” meg a hangja se IC-s...
Van egy erősítő (vf3) ami max +-20 voltot bír el, de nekem +- 23 voltos tápfeszem van. Működne-e ha bekötnék 6 diódát sorba mindkét táp ágba s ezzel 6*0,7 Volttal csökkenteném a tápfeszt?
Működik, de a diódák után is lennie kell pufferelkónak, hogy ne veszítsd el a dinamikát. (A diódákkal megnöveled a tápegység belső ellenállását, ami - kondi nélkül - a dinamikacsúcsokban kedvezőtlen.)
Ha jól emlékszem oldalanként 2A-t vesz fel, tehát én ajánlok 1N5408-as diódát! Ha rosszul emlékszek akkor nem szóltam
Helló!
Figyelj rá, hogy a diódák birják azt az áramfelvételt! Ha az áramfelvétel meghaladja az 1 ampert, nem árt hütőfelületre helyezni őket, mert melegedni fognak. :eek2: Üdv.
kb mekkora kondi kell utána? elég néhány száz mikrós?
Sziasztok!
Van egy ventilátorom, ami 12 V-os és 140 mA-t eszik.. Egy 15,7 voltos tápra szeretném rátenni. Nem égeti le, vagy ilyesmi, de azért nem szeretném kínozni! Milyen megoldást használhatnék??? Ellenállással, feszültség osztóval? Vagy stab Ic-vel? Esetleg zéner? Köszi Peti.
Szia!
Szerintem a erre a feladatra tökéletes egy 7812-es stab ic Üdv.
Üdv mindenkinek!
Tudom ez már a sokadik téma...erről... Szóval a problémám az hogy van egy +-47 Voltot adó trafóm és ez 93-94 Volt összesen nekem ez sok és az TDA7250-nek meg pláne sok. A trafót megbontani és letekergetni róla nem egy kivitelezhető dolog vagy ha az is 4 év mire kész. Namármost a TDA 90 Voltot bír maximum így én szeretnék a trafómból kicsikarni 2x33 Volt váltót vagy egyenirányítva +-44 Voltot. Maga a trafó kb 2-4 Amperig ad le. Feszültségstabilizátor IC lm317 van a nyákon eredetileg jó is de a feszültség nekem még mindíg sok. Szeretném még ,vagy egyenirányítás előtt ,vagy után megszakítani az áramkört és egy feszültségcsökkentő áramkört beiktatni. Bármilyen kivitelezhető ötletet tervet rajzot szivesen fogadok.
"Feszültségcsökkentés...sokadik" c. topic áthelyezve ide.
hi
a 2*47 voltot pufferelés után mérted?
Hali!
Kondi után mértem +-46-47 Voltot. De maga a tápot is kivettem és váltót is mértem 1.41-el felszorozva 47 Voltot ad oldalanként a két kör.
Hali mindenki!
Lenne egy problámám. Van egy erősítőm +-40V-ról üzemel és építettem hozzá előerősitőt aminek 12V és 80-90mA kell. Szóval hogy lehetne a 40V-ból 12Vot csinálni? válaszokat előre is köszi üdv: tibiiii00
Köszi a gyors választ de valami egyszerübb kapcs nincs?
nekem nem kellene változtatnató hanem elég a fix 12V. De ha nincs akkor tudnál valami leirást adni essről a kapcsolásról?
ez a kapcsolás van most az erősitőmben a tápon majd a 15V-ot 7812-vel stabilizálom.
de ha rákapcsolom az előerősitőm akkor csak 20mA-t vesz fel és a hang nagyon torz. de ha kűlső 12V-os tápról hajtom akkor 80-90mA vesz fel az előerősítő. mitől lehet ez? hogy lehetne megcsinálni hogy ekkora áramot fel tudjon venni? üdv:tibiiii00
számoljunk 1K ellenálláson 80mA az hány volt?
U=IxR tehát 1000x0,08=80 Hogy meglegyen a 15V táp 80+15=95V kell. Neked csak 40 voltos a táp. Ha a előerősítő 80-90mA vesz fel, elfogy a táp azért szól torzan üdv.
hali
kicseréltem az ellenállást 220 Ohm-osra és igy 80mA is képes leadni elvileg. de bekapcsolva terhelés nélkül eléggé melegszik a Zener. Nincs valami egyszer és biztos kapcsolás ami nekem 40V ból 15-12Vot csinál? üdv : tibiiii00
Több alkatrészből áll,de a zener jóval kevésbé fog melegedni,mert a tranyó disszipál helyette. Természetesen az ellenállás is fűt rendesen. Kapcsolóüzemű szabályzás nélkül nem tudsz jó hatásfokú feszültségcsökkentést elérni.
Sziasztok!
Nem tudná valaki megmondani nekem, hogy miért melegszik egy 7812-es stab. (1A-es) amikor csak 0.6 A folyik rajta keresztül? Gépkocsi feszültségről üzemeltetem. Köszi a választ előre is
Hali mindeki.
Nekem 6-7V ból kellene stabil 5V ot csinálni. A gond csak az hogy 2A-nek át kell folynia rajta, mivel a terhelés max 2A is felvehet. Ha tud valaki segiteni azt megköszönném. üdv.:tibiiii00
Sziasztok!
Egy 55V os trafóból szeretnék 12V ot csinálni , valaki tudna segíteni nekem ebben? Egy kapcsolás , vagy valami olcsóbb IC ami jó ekkora feszültségre. Segítségeket előre is köszönöm. Üdv.: István
Nos ez egy erősítőbe kellene az erősítőben van egy trafo kb 300W os , amit biztosan tudok , hogy 55Vjönki belőle egyenirányítva, tehát 40V os a trafo.
Nekem 2 ventilátorra kellene , illetve kető koppanásgátlóra. Szerintem 1A körül jó lenne.és nem szeretném áttekercselni , mivel kell a fesz az erősítőhöz. Inkább valami IC vagy kapcsolás a csökkentéshez. Válaszokat köszönöm előre is. Üdv.István
Megpróbálok válaszolni a saját kérdésemre.
Azt találtam ki, hogy teszek egy ellenállást a venti + ága elé. Az elmélet a következő: a venti áramfelvétele:0,17A a venti felvett feszültsége :12V ha 12 volnak kellene esnie a ventin akkor a maradéknak az ellenálláson , vagyis: 55-12=43V. Így felhasznála Ohm törvényét: R=U/I R=43/0,17 --- R=252,.., . A terhelés kb 7W vagyis egy 10W ellenállásokból jónak kellene lenne ennek. Jó az elméletem , vagy teljesen hibás. Remélem nem gond, hogy ilyen idióta kérdéseket teszek fel, csak dolgozom a problémán. Segítségeket továbbra is megköszönném. Üdv.: István |
Bejelentkezés
Hirdetés |