Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Feszültségcsökkentési módszerek
Témaindító: elektro007, idő: Feb 24, 2007
Témakörök:
Üdv mindenkinek!
Van egy régi Onkyo márkájú rádiós erősítőm, amiben sajnos tönkrement az STK végfok IC. Sajnos belevaló Ic-t már nem lehet kapni, már több gyártóval is beszéltem, de a helyettesítőket sem gyártják. Ezért építettem bele egy tda2030-as erősítő fokozatot. A gond az, hogy az onkyo rádiós erősítő tápja egy kicsit nagyobb feszt ad le +-25V, ezért ezt egy kicsit lentebb kellene faragni. A trafóba nem nyúlok bele, mert minden eredeti gyári alkatrész, és mert a többi része a rádió szépen működik rajta. Ezért is szeretném a végfokot belerakni. TDA2030A ic van belerakva a kapcsolásomba, tehát az IC max +-22V-ot kaphat. Tud valaki valami jó ötletet? A segítséget előre is köszönöm ![]()
Az erősítő kapcsolásomban TDA2030 ic, illetve BD249C, illetve 250C tranyó szerepel. Nem tudom hogy mekkora lehet az áramfelvétele a kapcsolásnak, gondolom 1-2A. Mivel +-25V -os a tápom, gondolom beletehetnék egy 20V-os stab ic-t. Elbírja ezt a terhelést az IC?
Megvan az ic neve. Most jutott eszembe, hogy az lm 317, illetve 337-el meglehet ezt csinálni. Max 40V-ig jó.
![]()
Ezek csak 1,5A-t bírnak, inkább az LM350-et mondanám, az 3A-es.
Van egy aggályom a kis feszültségkülönbség miatt: a normál stab-ok nem igazán adnak stabil kimenetet, de talán nem is érdekes. A lényeg, hogy kivezérlés nélkül se menjen feljebb a fesz a megengedettnél.
Én a helyedben megnézném a tda2050-et.
Ugyanaz a lábkiosztása, max +-25V-ot bír(ez persze csak katalógusadat, de olcsón megvehető), és alig kerül többe, mintha stabkockát használnál(1.5 Amperest,amiből csatornánként 2 kell(és nem biztos, hogy az elég); az lm 350 meg elég drága) üdv. Erre a tápfeszre a vf2 átalakítva tökjó lenne, és elég olcsó is. Idézet: „Erre a tápfeszre a vf2 átalakítva tökjó lenne, és elég olcsó is.” meg a hangja se IC-s...
Van egy erősítő (vf3) ami max +-20 voltot bír el, de nekem +- 23 voltos tápfeszem van. Működne-e ha bekötnék 6 diódát sorba mindkét táp ágba s ezzel 6*0,7 Volttal csökkenteném a tápfeszt?
Működik, de a diódák után is lennie kell pufferelkónak, hogy ne veszítsd el a dinamikát. (A diódákkal megnöveled a tápegység belső ellenállását, ami - kondi nélkül - a dinamikacsúcsokban kedvezőtlen.)
Ha jól emlékszem oldalanként 2A-t vesz fel, tehát én ajánlok 1N5408-as diódát! Ha rosszul emlékszek akkor nem szóltam
![]()
Helló!
Figyelj rá, hogy a diódák birják azt az áramfelvételt! Ha az áramfelvétel meghaladja az 1 ampert, nem árt hütőfelületre helyezni őket, mert melegedni fognak. :eek2: Üdv.
kb mekkora kondi kell utána? elég néhány száz mikrós?
Sziasztok!
Van egy ventilátorom, ami 12 V-os és 140 mA-t eszik.. Egy 15,7 voltos tápra szeretném rátenni. Nem égeti le, vagy ilyesmi, de azért nem szeretném kínozni! Milyen megoldást használhatnék??? Ellenállással, feszültség osztóval? Vagy stab Ic-vel? Esetleg zéner? Köszi Peti.
Szia!
Szerintem a erre a feladatra tökéletes egy 7812-es stab ic ![]() Üdv.
Üdv mindenkinek!
Tudom ez már a sokadik téma...erről... Szóval a problémám az hogy van egy +-47 Voltot adó trafóm és ez 93-94 Volt összesen nekem ez sok és az TDA7250-nek meg pláne sok. A trafót megbontani és letekergetni róla nem egy kivitelezhető dolog vagy ha az is 4 év mire kész. Namármost a TDA 90 Voltot bír maximum így én szeretnék a trafómból kicsikarni 2x33 Volt váltót vagy egyenirányítva +-44 Voltot. Maga a trafó kb 2-4 Amperig ad le. Feszültségstabilizátor IC lm317 van a nyákon eredetileg jó is de a feszültség nekem még mindíg sok. Szeretném még ,vagy egyenirányítás előtt ,vagy után megszakítani az áramkört és egy feszültségcsökkentő áramkört beiktatni. Bármilyen kivitelezhető ötletet tervet rajzot szivesen fogadok. ![]()
"Feszültségcsökkentés...sokadik" c. topic áthelyezve ide.
hi
a 2*47 voltot pufferelés után mérted?
Hali!
Kondi után mértem +-46-47 Voltot. De maga a tápot is kivettem és váltót is mértem 1.41-el felszorozva 47 Voltot ad oldalanként a két kör.
Hali mindenki!
Lenne egy problámám. Van egy erősítőm +-40V-ról üzemel és építettem hozzá előerősitőt aminek 12V és 80-90mA kell. Szóval hogy lehetne a 40V-ból 12Vot csinálni? válaszokat előre is köszi üdv: tibiiii00
Köszi a gyors választ de valami egyszerübb kapcs nincs?
nekem nem kellene változtatnató hanem elég a fix 12V. De ha nincs akkor tudnál valami leirást adni essről a kapcsolásról?
ez a kapcsolás van most az erősitőmben a tápon majd a 15V-ot 7812-vel stabilizálom.
de ha rákapcsolom az előerősitőm akkor csak 20mA-t vesz fel és a hang nagyon torz. de ha kűlső 12V-os tápról hajtom akkor 80-90mA vesz fel az előerősítő. mitől lehet ez? hogy lehetne megcsinálni hogy ekkora áramot fel tudjon venni? üdv:tibiiii00
számoljunk 1K ellenálláson 80mA az hány volt?
U=IxR tehát 1000x0,08=80 Hogy meglegyen a 15V táp 80+15=95V kell. Neked csak 40 voltos a táp. Ha a előerősítő 80-90mA vesz fel, elfogy a táp azért szól torzan üdv.
hali
kicseréltem az ellenállást 220 Ohm-osra és igy 80mA is képes leadni elvileg. de bekapcsolva terhelés nélkül eléggé melegszik a Zener. Nincs valami egyszer és biztos kapcsolás ami nekem 40V ból 15-12Vot csinál? üdv : tibiiii00
Több alkatrészből áll,de a zener jóval kevésbé fog melegedni,mert a tranyó disszipál helyette. Természetesen az ellenállás is fűt rendesen. Kapcsolóüzemű szabályzás nélkül nem tudsz jó hatásfokú feszültségcsökkentést elérni.
Sziasztok!
Nem tudná valaki megmondani nekem, hogy miért melegszik egy 7812-es stab. (1A-es) amikor csak 0.6 A folyik rajta keresztül? Gépkocsi feszültségről üzemeltetem. Köszi a választ előre is
Hali mindeki.
Nekem 6-7V ból kellene stabil 5V ot csinálni. A gond csak az hogy 2A-nek át kell folynia rajta, mivel a terhelés max 2A is felvehet. Ha tud valaki segiteni azt megköszönném. üdv.:tibiiii00
Sziasztok!
Egy 55V os trafóból szeretnék 12V ot csinálni , valaki tudna segíteni nekem ebben? Egy kapcsolás , vagy valami olcsóbb IC ami jó ekkora feszültségre. Segítségeket előre is köszönöm. Üdv.: István
Nos ez egy erősítőbe kellene az erősítőben van egy trafo kb 300W os , amit biztosan tudok , hogy 55Vjönki belőle egyenirányítva, tehát 40V os a trafo.
Nekem 2 ventilátorra kellene , illetve kető koppanásgátlóra. Szerintem 1A körül jó lenne.és nem szeretném áttekercselni , mivel kell a fesz az erősítőhöz. Inkább valami IC vagy kapcsolás a csökkentéshez. Válaszokat köszönöm előre is. Üdv.István
Megpróbálok válaszolni a saját kérdésemre.
Azt találtam ki, hogy teszek egy ellenállást a venti + ága elé. Az elmélet a következő: a venti áramfelvétele:0,17A a venti felvett feszültsége :12V ha 12 volnak kellene esnie a ventin akkor a maradéknak az ellenálláson , vagyis: 55-12=43V. Így felhasznála Ohm törvényét: R=U/I R=43/0,17 --- R=252,.., . A terhelés kb 7W vagyis egy 10W ellenállásokból jónak kellene lenne ennek. Jó az elméletem , vagy teljesen hibás. Remélem nem gond, hogy ilyen idióta kérdéseket teszek fel, csak dolgozom a problémán. Segítségeket továbbra is megköszönném. Üdv.: István |
Bejelentkezés
Hirdetés |