Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   115 / 3998
(#) tp hozzászólása Aug 19, 2007 /

őőő egy kicsit belegabajodtam de remélem érthető helyettesíteni szeretném a 74123-mal a 74122-t lehetséges?
(#) Balazs_555 válasza tp hozzászólására (») Aug 19, 2007 /

Szia!

Szerintem megoldható a helyettesítés, a különbség, h a 123 ban két áramkör van és a 122 -ben A1 és A2 logikai kapcsolattal van bekötve, negált bemenettel, ezzel szemben a 123-ban A1 inverterrel kapcsolódik az egyik körhöz, A2 pedig a másikhoz, így lehet hogy kell elé kapuáramkör a kapcsolásodtól függően.
Itt a két adatlap, ahol levan rajzolva a belső felépítés is, sztem ez alapján ki tudod helyettesíteni.

74122

74123

Sok sikert hozzá!
(#) tp válasza Balazs_555 hozzászólására (») Aug 19, 2007 /

A1 és A2 össze van kötve, tehát nem tudom de lehet nem fontos a kapu elé de igazából nem értem a kapcsolás működését itt van a rajz így hátha világosabb kelle átalakítás?

telj1.gif

Illetve most próbálom megszerezni a kapcsolásról szóló cikket ami a hobby elektronika 2000/1 es számában volt!Neked nincs meg?

Hamarabb írtam volna, csak kidobott a rendszer a hsz végeztével, ezért, mint már ezelőtt sokszor, kezdhetem előről.

Szerintem a bekötés nem változik, gnd kell az A1-re(ha azt a kört használod), de létezik 54122 is, ami ua csak katonai verzió nagyobb hőtartományban műxik, nemtom azt be tudod e szerezni. Lehet hogy ki lehet helyettesíteni 74121-el is, ott a különbség h az nem tartalmaz csak 1 db B-bemenetet és Rd-negált sincs rajta, de mivel ezek tápfesz-re vannak felhúzva egy 10k-s ellenálláson keresztül, ezért véleményem szerint nincs különösebb jelentőségük, csak rögzítve van a potenciáljuk. A lábkiosztás nem kompatibilis, de sztem ezzel jobb próbálkozni vagy az 54122-vel(ha beszerezhető.
Sajnos a hobbielektronika ezen száma valószínüleg megvan, de most nem tudok hozzáférni.
Amúgy ha jól látom ez egy unipoláris léptetőmotor vezérlés, sztem könnyebben is megoldható: 555, 74190/vagy 74191/, és 74138/vagy74154/ segítségével, és egy hex inverterrel. Ilyen bipol vezérlésem van, de át tudom alakítani unipolra ha kell.
Ha mégis ezt akarod összerakni akkor én 74121-el helyettesíteném.

74121

kössz a választ! a lábkiosztás eltérése nem okoz gondot mert még nincs nyéúákja. Hát az az igazság keresgettem keresgettem de ezt találtam egyedül. Igen egy unipoláris step dir vezérlő! És már megvettem a többi dolgot hozzá mondjuk tranyó ugyis kéne akár milyen az ic-k meg anyira nem nagy pénz. Ez csak egy kis kisérleti dolog lenne egy kis cnc-t szeretnék ami rajzolni tud vagy ilyenek. Hát szeerintem megpróbálom ezt a kapcsolást. Az általad javasolt ic-vel 4. Ha nem jó akkor szivesen elfogadom az unipolárra alakított rajzod!! és a helyettesítésnél is lehet lesznek próblémáim akkor is elfogadom a segítséged!Kössz mégegyszer utánanézek az alkatrészeknek!!

IUlletve akkor azt mondod meg kell próbálni a 74123-mal is mert ilyenem is van már (vagyis lessz mert rendeltem ezt is)

Ok!
A 74121 sztem azért jobb mert ha megnézed, a 122-ben és a121-ben van egy ellenállás is benne, és a 13-as láb a 122-n be van kötve viszont a 123-ban nincs ilyen, és a 121-ben az A1,A2 bekötés is azonos, és valószínűleg csak az az 1db B-bemenet sükséges.

Ha vmi segítség kell v rajz akkor írj.

Sok sikert!

Megnéztem !!! 74121 még lenne is viszon az <500FT-
nem akarok filléreskedni de ha már megvettm akkor inkább először megpróbálom a 74123-mal! elrontani a többi alkatrészt csak nem fogom.>

ja és mondom nem vagyok jártas digitális dolgokban de monostabil-t lehet 555-ből is és említetted is nem tudom erre gondoltál-e . szóval kis ügyeskedéssel nem lehetne 555-tel? mert végülis azért választottam ezt a kört mert ez az álló motort csak 5v-tal terheli így nem melegszik visszont arra elég hogy ne forduljoj magától el. ha jó a mechanika felépítés pl orsó esetén tuti nem forgatná el a motort de a melegedés már nem ilyen egyszerű mondjuk léteznek hűtő eljárások de sokkal konfortosabb lenne így!

boccs hogy össze vissza írok meg lemaradnak néha a betűk csak lopva írok mert nem nagyon érek rá de azért figyelek írhatsz!!

Az órajalet megoldottam 555-el(kb 40-50Ft), ez csatlakozik egy 74hc191-be(Ez egy 4 bites számláló, de élég belőle 2bitet használni: kb 200Ft), erre csatlakozik egy 74hc138(3 to 8 demultiplexer, mely a 2bites jelből(4 variácio: 0-0, 0-1, 1-0, 1-1) 10 kimnet közül mindig csak egyre ad földet, a többire tápfeszt(ez inverterrel megfordítható), ez kb 50-60Ft.Az árakat RET listán néztem, mert én is most fogom megépíteni.
Ha 74 ls sorozatból vásárolsz, az 2szer annyiba is kerülhet.
Az én kapcsolásom előnye, h ha 74138-as áramkörrel rakod össze, akkor rárakhatsz két motort erre az egy áramkörre, ha 74154-et használsz(4 to 16 demux, amiből a hc kb750-800Ft az ls pedig 1200-1300Ft), akkor 4 motort is ráköthetsz.

Két motorhoz kb 400-500 Ft + nyák

Egyszerű megállítás, irányváltás, motorkiválasztás.
Ha kell akkor megcsinálom unipolra is.
Még nem próbáltam, de jónak kell lennie, szimulációs progival műxik.
(#) Balazs_555 válasza Balazs_555 hozzászólására (») Aug 19, 2007 /

Elírtam:

"2bites jelből(4 variácio: 0-0, 0-1, 1-0, 1-1) 10 kimnet közül mindig csak egyre ad földet"

helyesen:

2bites jelből(4 variáció: 0-0, 0-1, 1-0, 1-1) 8 kimenet közül mindig csak egyre ad földet
(#) Krisz03 válasza Balazs_555 hozzászólására (») Aug 19, 2007 /

Idézet:
„Hamarabb írtam volna, csak kidobott a rendszer a hsz végeztével, ezért, mint már ezelőtt sokszor, kezdhetem előről.”

Nem kell elölről kezdeni a hozzászólás megírását. Ha rányomsz a küldésre, de közben kidobott a rendszer, akkor csak átváltasz abba az ablakba, ahol a fórum van, bejelentkezel, visszajössz a hozzászólást tartalmazó ablakba, majd F5-öt nyomsz (frissítesz). Már el is van küldve, az elveszettnek hitt hozzászólás.
(#) Balazs_555 hozzászólása Aug 19, 2007 /

Köszi, majd legközelebb így csinálom.
(#) tp válasza Balazs_555 hozzászólására (») Aug 19, 2007 /

Ha jól értem te a léptetés ütemét álllítod elő az 555-tel? Nekem az 555 arra kéne hogy a monostabil tagot helyettesítse lehetséges?
Nekem a léptetés ütemét és irányát a párhuzamos port fogja megadni ha minden jól megy.

http://www.utm.edu/staff/leeb/3b3.htm

én ebből gondoltam hogy lehetne ... de lehett nem jó

ezt fongab rajzolta nekem egy másik topicba!!mit szólsz hozzá?

Végülis megfelelő beállítással ki lehet helyettesíteni.
Nem tudom, h a sebesség állítására mért van szükség?
Ha a motor 5 impulzust kap, akkor 5-öt lép, mindegy, h az ütem lassabb v gyorsabb, ezt én inkább egy trimmer-rel oldanám meg, de ha nem akarsz külön potit, így is jó, de sztem munka közben nem fog vátozni a sebesség.
Én inkább a gépről azt vezérelném, h hány impulzust kap, nem a sebességet.
Sztem ez a kapcsolás túl van bonyolítva, egyszerűbb egy kétirányú számlálóval megoldani, azt a gépről lehet előre-hátra léptetni (DIR), ez a forgásirány, az engedélyező jelét kapcsolgatni, így megvalósítható a tartás, akár lecsökkenteni a feszt 12-ről 5-re, ha jól értettem amit előtte írtál. Kell egy dekóder ami a tranyókat kapcsolgatja.
A te kapcsolásodat akkor érdemes megépíteni, ha progid is van hozzá!!!
Mert egyszerűbben megoldható, kevesebb külső alkatrész, kisebb nyák, kevesebb forrasztás, és ha progit is kell írni akkor ez sem nehezebb.
Egyébként a legegyszerűbb pic-el lenne, vagy egy olcsó atmel 89cX051-es programozható ic-vel amihez c-ben meglehet írni a progit.

De te döntesz, ki lehet helyettesíteni az astabil részt, csak megfelelően kell megválasztani az ellenállásértékeket és a kondit, egyébként ez a megvalósítás is teljesen jó.

Sztem jónak tűnik.

programnak valamelyik step dir rendszerű cnc vezérlőt szeretném.igne valóban nem a sebesség hanem a lépések száma számít. de a nem tudom még pontosan milyen frekvenciájú lessz az adott program.és ezért jó ha beállítható a freki mert úgyemlékszem a komolyabb vezérlők tudnak akár töbezzer hz-t is. Persze én sem akarom állítgatni a monostabil beállítom egy működő értékre és kész.
(#) Müszi hozzászólása Aug 21, 2007 /

Valaki tudna adni nekem egy tekercsadatot?

Induktiviás: 20H, és erre kellene egy tekercsadat 5 cm2-es EI magra.

Előre is köszönöm
(#) Müszi válasza Müszi hozzászólására (») Aug 21, 2007 /

úgy gondoltam, h milxen vastag huzal és mekkora kersztmetszet, max 1A-ra kell
(#) feki00 hozzászólása Aug 21, 2007 /

ÜDv

Olyan kérdésem lenne hogy találkoztam 1 kapcsolási rajzal amiben 1 icn-ek(opamp) a típusjelzése alatt az volt hogy "g=8"
Mi ez a g érték, én erősítésre gondolok mint "gain" de nem találtam semmien utalást a neten.

Köszi..
(#) nandras válasza feki00 hozzászólására (») Aug 21, 2007 /

g=9,81m/s2
(#) Dudus válasza nandras hozzászólására (») Aug 21, 2007 /

Azért egy mosolyt a végére szúrhattál volna !

ha esetleg megadnád a cucc típusát, lehet, hogy okosabbak lennénk....
(nem kizárt, hogy gyorsulásmérőről van szó...)
(#) nandras válasza Dudus hozzászólására (») Aug 21, 2007 /

jogos...
(#) feki00 válasza nandras hozzászólására (») Aug 21, 2007 /

"Duh!!"
Az adatlapja eszembe se jutott. ad620a, az ad620 ról van adatlap
, meg is találtam benne... g=gain
bár 1től 10000ig van érték, valószínü hogy azér is volt aláírva az a "g=8" mert ez a beállítás a célszerű.

Nagyon köszi a segítséget

szóra sem érdemes :yes:
de azért a 9,81 jó volt, igaz?
Következő: »»   115 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem