Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Quad 405-ös erősítő tapasztalatok és hibák
Lapozás: OK   159 / 399
(#) appme válasza Doncso hozzászólására (») Feb 2, 2012 /
 
Ok, említettem, hogy ez nem minden - mért dolgok.
Azonban azt sem tudom elfogadni etalonnak, hogy ezt építettem és eszméletlenül szépen szól.
Min? Hol? Milyen hanganyagon? Mekkora hangerővel? Etc...
A mérés egyféle karosszéria, rápillantunk és nagyjából behatárolhatja a várakozásainkat.
Ezzel szemben a jól szól, nekem például édeskevés.
Nyilván, ha a BBC hangmérnöke, vagy Józsika büszkén a nagyszobából, nem mindegy az sem, ki mondja.
Placebo is lehet, amitől más is jobbnak hallja, ha úgy tudja, jobbnak kell hallania.
Minimális mérésekről beszélek, ami építési, rendszerhibákra fényt deríthet, hol akad el a hang
(#) Doncso válasza appme hozzászólására (») Feb 2, 2012 /
 
Értem mire gondolsz, csak nem tudom van e létjogosultsága a dolognak. Józsika nem fogja megmérni, mert nem ért hozzá, a BBC hangmérnöke meg tudná, de ő pedig tesz rá (sajnos) Tehát ha valaki kiváncsi a dologra azt sajnos magának kell megtennie. De a tapasztalatom azt mutatja, hogy a "lényeget" nem tudod megmérni, amitől igazán jó egy erősítő. Ezt már sokszor tárgyaltuk itt a srácokkal régebben is, sajnos mindig halott dolog lett belőle. Ami téged zavar, hogy kinek mi a jó ez a szubjektivitás, amit belevisz az ember. Értem mire gondolsz, hogy adatokkal támassza alá az ember, hogy miért mondja rá, hogy jó, mennyire jó stb, de ezt a fajta "jóságot" nem tudjuk értékkel kifejezni. És pont ettől érdekes az egész. Persze vannak "száraz" adatok , torzítás, átvitel, stb, de akkor erre meg azt tudom mondani, hogy a csöves nem torzít? Dehogynem. Mégis a legjobb erősítők csövesek. (Na ezért még kapok) Itt is látható, hogy buki a dolog.
(#) appme válasza Doncso hozzászólására (») Feb 2, 2012 /
 
Nem tudom... a néhány éve vett Harman Kardon erősítőm kitűnő mért eredményeit az abbani időkbeli Év erősítője cím is alátámasztja, nem tudom, az én fülem már biztos nem lett jobb azóta, de azért csak nyújt valami támpontot a dolog.
Mindössze annyit vártam volna az évtizedek múlásával, hogy az amatőrök profizmusa a mérésekre is kiterjed.
Na, nem érem/értem meg és akkor mi van?
(#) appme válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 2, 2012 /
 
Bocsánat, akkor csak akkor kérdezek, ha leesett valamelyik induktivitásom az 1980-ban épített 8x100W-os, cipőgyárat behangosító Quad komplexumomról, hogy az baj-e...

Kedves Zoli!
Te vagy itt ithon, hálás lettem volna, ha az eredeti első szólásomat is a mostani ajánlásaidhoz tetted volna, nem terheltem volna le végtelenségig ezt a topicot.
Mint már említettem, elnézést.
(#) appme válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 2, 2012 /
 
Tudom hálistennek, hogy így van, sok a téma. Ezért lennék hálás vendég itt, ha a házigazda gondos és ha az érdeklődő nem látja át időhiány miatt az összes 6ezer lakó névtábláját. akkor a jó helyre taszigálja.
(#) bajtaig válasza Doncso hozzászólására (») Feb 2, 2012 /
 
Későbbi fejlesztés során könnyebben rendszerbe illeszthető.
Ekkora teljesítményhez már dukál egy rendes speakon csati,a rugó gyenge ekkora áramoknál ,kontakthibás lesz,kicsi a csatlakozó felület nő az átmeneti ellenállás,csökken a kimeneti teljesítmény,stb.
(#) kiss.ferenc válasza appme hozzászólására (») Feb 2, 2012 /
 
Bocsánat, hogy én is közbeszólok!
Az én véleményem az, hogy igaza van mindkettőtöknek! Van értelme az erősitő mérésének: PL: a PA erősitőket érdemes lemérni több frekvencián is. Vannak olyan erősitők amik többszáz wattot tudnak egy bizonyos tartományban, de a többiben nagyon gyengék, és igy a gyártók könnyen átverik a vásárlókat, ezért van értelme az erősitő mérésének, ha már pénzt adok egy erősitőért olyat szeretnék ami minden téren megállja a helyét.

Doncsoval is egyet értek! Nem mindig az a jó erősitő aminek tökéletes a görbéje. Van ugy néha hogy jó ha van torzitás, csak jó helyen legyen. Itt a hifi, házimozi cuccokra gondolok. Elméletileg az is torzitás, ha egy asztali hifi erősitőn feltekerem a mély, vagy magas hangokat, igy változik az eredeti hang, mégis jobban tetszik a hangja ha erőteljesebb a mély.
(#) Doncso válasza ekkold hozzászólására (») Feb 2, 2012 /
 
Naszóval, jobb híjján elöszedtem a minihifimet, és beállítottam egy üres sávot, a rádión, feltekertem tökig a hangerejét és a fülhallgatón keresztül megvezérelte a quadot, a 8-ohmos műterhelésen 60v-ot mértem, a trafó kicsit zörgött, de a borda nem volt nagyon meleg, kissé elkezdett fűteni, de jól bírta, akkor ez 120Vp-p?
(#) ekkold válasza kiss.ferenc hozzászólására (») Feb 2, 2012 /
 
Egy kicsit még tovább mennék. Miért a QUAD405 ? Azért, mert ez egy olyan erősítő, ami meghallgatás alapján szépen szól, és ugyanakkor műszerekkel mérve is jó eredményeket produkál.
Tehát: egy jó erősítő legyen jó mérve, és "füleléssel is", ha a kettő közül bármelyik nem teljesül, akkor az nem egy jó erősítő. A mérendő jó paramétereket manapság már viszonylag könnyű teljesíteni, ezért méréssel többnyire csak a durvább hibák derülnek ki. Talán ezért van az, hogy ha jónak halljuk akkor vagy mérünk vagy nem. Ha pedig rossznak halljuk, akkor felelsleges mérni, mrt kit érdekel ha egyszer nem jó hangja....

A QUAD esetében az esetleges rossz hang szinte mindíg valamilyen durvább hibára vezethető vissza, a hiba elháritása után pedig tudja amit kell. Nem nagyon van középút, vagy nagyon rossz valamiért, vagy jó...
(#) ekkold válasza Doncso hozzászólására (») Feb 2, 2012 /
 
Akkor mégegyszer:
- mivel és hogyan mérted a 60V-ot?
Ha valamilyen mért értéket közölsz, akkor MINDIG oda kell írni a mérés módját és a mérőeszközt, legalábbis ha egyértelmű adatokat szeretnél közölni. Pl. egy oszcilloszkóp ernyőről fotózott görbe is szinte csak akkor jelent valamit ha megadjuk az X,Y tengelyek osztását (pl. 10us/*div 10V/div).

Ha szkóppal mértél akkor az ernyőről leolvasható csúcstól-csúcsig, vagy csak a csúcsérték a nullához képest is. Ha kiírja a szkóp, akkor meg kell nézni mit ír ki (képernyő, v. gépkönyv), ugyanis az ilyen szkópok többféle értéket is képesek megjeleníteni (beállítástól függően), illetve markerek közötti értéket is megjeleníthetnek.

Tehát a kérdésedre a válasz: a hozzászólásodban közölt információk alapján nem lehet megállípítani, hogy a mért érték megfelel-e 120Vpp-nek, legfeljebb csak tippelni lehetne.
(#) Doncso válasza ekkold hozzászólására (») Feb 2, 2012 /
 
Ok értem. A bemenő jel forrása egy rádió volt, tehát fehér zaj, a kimenetre kötöttem egy 8 ohmos ellenállást, és az ezen eső feszültséget mértem egy multiméterrel AC módban. Az így mért eredmény 60Vac.
(#) CHZ válasza ekkold hozzászólására (») Feb 2, 2012 /
 
Idézet:
„Ha pedig rossznak halljuk, akkor felelsleges mérni, mrt kit érdekel ha egyszer nem jó hangja..”

Szerintem ez így nagyon ellentmondásos kijelentés.
Ilyen esetben még fontosabb lenne mérni. Talán az oka is kideríthető lenne, tanulni is lehetne belőle.
Én addig meg sem hallgatom, míg mérések nem bizonyítják a megfelelő működését. Tudom , hogy ez még nem garancia, de azt is látom , hogy nem gerjed, komolyabb probléma nincs vele.
(#) ekkold válasza CHZ hozzászólására (») Feb 3, 2012 /
 
Akkor pontosítok: ha hibás az erősítő akkor természetesen annalk érdekében mérünk, hogy felderítsük a hibát (de akkor sem a torzítást mérjük, hanem munkapontokat, alkatrészeket ellenörzünk, oszcilloszkóppal hullámformákat vizsgálunk, stb)
Ha konstrukciós hibáról van szó, azaz az adott típusú erősítő ilyen.. akkor meg nem érdekel mennyi a torzítása.

Tehát ne keverjük a dolgokat: torzítás, átvitel , méréséről volt szó, ezt a gondolatmenetet folytattam. A hibafelderítés többnyire másféle mérésekről szól.
(#) ekkold válasza Doncso hozzászólására (») Feb 3, 2012 /
 
Ok. haladunk:
Ha szélessávú "True RMS" műszerrel mértél akkor elvileg 2*60V*2^0,5 a csúcstól-csúcsig vett érték.
Ha a műszer "mezei multiméter" volt akkor az csak 50Hz-es szinusz esetén hiteles.
(#) appme válasza CHZ hozzászólására (») Feb 3, 2012 /
 
A mérést (tovább erőltetve ) annakidején volt szó, hogy az első generációs - TL071, stb. - család ugyan remek tartozéka a kapcsolásnak, de eléggé szokatlanul kisimpedanciás meghajtást igényel, hogy jótékonyan kezelje az erősítőt.
Szerintem nem fülre kezdték el cserélgetni benne a meghajtókat, bár...Evolúció is van a világon. Azok az erősítők tudtak szaporodni, amibe a jó műveleti erősítő IC-k kerültek.
(#) Ge Lee válasza appme hozzászólására (») Feb 3, 2012 /
 
Van erre a témára külön topik, és a hangzásra is, szerintem nem ezt kéne offolni mert a modik morcosak lesznek. Egyébként fiatalon én is kitartottam az mellett, hogy akkor jó egy erősítő ha mérve is jó. Most már tudom hogy a jó paraméternek semmi köze nincs a hangzáshoz, ugyanúgy ahogy ennek a kijelentésnek sincs a szubjektivitáshoz.
(#) ferike123 hozzászólása Feb 3, 2012 /
 
Sziasztok!Elnézést,hogy bezavarok a beszélgetésbe,de tanács kellene bd249c-vel kapcsolatban.Szóval +-50 volton szeretném hajtani a véget,de ez pont a tranyó tűréshatára.Attól félek megsül.Mit gondoltok,mit tudnátok javasolni helyette?Köszi előrre is!
(#) CHZ válasza ekkold hozzászólására (») Feb 3, 2012 /
 
Félreértesz!
Szkóppal, hanggenerátorral sok minden kimutatható, persze minden nem.
Idézet:
„Ha konstrukciós hibáról van szó, azaz az adott típusú erősítő ilyen.”

Ha semmit nem mérsz hogyan döntöd el, hogy ez a konstrukció hibája, vagy csak nem megfelelően lett kivitelezve? Lehet egy 100KHz feletti gerjedés, vagy csak gerjedési hajlam, ami akár a szerelés, oka is lehet. Ez okozhat kellemetlen karcos hangzást. Méréssel kimutatható és egyszerű kompenzálással orvosolható, ha észreveszed.
Nagy butaságnak tartom, mérések nélkül erősítőt építeni. Tapasztalatok szerzésére, tanulásra is nagyon hasznos. Szerintem fejlődni, továbblépni csak így lehet.
(#) appme válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 3, 2012 /
 
Egy probléma felől érdeklődtem. A főcímzene úgy szól: "Quad 405-ös erősítő tapasztalatok és hibák"
* Ha jól tévedek.
(#) zsjkuki válasza ferike123 hozzászólására (») Feb 3, 2012 /
 
Tiszteletem.
Nyugodtan bele lehet tenni csak ne legyenek valami kinai tranzisztorok mert azok valoszinuleg nem birjak ki!
Sok sikert.
Minden jot
(#) ekkold válasza CHZ hozzászólására (») Feb 3, 2012 /
 
Idézet:
„Ha semmit nem mérsz hogyan döntöd el, hogy ez a konstrukció hibája, vagy csak nem megfelelően lett kivitelezve?”

Na mégegyszer: olvasd már el amit írtam! Nem írtam, hogy semmit sem mérek! TORZÍTÁST nem mérek!
(#) ekkold válasza ekkold hozzászólására (») Feb 3, 2012 /
 
Bocs Doncso, hülységet írtam, a 2*60V*2^0,5 is csak szinuszra lenne igaz, ha a mérőjel zaj, akkor nem ennyi. Marad a szkópos mérés, mint legjobb módszer...
(#) Doncso válasza ekkold hozzászólására (») Feb 3, 2012 /
 
Jóvan, megmértem a saccográfommal, 200w Majd építek egy generátort, mert ez a hangkártyás nem jó, nem hajtja meg rendesen, tudom , hogy meg kellene, de nem küldi meg, valószínű érzéketlen az erősítő. De már nem foglalkozom vele, rendelésre építettem, kicsit besokalltam tőle, nagyon sokat szenvedtem vele balek dolgok miatt, inkább nem szinuszolgatom, mert tuti ellövöm a végén. Inkább odaadom a gazdájának.
(#) ekkold válasza Doncso hozzászólására (») Feb 3, 2012 /
 
Néha tényleg az adja a legjobb eredményt
(#) Doncso válasza ekkold hozzászólására (») Feb 3, 2012 /
 
Annyit egyébként, még megcsináltam, hogy rákötöttem a szkópot a kimenetre a 8ohmos műterheléssel együtt, a minihifiből zenét sugároztam, és figyeltem a jel alakot, a szkópom ír Vp-p t is, csúcsokban 110-118Vpp is előfordult. Ebből kifolyólag saccoltam kb 200-ra.
(#) ferike123 válasza zsjkuki hozzászólására (») Feb 3, 2012 /
 
Köszi szépen!Egyébként nem kínai gagyik vannak kivétel a meghajtók,mert azok 244c-k,de st gyártmányúak,ilyet kellett vennem,mert csak 242c volt itthon eredetiben.
(#) CHZ válasza ekkold hozzászólására (») Feb 3, 2012 /
 
Még egyszer elolvastam.
Idézet:
„Ha pedig rossznak halljuk, akkor felelsleges mérni

Ezt számomra azt jelenti, hogy a fenti esetben, nem kell mérni és nem is akarod mérni. Nem érdekel a mérés eredménye, mitől is rossz. (Nem kedvező, rossz hangzás nem csak torzítás miatt jöhet létre.) Elnézést, biztos bennem van a hiba, de most sem tudom másként értelmezni.
Azt viszont értem, hogy nem érdemes tovább folytatnom.
(#) djhans válasza ferike123 hozzászólására (») Feb 3, 2012 /
 
Meghajtónak jó a BD242C. Ha az eredeti akkor inkább azt tedd bele.
(#) ekkold válasza CHZ hozzászólására (») Feb 3, 2012 /
 
Idézet:
„Még egyszer elolvastam.”

Ha nem vetted volna észre még akkor, nemsokkal utána írtam még egy hozzászólást, amiben pontosítottam az ott leírtakat.
Leírtam, hogy torzítás mérésről volt szó, és ezt a gondolatmenetet folytattam. De leírom harmadszor is a kedvedért, hátha akkor eljut hozzás a lényeg:
Ha rosszank halljuk akkor felesleges pl. a TORZÍTÁST MÉRNI! Érted már? A TORZÍTÁST felesleges mérni!! Nem kiragadni kell egy olyan mondatot, amit később helyesbítettem, és utána ezen lovagolni! Attól még hogy a TORZÍTÁST nem mérem meg MÁST MEGMÉREK, ha hibát szeretnék keresni. Amúgy meg továbbra is fenttartom a véleményem, lovagolj csak nyugodtan rajta....

Még hozzáfűzném azt is, hogy mivel ez egy QUAD-os téma, az hogy ha rosszul szól, akkor a QUAD esetében valószinüleg nem a tervezés hibája. Ilyenkor pedig hibát kell keresni, ami történetesen nem torzításmérésből fog állni, hanem olyan mérésekből ami segít a hibát megtalálni....
(#) ekkold válasza CHZ hozzászólására (») Feb 3, 2012 /
 
Következő: »»   159 / 399
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem