Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Frekvenciaváltó 1-ről 3 fázisra
Témaindító: gabor.szecsenyi, idő: Aug 18, 2007
Témakörök:
Segítségeteket szeretném kérni!A majki.fw.hu oldalon olvastam egy érdekes cikket.Egy 1995/8 Rádiótechnika cikk az 1 fázisról 3 fázisra történő motorvezérlésről szól.Megtaláltam az IGBT-t gyártó cég honlapján ennek a kapcsolásnak a modernizált változatát /Ha beírod a google-ba INT985 megtalálod/.Kérdésem az ,hogy valamilyen hókusz-pókusszal felturbózható-e ez az áramkör 1 kW-osra.Az eredeti magyar leírás 100 W-ra való.Az angol nyelvű talán 250 W-os lehet.Én csak lelkes amatőr vagyok.Építész diplomám van,a rajzok ,a működés nekem kínai./De azért egy Quadot elsőre összeraktam,fénykoromban nyákot is terveztem, még vonalzóval s nem programmal/Köszönöm a segítséget!Üdv:gabor.szecsenyi
Ui.:A majki-féle megoldást ismerem túl bonyolult számomra /pic/
A konkrét rajzot nem ismerem így azzal kapcsolatban nem tudok hasznos tanácsot adni, de manapság készen lehet kapni és használtan viszonylag olcsón olyan frekvenciaváltókat amelyek 1 fázisról (is) mennek és 3 fázisú motort hajtanak. 1kW-os motorhoz valót 25-30ezerért lehet kapni, ennyiért nem érdemes kínlódni az áramkörépítéssel.
Vedd fel a kapcsolatot Majkival ő biztosan fog segíteni.
Szerintem övé a legolcsobb megoldás. az ő frekiváltója az egyik 600W a másik 1,5kW Sok sikert
A radiotechnikas kapcsolast megepitettem regebben, jol mukodik
A hatar 2,2kw korul volt amit siman elvitt. Egy jobb megoldas talalhato az avrfreaks oldalon.
Kedves Gyula!Légyszíves írd meg,hogy a Rádiótechnikás áramkört milyen alkatrészekkel építetted meg.Én próbáltam keresni a rajzon feltüntetett cpv363mf igbt-t de senki sem árulja Magyarországon./Vagy én nem találom/Hogy érted el a 2,2 kw-ot,hűtéssel?Még egy kérés egy órája kóborolok az avr-en de nem találom a kapcsolást.Légyszíves add meg a fájl nevét.Üdvözlezttel:gabor.szecsenyi
Hy!
Engem is érdekelne egy komolyabb (1,5kW-3kW) frekvencia váltó de nem 1 fázisról 3 fázisra hanem fordítva, vagyis 3 fázisról 1 fázisra. Bárkinek van valami ötlete a témában és megosztaná velem azt megköszönném. T.: Markifiú
hát 3f-1f a legegyszerűbb, mert csak egy 3f diódahid kell hozzá és a 3fázisú frekiváltó 2/3-a
Bocs, de nem értem. Ha egyfázisú kell, miért 3 fázisról akarod táplálni? Az egyfázisú még olcsóbb is.
Olyan frekiváló,hogy 1fázisból 3fázist csinál azt ismerek.
De olyat hogy 1fázis be és egy fázis ki olyat még nem láttam. Ha valaki ismer, ossza meg velem is engem is érdekelne.
Kereskedelmi forgalomban szerintem sem kapható, mert nem sok értelme van. De ha jól értettem csinálni akar nem venni. Építeni pedig lehet ilyet. Kérdés, hogy a motor mit reagál a frekvenciaváltozásra.
(szerintem) jav.: Mégis találtam itt van egy pár típus.
Hy!
Szeretnék csinálni egy univerzális hangosítást bővebben: ha pl. a helyszinen van 3 fázis akkor a frekvencia váltó segítségével létrehoznám az 1 fázist és akkor egy 230V-os trafóról mene az erősítő, de ha nincs 3 fázis csak egy akkor egyszerűen kihagynám a sorból a freki váltót és a hálózati 230 ról kapná a naftát a cucc. Ha valamit rosszúl gondolok akkor kérlek világosítsatok fel. Üdv: Markifiú
Megnéztem a gépkönyveket én csak 3fázisú motorbekötéseket találtam hozzájuk.
1fázisú motorbekötést nem, hogy lehet hogy egyfázisunak írják a kimenetet és mégis 3fázisú motort működtetnek vele. Idézet: :yes: „Vedd fel a kapcsolatot Majkival ő biztosan fog segíteni.” Egy linket... LÉGYSZÍ! Egyszer már megtaláltam az oldaltát. De most a GOGLE nem vett a kegyeibe... Hálás köszönet!
Ehh jó kérdés...a webmester nem tudta mihez csinálja az oldalt. A gépkönyve szerint mindnek 3f kimenete van...
Etz egy 380V-220V-ra leválasztótrafóval, szerintem kényelmesen megoldhatnád. Amikor csak 380V áll rendelkesásedre, akkor a 380-ról 220V-ra leválaszótrafón keresztül táplálod az erősítőt. Amikor a 220V-is a rendelkezésedre áll akkor "símán" csatlakoztatod az erősítőt a hálózatra. Persze ez a megoldás valamivel súlyosabb mint a frekiváltós rendszer.
Ha van 3fázis, akkor 1f is van
Ha mégis rgaszkodsz a 3f-hoz, akkor nem frekiváltóra van szükséged, hanem egy transzformátorra, de nem értem minek, mivel a 3f-ből bekötsz egyet és van 230V-od.
Ez engem is nagyon érdekelne! :yes:
[off]Egy (félresikerült ) projektből maradt egy marék IR2130-as IC, és még néhány egyéb alkatrész... Jó lenne ha nem a kuka kenne a végleges tároló edényük! Hane lenne valami hasznuk is...
Szőrszálhasogatás... De :yes: igen igazad van! Rendszerint nullázott rendszert biztositanak a rendezvényeken (Gondokom én ...)! S így a nulla is felhasználható. STB, stb...
Azt meg, h. Markifiu-nak miért kell a 380V, majd elárulja (részben le is írta) nekünk.
Kedves Hobbielektronikások! Van közületek valaki ,aki megépítette az eredeti Rádiótechnikás kapcsolást "hmm"barátunkon kívűl?Az az érzésem az Ő segítségére már hiába várok....Lehet hogy csak blöffölt?Üdv:gabor.szecsenyi
Azért kellene a 380V vagyis a 400V mert több mint 4kW is le kellene vennem a hálózatról, és ez valahogy nem fér bele a 230V 16A be, amellett a fényeknek, a keverőnek, füstgépeknek és az egyébb dolgoknak is kellene az áram.
A 3 fázisú transzformátorról én is hallottam már, de elrettentő a súlya.
Kedves Feri! Kinek írtad le a majki honlap címét?Valahogy logikailag a Jani hozzászólásához nem illik.Ha megnézzük a majki féle kapcsolást a panel+programozott pic annyiba kerül mint a Rt-és kapcsolás önmagában.Össz ára Kb 18-20 ezer Ft.Ennyiért tényleg érdemesebb egy használt gyárit venni.Ezért szórtam oda az 50 pontot az első válaszolónak.Ha az eredetit Rt-st 10-ből kihozhatnám elgondolkodnék a megépítésén ,de nem lehet kapni itthon cpv363mf ic-t.Gondolkodom a két terv házasításán /a cpv363mf kiváltását a majki féle mosfetekkel.De ez csak egy "építész szakmájú" amatőr agyalása.de gőzöm sincs hogy kivitelezhető-e.Ezért várom hozzáértő fiúk válaszát/vagy lányokét/
Üdv:gabor.szecsenyi
Én Janinak írtam mert ő kérte.
Elnézést kérek Feri! gabor.szecsenyi
Üdv
Ahol 3 fázis van, ott 1 fázis is van, méghozzá háromszor. Ha van 3 x 400V 16 A, az azt is jelenti, hogy 3 x 16A áll rendelkezésedre. Ha két fázis között méred a feszültséget, akkor 400 voltot fogsz mérni. Ha bármelyik fázis és a nulla (általában kék vezeték) között méred a feszültséget, akkor pedig a "háztáji" 230 voltot méred. Ehhez csak az kell, hogy a nulla vezető is meglegyen (és a földelés sem árt - zöld-sárga vezeték). Tehát nem feltétlenül kell nehéz leválasztó trafó, frekiváltó, és egyéb dolgok. Kell egy ötpólusú háromfázisú csatlakozó (három db fázis, 1 db nulla, és egy db földelés van benne). Meg kell nézni, hogy mennyi amperos a biztosítója (kismegszakitó, vagy olvadó betétek).Ha ezek bármelyike nagyobb, mint 16A, akkor - de egyébként is célszerű - csinálni (csináltatni) egy egyszerű elosztó dobozt, amibe bemegy a 3 fázis és kijön 3 db egy fázisú csatlakozás. A dobozba be kell építeni 3 db egyfázisú kismegszakítót. Figyelem !! Akinek fogalma sincs, hogy mi a 3 fázis meg az egy fázis és ilyenek, az ne fogjon hozzá, inkább bizza egy egyszerű villanyszerelőre.(Hozzáteszem : a villanyszerelők egy részének sincs fogalmuk róla, hogy mi is az . A frekvenciaváltókat arra találták ki, hogy a frekvenciát tudják változtatni, és így a háromfázisú motorok fordulatszámát egyszerűen lehessen szabályozni (igazából vezérelni). Működése a következő : A bemenő egyfázisú (230 V) vagy háromfázisú (3x400V) feszültségből egyenirányítás és pufferelés után közel a váltakozó feszültség gyök kettő szeresével megegyező egyen feszültség keletkezik. Ezt a feszültséget pedig a megfelelő elektronikával "szaggatva" háromfázisú feszültséget állítanak elő, aminek a frekvenciája változtatható. A hálózati névleges freki 50 Hz (egyes országokban 60 Hz. A motorok névleges fordulatszámát ezen a frekvencián szokták megadni. Ha csökkentjük a bemenő frekvenciát, akkor csökken a motor fordulat, ha növeljük a frekvenciát, akkor pedig növekszik a motor fordulat. Az egyfázisú frekvenciaváltó egy fázisból (230V) állít elő 3 x 230 voltos háromfázisú feszültséget. A háromfázisú frekvenciaváltó pedig 3 x 400 voltból állít elő 3 x 400 voltot, de úgy, hogy a kimeneten a frekvencia változtatható. van még kérdés? Pl. 50 Hz - 2860 1/min
Kössz a kiveséző választ, most már tiszta a kép.
Köszönöm! >>> URL <<< GOMB... S mégegyszer kösz!
Lehet, h. nemed egy 3x380V AC / "1"x220 V AC-as (400V/230V-os) inverter kellene!?
Ha a háromfázison egyenlőel el lehet osztani a terhelést akkor semmi gond .
De néhány hangtechnikai cuc, rosszul viseli ha kettő vagy több fázison "LÓG" a hálózati táplálásuk . (Gerjedés, BRUMM, S egyéb dolgok. ) Persze ésszerűtervezéssel, ezt is kilehet küszöbölni. De ez már egy másik téma... A többit viszont !
Egy apróság kimaradt a hozzászólásodból:
A frekvenciaváltó, nem csak a kimenő frekvenciát, hanem a kimenő feszültségét is változtatja a frekvenciával arányosan. A legtöbb frekvenciaváltóval le lehet menni 5-10Hz-ig, és az már majdnem DC. Ha Ilyenkor 300V-ot kap ekkora frekvencián, akkor néhány s alatt leveri az automatát mert a motor árama simán meghaladja a 25A-t. Kétféle feszültségszabályozási mód van: -Tirisztoros hálózati egyenirányítóval szabályozható az egyenfeszültség értéke. -Sima diódás egyenirányító, fix feszültség és a kimeneti körben nagyfrekvenciás PWM segítségével színuszjelet állít elő. A tirisztoros szerencsésebb, mert egyszerűbb felépítésű és kisebb a zaja. |
Bejelentkezés
Hirdetés |