Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Jah és ezt olvasd el, ha a táppal kapcsolatban vannak kérdéseid.
Hát te jó bele fogtál!
Ha +/- 40 volt kell, akkor neked nem olyan trafó kell, amit kinéztél, mert abból majdnem 60 volt jönne ki egyenirányítás után, hanem egy 2x28VAC-s, bár az is több egy picit! A puffer kondi is sok oda, nem kell annyi, elég amit Gery írt! Amúgy szerintem erre az IC-re tényleg nem kell semmi, csak egy pufferelt tápegység, bemenet, és hangszóró! Ennyi. Nem kell ezt túlbonyolítani!
Hello! legegyszerűbben így tudod megcsinálni: toroid trafó: 2*100watt+2*kb.30-50watt(amit elfűt az ic), tehát olyan 260-300 wattos toroid, mely 26voltot ad le,mert ez egyenirányítás (szorozni gyök kettővel) és puffer után kb.35volt lesz. választhatsz nagyobb feszültségűt is (pár volttal), ha az ic bírja. tápágakba 2*10.000 uF, mint ahogy Gery is mondta, bemenetre árnyékolt kábel, kimenetre hangfalcsati.
Nem úgy van, hogy minél stabilabb a tápfesz, annál kevésbé zajos a kimenet és ezért kell neik a LM317-337 IC-pár?
Szóval tök fölösleges a munkám fele? Mindegy, legalább egyszerűbb lessz.. A kondi számítást hol rontottam el? hibás a képlet? Merthogy a szerint számoltam a 33000 µF-es kondikat.
Tehát akkor szerinted ez a transzformátor jó lesz: trafo?
Ez mondjuk 28V-os, ami 28*1.41=39,48V. Talán ez még belefér, elvileg 40V-ot bír. Kissebb csak 24V-os van náluk, ami már csak 33,8V. Az már szerintem kevés... Ez mit jelent: tápágakba 2*10.000 µF ? Ez azt jelenti, hogy 4 db. kondi kell és párosával párhuzamosan kell kötni? Ez a kondi jó lesz: kondi? Mi az, hogy bemenetre árnyékolt kábel? Ez az erősítetlen jelet jelenti?
monohoz elég a 2*24VAC-s trafó! 150VA-s
szterehoz ua csak 300VA...
Minden forumozó társamat megkérek arra hogy áljon fel majd 5másodperces szünet után kezdjen el tapsolni.
MÜKÖDIK AZ ST151-EM!!!!! :eek2: Méghozzá egy kis ************** dióda volt a hiba ami a képen látható, mert vezetet!! A műhelyembe teszteltem egy kb 20Wattos tápról, aztán nagy diadalittasan a rendes tápjára felcserélve dugtam rá a feszt. Egy durannás és füstöt produkált ami még mostis érzödik, jó büdös (egy fólia kondi volt, de semmi baja) De gyors csere zene be és még mostis szól!!!!!! Hajrááá Hajrááá! Éljen! Működik ott is! Amúgy nekem is meg van már mindkét tranyópáron a fesz, csak egy kis kontakt hiba volt! Gratula! Nehéz szülés volt, de megérte gondolom!
De valami jó is van benne, mert sokat tanultam belőle a segtségetekből! És ráadásul az első tranzisztoros erősítőm Bár volt vele baj remélem neszál el töbször, raktam rá még egy ventit is a biztonság kedvéért :yes:
Azért a hamis végtranyókkal ne akarj túl nagy teljesítményt kivenni! 100 W max!
Hát amúgyis +-17Voltrol megy szal abbol nemkell gondot csinálni..
De azt a hangfalat nagyon szépen kihajtja, ég és föld a tda7294-hez hasonlítva :yes: Sztem majd berakom kocsiba mélyládához, már csak egy kapcsüzis tápot kell csinálni
a toroid megfelelő, ha az ic 40voltot tűr el, mert úgyis esik a feszültség az egyenirányítón. Tápágakba 10.000 µF azt jelenti, hogy "+ésföld" közé egy darab kondi, meg a "-ésföld" közé egy darab. A kondi megfelelő lesz. Ha esetleg kevés lenne (amit kétlek) később lehet bővíteni.
Bemenet = erősítetlen jel, és azért árnyékolt,hogy ne szedjen össze zavarokat, pl. trafó mágneses teréből, stb... Sok sikert!
Köszönöm.
Sajnos még nincs meg az IC, csak 2 hét múlva. De addig is kiderítem, hogy hogyan lehet hangerő szabályzót hozzáépíteni...
segítek: egy potméter segítségével. balszélső láb megy a jelre, amit erősíteni szeretnél, a jobbszélső pedig a földre, és a középső lábat kapja meg az erősítő ic. így tudod szabályozni a jel nagyságát 0-tól a maximum-ig. potinak jó 47kohm-100kohm... (egyébként nem is olyan fontos, hogy mekkora, a te esetedben.)
Gratulalok az erositohoz!
En meg jol beneztem a dolgot segitseg kozben, mert rajohettem volna, hogy a T5-os tr. nincs megfeleloen nyitva, alig csordogalt rajta vmi aram, hisz R11-en csak 49mV-ot mertel ami eleg keves. Ehhez hozzaadodik meg a T5 BE fesz.-e ami 600mV es a ketto osszege epp egy dioda nyitofeszultseget adja ... szoval lehetett volna sejteni, hogy a ket sorba kapcsolt dioda kozul az egyik vezet .... jobban kellene figyelnem
Nembaj, mostmár ebböl is okultunk és legközelleb ha bárkinek hasonló gondja lesz, legalább egyből gondolsz erre is
NAh megyek és hallgatom is egy kicsit
Szia Proksa!!
Na igy haladok a végfokkat, alakul a téma
Üdv.
Több csatorna (6) hangerejének állítását hogyan lehet egy potival minél egyszerűbben és a lehető legjobb minőségben megoldani? LM1036 és TDA1524 nélkül. :whatever:
Hello! Szerintem nagyon jó. Biztos müködni fog. Végtranyókat vettél már?
6 egyforma ellenállás, az közösítve egy műveleti erősítő IC-re (azon beállítani az erősítés nagyságát, ill. hogy ne is erősítsen) és a végére egy poti!
Szerintem így megoldható, kérdés, hogy mennyire korrektet akarsz. Én így csinálnám, de biztos van komolyabb megoldás is! Tehát valami olyasmire gondoltam mint a képen!
igen, ez egy keverőszerűség, de pff-nek nem ez kell!
6 db különálló csatornát kellene egyszerre szabályozni! (5.1-es erősítő) Én saját megoldást találtam rá (a csatolt képen a zöld nyák), és a minősége kifejezetten jó, de egyszerűnek ezt sem mondanám, ráadásul kell bele egy duál 700 MHz-es műveleti erősítő csatornánként.
Hali!
Idézet: „minél egyszerűbben és a lehető legjobb minőségben” Hát, szerintem a kettő nem fér meg együtt. Szerintem digitpotival, de nem 2 forint.
a legjobb megoldás az lenne ha tudnál keríteni egy jaxley-s kapcsolót! Azokból van ilyen szétszedhető...bővíthető... több tárcsa hosszabb tengely.. ... És megvan oldva a minőség is meg az egyszerűség...Hátránya,hogy sok ellenállás kéne hozzá meg pontos értékűek is...
De ha látsz fantáziát a dologban akkor megkeresem neked az ellenállás értékéket hozzá (24léptékühöz 3dB-es lépésköz)
Ma rendeltem meg a RET-től, remélem holnapra meg lesz! Ha nem akkor jövőhét, igyexem, majd éleszteni ugye segitesz?!
Üdv : Doncso |
Bejelentkezés
Hirdetés |