Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » MSP430 mikrovezérlők

Témaindító: gomzito, idő: Ápr 21, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   34 / 139
(#) szitko válasza bedoweb hozzászólására (») Feb 7, 2012 /

Két féle szenzort is kipróbáltam. Mind a kettő jó és pontos volt. Az egyik egy TMP36-os, a másik, régi alaplaból kibuherált 10K NTC. Meglepő módon az NTC-vel is pontosan lehet mérni.
(#) bedoweb válasza szitko hozzászólására (») Feb 7, 2012 /

és ez milyen jelet küld? analog vagy digitális?

Mind a kettő analóg. A TMP36 25C-nál 750mV-ot ad ki, és minden további fok +or-10mV.

Köszi szépen.... mellékelsz egy programot, ha szépen megkérle?

Ugyan az mint a voltmérő program. (Régebben feltetem.)
TMP36:
1: Beolvasod az AD értékét
2: Kiszámolod, hogy mennyivel tér el a 750mV-tól, és már tudod is a pontos hőfokot. (egyszerű összeadás-kivonás)
4: Kiíratod az értéket akármire (lcd, 7szegmens)
A TMP36-nál könnyű mert minden adat ismert.
Az NTC, ugyanez, csak ha nem ismered a pontos típusát, játszani kell vele, hogy megtudd, hogy változik az ell. érték/hőmérséklet.

oks köszi és a szenzort arról az oldalról rendelted, amit belinkelted? esetleg sample? mennyi a szállítás? (bocs,hogy ennyi kérdéssel zaklatlak )

Nem, azt is bontottam valamiből. Az "SMD marking code" alapján találtam meg az adatlapot. TMP36=T6G.

Rendben, köszi...

Illetve volna még egy kérdésem, de ezúttal nem feltétlenül csak hozzád. az volna a kérdés, hogy MSP430G2211-es ic-be ugye nincs 10bit-es ADC, csak analóg komparátor. Akkor azzal is lehet analóg jelet olvasni, ugye? És ha igen, akkor hogy?

A G2211-ben nincs ADC. A comparátorral is meg lehet csinálni csak egy kicsit bonyolult.(legalábbis számomra.) Nézd meg a mintaprogramokat (slac463a.zip), ott találsz mintaprogramot a comparátor használatára.

Köszi... hát a mintapéldából nem sokra jöttem rá , de sebaj, akkor szerzek be ADC-set.

Egyébként már az új Launchpad-ot küldik (MSP430G2553 és MSP430G2452-vel)?

Nemrég vettem mégegyet, kb 2-3 het, már az újat küldték, a nagyobb vezérlőkkel.(G2553, G2452)

Köszi szépen...akkor rendelek én is, és akkor letudva az ADC probléma
(#) gyengus hozzászólása Feb 8, 2012 /

Sziasztok!

A msp430g2x32_adc10_temp.c példa alapján összeraktam a hőmérséklet mérést. Működik is, viszont szeretném megérteni, hogyan.
MSP430G2452-t használok.
  1. long adc_tmp = 0;
  2. double h2 = -500.0; // Belső AD-vel mért hőmérséklet
  3. ...
  4. adc_tmp = ADC10_ADC10MEM;
  5. h2 = ((adc_tmp / 8 - 673) * 423) / 1024;

Az MSP430G2xx User's Guide 556. oldalán a grafikonon van egy képlet: Vtemp = 0,00355(Tempc)+0,986
Az említett mintában is van egy képlet: oC = ((A10/1024)*1500mV)-986mV)*1/3.55mV = A10*423/1024 - 278
A két képlet vége stimmel. Azt nem értem, hogy a mért értéket miért kell először osztani 1024-el, utána pedig szorozni 1500-al?
Jól gondolom, hogy az ADC feszültséget mér és mV-ban adja meg az eredményt?
Még azt nem értem, hogy h2-be miért egészre kerekített érték kerül?
(#) icserny válasza gyengus hozzászólására (») Feb 8, 2012 /

Idézet:
„mért értéket miért kell először osztani 1024-el, utána pedig szorozni 1500-al?”
Aránypárral kifejezve az ismeretlen mért érték x, úgy aránylik a referencia feszültséghez, mint ahogy a kiolvasott szám az 1024-hez. Ha x-et ki akarod fejezni, akkor a referencia feszültség értékével mindkét oldalt szorozni kell. Gondolom, itt az 1,5 V-os referencia volt bekapcsolva, ami 1500 mV, így jön be a képbe az 1500.

Idézet:
„Még azt nem értem, hogy h2-be miért egészre kerekített érték kerül?”
Lehet, hogy a műveleteket egészosztásnak veszi a fordító?
(#) gyengus válasza icserny hozzászólására (») Feb 8, 2012 /

Így már értem, köszönöm.
Idézet:
„Lehet, hogy a műveleteket egészosztásnak veszi a fordító?”

Mikor a DS1820 által kapott adatokból számolom a pontos hőmérsékletet, ott nem veszi egészosztásnak a /-t:
  1. h1 = (h1 - 0.25 + ((b[7] - b[6]) / b[7])) / 2;

h1 szintén double tipusú.

Hm, mégis annak vette. Tipuskényszerítettem, így már nem kerekít.
(#) szitko hozzászólása Feb 8, 2012 /

A belső hőmérsékletszámításnál, amit Gyengus írt:
Idézet:
„oC = ((A10/1024)*1500mV)-986mV)*1/3.55mV = A10*423/1024 - 278”
Én azt nem értem, hogy az a "1/3,55mV" micsoda, és hogy jön ki a 423?
Továbbá az (ADC10-673... -nál a 673-at sem értem. Már vagy százszor átnéztem az adatlapot, és a FUG.-t, és akárhogy számoltam, ez a két érték, nekem soha nem jött ki.
(#) gyengus válasza szitko hozzászólására (») Feb 8, 2012 /

Az 1/3,55mV a user's guildbeli képletből jön (Vtemp = 0,00355(Tempc)+0,986). Átrendezve, Tempc-t kifejezve jön ki.
A 423, 673 szerintem egyszerűsítések révén jön ki. Nem számoltam utána.
Remélem valaki kijavít, ha hülyeséget mondtam
(#) szitko válasza gyengus hozzászólására (») Feb 8, 2012 /

Most már kezdem érteni, bár Én ugyanezt a számítást máshogy csináltam a külső hőmérőnél. Tehát 3,55mV 1 fok, és a 0,986mV-ról indul ami kb -40fok.
(#) sunyeb hozzászólása Feb 8, 2012 /

Szeretnék rendelni én is Launchpad-et a ti-től. Érdeklődnék, hogy Van-e most postaköltség, illetve nem találok olyan lehetőséget, hogy plusz MC-t is lehessen hozzá rendelni, pedig jó lenne pár darab kísérletezni. Ha nem lehet (bár ezt kissé furcsállom), akkor esetleg illik sample-t kérni (gondolom az inkább nagy cégeknek van fenntartva)? Ha igen, akkor melyikből és mennyit (arra van-e postaköltség)?
(#) bedoweb válasza sunyeb hozzászólására (») Feb 8, 2012 /

se a launchpad-nál, se a sample-nél nincs szállítasi költség...
(#) szitko válasza sunyeb hozzászólására (») Feb 8, 2012 /

Lentebb írtam, hogy kb 2-3 hete rendeltem, akkor még nem kellett fizetni a postáért. Ha vásárolni szeretnél plussz vezérlőt, azt külön kell megtenned, de ott már van szállítási díj. Vagy vehetsz a Digi-key-től, Farnell-től, vagy kérj mintát. Mégegy lehetőség, vegyél két LaunchPad-ot, akkor lesz 4 vezérlőd.
(#) gyengus válasza sunyeb hozzászólására (») Feb 9, 2012 /

Nem próbáltam, de szerintem be lehet tenni más termékeket is a kosárba.
(#) icserny válasza szitko hozzászólására (») Feb 9, 2012 /

Idézet:
„vegyél két LaunchPad-ot, akkor lesz 4 vezérlőd.”
Meg egy tartalék programozód, ami nem egy utolsó szempont. Akadt már olyan, akinél egy firmware frissítésnél elszállt...
(#) szitko válasza icserny hozzászólására (») Feb 9, 2012 /

A kommunikációs perifériák, (SPI, I2C, UART) megismerésében rengeteget segített, hogy már három Launchpad-om van. Egy remek kis játékot is csináltam velük:
Lp1->I2C->Lp2<->I2C<->Lp3<->UART<->PC.
PC-re írt egyszerű program, figyelte a beérkező adatot, ha az adat értéke x-volt Pc visszaküldte Lp2-nek és kigyulladt a zöld led. Az adatot Lp1 küldte.
(#) sunyeb válasza szitko hozzászólására (») Feb 9, 2012 /

Köszönöm mindenkinek a segítséget. Rendeltem 3 launchpad-et Így lesz 6 vezérlőm, bár nem áll szándékomban kinyírni őket, de hát az ördög nem alszik.
Egyelőre plusz vezérlő mintát nem kértem (mert ismerkedni ez teljesen jó, amúgy sem tartom etikusnak mindenféle konkrét cél nélkül rendelgetni).
A legjobb az egészben, hogy a 3db nem került annyiba mintha itthon veszek egyet + postaköltség
(#) bedoweb válasza sunyeb hozzászólására (») Feb 9, 2012 /

ez sajnos így van... én most rendeltem a másodikat... az elsővel október óta elég sokat tanultam: Már kész a robotvezérlő program, már csak össze kell rakni a robotot... illetve most szerzem be az alapanyagokat egy külső-belső hőmérőhöz.

A Hőmérőről annyit, hogy valószínüleg csak 5lábú SOT23 tokozásút tudok beszerezni, aminek van egy "shutdown" nevezetű lába... Nem túl kiforrott angol tudásommal annyit megfejtettem, hogy ez valami alacsony energia igényű üzemmód (azthiszem).... Valamelyikőtök tud valamit erről?
(#) gyengus válasza bedoweb hozzászólására (») Feb 9, 2012 /

Nevéből ítélve arra tippelek, hogy ki lehet kapcsolni amikor nincs rá szükség. Így nem fogyaszt feleslegesen.
(#) icserny válasza gyengus hozzászólására (») Feb 9, 2012 /

A hőmérőknél van még egy szempont: nemcsak fölöslegesen fogyaszt, hanem fűti is magát, s emiatt felfelé csal a hőmérésnél.
(#) bedoweb válasza gyengus hozzászólására (») Feb 9, 2012 /

az a projektben a fő szempont, hogy keveset fogyasszon, hiszen elemről fog menni.... és esetleg megtudná valaki fejteni nekem, hogy akkor azt hogy kell használni?
(#) szitko válasza bedoweb hozzászólására (») Feb 9, 2012 /

Pl. a TMP36-nál, ha jól emlékszem, akkor alacsony szinten van bekapcsolva a SHUTDOWN funkció. A használata roppant egyszerű. Rákötöd egy szabad I/O lábra, és ha magas állapotba hozod, akkor méri a hőmérsékletet, ha alacsony állapotban van akkor nem. Célszerű akkor alacsony állapotba vinni, amikor "altatod" a vezérlőt. Továbbá a bekapcsolásnál, mindenképpen számolni kell az "ébredési" idővel, gondolok itt arra, hogy a szenzor mennyi idő alatt tér magához. Ezt álltalában az adatlaból meg lehet tudni (gafikonok mutatják).
Következő: »»   34 / 139
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem