Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC táp átalakítás

Témaindító: kand, idő: Nov 13, 2005
Lapozás: OK   100 / 200
(#) mythbuster válasza szucsip hozzászólására (») Feb 4, 2012 /

Elvileg össze lehet kötni ha mindkét tápnál a megszünteted a földelést...
(#) pplaci hozzászólása Feb 9, 2012 /

sziasztok. szretnék segitséget kérni iletve valami bagatel egyszerü kapcsolási rajzot. van egy24v os trafom azt szeretném potival szabájozni. egy foraszto pákát üzemeltetna. elöre is köszi üdv:laci
(#) eSDi válasza pplaci hozzászólására (») Feb 9, 2012 /

Üdv!

Ez nem olyan egyszerű feladat. Egy sima feszültség szabályzóval soha sem lesz jó a páka. Hiába melegszik fel a kívánt hőmérsékletre, de amint rárakod a forrasztandó felületre az azonnal lehűl és beleragad a páka a forraszanyagba. Nézz inkább körül a forrasztópákás témákban, ott biztos találsz megfelelő kapcsolást. A fórum keresője
(#) PPetya hozzászólása Feb 9, 2012 /

Sziasztok!

Adott egy 350W-os PC ATX tápegység, ebből szeretnék kivenni 12V/16A -t.
Hogyan tudnám ezt kivitelezni?

Üdv.: Petya
(#) Iszkakof István válasza PPetya hozzászólására (») Feb 9, 2012 /

Íme Nem egyszerű, ha igy teszed fel a kérdést, de nem is megvalósíthatatlan. Kattints a fényképezőgép ikonra és rengeteg kész rajzot találsz.
(#) 256kb hozzászólása Feb 9, 2012 /

Sziasztok!
Tervezem, hogy otthonra építek egy NAS-t, mert kereskedelemben nem lehet olyat kapni, melyen futna a Windows Server 2008. 0-24 órában be lenne kapcsolva, ezért fontos hogy halk legyen. Az egész gépben passzív hűtés lesz. A gép körübelül 25 wattot fogyasztana, ezért nem rendes PC táppal szeretném működtetni, hanem van egy 12 volt/5 Amper teljesítményű kapcs. üzemű tápom, de az alaplap tápcsatlakozója egy 24 tűs ATX csatlakozó. Ehhez keresek egy olyan "tápegységet", melynek a bemenő feszültsége nem 230v AC, hanem 12v DC, a kimenete pedig egy szabványos ATX csatlakozó + molex a winchesternek.

Ui.: Úgy hallottam, hogy autós boltan lehet ehhez hasonlót kapni.

Előre is köszönöm a segítséget!
(#) eSDi válasza 256kb hozzászólására (») Feb 9, 2012 /

Üdv!

ITX tápegységek körül keresgélj. Bővebben: Link

Otthonra szerintem felesleges a WS2008. Főleg, ha csak NAS-ként használod. Túl nagy a hardverigénye. Bőven elég a WS2003 Standard Edition. Nekem egy PIII Celeron 1100MHz @ 1500MHz + 512MB RAM-al ellátott gépen teljesen jól elmegy. Ezen a gépen szoktam webfejleszteni, PIC-et programozni, áramkört tervezni és szimulálni. Tehát van rajta a HTTP szervertől a MySQL szerveren át a képszerkesztő programig szinte minden és bőven kiszolgálja ezeket.
(#) 256kb válasza eSDi hozzászólására (») Feb 9, 2012 /

Szia! Azért szeretnék windows '08-at, mert a licenszet már régebben megvettem, de nem használom. De elképzelhető, hogy freenas vagy debian lesz rajta. Amúgy kösz a linket
(#) eSDi válasza 256kb hozzászólására (») Feb 9, 2012 /

Értem. Szerintem maradj a Win-nél, hamarabb működésre tudod bírni. Én is mindig elcsábulok a Linux felé, csak sose azt csinálja amit én akarok. Win-nél meg a telepítés végén beállítjuk a használni kívánt modulokat és jóformán onnantól már megy is...
(#) TakiG hozzászólása Feb 10, 2012 /

Sziasztok!
Nem tudom biztosan, hogy ebbe a topikba illik-e jobban a kérdésem vagy az akksitöltősbe, de talán a PC táp felépítésére vonatkozik inkább ezért ide írom.
Múltkor átalakítottam egy ATX tápot úgy hogy tudjak vele szükség esetén kocsi akksit tölteni. Annyit csináltam vele, hogy az 5 és 3.3 V-os ágakról levettem a szabályzást és a 12 V-os ágat felemeltem 14.4 V-ra. Rendben is ment minden és ma reggel sok indítózással lemerítettem kissé az akksit. Most egy nem tudom hány watt-os izzón keresztül töltődik is szépen lassan, kb. 1 - 1.5 A-al, és az izzó világít halványan. Diódát nem tettem bele hogy visszafelé ne tudjon áram folyni. A kérdésem, hogy lenne-e abból valami gond, ha nem az akksiról szedném le először a vezetéket, hanem a tápot kapcsolnám le, vagy esetleg leállna valamiért magától a táp, folyhat visszafelé áram az akksiból?
Előre is köszönöm a választ, Gábor
(#) eSDi válasza TakiG hozzászólására (») Feb 10, 2012 /

Üdv!

A kapcsolóüzemű tápokban mindig van a kimeneten egy 100 Ohm-os nagyságrendű ellenállás, hogy terhelés nélkül ne szaladjon meg a kimeneten a feszültség. Tehát valamekkora áram fog folyni, ha nem raktál bele diódát.
(#) TakiG válasza eSDi hozzászólására (») Feb 10, 2012 /

Köszönöm, válaszod! Az a 100 ohm körüli érték nem tűnik vészesnek, most marad akkor így és sűrűn ellenőrizzük. Majd valamikor teszek még bele egy diódát, hogy legközelebb ne kelljen rajta izgulni.
(#) erbe válasza TakiG hozzászólására (») Feb 10, 2012 /

A tápba viiszafelé nem folyhat, hiszen vannak benne diódák. Az előterhelő ellenállás értékét meg te tudod, ha tettél bele egyáltalán. Az a tized amper körüli áram néhány hét alatt tudná lemeríteni az akkut.
(#) steve25 hozzászólása Feb 10, 2012 /

Sziasztok!
Szép napot mindenkinek!
Sajnos olyan hideg van kinnt a mühelybe hogy nincs kedvem kint lenni, ezért pakolásztam bent.
Azon gondolkoztam hogy szeretnék épiteni egy labortápot! max feszültsége 12V legyen +5 és 10% közt, ezt tudná biztositani egy egy számitógép tápegység. csak szeretném álithatóvá tenni. pl egy potméterrel 1,5V és 12V közt. plussz több kimenetet mint ami van is rajta 12V, épitenék neki egy frankó kis házikót bele egy digitális voltmérőt. potméterrel ki be kapcsolóval,
Szerintetek kivitelezhető?
Sosem lehet tuni mikor kellenek ilyen feszültségek,
(#) steve25 válasza steve25 hozzászólására (») Feb 10, 2012 /

Esetleg vannak 100V 10000µF kondenzátorok is ha kellene pfferelni.
(#) szucsip válasza steve25 hozzászólására (») Feb 10, 2012 /

A 100V 10.000µF kondenzátoraiddal jelenlegi igényeid alapján 1 értelmes dolgot tehetsz: Eladhatod őket.

Amúgy teljesen kivitelezhető az óhajod. Én azt javasolnám, hogy csináld meg állíthatóra a kimeneti feszültségét a PC tápnak. Akkor jó esetben 23-27V-ig el tudod vinni.
Aztán teszel utána egy analóg, szabályozható regulátort, és máris megvan a "betonstabil", akár +-2%-os állítható tápod állítható rövidzár védelemmel.
(#) steve25 válasza szucsip hozzászólására (») Feb 10, 2012 /

Igazad van az kondikat az egyenirányitómba vettem, csak nem került beépitésre!
eszembe juttatad azt hogy vannak 24V 12V motorjaim. különféle autokbol és buszokbol.
Esetleg tudnál segiteni az elkészitésében?

Mivel ez itt a "PC táp átalakítás" topik, ezért a kérdésed offoló állásba hajlítja a tudomány ezen szegletét.

Amúgy nem értem, hogy mit szeretnél csinálni a 24 és 12V -os motorokból, vagy motorokkal. Amit pláne nem értek: minek ezekhez 100V-os elko Ráadásul miért kell hozzá 10m(!)F?

Privátban leírnád az elképzelésedet? Úgy szívesen próbálok valami okosat mondani.

Az elképzelés ugyan az amit leirtam az első hozzászolásomban,

Így már értem!

Szóval a motorokkal nem is szerettél volna ebben a topikban foglalkozni, azok csak úgy eszedbe jutottak. Innen a félreértés.

Most már hogy tudom mire vonatkozik a kérdésed
(
Idézet:
„Esetleg tudnál segiteni az elkészitésben?)”
, tudok rá válaszolni: Igen persze. És a többiek is tudnak és akarnak.

Nekem igazábol egy kapcsolási rajzra lenne szükségem a 12V os leágazáshoz amit tudok potméterrel változtatni, szépen elkészitem neki a kis házikót. és ennyi a töténet. megköszönöm mindenki segitségét megosztom a tapasztalatom véleméyem, és mindenki boldog
(#) PetAd hozzászólása Feb 13, 2012 /

Üdv
Van a TL494 adatlapján, egy ajánlás, hogy hogyan kell bekötni a hibajel erősítőt a negatív ág figyelésére. Ha ezt megcsinálom a pozitív ág mellé akkor teljesen szimmetrikus tápfeszültséget kapok, vagy csak 1-1 ág figyelésére lehet őket bekötni?
Szeretnék külső komparátorokat használni amiket a 3as lábra kötnék, nagyjából mekkora feszültséget adhat ki a hibajel erősítő? Szkóppal én 50mV DCt mértem, de keveslem ezt.
(#) szucsip válasza PetAd hozzászólására (») Feb 13, 2012 /

Huu...

Szia! Egyszerre csak 1 feszt tudsz figyeltetni. Ha kicsit belegondolsz, akkor logikussá válik, hogy egyszerre 1 vezérlő -mivel közös a trafó- csak 1 kimenetet tud stabilizálni.
Viszont nagyon jó, hogy te is észrevetted az adatlapban a negatív tápfeszes részt! Természetesen meg lehet csinálni, de azt akkor külön tápról. Jobban is fogsz úgy járni, meg az erősítőid is.

Én nem javaslok semmi féle külső komparátort. Minek akarnád azt a 3-as lábra kötni? A 3-ast bemenetnek vagy kimenetnek szeretnéd használni? Nem értem az elképzelést, de azt javaslom, hogy a 3-as lábat ne babráld!
(#) PetAd válasza szucsip hozzászólására (») Feb 14, 2012 /

Én úgy gondoltam, hogy ha bekötöm a másik komparátort, akkor úgy fogja szabályozni, hogy a két kapcsolótranyón megjelenő négyszög kitöltési tényezője különböző lesz és így lesz szimmetrikus.

Azért akarom a 3as lábra kötni, mert az a belső komparátorok közös pontja, ki akarom váltani a belső komparátort, mert szeretnék áramgenerátoros áramkorlátot, és azt meg lehetne valósítani 2 komparátor kimenetének ÉS kapcsolásával, utána mehetne a 3as lábra.
(#) Ge Lee válasza PetAd hozzászólására (») Feb 14, 2012 /

Nem jól gondoltad. A 494 kimenetein nem lehet aszimmetrikus kitöltést beállítani (az IC ilyet nem tud), nem véletlenül. Nézegesd jobban azt az adatlapot. Ha egy félhíd aszimmetrikus vezérlést kap, ott rövid időn belül füst lesz. A szimmetrikus kimenethez egy dolog kell, két egyforma szekunder tekercs. Ez a PC táp trafóján már adott.
(#) PetAd válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 14, 2012 /

Gondolom azért, nehogy egybenyissanak a tranzisztorok. Gondoltam stabilizálom a negatív ágat is, de végül is úgyis csak szimmetrikus terhelést kapnak, akkor nem lehet köztük különbség így.
(#) Ge Lee válasza PetAd hozzászólására (») Feb 14, 2012 /

Lehet a teljes tápfeszt is szabályozni (sőt ilyen esetben célszerűbb), kell hozzá egy zéner, egy opto meg egy-két ellenállás.
(#) szucsip válasza PetAd hozzászólására (») Feb 14, 2012 /

Nem, itt nem az egybenyitás a bajos dolog, mert a 494-es eleve rendelkezik holtidővel. Ami nagy problémát jelentene, az a trafó DC terhelése.

Egyenirányításnál is -éppen ezért- figyelni kell, hogy ne 1-1 utas egyenirányítást csinálj. (szóval negatív és pozitív tápágra is dupla dióda kell) Amit mondasz, hogy úgy is szimmetrikus terhelést kap a két tápág, ezt azért meg kéne vizsgálni. Ha erősítő lesz a terhelés, akkor akár 50ms időre is előfordulhat, hogy csak az egyik tápág terhelődik. Ennyi idő alatt sok száz nyitás-zárás történik.

Ha viszont hidalt erősítőt teszel a tápra, akkor jó esélyjel valóban szimmetrikus lesz a terhelés.

Szerintem jobban jársz, ha 2 tápot rááldozol a célra. Teljesítményben is sokat nyersz rajta.
(#) bensepeter hozzászólása Feb 22, 2012 /

Jó napot az uraknak! Én is szeretnék csinálni egy labortápot pc tápból, de még soha nem csináltam ilyet.
tegnap szétnéztem a műhelyben találtam 8db tápot abból 5 működik fogtam is egyet és a leírtak szerint, kilakoltattam a házából, elkoboztam a vezetékeit (persze forrasztóval). és itt le is ragadtam, mert a cikkekben olvasottak nem igazán egyértelmű a számomra. Gondoltam lépésekben elkezdem csinálni és előtte mindig kérek kapaszkodót.
Ebben számíthatok a segítségetekre?
üdv: Petya.
(#) Moderátor hozzászólása bensepeter hozzászólására (») Feb 22, 2012

Fórumszabályzat, különös tekintettel erre:
Idézet:
„XVIII. Bármiféle bejegyzést a fórumba csak egy helyre, egyszer teszünk be. Nem kell azt többször, mindenféle ? általunk megfelelőnek tartott topicba ? helyre beírni mert nem hülyegyerek a többi fórumozó sem, ha érdekli a téma úgyis látni fogja és valószínűleg ír rá egy választ.”

A másik helyen írtam választ is.
Következő: »»   100 / 200
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem