Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Vízpumpa építés

Témaindító: WaRL0, idő: Aug 25, 2007
Lapozás: OK   1 / 1
(#) WaRL0 hozzászólása Aug 25, 2007 /

nem tudja valaki,hogy lehet olcson vizpumpat.PC hutesehez.
(#) Norberto válasza WaRL0 hozzászólására (») Aug 25, 2007 /

Hali!

Szerintem az otthoni tákolgatás felejtős...sokkal érdemesebb megvenni!

Ráadásl ez egy elég komoly eszköz ahhoz, hogy valaki ezt otthon akarja összekókányolni önmaga. Végülis az egész géped élete múlik rajta...én pl. biztosan nem játszanék több tízezret érő gépemmel...de ezt én helyetted nem dönthetem el.

Amúgy sem sok egy jól működő pumpáért az néhányezer forint...szerintem. Kb. 5-től 20 ezerig lehet kapni ilyesmit.
(#) oldman válasza WaRL0 hozzászólására (») Aug 25, 2007 /

Természetesen lehet készíteni vizpumpát. Ha van megfelelő mechanikai ismereted és hozzáférsz legalább egy esztergához de jó ha van marrógép is a kezed ügyében.
Emellett nem árt némi anyagismeret sem.
A szükséges anyagok beszerzése sem egyszerű feladat a szükséges kis mennyiség miatt.
Csak akkor vágj bele ha van benned kalandvágy!
Egyébként olcsóbb megvenni.
(#) fongab válasza WaRL0 hozzászólására (») Aug 25, 2007 /

Nézd meg a központi fűtés, kazán keringtető szivattyúkat. Folyamatos üzem, (akár fél évig) kis fogyasztás, csendes.
Vagy egy konkrét típusra gondolsz, a PC hűtésedbe tönkre ment?
(#) zoly15 válasza Norberto hozzászólására (») Aug 25, 2007 /

szia!
Idézet:
„Végülis az egész géped élete múlik rajta...én pl. biztosan nem játszanék több tízezret érő gépemmel...”

ha jól tudom ezért öntenek bele desztillált vizet

üdv!
(#) mokus válasza zoly15 hozzászólására (») Aug 25, 2007 /

Szerintem Norberto arra gondolt, hogy ha megáll a barkácsolt vízpumpád akkor felmelegszik pl a hűtendő felület felett a víz és megég az alkatrész...
Desztvíz... nemolyan biztos az, van más höközvetítő közeg is ami alkalmas lehet...

Vízpumpa:
Marni kell egy 5 ágú "csillagot" minden csillagpont hegyére marni egy akkora mélyedést amibe egy 5-ös csapágygolyó belefér, ezután venni rugalmas gumicsövet. összenyomva megmérni a vastagságát, majd ennyivel nagyobb félkörívet marni/esztergálni mint a csillag. Behajtani a csövet, berakni a csillagot és a csapágygolyókat, kis kenőanyagot juttatni a csapágygolyókhoz és kész is a házi csillaghajtóműves vízszivattyú. Persze a csillag közepére kell egy meghajtó motor.
(#) palika válasza oldman hozzászólására (») Aug 25, 2007 /

Szia!

Szerintem még kalandvágyból sem kéne nekiállni egy vízpumpa elkészítésének. Drágább ugyan nem biztos, hogy lesz, de jó sem.

Az ilyen célra készített vízpumpáknak a lényege, hogy a víz SEMMILYEN körülmények között ne kerüljön fesz alá, ill.ne tudjon szivárogni sem. Ezért ezek a szivatyúk úgy néznek ki, hogy a motor forgó része egy speciális mágnes és a vízben van elhelyezve. A lapátok közvetlenül rajta helyezkednek el. Az álló rész pedig a vizes részen(műanyag forgórész házán) kivül helyezkedik el és ki van öntve gyantával. És persze van még egy műanyag ház is ami az egészet magában foglalja.
Mivel a forgó rész a a vízben van ezért nem kell semmilyen tőmítés vagy szimering ami esetleg szivárogna egy ídő után.

A desztillált vizet nem éppen azért használják, hogy ha kifolyik akkor ne okozzon zárlatot, hanem azért mert igy nem lesz sem vízkőves a rendszer, meg nem algásogik,stb. . A kifolyt deszt.víz egyébként vezeti az áramot, mert a gép belseje nem tiszta és igy már vezetővé válik a kosztól.

Sokkal egyszerűbb venni egy ilyet, mint csinálni.
Én egy akváriumi szivatyút használtam anno. Ez 200l/h vízet szállított elvileg, ami bőven elég volt.
És Kb.1500Ft volt az ára akkor.

Ma már nem használom, mert nincs sok értelme, ha nem akarom a gépet húzni. Inkább vettem egy olyan videokártyát amin nincs venti és a tápot legyeréltem egy halkabbra.

Nekem az a véleményem, hogy vízhűtést lehet házilag könnyen barkácsolni, de szivatyut semmiképp sem.

Üdv Pali
(#) palika válasza mokus hozzászólására (») Aug 25, 2007 /

Szia!

Amit leírtál valóban működne, de ezt nem erre találták ki. A melóhelyemen van ehez hasonló szivattyú, de az ilyesmire nem jó.

Venni kell és kész!!!
(#) pid1951 hozzászólása Aug 25, 2007 /

Hello!

Például használhatsz autó ablakmosó szivattyút?!
(#) szabi83 válasza pid1951 hozzászólására (») Aug 25, 2007 /

nem, jó:

- kevés vizetszállít, lassú
- nem tervezték hosszú üzemre, leég..
- hangosabb, mint egy csapágyas pc venti..
- stb...

üdv

de en szlowakiabol wagyok es nem tudok szerezni

olcson
(#) PCB válasza WaRL0 hozzászólására (») Aug 25, 2007 /

Szia !

Akkor pörgesd a ventillátort, vagy monyákolj valami pumpát ami talán nem áll meg 1 nap után.

Ha ez kérdés számodra, hogyan lehet egy vízpumpát megcsinálni, akkor a megvalósítás szinte kizárt.
Itt akik elméleti síkon elmodták szerintük, hogyan....
gyakorlatilag nekik is 10000 órába tellene megcsinálni és a siker még igy sem biztos.

Nem bántásból irtam, csak felesleges hajtani olyan dolgot
ami annak is nehéz aki ért hozzá.

Üdv!
(#) zoly15 válasza mokus hozzászólására (») Aug 25, 2007 /

szia!
igazad van és nerre nem is gondoltam
bocsi
(#) zoly15 válasza WaRL0 hozzászólására (») Aug 25, 2007 /

esetleg kis szökőkút szivattyú nem lehet jó vagy annak vízbe kell álnia?
(#) zsoltee0001 válasza WaRL0 hozzászólására (») Aug 25, 2007 /

hi
tudom ajánlani a Cray X sztyupiszámítógépet példaként, az is folyadékhűtéses, de nem víz,Bővebben: Link hanem valami fluoriner nevű anyag kering.
otthon könnyen és olcsón összetákolható
(#) oldman válasza palika hozzászólására (») Aug 25, 2007 /

Üdv!
Az átkos régi világban amikor még egy nyomorult akvárim szűrőt sem lehetett szerezni csak nyugatról, bizony sokan barkácsoltunk kis szivattyúkat. Szobaszökőkúthoz, akvárium szűrőhöz, ablakmosóhoz .stb. Megfelelő tudás szerszámok és anyagok birtokában nem ördöngösség. munkaigénye kb 40 óra a tervezést rajzolást (dipán ceruzával ( ORCAD akkor még nem volt feltalálva! ) is beleértve.
Természetesen a konstukció felhasználás függő . A korabeli ('60-as évek) Ezermester c. folyótrat is közölt -nem egy rajzot és leírást.
Manapság - már ha valaki rászánja magát, legegyszerűbb egy működő de hitelesítés miatt lecserélt vízórát használni, kicsit nagy ugyan de nincs tömítési probléma és a meghajtása sem túl nagy ördöngösség.
Egy mitosz:
a víz SEMMILYEN körülmények között ne kerüljön fesz alá
20 évig dolgoztam olyan berendezéskkel (Rádió adó) ahol a tekercset és a végcsöveket VÍZZEL hűtötték (10kV DC + 25kW RF földhöz képest) és semmi problémát nem okozott! Természetesen a tervezés a konstrukció és üzemeltetés ennek megfelelő! Nem utólagos átalakítgatás!
(#) tatabike hozzászólása Aug 25, 2007 /

Sziasztok,

azt hiszem, találtam megoldást a problémákra... egy csapásra megold mindenféle szigetelési gondot, és hasonló dolgokat. Íme: Bővebben: Link Nekem nagyon tetszik.....

TaTa
(#) zoly15 válasza tatabike hozzászólására (») Aug 26, 2007 /

Szia!
nekem is van hasonló videóm csak ott majdnem 90L étolajat öntenek bele de az nem ennyire stép az tele van úszó darabokkal :no:
de ez már nagyon ott van

üdv!
(#) Ricsa válasza tatabike hozzászólására (») Aug 26, 2007 /

ezt tényleg meg lehet csinálni?
(#) kerteszsasa válasza Ricsa hozzászólására (») Aug 26, 2007 /

Miért ne lehetne? ha nem sajnálod a géped.
Az olaj nem vezeti az áramot, tehát rövidtávon működhet. Hogy meddig, azt csak találgatni lehet, ugyanis ez nem erre van tervezve, és az olaj nem tesz jót a szigeteléseknek. A másik probléma az optikai meghajtóval van, azt nem teheted bele. Ha kísérletezni akarsz, akkor próbálkozz valami régi géppel.
(#) tatabike válasza Ricsa hozzászólására (») Aug 26, 2007 /

Sziasztok,

nem tudom, hogy meddig működne így egy gép, mindenesetre itt van a cég honlapja, akik ezt és hasonló dolgokat csinálnak. Aki vágja az angolt, biztosan ki tudja deríteni, hogy igazából hogy is van ez. Mondjuk engem ez a Mineral Oil Light érdekelne, hogy az mi is konkrétan. Valami ásványi olaj könnyű változata. Ahogy néztem, nem is túl olcsó....

TaTa
(#) Sergei válasza tatabike hozzászólására (») Aug 26, 2007 /

sziasztok. én szilikon olajat vagy parafin olajat használnék.az nem bántja a gumit és a müanyagot
(#) witti hozzászólása Aug 27, 2007 /

Helloka! Találtam még egy megoldást! :yes:
Plexi akváriumban van elhelyezve a gép, és víz alatt, még egy halacska is úszkál benne! És nem a folyadékkal variáltak, hanem bevonták a összes alkatrészt vízálló műgyantával és így igazából tök mindegy, hogy málnaszörpöt vagy ricinus olajat öntenek bele!
Véleményem szerint ez a legolcsóbb megoldás, egyetlen hátránya van, ha frankón mindenhol szigetel a gyanta /2-3 rétegben/ akkor nem lehet kicserélni az alkatrészeket, se processzort, se memóriát és semmi mást, mert az összes érintkezőt gyanta alá kell rejteni!
itt látható a 6. bemutató darab
De érdmes megnézni az összes gépet, mert nagyon érdekes tuningos PC-ék láthatóak!
(#) tatabike válasza (») Aug 27, 2007 /

Szia László zs,

vannak ezek az esőztetős cuccok, ívben hajlított, kifurkált cső, amit a víz nyomása ide-oda billegtet, és szabályos négyzet alakú területet locsol, tehát azért jó, mert nem kör alakban nyomja a vizet. Biztos tudod, mire gondolok. A jobbakon be lehet állítani, hogy mekkora területet locsoljon pl. teheted a terület közepére, és akkor mindkét oldalán locsol, vagy ha a szélére kell tenned, akkor csak a tőle jobbra/balra eső területet locsolja, stb. Itt találtam egy hasonlót....

TaTa
(#) kari56 válasza pid1951 hozzászólására (») Aug 27, 2007 /

Például régi skoda ablakmosó szivattyút. Bontókban nagyon olcsón lehet hozzá jutni. Az egy fogaskerék szivattyú.
(#) kispiricsi09 hozzászólása Jún 29, 2008 /

Én már rengeteg centrifugál szivattyút megépítettem kacatokból. Volt ami nagyon jól sikerült pl. 8/W felvett teljesítménnyel 500l/h vízszállítás (ez közel van a gyáriak szintjéhez), tehát nem bonyolult megépíteni. Na de pc hűtésre nem ajánlom. Házilag szinte lehetetlen olyan halálbiztos szimeringet csinálnod hogy az ne eresszen. Mondjuk én ezt úgy oldottam meg hogy az egészet villanymotorostól mindenestől beleraktam a vízebe aztán ott már oda ereszt ahova akar . Ezt 230V-os motorral nem eljáttszani mert az lesz az utolsó játék!
(#) kispiricsi09 válasza oldman hozzászólására (») Júl 1, 2008 /

Szia. Kerestem a neten leírásokat szivattyú építéséről de nem találtam (lehet hogy én vagyok béna ). A szimeringre még nem sikerült kiagyalnom semmit és érdekelne egy leírás hogy hogyan lehet ezt megoldani ezért arra kérnélek ha neked birtokodban van ilyen leírás akkor légszives tedd fel ide ha tudod.
(#) indaboy hozzászólása Szept 30, 2010 /

Lehet megnézni ezt az oldalt és barkácsolni 1000-rel

Ez a leírás az : rakesh_sharma23 01-26-2009 at 10:49:34 AM

ez az
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem