Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   207 / 581
(#) remington válasza Molnár Gergely hozzászólására (») Feb 19, 2012 /

Lefotóztam, hátha így is segít.
(#) remington hozzászólása Feb 19, 2012 /

A vt Badacsony rádióm mérésének közben a következővel találkoztam. Az Ecl82 csőnél mértem, a 9lábnál amire a táblázat (a(t)) ír, hozzáérek a mérőfejjel s az eddig halk, s csak csöndben zúgó rádiónak visszatér a hangereje s hallom ahogy a hullámsávon "sistereg". Azér fura mert eddig se hangja se semmi nem volt.... :S
(#) Molnár Gergely válasza remington hozzászólására (») Feb 19, 2012 /

Köszönöm a képeket,találtam egy 32+32 µF KONDIT helyette zöld papírba csonagolva gyárilag ,de ez legalább 50 éves.Hát vagy-vagy talán jó.Mégegyszer köszi.
(#) remington válasza Molnár Gergely hozzászólására (») Feb 19, 2012 /

Ha valamit meg kell nézni írd meg. Igaz ahogy ránézek a sajátomról készült képre látom hogy ezen sem minden gyári na meg az enyém az nem működik most valami nyűgje van szegénynek :S
(#) _BiG_ válasza remington hozzászólására (») Feb 19, 2012 /

Segítségül, töltsd le ezt: Makai István Rádióhibakeresés, javítás, behangolás.

Lehetséges, hogy az ilyen nem szól - hozzáérek, szól hiba gerjedésből adódik.

Milyen műszerrel mérsz?
(#) ticseboy hozzászólása Feb 19, 2012 /

Felhivtam Mekk Eleket, hogy mit tanácsol, a Standard rádióval kapcsolatban, hááát, lásd: képek.
Lesz vele munka, de látom a fényt az alagút végén, legalább is lelki szemeim előtt.
(#) ticseboy válasza ticseboy hozzászólására (») Feb 19, 2012 /

A szú ezt is elrendezte, de egyet kiszedtem a likból, de már nem élt!

11.JPG

(#) remington válasza _BiG_ hozzászólására (») Feb 19, 2012 /

Köszi, letöltöttem, most olvasom. Egy sima multiméterrel mértem ekkor, de van analóg Deprez műszerem is.
(#) zolika60 válasza ticseboy hozzászólására (») Feb 19, 2012 /

Unatkozni nem fogsz, de remélhetőleg megéri.
(#) _BiG_ válasza remington hozzászólására (») Feb 19, 2012 /

Figyelj arra, hogy nagy bemenő ellenállású műszerrel mérj, mármint feszültséget.
Érdemes a régi ellenállásokat értékre, szakadásra, a kondenzátorokat legalább átvezetésre-zárlatra mérni. De ezek a régi kondik szenvedhetnek kapacitáscsökkenésben is.
(#) frecsko válasza ticseboy hozzászólására (») Feb 20, 2012 /

Bezzeg az én terminátorszúm nem bír kipurcanni
(#) Molnár Gergely válasza remington hozzászólására (») Feb 20, 2012 /

Tényleg segített,kiderűlt,hogy egyel több kondi van benne.Szerintem az eredeti kondi fele meghalt és a képen látható kondival pótolták ,ugy hogy itt is az egyik pólust kötötték be. Azt még megnéznéd nekem hogy a kondiból a vezetékek az alúl lévő két hosszú sorkapocsba és a trafón lévő csőbe mennek-e?Előre is köszönöm.
(#) Puklee hozzászólása Feb 20, 2012 /

Üdv! Végre megérkezett a rég várt terta 325-ös rádióm... Az eladó volt olyan kedves és még egyet mellétett, az is 325 de Em80-as varázsszemmel. Koruk kb az alkatrészekből ítélve: Az em4 es varázsszemmel rendelkező 1956-os, az em80-as 1958-as. Ezek különböző típusok az adott kategóriában? Avagy valami házi barkácsolás? Nem tudom hogy csináljam mindkét készülékből tudnék egy teljesen üzemképes restauráltat összehozni , vagy 2db üzemképtelent. Melyik az érdemesebb?
(#) zolika60 válasza Puklee hozzászólására (») Feb 20, 2012 /

Nem tűnnek nagyon hiányosnak. Miért nem csinálsz két működőt?
(#) Puklee válasza zolika60 hozzászólására (») Feb 20, 2012 /

A régebbi (az alsó) sem olyan hiányos végül is, ami baja van jobban az hogy az egér vandálkodott benne.. :S az alsó fedőlapon berágta magát, ott szétcsócsálta a forgókondin és a sávnyújtón a skálahúrt, meg asszem kondenzátort is, ezt azt... a csöveit még nem tudom (az em4-esnek ép a fűtőszála) Valamint forgatógomb és hátlaphiányos. A másik a felső arról hiányzik a varázsszem dísze ezen kívül gyakorlatilag tisztítani kell csak. Bedugtam és megszólalt rövidhullámon szólt is a többihez meg kell takarítani a hullámváltót. Ja meg az Em80-as elég halott benne. Egyébként utánanéztem Terta t328-ast gyártottak em80-al ha minden igaz de a varázsszemen kívül a készülék minden porcikája 325-ös.
(#) zolika60 válasza Puklee hozzászólására (») Feb 20, 2012 /

Ezért gondolom, hogy akár mindkettőt is megmenthetnéd a kukától. Azt a néhány alkatrész be tudod szerezni. :yes:
(#) poros hozzászólása Feb 20, 2012 /

Valakinek nem kell ez a kidobásra ítélt készülék? Megéri az árát ingyért elhozható. Csak érte kell menni!Bővebben: Link.
(#) Molnár Gergely hozzászólása Feb 20, 2012 /

Sziasztok.Nem tudjátok hogy a terta t 425-ös rádió doboza (diófa fúrnéros tudom) csak lakkozva volt vagy mahagónipáccal volt áthúzva.Mert az interneten kétfajta színű van.
(#) zolika60 válasza Molnár Gergely hozzászólására (») Feb 20, 2012 /

Lehet, hogy volt mindkét fajta.
(#) Molnár Gergely válasza zolika60 hozzászólására (») Feb 20, 2012 /

Azért nem tudom mert egy része naturnak néz ki más része pedig pácoltnak (nen eldönthető)
(#) Puklee válasza zolika60 hozzászólására (») Feb 20, 2012 /

Na igen. Közben nagyjából letakarítva bátorkodtam bedugni a másikat is. A csövek jók, Az em4 kb 50%-os az még tűrhető... A kondik a rágás ellenére nem sérültek, de cserések lesznek, valamint a hullámváltót kéne levenni valahogy és a tekercseket átnézni mert vagy kettő szakadt. Így mindkét készülék megmarad.
(#) remington válasza Molnár Gergely hozzászólására (») Feb 20, 2012 /

Megnézem, amint tudom
(#) gkari válasza Puklee hozzászólására (») Feb 20, 2012 /

A T325-t mindkét verzióban gyártották. Ezen kívül elektromosan egyformák, ha lehet, mindkettőt érdemes felújítani.
(#) Puklee válasza gkari hozzászólására (») Feb 21, 2012 /

Mindkettőt szeretném rendbe hozni. Tegnap az egész estés "állagjavítás" után kiderült hogy az em4-es varázsszemmel rendelkező a jobb állapotú az már üzemképes, így azzal kezdem a munkát. ( A másikban tekercseket kell visszaépíteni, az elkó is kiszáradt stb..)
Egyébként rövidhullámon nem semmi a vevőkészsége. Egy multiméter zsinór volt az antenna jobb híján és keresgélés közbe hallom hogy kínaiul vartyognak benne aztán ebből csak a Hong-Kong szót értettem. Az nem itt van. De a lényeg, az em4-es varázsszem kb 50-60%-os állapotú tehát még szemmel jól látható. Viszont a varázsszem nem reagál bárhogy hangolom a készüléket, az meg sem mozdul, a 4 legyezőből kettő összeér és mozdulatlan pedig jól van bekötve... Ez mitől lehet?
(#) frecsko válasza Puklee hozzászólására (») Feb 21, 2012 /

M.o.-on van kínai adás rövidhullámon
Meg még sok más adó csak este kell őket keresgélni.
(#) Puklee válasza frecsko hozzászólására (») Feb 21, 2012 /

Hát pedig én már azt hittem hogy milyen messziről jön... Bár elég távolinak hallatszott.. Egyébként igazat beszélsz este egymást érték az adók volt az orosztól kezdve minden féle nyelvű. Sajnos a sávnyújtón elszakadt a skálahúr egyenlőre mellőznöm kell. Csak a varázsszemmel mi lehet...
(#) frecsko válasza Puklee hozzászólására (») Feb 21, 2012 /

Lehet nincs jól bekötve, vagy kontakthiba
(#) Puklee válasza frecsko hozzászólására (») Feb 21, 2012 /

Kinyomtattam a rajzát a készüléknek, a bekötés jó. Majd még a kontakthibát is felderítem. De arra is gondoltam, hogy nem-e szakadt a csőfoglalaton belül a rácsbevezetés. Viszont a másik készülékben lévő em80-as ugyan úgy van bekötve. Ideiglenesen áttettem de annyira halvány hogy szinte nem is látni de úgy tűnt mintha az sem reagálna...(de lehet tévedek) Persze a próba után a varázsszemeket visszacseréltem.
(#) (Felhasználó 20218) hozzászólása Feb 21, 2012 /

Az ilyen kárpitot mivel lehet hatékonyan, de rongálás mentesen tisztítani? Dörzsöléssel gondolom összekuszálódnának a szálak...
(#) Puklee válasza (Felhasználó 20218) hozzászólására (») Feb 21, 2012 /

Egy ideje én is ezzel a problémával küzdök.. A Terta 325-ösömnél is elég sárga.. Más készülékeknél próbáltam mosni de legtöbbször roncsolódott.. csupán egy esetben maradt ép, akkor is kb 1/3-addal kisebb lett, igaz a Velencére pont jó.. Nekem azt ajánlották hogy méteráru boltban / turkálóban kell hasonolót keresni, de ha mégis lehet valahogy tisztítani a régit annak én is örülnék.
Következő: »»   207 / 581
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem