Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Lefotóztam, hátha így is segít.
A vt Badacsony rádióm mérésének közben a következővel találkoztam. Az Ecl82 csőnél mértem, a 9lábnál amire a táblázat (a(t)) ír, hozzáérek a mérőfejjel s az eddig halk, s csak csöndben zúgó rádiónak visszatér a hangereje s hallom ahogy a hullámsávon "sistereg". Azér fura mert eddig se hangja se semmi nem volt.... :S
Köszönöm a képeket,találtam egy 32+32 µF KONDIT helyette zöld papírba csonagolva gyárilag ,de ez legalább 50 éves.Hát vagy-vagy talán jó.Mégegyszer köszi.
Ha valamit meg kell nézni írd meg. Igaz ahogy ránézek a sajátomról készült képre látom hogy ezen sem minden gyári na meg az enyém az nem működik most valami nyűgje van szegénynek :S
Segítségül, töltsd le ezt: Makai István Rádióhibakeresés, javítás, behangolás.
Lehetséges, hogy az ilyen nem szól - hozzáérek, szól hiba gerjedésből adódik. Milyen műszerrel mérsz?
Felhivtam Mekk Eleket, hogy mit tanácsol, a Standard rádióval kapcsolatban, hááát, lásd: képek.
Lesz vele munka, de látom a fényt az alagút végén, legalább is lelki szemeim előtt.
A szú ezt is elrendezte, de egyet kiszedtem a likból, de már nem élt!
Köszi, letöltöttem, most olvasom. Egy sima multiméterrel mértem ekkor, de van analóg Deprez műszerem is.
Unatkozni nem fogsz, de remélhetőleg megéri.
Figyelj arra, hogy nagy bemenő ellenállású műszerrel mérj, mármint feszültséget.
Érdemes a régi ellenállásokat értékre, szakadásra, a kondenzátorokat legalább átvezetésre-zárlatra mérni. De ezek a régi kondik szenvedhetnek kapacitáscsökkenésben is.
Bezzeg az én terminátorszúm nem bír kipurcanni
Tényleg segített,kiderűlt,hogy egyel több kondi van benne.Szerintem az eredeti kondi fele meghalt és a képen látható kondival pótolták ,ugy hogy itt is az egyik pólust kötötték be. Azt még megnéznéd nekem hogy a kondiból a vezetékek az alúl lévő két hosszú sorkapocsba és a trafón lévő csőbe mennek-e?Előre is köszönöm.
Üdv! Végre megérkezett a rég várt terta 325-ös rádióm... Az eladó volt olyan kedves és még egyet mellétett, az is 325 de Em80-as varázsszemmel. Koruk kb az alkatrészekből ítélve: Az em4 es varázsszemmel rendelkező 1956-os, az em80-as 1958-as. Ezek különböző típusok az adott kategóriában? Avagy valami házi barkácsolás? Nem tudom hogy csináljam mindkét készülékből tudnék egy teljesen üzemképes restauráltat összehozni , vagy 2db üzemképtelent. Melyik az érdemesebb?
Nem tűnnek nagyon hiányosnak. Miért nem csinálsz két működőt?
A régebbi (az alsó) sem olyan hiányos végül is, ami baja van jobban az hogy az egér vandálkodott benne.. :S az alsó fedőlapon berágta magát, ott szétcsócsálta a forgókondin és a sávnyújtón a skálahúrt, meg asszem kondenzátort is, ezt azt... a csöveit még nem tudom (az em4-esnek ép a fűtőszála) Valamint forgatógomb és hátlaphiányos. A másik a felső arról hiányzik a varázsszem dísze ezen kívül gyakorlatilag tisztítani kell csak. Bedugtam és megszólalt rövidhullámon szólt is a többihez meg kell takarítani a hullámváltót. Ja meg az Em80-as elég halott benne. Egyébként utánanéztem Terta t328-ast gyártottak em80-al ha minden igaz de a varázsszemen kívül a készülék minden porcikája 325-ös.
Ezért gondolom, hogy akár mindkettőt is megmenthetnéd a kukától. Azt a néhány alkatrész be tudod szerezni. :yes:
Valakinek nem kell ez a kidobásra ítélt készülék? Megéri az árát ingyért elhozható. Csak érte kell menni!Bővebben: Link.
Sziasztok.Nem tudjátok hogy a terta t 425-ös rádió doboza (diófa fúrnéros tudom) csak lakkozva volt vagy mahagónipáccal volt áthúzva.Mert az interneten kétfajta színű van.
Lehet, hogy volt mindkét fajta.
Azért nem tudom mert egy része naturnak néz ki más része pedig pácoltnak (nen eldönthető)
Na igen. Közben nagyjából letakarítva bátorkodtam bedugni a másikat is. A csövek jók, Az em4 kb 50%-os az még tűrhető... A kondik a rágás ellenére nem sérültek, de cserések lesznek, valamint a hullámváltót kéne levenni valahogy és a tekercseket átnézni mert vagy kettő szakadt. Így mindkét készülék megmarad.
Megnézem, amint tudom
A T325-t mindkét verzióban gyártották. Ezen kívül elektromosan egyformák, ha lehet, mindkettőt érdemes felújítani.
Mindkettőt szeretném rendbe hozni. Tegnap az egész estés "állagjavítás" után kiderült hogy az em4-es varázsszemmel rendelkező a jobb állapotú az már üzemképes, így azzal kezdem a munkát. ( A másikban tekercseket kell visszaépíteni, az elkó is kiszáradt stb..)
Egyébként rövidhullámon nem semmi a vevőkészsége. Egy multiméter zsinór volt az antenna jobb híján és keresgélés közbe hallom hogy kínaiul vartyognak benne aztán ebből csak a Hong-Kong szót értettem. Az nem itt van. De a lényeg, az em4-es varázsszem kb 50-60%-os állapotú tehát még szemmel jól látható. Viszont a varázsszem nem reagál bárhogy hangolom a készüléket, az meg sem mozdul, a 4 legyezőből kettő összeér és mozdulatlan pedig jól van bekötve... Ez mitől lehet?
M.o.-on van kínai adás rövidhullámon
Meg még sok más adó csak este kell őket keresgélni.
Hát pedig én már azt hittem hogy milyen messziről jön... Bár elég távolinak hallatszott.. Egyébként igazat beszélsz este egymást érték az adók volt az orosztól kezdve minden féle nyelvű. Sajnos a sávnyújtón elszakadt a skálahúr egyenlőre mellőznöm kell. Csak a varázsszemmel mi lehet...
Lehet nincs jól bekötve, vagy kontakthiba
Kinyomtattam a rajzát a készüléknek, a bekötés jó. Majd még a kontakthibát is felderítem. De arra is gondoltam, hogy nem-e szakadt a csőfoglalaton belül a rácsbevezetés. Viszont a másik készülékben lévő em80-as ugyan úgy van bekötve. Ideiglenesen áttettem de annyira halvány hogy szinte nem is látni de úgy tűnt mintha az sem reagálna...(de lehet tévedek) Persze a próba után a varázsszemeket visszacseréltem.
Az ilyen kárpitot mivel lehet hatékonyan, de rongálás mentesen tisztítani? Dörzsöléssel gondolom összekuszálódnának a szálak...
Egy ideje én is ezzel a problémával küzdök.. A Terta 325-ösömnél is elég sárga.. Más készülékeknél próbáltam mosni de legtöbbször roncsolódott.. csupán egy esetben maradt ép, akkor is kb 1/3-addal kisebb lett, igaz a Velencére pont jó.. Nekem azt ajánlották hogy méteráru boltban / turkálóban kell hasonolót keresni, de ha mégis lehet valahogy tisztítani a régit annak én is örülnék.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |