Fórum témák
» Több friss téma |
Kedves István!
Ha valaki teljesen kezdő a mikrokontrolleres programozásban, szerinted melyik platformon érdemes elindulnia? Inkább itt, vagy a Pic vonalon? Köszi: András Idézet: Akkor jól félreértettem az előző kérdést! „Van egy LCD kijelzőm amire kiíratom a hőmérsékletet , de csak egész számként megy, ezt szeretném mondjuk 2 tizedesig vagy egyig növelni.” A mostanira ez a javaslatom:
A fenti sorok helyett ezzel próbálkoznék:
Idézet: Ízlés dolga. Ami az MSP430 mellett szól, az a Launchpad olcsósága és egyszerűsége, valamint az MSP430 mikrovezérlők egyszerűbb felépítése: nem kell memória bankolással, valamint kétféle eléréssel (ROM/RAM) bajlódni.„Ha valaki teljesen kezdő a mikrokontrolleres programozásban, szerinted melyik platformon érdemes elindulnia?” Ugyanakkor kezdőknek kihívás lehet a 3,3 V-os jelszint és a kis terhelhetőségű kimenetek illesztése külső, 5 V-os áramkörökhöz. Hosszabb távon a PIC mellett szól az, hogy: - az MPLAB kevésbé korlátozó (az ingyenes változatban csak az optimalizálás mértéke korlátozott), s nekem a szimulátora is használhatóbbnak tűnik (az IAR-hoz képest, mert a CCS-ben tudtommal nincs is szimulációs lehetőség). - Könnyen és olcsón lehet nagyobb memórájú és kiépítettségű mikrovezrlőket használni (DIP tokos mikrovezérlők akár 128 kB ROM-mal és 8-16 kB RAM-mal, sokféle perifériával). Idézet: Semmiképp sem, hiszen az ASCII kódtábla csak 7 bites karakterkódokat tartalmaz, abban nincs é betű. A 8 bites kódok pedig többfélék lehetnek (ANSI, ISO-akárhány, CPakárhány), de lehetnek több-bájtos kódok is (UTF8). Az LCD-nek meg van egy saját kódtáblája (ami a vezérlő adatlapjában található).„miért nem, hisz megegyezik az ASCII kódjuk, vagy mégsem?” Nálam most Windows XP alatt az 'é' karakter kódja 233 (hexedecimálisan 0xE9). Ez tehát nem 130, ami kellene.
Már értem, az adatlap sokmindenre fény derített. Egy kicsit összekevert a számítógép által kiküldött adat. A processing, bluetooth periféria még nem tiszta teljesen, de az álltala kiküldött adatokat megjelenítettem az lcd-n, és pár ékezetes karakter is belekeveredett (ö,ü) holott a CGRAM üres volt. Ebből gondoltam, hogy használja a kiterjesztett ASCII kódtáblát.
Köszi a felvilágosítást.
Hali
Nem tudom, hogy folynak a tárgyalások, de elképzelhető, hogy érdekel, bár nem tudom mennyivel tud többet. Van egy 10$ touchpad is freeshippingel, ha jól láttam, lehet az is bőven elég lenne nekem. Meg ez a 20$ gondolom nem tartalmazza az ideszállítást.
A tárgyalások , úgy folynak, hogy ha az elemt14 nem fog megkeresni engem 1 héten belül , akkor tőlük tudunk rendelni közvetlenül. Az árat kbra mondtam 17$ az Element14nél.
Igazából ahogy néztem nekem a jövőben pont megfelelne mert egy 3,5" lcd felé tenném és ezek lennének gombjai.
Köszönöm.
Többé kevésbé működik. Tizedeket pontosan nem mér , de szerintem többet ne is várjunk tőle Más: Tapasztalt fórumozó társaim lenne egy ilyen hőmérőm tmp124aid (ti-tól van sample jött), soha nem foglalkoztam még ilyennel, valaki egy kis lökést tudna adni hogy kezdjek hozzá? ahogy néztem spi-vel kell vele kommunikálni. Datasheet: itt Ha van olyan akinek ideje engedi légyszi nézzen rá a 3-4. oldalon van asszem a komunikácó vele. Köszönöm. ui: Tegnap szereztem SonyE. T610 LCD kijelző és Motorla Razer v3 LCD kijlezőt, valaki nem tudja nekem megmondani hogy a motorolát mi "hajtja" mert nem találtam a netem semmi leírást.
Néhány hete kezdtem el kisérletezni a Launchpad-dal. Az itt található cikk (köszönet icserny-nek) alapján megyek lépésröl lépésre, de az LCD vezérlés megfogott..
A cikkben szereplő LCD vezérlést megcsináltam, de az RS és E vezérlést a P2.0 és P2.1 lábakra tettem (kristályt már beforrasztottam a P2.6/7 lábakra). Módositottam a RS és E lábakat a mintaprogramban. Minden müködik rendesen. Mivel én már a Launchpad 1.5 rev kaptam meg amiben G2553 van, úgy gondoltam, hogy a LCD D4..D7 lábait a P2.2..5 lábakra teszem. Minta programot átirtam (csatolva), és futtatam a Launchpadon. Elsőre müködött, de amikor lekapcsoltam a tápot és visszakapcsoltam az LCD-én csak a első sor összes pixele jelent meg, semmi más. Töbször újra download-oltam és nem müdödött, de 10-ből egyszer jól fut a program, de amikor táp le/fel megint nem fut rendesen. Segitséget szeretnék kérni, miért nem müködik? Az frusztráló, hogy néma müködik, és néha nem (kontaktokat, forrasztásokat többször ellenöriztem).
A vezetékek hossza vagy a vezetékek közötti "áthallás" is csúnyán belerondíthat a dologba.
Az lcd_toggle_E() legelejére is megpróbálhatsz berakni egy kis késleltetést, bár 1 MHz körüli CPU frekvenciánál aligha lehet rá szükség...
Újabb pályázati lehetőség az Element14 szakmai fórumán! Egy MSP-EXP430F5438 Experimenter Board-ot lehet nyerni.
msp430-hoz nem nagyon konyítok, de ha jól látom nagyon hamar szeretnéd végrehajtani az LCD_INIT() függvényt. Bekapcsolás után az LCD egységnek a feléledését meg kell várni, mielőtt vezérelnéd. Ez a gyakorlatban a program elején időzítéssel megoldható. LCD típusa válogatja hogy ez mennyi legyen, 50-100msec-el szerintem tuti rendben lesz. Kezd a main függvényt egy időzítéssel.
Magyar nyelven kell leírni az elképzelést, ugye?
Nem, bocs. Látom már hol van az időzítés...
mivel még én is kezdő vagyok igy inkább csak a saját tapasztalatom írom le. Maga az LCD-m elfut 3.3ról, de a háttér már nem. Neki kell az 5 volt.
Mindegyik lábat lehúztad rendesen földre amit kellett? Valahol olvastam h vannak olyan hd44780-ok aminek a D0-D3ig le kell húzni földre. Arra figyelj h nekem pl a kontraszthoz is be kellett tennem ellenálást mert nem láttam csak a kockákat. Ha majdnem felűröl néztem akkor láttam a szöveget (<75?) Mindjárt teszek fel képeket.> Idézet: „Magyar nyelven kell leírni az elképzelést, ugye?” Nem, itt angolul.
Nem jó a link, vagy a jogosultság (megosztás) beállítása.
oké, köszi... de amint nézem ezt Jtag-el kell programozni, de gondolom az nem jár hozzá.....
Icserny:
Köszönöm a gyors választ, majd még probálkozom. Most visszatértem a mintaprogramra, ami tökéletesen müködik... Jól gondolom, ha a program egyszer már jól futott, akkor csak "hardware" probléma lehet? colosseum: Köszönöm, 5V a táp az LCD-n (USB-rol veszem, beforrasztottam csatit a Launchpadra), kontrast a földön. Minden müködik a minta programmal, de az enyimmel csak elvétve müködik. Szerintem a kockák amiatt voltak h az inicializálás nem futott rendesen. Majd még probálkozok, de kifutottam csatlakozokból...
A kártya leírása nem szól róla, de a mikrovezérlője elvileg bootloaderrel és Spy-By-Wire módon is programozható.
rendben, köszi.... akkor kiötlök vmi jó kis projektet. Amúgy regisztrálni kell és utána hozzászólásban írni az ötletről?
Igen, de ha jól értelmeztem az emailt, (amit küldtek) akkor csak egyet sorsolnak ki. De ha már írsz egy projektet, add be magyarul is, ott hetente sorsolnak, igaz nem ilyen komoly kártyát.
Dizájnnal és applikációkkal kapcsolatos ötleteket várunk magyarul Ha jól tudom még tart az ackió.
Köszi, láttam nagyon komoly projektekben TI kontrollereket, gondolom volt neki oka, hogy ott azt használják. Akkor lehet, hogy nekiállok ennek.
Nemláttam még itt leírva ezért leírom, Launchpadon a J4-es helyre (jumperek mellett) lehet csatlakoztatni F2012-s boardotBővebben: Link és Wifi modult Bővebben: Link.
Emellett még azt olvastam hogy azokat amik nem kompatibilisek a paddal ide kell kötni és lehet őket programozni(foglalat ügyileg gondoltam nem máshogy). Mégis csak szebb mint a jumperekre tenni
Egy régebben 2452 -re megírt programot elővettem és be akartam égetni egy 2452 -be, de egy 2152 -re égettem fel amit később vettem észre. Hihetetlen egy majdnem 8k program felment az 1K prociba. Előszőr azt hittem, hogy rosszul van rászítázva a felírat és kipróbáltam egy másik 2152 -el arra is simán felment.
Mikor a projectet átvariáltam 2152 -re akkor már nem tudtam beégetni. Tapasztalt már valaki hasonlót?
Valaki segítsen mert megmarom magam
A fránya SPi-vel próbálkoznék , de sehol se találtam hozzá olvasmányt , a gyári kód meg hát nah. Ha tud valaki linkelni egy érthető példát vagy valami kis olvasmányt annak örülnék |
Bejelentkezés
Hirdetés |