Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » MSP430 mikrovezérlők

Témaindító: gomzito, idő: Ápr 21, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   40 / 139
(#) SzAndras00 válasza icserny hozzászólására (») Feb 22, 2012 /

Kedves István!
Ha valaki teljesen kezdő a mikrokontrolleres programozásban, szerinted melyik platformon érdemes elindulnia? Inkább itt, vagy a Pic vonalon?
Köszi: András
(#) icserny válasza colosseum hozzászólására (») Feb 22, 2012 / 1

Idézet:
„Van egy LCD kijelzőm amire kiíratom a hőmérsékletet , de csak egész számként megy, ezt szeretném mondjuk 2 tizedesig vagy egyig növelni.”
Akkor jól félreértettem az előző kérdést!
A mostanira ez a javaslatom:
  1. IntDegC = ((temp - 673) * 423) / 1024;
  2. lcd_write(0xC7,0);
  3. outdec(IntDegC,0);

A fenti sorok helyett ezzel próbálkoznék:
  1. IntDegC = ((temp - 673) * 4230) / 1024;
  2. lcd_write(0xC7,0);
  3. outdec(IntDegC,1);
(#) icserny válasza SzAndras00 hozzászólására (») Feb 22, 2012 /

Idézet:
„Ha valaki teljesen kezdő a mikrokontrolleres programozásban, szerinted melyik platformon érdemes elindulnia?”
Ízlés dolga. Ami az MSP430 mellett szól, az a Launchpad olcsósága és egyszerűsége, valamint az MSP430 mikrovezérlők egyszerűbb felépítése: nem kell memória bankolással, valamint kétféle eléréssel (ROM/RAM) bajlódni.

Ugyanakkor kezdőknek kihívás lehet a 3,3 V-os jelszint és a kis terhelhetőségű kimenetek illesztése külső, 5 V-os áramkörökhöz.

Hosszabb távon a PIC mellett szól az, hogy:
- az MPLAB kevésbé korlátozó (az ingyenes változatban csak az optimalizálás mértéke korlátozott), s nekem a szimulátora is használhatóbbnak tűnik (az IAR-hoz képest, mert a CCS-ben tudtommal nincs is szimulációs lehetőség).
- Könnyen és olcsón lehet nagyobb memórájú és kiépítettségű mikrovezrlőket használni (DIP tokos mikrovezérlők akár 128 kB ROM-mal és 8-16 kB RAM-mal, sokféle perifériával).
(#) icserny válasza szitko hozzászólására (») Feb 22, 2012 /

Idézet:
„miért nem, hisz megegyezik az ASCII kódjuk, vagy mégsem?”
Semmiképp sem, hiszen az ASCII kódtábla csak 7 bites karakterkódokat tartalmaz, abban nincs é betű. A 8 bites kódok pedig többfélék lehetnek (ANSI, ISO-akárhány, CPakárhány), de lehetnek több-bájtos kódok is (UTF8). Az LCD-nek meg van egy saját kódtáblája (ami a vezérlő adatlapjában található).

Nálam most Windows XP alatt az 'é' karakter kódja 233 (hexedecimálisan 0xE9). Ez tehát nem 130, ami kellene.
(#) szitko válasza icserny hozzászólására (») Feb 22, 2012 /

Már értem, az adatlap sokmindenre fény derített. Egy kicsit összekevert a számítógép által kiküldött adat. A processing, bluetooth periféria még nem tiszta teljesen, de az álltala kiküldött adatokat megjelenítettem az lcd-n, és pár ékezetes karakter is belekeveredett (ö,ü) holott a CGRAM üres volt. Ebből gondoltam, hogy használja a kiterjesztett ASCII kódtáblát.
Köszi a felvilágosítást.
(#) putr4 válasza colosseum hozzászólására (») Feb 22, 2012 /

Hali
Nem tudom, hogy folynak a tárgyalások, de elképzelhető, hogy érdekel, bár nem tudom mennyivel tud többet. Van egy 10$ touchpad is freeshippingel, ha jól láttam, lehet az is bőven elég lenne nekem. Meg ez a 20$ gondolom nem tartalmazza az ideszállítást.
(#) colosseum válasza putr4 hozzászólására (») Feb 22, 2012 /

A tárgyalások , úgy folynak, hogy ha az elemt14 nem fog megkeresni engem 1 héten belül , akkor tőlük tudunk rendelni közvetlenül. Az árat kbra mondtam 17$ az Element14nél.
Igazából ahogy néztem nekem a jövőben pont megfelelne mert egy 3,5" lcd felé tenném és ezek lennének gombjai.
(#) colosseum válasza icserny hozzászólására (») Feb 22, 2012 /

Köszönöm.

Többé kevésbé működik.

Tizedeket pontosan nem mér , de szerintem többet ne is várjunk tőle

Más: Tapasztalt fórumozó társaim lenne egy ilyen hőmérőm tmp124aid (ti-tól van sample jött), soha nem foglalkoztam még ilyennel, valaki egy kis lökést tudna adni hogy kezdjek hozzá? ahogy néztem spi-vel kell vele kommunikálni. Datasheet: itt

Ha van olyan akinek ideje engedi légyszi nézzen rá a 3-4. oldalon van asszem a komunikácó vele.

Köszönöm.

ui: Tegnap szereztem SonyE. T610 LCD kijelző és Motorla Razer v3 LCD kijlezőt, valaki nem tudja nekem megmondani hogy a motorolát mi "hajtja" mert nem találtam a netem semmi leírást.
(#) maser_dude hozzászólása Feb 22, 2012 /

Néhány hete kezdtem el kisérletezni a Launchpad-dal. Az itt található cikk (köszönet icserny-nek) alapján megyek lépésröl lépésre, de az LCD vezérlés megfogott..

A cikkben szereplő LCD vezérlést megcsináltam, de az RS és E vezérlést a P2.0 és P2.1 lábakra tettem (kristályt már beforrasztottam a P2.6/7 lábakra). Módositottam a RS és E lábakat a mintaprogramban. Minden müködik rendesen.

Mivel én már a Launchpad 1.5 rev kaptam meg amiben G2553 van, úgy gondoltam, hogy a LCD D4..D7 lábait a P2.2..5 lábakra teszem. Minta programot átirtam (csatolva), és futtatam a Launchpadon. Elsőre müködött, de amikor lekapcsoltam a tápot és visszakapcsoltam az LCD-én csak a első sor összes pixele jelent meg, semmi más. Töbször újra download-oltam és nem müdödött, de 10-ből egyszer jól fut a program, de amikor táp le/fel megint nem fut rendesen.

Segitséget szeretnék kérni, miért nem müködik? Az frusztráló, hogy néma müködik, és néha nem (kontaktokat, forrasztásokat többször ellenöriztem).
(#) icserny válasza maser_dude hozzászólására (») Feb 22, 2012 /

A vezetékek hossza vagy a vezetékek közötti "áthallás" is csúnyán belerondíthat a dologba.

Az lcd_toggle_E() legelejére is megpróbálhatsz berakni egy kis késleltetést, bár 1 MHz körüli CPU frekvenciánál aligha lehet rá szükség...
(#) icserny hozzászólása Feb 22, 2012 /

Újabb pályázati lehetőség az Element14 szakmai fórumán! Egy MSP-EXP430F5438 Experimenter Board-ot lehet nyerni.
(#) röntgen válasza maser_dude hozzászólására (») Feb 22, 2012 /

msp430-hoz nem nagyon konyítok, de ha jól látom nagyon hamar szeretnéd végrehajtani az LCD_INIT() függvényt. Bekapcsolás után az LCD egységnek a feléledését meg kell várni, mielőtt vezérelnéd. Ez a gyakorlatban a program elején időzítéssel megoldható. LCD típusa válogatja hogy ez mennyi legyen, 50-100msec-el szerintem tuti rendben lesz. Kezd a main függvényt egy időzítéssel.
(#) bedoweb válasza icserny hozzászólására (») Feb 22, 2012 /

Magyar nyelven kell leírni az elképzelést, ugye?
(#) röntgen válasza röntgen hozzászólására (») Feb 22, 2012 /

Nem, bocs. Látom már hol van az időzítés...
(#) colosseum válasza maser_dude hozzászólására (») Feb 22, 2012 /

mivel még én is kezdő vagyok igy inkább csak a saját tapasztalatom írom le. Maga az LCD-m elfut 3.3ról, de a háttér már nem. Neki kell az 5 volt.
Mindegyik lábat lehúztad rendesen földre amit kellett?
Valahol olvastam h vannak olyan hd44780-ok aminek a D0-D3ig le kell húzni földre.
Arra figyelj h nekem pl a kontraszthoz is be kellett tennem ellenálást mert nem láttam csak a kockákat.
Ha majdnem felűröl néztem akkor láttam a szöveget (<75?)

Mindjárt teszek fel képeket.>
(#) icserny válasza bedoweb hozzászólására (») Feb 22, 2012 / 1

Idézet:
„Magyar nyelven kell leírni az elképzelést, ugye?”

Nem, itt angolul.
(#) colosseum hozzászólása Feb 22, 2012 /

Feldobtam a képeket a hőmérőmről.

Kb 3 fokkal mér többet mint amennyi amugy van itt.

Bővebben: Link
(#) icserny válasza colosseum hozzászólására (») Feb 22, 2012 /

Nem jó a link, vagy a jogosultság (megosztás) beállítása.
(#) colosseum válasza icserny hozzászólására (») Feb 22, 2012 /

Majd most

oké, köszi... de amint nézem ezt Jtag-el kell programozni, de gondolom az nem jár hozzá.....
(#) maser_dude válasza icserny hozzászólására (») Feb 22, 2012 /

Icserny:
Köszönöm a gyors választ, majd még probálkozom. Most visszatértem a mintaprogramra, ami tökéletesen müködik... Jól gondolom, ha a program egyszer már jól futott, akkor csak "hardware" probléma lehet?

colosseum:
Köszönöm, 5V a táp az LCD-n (USB-rol veszem, beforrasztottam csatit a Launchpadra), kontrast a földön. Minden müködik a minta programmal, de az enyimmel csak elvétve müködik. Szerintem a kockák amiatt voltak h az inicializálás nem futott rendesen.

Majd még probálkozok, de kifutottam csatlakozokból...
(#) icserny válasza bedoweb hozzászólására (») Feb 22, 2012 /

A kártya leírása nem szól róla, de a mikrovezérlője elvileg bootloaderrel és Spy-By-Wire módon is programozható.

rendben, köszi.... akkor kiötlök vmi jó kis projektet. Amúgy regisztrálni kell és utána hozzászólásban írni az ötletről?
(#) szitko válasza bedoweb hozzászólására (») Feb 22, 2012 /

(#) SzAndras00 válasza icserny hozzászólására (») Feb 22, 2012 /

Köszi, láttam nagyon komoly projektekben TI kontrollereket, gondolom volt neki oka, hogy ott azt használják. Akkor lehet, hogy nekiállok ennek.
(#) bedoweb válasza szitko hozzászólására (») Feb 22, 2012 /

Köszi, akkor megpályázzuk mindkettőt
(#) colosseum hozzászólása Feb 22, 2012 /

Nemláttam még itt leírva ezért leírom, Launchpadon a J4-es helyre (jumperek mellett) lehet csatlakoztatni F2012-s boardotBővebben: Link és Wifi modult Bővebben: Link.

Emellett még azt olvastam hogy azokat amik nem kompatibilisek a paddal ide kell kötni és lehet őket programozni(foglalat ügyileg gondoltam nem máshogy).
Mégis csak szebb mint a jumperekre tenni
(#) DecebaL hozzászólása Feb 22, 2012 /

Egy régebben 2452 -re megírt programot elővettem és be akartam égetni egy 2452 -be, de egy 2152 -re égettem fel amit később vettem észre. Hihetetlen egy majdnem 8k program felment az 1K prociba. Előszőr azt hittem, hogy rosszul van rászítázva a felírat és kipróbáltam egy másik 2152 -el arra is simán felment.
Mikor a projectet átvariáltam 2152 -re akkor már nem tudtam beégetni.
Tapasztalt már valaki hasonlót?
(#) colosseum válasza DecebaL hozzászólására (») Feb 22, 2012 /

És működik is program?
(#) colosseum hozzászólása Feb 23, 2012 /

Valaki segítsen mert megmarom magam

A fránya SPi-vel próbálkoznék , de sehol se találtam hozzá olvasmányt , a gyári kód meg hát nah.

Ha tud valaki linkelni egy érthető példát vagy valami kis olvasmányt annak örülnék
Következő: »»   40 / 139
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem