Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   191 / 968
(#) zoli_varga válasza ötfelezős hozzászólására (») Feb 27, 2012 /
 
Szabványban pontosan hol találom?
Mármint a fi relé alkalmazása témát önnálló ill kiegészítő védelemként.
(#) fulcsii válasza ötfelezős hozzászólására (») Feb 27, 2012 /
 
Kedves Ötfelezős!
Szerintem valamit félre értesz, mert FI relét csak önmagában nem alkalmazhatunk. Vagy nullázás, vagy védőföldelésnek lenni kell mellette. Tehát innen ered a kiegészítő elnevezés. De önállóan, magában, nem alkalmazható. Míg a nullázás és a védőföldelés igen. Az igaz, hogy a KLÉSZ alá tartozó minden épületben az alkalmazása már kötelező, de akkor sem alkalmazható önállóan.
(#) ötfelezős válasza fulcsii hozzászólására (») Feb 28, 2012 /
 
Kedves Fulcsii!
Elvileg nincs kifogásom bármi ellen, ami egyértelmű. De, tény, hogy a jelen szabvány a kiegészítő kifejezést fenntartja arra a szerepre, ami a fázisvezetők véletlen megérintése, stb... elleni, védővezető nélküli, 30 mA max érzékenységű... Ha már fenntartja, akkor inkább ne használjuk arra, amit te gondoltál.
(#) ötfelezős válasza zoli_varga hozzászólására (») Feb 28, 2012 /
 
No, megnéztem már a hozzászólásomat, épp nem találom, hol írtam azt a szót, hogy önmálló. Azt pláne nem találom, hol írtam azt, hogy TT vagy TN rendszer alkalmazása nélkül önálló, amit Fulcsii ért ki a szövegemből.
Azonban az önálló jelzőt akár meg is védhetném, nézzük mit ír a szabvány, az MSZ HD 60364-4-41:2007:
411. Védelmi mód: a táplálás önműködő lekapcsolása
411.3. Hibavédelemre (közvetett érintés elleni védelemre) vonatkozó követelmények
411.3.2. Önműködő lekapcsolás hiba esetén
411.3.2.1. ...hiba esetén egy védelmi eszköznek ...önműködően meg
kell szakítania az áramkör vagy szerkezet fázisvezetőjének táplálását.

Az egyik ilyen eszköz a FI relé, amire éppen mondhatnám, hogy önállóan vállalja ezt a feladatot. Hát persze, ha a tanár következő kérdése az, hogy hogyan realizálható ez, akkor a vizsgázó elmondja, hogy TN, TT... stb.
Kiegészítő szerepre nézvén az adott szabvány 411.3.3. és 415.1. szakasza rendelkezik. Ebben a szerepben a 30mA vagy kisebb kioldóáramú FI relé egyik feladata az, hogy a fázisvezetők közvetlen megérintése esetén a megérintő testén átfolyó hibaáramra levágjon; a másik, érintésvédelmi feladata pedig az, hogy oylan testzárlatnál, aminél az érintésvédelmi kikapcsoló szerv működése jogtalanul elmarad, a készülék érintésekor a testén át folyó hibaáramra lekapcsoljon.
Kiegészítő védelem kötelező aljzatoknál és szabadtéri mobil készülékeknél.
Természetesen azért is kiegészítő szerep ez, mert nem engedhető meg az, hogy a védelem nem rögtön a készülék meghibásodásakor, hanem csak akkor, ha megérinti valaki, működjön.

Összeveszett a Hobbielektronika és a freemail?
(#) dobo válasza zoli_varga hozzászólására (») Feb 28, 2012 /
 
Szia köszönöm az észrevételed de nem voltam ithol és nem tudtam válaszolni.
A fi relé alkalmazására van egy szabványmódosítás a tanárom mondta a fősulin hogy a 30mA-es fi relékkel gond volt pont a felvonulási szekrények (betonkeverőknél) mert gyakran leoldottak ezért engedélyeztek nagyobb kioldóáramú készülékeket.
A forrás megbízható mert a szabványosítási testületben benne van ő is.
Kivizsgálás nem volt persze csak a körülményeket ismerem.
(#) fulcsii válasza dobo hozzászólására (») Feb 29, 2012 /
 
Így igaz, ebben az esetben 100mA-es FI relé alkalmazása is megengedett!
(#) zoli_varga válasza fulcsii hozzászólására (») Feb 29, 2012 /
 
Ebben az esetben nem csodálkozom hogy a szerelő majdnem ott maradt.

Ez a pár hozzászólás hasznos volt (számomra biztos ).

De baleset körülményeire vonatkozó álláspontomat fenntartom, hogy nem bizonyítható az XBS fi relé működésképtelensége. Legalább is míg mérve nem volt az a darab.
Tesztelve biztos nem volt gombbal, szerintem felülvizsgálva se.

De ha valaki tud esetleg boltot ahol más gyártók portékájához is hozzá lehet jutni BP. -en akkor privátban írjon. Ez remélem még belefér a szabályzatba.
(#) karaszbandi válasza zoli_varga hozzászólására (») Feb 29, 2012 /
 
Akármelyik villamossági bolt tud hozni normálisat is!
(#) fulcsii válasza zoli_varga hozzászólására (») Feb 29, 2012 /
 
Ha nem volt felülvizsgŕlva, az sůlyos hiba! Ha emlčkeim nem csalnak, mindenkčppen egyčvente kell. De ennek utŕna nčzek. A mŕsik. Sajnos tudok ooyan esetet, hogy 30 mA s volt a FI jň is volt, a kisgyerek mčg is meghalt. Sajnos ez ellen tut včdelek nincs.
(#) zoli_varga válasza fulcsii hozzászólására (») Feb 29, 2012 /
 
Sajnos mindenre tényleg nem lehet felkészülni, illetve a biztonságos működésben való hitünk ami sokszor okoz bajt.
(#) Mályi László válasza dobo hozzászólására (») Márc 1, 2012 /
 
Az okokról tudsz valamit, a kíváncsiság (tudom öregít de belefér). Előre is köszönöm.
(#) kérdező hozzászólása Márc 1, 2012 /
 
Méréseket végeztem a radiátor és a konnektor védőföldelése között. A műszer mutatója 300-800V között ugrált. A vízvezeték, és a radiátor között is ugyan ennyit mértem. Sem a fűtés, sem a vízvezeték nem ráz. Ha egyszerre fogom a kettőt akkor sem. A fázis, és a nulla között 230V-ot mértem.
Ilyen műszerrel mértem.
A ház régi társasház.
Mi lehet az oka, lehet-e veszélyes?
(#) janimester válasza kameleon2 hozzászólására (») Márc 1, 2012 /
 
Egy kisgyerek aztán végképp nem fogja megválogatni melyik "lyukba" dugja a szeget szóval oly mindegy hogy melyik oldalon van a fázis.. régen jobbra tették mostmár balra .. iskolában is így tanították és a legtöbb külön-külön cégeknél dolgozó villanyos barátom is balra teszi ... régi épületeknél volt szokás jobbra tenni. Érdkes mód eddig senki nem halt bele még a schneider kapcsolókba.. még a leg fapadosabb kapcsolókkal sem volt eddig baj amit a megrendelő igényelt , igaz undorítóan ki van már belőle spórolva minden jóformán egy rugós kis pecek szorítja az mcu-t a kontaktorhoz.
(#) kérdező válasza zoli_varga hozzászólására (») Márc 1, 2012 /
 
Ha leolvasási hiba, akkor mi okozza a mutató kitérését?
(#) Orion90 válasza kérdező hozzászólására (») Márc 1, 2012 /
 
Szia!

Gázfűtés van a házban? Ha a kazánban lévő szivattyú rossz, elvileg onnan is rákerülhet a fázis a radiátorokra. Húzd ki a hálózatból és ismételd meg a méréseket!
Ez csak egy tipp! Ha hülyeséget írtam bocs.
(#) kérdező válasza Orion90 hozzászólására (») Márc 1, 2012 /
 
A lakásban távfűtés van, és ez egy társasház. Elképzelhető, hogy valaki a radiátorra földel?
(#) proba válasza kérdező hozzászólására (») Márc 1, 2012 /
 
Mint minden mérést ,ezt is fenntartással kell fogadni.Sajnos a műszer használatához némi tapasztalat ,méréstani ismeret kell.Ha te fogdostad ,és nem rázott akkor valószínű nem veszélyes,ugyanakkor ha a műszernek hiszel akkor miért fogdosod.Ha nem hiszel akkor miért mérsz...
(#) kérdező válasza proba hozzászólására (») Márc 1, 2012 /
 
Én csak kíváncsi voltam miért mutatott ilyet a műszer, de mivel nem veszélyes akkor nem számít.
(#) karaszbandi válasza kérdező hozzászólására (») Márc 1, 2012 /
 
A műszered csinál 250mA mérőáramot? Szerintem nem.
(#) praater hozzászólása Márc 2, 2012 /
 
Üdv!

Lakásfelújítás előtt vagyok, minden át lesz/lett nézve. A vezetékelés "felülvizsgálata" során kiderült, hogy a konnektorok és a világítás fázisa külön van, ami jó, viszont a nulla és a föld össze van sorolva. Ez nem gond így? A világítás összesen kb. 300 W energiatakarékos fogyasztókból áll, a nulla és a föld 2,5-es vezeték. Maradhat, vagy a világításnak kell a külön nulla-föld?

Előre is köszi!
(#) proba válasza praater hozzászólására (») Márc 2, 2012 /
 
Mindenhol külön kell választani a nullát és a védővezetőt.Ha átalakításra adtad a fejed a vizes helyiségekbe a FI kötelező. Ha már fent van ,az egész lakásnak sem árt .Így viszont a nulla védőföld összekötözgetése nem szerencsés.Egyébként meg szabálytalan.
(#) praater válasza proba hozzászólására (») Márc 2, 2012 /
 
Kösz a választ.

A FI bent van, az egész lakásra van téve. A rendszer már ilyen, azért kérdeztem, hogy ha már felújítunk, javítsuk-e ki. Azt sejthető volt, hogy szabálytalan, de veszélyes is?
(#) rolie válasza praater hozzászólására (») Márc 2, 2012 /
 
Szia!
Igen veszélyes, mert a FI relé nem tudja ellátni a feladatát. A működésének alapja, hogy fázisok és a nulla vezetőn folyó áramok előjeles összege nulla. Ha hiba van, akkor a védőföldön folyik áram, ami nincs bekötve a FI relébe, így az áramok összege nem nulla lesz.. De ha neked a nulla és a védő össze van kötve, akkor a hibaáramod is a nullavezetőn folyik, így nem lép működésbe a védelem
(#) praater válasza rolie hozzászólására (») Márc 2, 2012 /
 
Hopp, félreérthető voltam, bocs.

Nem a nulla és a föld van összesorolva, hanem a világításkörnek és a konnektorkörnek a nullája és földelése.

Tehát a világításnak csak a fázis lett külön behúzva és a világítás nulla-föld van rásorolva a konnektor nulla-földre.

Asszem magyarázásból bukásra állok...
(#) rolie válasza praater hozzászólására (») Márc 2, 2012 /
 
Elvileg jó lehet (terhelésre). Ez attól függ , hogy mekkora kismegszakító van a világítások és a konnektorokon. Mert ugye az áramok vektoriális összege fog folyni a nullán (ennek a maximuma soha nem nagyobb, mint a nagyobb áram). Persze ez akkor igaz, ha külön fázison vannak. Ha azonos fázison vannak, de külön kismegszakítóval, akkor össze kell őket adni. Ennek megfelelően, ha a keresztmetszet megfelel a maximális terhelésnek, akkor méretezésben jó, megoldásnak nem szép, de hogy szabályos-e, azt a szakik tudják megmondani. A legjobb megoldás, ha minden áramkör külön vezetékpáron (-hármason) megy, és csak a biztosítékdobozban találkoznak egy-egy közösítő sínen.
(#) granpa válasza praater hozzászólására (») Márc 2, 2012 /
 
Többnyire mindenhol úgy van: a"0",és "föld", külön vezetőn megy, de a világításhoz, és az erőátvitel(konnektor)hez is ugyanaz megy. Csak a fázis van külön kismegszakítóról, külön vezetékkel.
(#) granpa válasza kérdező hozzászólására (») Márc 2, 2012 /
 
Tegyél próbalámpát közéjük, ha világít, "gáz" van! Attól, hogy valaki a radiátorra földel, nem szabadna feszültségnek lenni rajt, csak akkor ha a fűtés (meg a víz,-és gázvezeték) nincs leföldelve (bekötve az EPH-ba). Na az "gáz"!
(#) kameleon2 válasza granpa hozzászólására (») Márc 2, 2012 /
 
Kicsit ha lehet olvassatok vissza, erről már volt szó korábban is.
(#) granpa válasza kameleon2 hozzászólására (») Márc 2, 2012 /
 
Azé' írtam.
(#) 06smici hozzászólása Márc 3, 2012 /
 
Sziasztok!

Van egy olyan problémám, hogy a konyhát és fürdőt kivéve máshol 0V-ot mérek a fázis és nulla között. Ezek szerint oda nincs bekötve a föld A világítást még nem mértem, remélem ott rendben van.
A lakásban külön van a villanyóra és külön kapcsolótáblán a kismegszakítók. (ilyen házról van szó) Melyiknél szokták szétosztani a földet? Remélem a csatlakozónál nincs kontakt és nem a falba szakadt.

üdv smici
Következő: »»   191 / 968
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem