Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » DCF77 óra Nixie-csövekkel
Szia
Néztem a tervet, és a méreteit. 19x34mm. Az lenne a legjobb megoldás, és helytakarékos, ha meg lehetne oldani azt, hogy állítva berakni az anódelenállások mögé. A magassága bőven elfér, mert nekem 23mm van a két nyák között. Ha működig ez a megoldás, át lehetne tervezni hozzá a nyákot.
"Ha működik" miért ne működne ? Atosz órájában már bizonyított! kb 2 hónapja megy az egyik példány a polcomon !
Ja, ezt nem tudtam bocsi.
Meg azért is mondtam, mert j.héten legyártanék pár garnitúrát a mule-z560 és z573 nyákból. És ha tuti ok, ezt kellene rátenni, és úgy legyártani. Mert ha valami mégsem ok, akkor fölöslegesen melóztam vele.
Akkor olvasd át az egyszerű 6 csöves nixióra című cikket ,sooty onnan merítette az ötletet ...
Jó ok, én csak azt mondtam, ha már megcsinálom ilyen minőségben, akkor legyen tökéletes. Azért én sem úgy vagyok vele, hogy 2-3 óra alatt egy szatyor csilli-villi, aranyozott gyári nyákkal jövök haza. Mint a hirdetett nyáknál is írtam, ennek a legyártásához kell legalább 6-8ember és ugyanennyi technológiai lépés.
Ne érts félre Nem "támadni" akartam csak azt mondtam hogy 100%ig működőképes (és megbízható)
Szia!
Úgyis magam ellen írok... Ha már az áttervezésnél tartunk, a gombok számát is lehet emelni: A CD4028 kimeneteiről (1 .. 6) lehetne diódákon és a nyomógombokon keresztül a jelet a mostani egyik nyomógomb bemenetére vinni. Ezzel az ötlettel egyszerűbb lenne a menü kezelése és a glim -ek vezérlésére felszabadulna a másik nyomógomb bemenete.
Szia!
Látom van a szövegben "dióda". Ebben a témában már otthon vagyok. Szívesen segítek
85%-ban beültettem tegnap (csipogó, trimmerkondi nincs most kéznél, az nem is lesz), ma befejezem és kipróbálom, hogy meg az optoval. Én is azért kaptam bele, hogy az új szériára lehessen ilyet tenni, ha valaki szeretné. @Hp41C: a glimmeket nem lehetne a 4028 maradék 2 ütemében vezérelni, mint 2 új anód? akkor lehetne kettőspontot az órák közé 1Hz villogva és a dátum közé egy-egy pontot fixen világítva a váltott kijelzésnél.
Mellékelem a tervet, amin a glim, és nyomógombok is "tüskés" átkötésre módosítottam. Az infra is beljebb került, és az opto panelnek is nagyobb helyet csináltam. A 100nf -ot följebb tettem, és a glim csatit is balra 4mm-el.
Sooty. Ha van kedved, rátervezhetnéd. Amit nem találtam az a csövek alatti ledek helye (ezt is tüskésre akarom) a mule nyákon. Valaki bejelölné hogy hová megy, és hogyan kell a 6db ledet bekötni? A z560 nyákon a középső furatok mellé tettem -minden csőnél -2db smd led padet (ezt is megcsinálhatja valaki). Szerintem itt lenne a legjobb hely neki. A "csicsás" fedlapon, majd a középső furatokat nagyobbra (8.5mm) fúratom, így- ha benne lesz a 2led a cső alatt, pont megvilágítja a csövet. Egyedül a tápcsatit kell két kis vezetékkel beforrasztani, minden más tüskés. Ha valamit nem jól csináltam, sorry- szóljatok.
Szia!
Ott van a felirat a felülre helyezett LDR -töl jobbra. A hat led -et, két csoportban, (3 - 3 sorbakapcsolva) a +táp (+12V) és a LED jelzésű, kétpópusú csatlakozó közé kell kötni. Az RTC melletti 100µF kondenzátornál a kék vezeték rövidzárat okoz.
Egyelőre kudarc, az opto a Mule v2-ben: szellemképes a kijelzés. (Megnézem nincs-e valami kosz a hátoldalaon)
Sajnos a tápegységben is valami probléma van, a mostani aklatrészgarnitúrával nem tudok 155 V felé menni, ha benne vannak a csövek. A régi tápommal 200V felé is tudtam menni, cserébe ez most nem melegszik, de nem is jó (A dióda uf4007, a 100pf 1000V-os, az induktivitás 100uH)
Nekem is ez a gondom, hogy alapból 145 v van és sokat kellett szórakozni a feszültségosztással,amíg a potival majdnem csutkán sikerült 175 voltot kicsikarni.
Esetleg, ha kellene valami cucc szívesen adok. Másik fet stb. Mondjuk nekem IRF840 van benne. Szólj ha szükséged van valamire.
A szellemkép az opto gyorsaságából fakad és csak programból lehet kiküszöbölni ( ez nem hiba... )
Remélem, hogy nem az opto csinálja a bajt, inkább az adapterpanelre gondolok, ha okosabb vagyok foglalattal teszem be. Így viszont ki kell madzagolnom. Ha mégis az opto, akkor inkább túl lassan zár le, vagy nem eléggé.
Növeltem az 555 melletti kapacitás értékét (rápárhuzamosítottam még egy 2,2 n-ot) beállt a névleges feszültség és maradt minden hideg. Sajnos a szellem kép így mégjobban látszik. Ha szoftverből korrigálható az jó lenne
Megéri ? Ez hobbi ! Kihívás ! Ha mindenki csak azt csinálná ami megéri még mindig követ pattintanánk.... Én tuti kipróbálom az óránkban .
No persze, de te át is írod a programot magadnak...
Szia, nem gazdasági megfontolásból próbáltam ki, hanem a könnyebb szerelhetőség miatt, mert igen kicsik a távolságok a tranyók lábai között. És ezzel a méret nem növekszik, pont elfér ugyanazon a helyen.
Minden arra utal, hogy a TLP627 nem elég gyors. A szellemkép párosával jeletkezik: az S1 látszik az S10-ben, az S10 az M1-ben és így tovább. Ha mégis tudnál lassítani a multiplex frekin, nem kéne kidobnom ezeket az optokat.
Szia! Látom az új nyák üzemképes Lett rajt pár apróság módosítva az RGB led meghajtás miatt is nemsokára tesztelem csak nem volt rá időm bár a nyákot beültettem már. A fetet és a 7805-öt le lehet engedni tövig meg alacsonyabb kondik és máris van hely.
Jó ez így, jó ez a kis csapat. Mindenkinek meg van a saját munkája, de végeredmény a lényeg.
Na unalmamban javítgattam a terveken, a Z573-at is hozzáigazítottam a mule nyákhoz. Minden tüskesoros, a ledek, glim, nyomógombok. A patexati rgb nyákja is ehhez lett igazítva. Ha valaki talál benne hibát ,jelezze.
Sziasztok!
Olvasgattam az órás cikkeket, és elég sok helyen volt 74141-es IC a csövek vezérléséhez. Árban hol mozog az IC ? Debrecenbe be lehet szerezni, vagy nincs véletlen valakinek elfekvőbe? Esetleg lehet valamivel helyettesiteni? |
Bejelentkezés
Hirdetés |