Fórum témák
» Több friss téma |
Idézet: „Én ezeket nem írtam le, de odaírtam, hogy nagyjából megfelel a 75 W , de csak akkor, ha a tok ( case ) hőmérsékletét 25 fokon tartjuk.” Nem a pontos adat (75W vagy 71.25W) volt fontos nekem, hanem az a tevedes, hogy ehhez a teljesitmeny disszipaciohoz 25C fokon kell tartani a tok homersekletet. Pont az a lenyeg, hogy 150C fokos tokhomerseklet mellett a tranzisztor max 71.25W teljesitmenyt tud eldisszipalni. A diagrambol es az osszefuggesbol szepen latni, hogy minel alacsonyabbra tudjuk letornazni a tokhomersekletet (pl. nagyobb hutobordaval, aktiv hutessel, stb.) annal nagyobb teljesitmenyt kepes eldisszipalni a tranzisztor. Idealis esetben (25C fokon vagy annal alacsonyabb homersekleten) max. 250W teljesitmeny disszipalhato el az adott tr.-on. Idézet: „Ugye, ebből az is látszik, hogyha a tranyót mondjuk -20 fokon tartanánk, akkor nagyobb lehetne az eldisszipálható teljesítmény. Sajnos, ezt elég nehézkes megvalósítani...” Ez sem feltetlen igaz, a diagrambol latszik, hogy 25C alatt mar csak egyenes vonal huzodik a 250W-os teljesitmenyvonalnal: MJ15003
Az a piszok szerencsém, hogy viszonylag nem vagyok túl okos, így aránylag az egyszerűbb elgondolásommal is jó úton járok a hetvenfokommal...[OFF]A szakadék felé. Ebben biztos vagyok. Vagy nem...?
Jo uton jarsz, emiatt ne aggodj. Viszont ova intenelek attol, hogy barmilyen felvezetovel is 100 fokos vagy annal magasabb homersekletre mereszkedj. Az ilyen magas homerseklet nem feltetlen jo sem a felvezetoknek sem neked ha veletlenul a tranzisztorhoz nyulsz.
A kb. 60 fokos hutoborda homersekletet szerintem nem celszeru nagyon tullepni mert igy kellemesebb a felvezetoknek is es egesi seruleseket sem lehet veletlenul szerezni. Vegulis mindennek van egy esszeru hatara
Mindenesetre egy bazi hűtőborda van "odaszegecselve" az L alakú 5mm-es hőhíddal a végtranyókhoz, ott már fürdővíz meleg csak a borda másik végénél.
A kép egy kicsit csalafinta,valami mikroba a közbenső légtérben az biztosan éles rajta az erősítő az pont nem...
Igaz, elírtam.
Ezen az adatlapon nincs korlátozás a Pd-re, miután diagram sincs. Ebből joggal gondoltam, hogy lehet lefele menni a tokhőmérséklettel, így felfelé a disszipációval. És, ha jól tudom, ez a tranyó Motorola fejlesztés. http://www.datasheetcatalog.org/datasheet/motorola/MJ15003.pdf
Köszönöm a beszámolót de a legfontosabbról nem írtál hogyan tetszik a hangja ?
Ha az a borda elég én oldalanként a képeknek lévő bordát tervezem felhasználni.
Szia! Kicsit csúszok a meghallgatással, némi tüsténkedésre lett szükség más irányba. A mutatott bordákról nem tudnék összehasonlítás alapján véleményt alkotni, ki kell próbálni.
A kívánt teljesítmény és hozzávaló nyugalmi megmutatta nekem a hűtésem hatásosságát, de ez a beépítéssel módosulhat. A dobozolást úgy tűnik egy kilóra vett VHS dobozába tudom aránylag elfogadható méretben megvalósítani, ennek előlapját, belsejét eltávolítva elég hely marad, illetve egy 2 mm vastag alu előlappal, oldalanként 5-10mm túlnyúlással el lehet hitetni a laikus közönséggel és magunkkal, hogy egy erősítőt látunk. Sajnos a közelben sem dobozüzem, se alulemez bánya nincs, így a dobozgyártatás több szempontból is kiesett, egy VHS magnó kellő belmérettel és elfogadható külsővel otthont adhat az erősítőnek. Folyt.köv.
a bd 317 nek csak 1 mhz az f-je a tranzisztor atlasz szerint, a bd 313 v. bd 311 nek 4 mhz az f-je
a bdy73-nak is 4mhz az F-je és magasabb a B-ja is de ahogy írtad is a tapasztalat a lényeg
Üdv mindenkinek.
Lenne egy olyaan kérdésem, hogy megcsináltam még régebben a JLH 75 wattos AB osztályú kapcsolását és +- 45 voltal kéne mennie de én +- 50 voltott tudnék neki biztosítani az lenne a kérdésem, hogy használhatom-e vele?A végtranyók 2n3055-ös Motorolák lettek. Előre is köszönöm Üdv.
Szia!
Mint már sokan megjegyezték, a jelzett tranyó még 40V-os tápok esetén is követik a japán hagyományt - a szeppuku-t. Csak idő kérdése. Ajánlott az MJ15003, jóval drágább, de biztosabb lábakon áll. A 3055 SOA tartománya azt írja, 2 A-nél 50V CE feszültség. Aztán van ott mégegyszer 50V-od negatívba, én csak olyan tranyót használnék, ami a komplett +/- tápot kacagva elviseli. Ez itt nem így van. Hangszórók is sirathatják a sommás döntést!
Értem és köszönöm a segítséget.
Üdv! Kérek olyan segítséget, akinek már üzemel JLH a háztájiban és méréseket tud végezni - oszcilloszkóp - hogy mekkora bemenő jel tartozik a teljes kivezérléshez és az erősítője paramétereit: tápfesz, terhelő impedancia!
Köszönöm!!!
Valami: Az első tranyó az egyik végen 2SA970 a másikon BC212B. C-s sorozatot csak nyomtatásban és képernyőn láttam, de ezek erősítése is, ami benn van 350-380-as. Mindkét oldal érzékenysége (érzéketlensége) egyforma.
Kb. 3x akkora meghajtással megy a teljes kivezérlésig, mint a dokumentumokban, nálam kb. 2.5V RMS. Táp 27V, terhelés 6 Ohm, kimeneti cs-cs fesz 24V~
Uraim!
Mindenki próbálja visszanyerni a hidegvérét. A bemeneti RMS helyesen 0.7V~ A jelgenerátor által kiadott jelben eleinte mértem 2.5V-ot is, ma azonban hosszabb tudományos áttekintés és külföldi szakirodalom segítségével elhárult a hiba. Van az erősítőn egy potenciométer, na, az nem volt feltekerve teljesen. Akit érint, próbáljon okulni belőle.
Egyébként meg ilyen lett kívülről:
Meg kell adni, pofás darab
Üdv néktek!
Építettem egy JLH végfokot, egyenlőre csak mono-t, kipróbálni a hangját. Viszont akadt egy kis gond, nincs otthon csak 1 fajta teljesítménytranyóm: 2SC1116 tipusú, SanKen gyártmányú. Szerintetek ezzel érdemes megpróbálni az erősítő élesztését?
Szia!
Szerintem nyugodtan, villamos adatai alapján teljesen megfelel! Tönkre nem fog menni a hangját meg nem tudhatjuk összehasonlítani, amíg nem építed meg a másik felét másfajta tranyóval is...
Azért kicsit tartok tőle... Ha küldök egy kapcsrajzot, át tudod nézni nekem, hogy nincs-e benne tervezési hiba?
Szívesen segítek, ha elfogadod, én is most építettem először meg ezt a kapcsolást, semmiféle probléma nem volt vele, azon kívül, amit én okoztam.
De rendkívül elégedett vagyok vele, sajnálom, hogy nem tájékozódtam korábban, sokféle erősítőt építgettem és mióta a nagy hangerőtől el tudok tekinteni, inkább vonz a jó minőség - bár eddig sem kereplőket építettem meg.
Ittvan az EAGLE terv és a NYÁK rajz. Lennél szives átnézni?
Ooops, nem tudom megnyitni, megfelelő programom nincs hozzájuk. Valami egyéb formában, fényképezd le, az is jó lenne, bocs. Én egy PADS-Basic nevű progit használok, nem kompatibilis senkivel és semmivel.
Az EAGLE ingyenes, legális verziójával meg tudod nyitni: http://www.cadsoftusa.com/download-eagle/?language=en
Ez a legtisztább dolog.
[OFF]Letöltöttem. Le is töröltem.
Igazad van, könnyebb így. Neked. De nekem nincs időm ezt megtanulni, mit hova. Ehető, nézhető anyagot kérek. Ha lefotózod, már árkon-bokron túl lennénk.
Akkor mindjárt megpróbálom kimenteni PDF-be, ha az megfelel.
Tökély lesz.
Jó estét.
Múlt időben fogalmazol "építtetem" , akkor mi a baj ? Nem mered bekapcsolni? Adata alapján a tranzisztor jó lehet a hangja meg összehasonlításban derül ki.
Ja és ha sok van a tranyóból a Hiraga-ba is jó lehet.
Igen, nem merem bekapcsolni 16éves vagyok, és egy A osztályú erősítő elég komolynak tűnik nekem. Bár már építettem 5db végfokot, de mint TDA-s AB osztályú volt, azok meg pöccre indulnak. Ez már keményebb dió. A Hiraga Le Monstre-hez sajnos nincs több tranyóm.
Igazából az erősítőt holnap akarom beröffenteni az iskolában, egy tanárom felajánlotta segítségét, és ott van labortáp, meg szkóp, meg minden ami kellhet |
Bejelentkezés
Hirdetés |