Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1616 / 3960
(#) zoleeman válasza bbalazs_ hozzászólására (») Márc 6, 2012 /
 
Koszonom a valaszt. Persze parhuzamosan gondoltam enis.
(#) wilson hozzászólása Márc 6, 2012 /
 
EAGLE-ben van olyan opció, hogy mikor a pcb-n húzom a vezetéket, akkor ne engedje oda rajzolni, ami nem az ő netje? Szóval hogy egyszerűen nem jön tovább a wire, ha beleütközne valamibe (net eltérés és/vagy túlságos közelség miatt), hiába húzom. Protelben volt ilyen...
(#) qvasz2 válasza wilson hozzászólására (») Márc 6, 2012 /
 
Szerintem nincs, de van topikja ott kéne érdeklődni. Úgy emlékszem a közelséget és egyéb galibákat csak külön kérésre vizsgálja (futtatni kell a drc-t talán, de én ezt a részét sose használtam)
(#) peter1995 hozzászólása Márc 6, 2012 /
 
Heló. Van-e Panasonic hifim aminek 2 utas hangfalai vannak. Ha aux jelet adok rá akkor a magas hangszóró zörög. Ezért fogtam és mind a két hangfalba a magas hangszóró elé beraktam egy kapcsolót amivel azt lekapcsolom. Valami iszonyatos szép mély hangzás lett
a kérdésem, hogy nem,e lesz valami baja az erősítő részének a hifinek hogy a magas ki van kötve? A tervem az hogy a 2 hifi hangfal működik mélyként és van 2db 3 utas hangfalam az adja a magasat meg még egy kis mélyet
(#) pleso válasza peter1995 hozzászólására (») Márc 6, 2012 /
 
Szia!
Semmi baja nem lesz!
(#) repairman válasza Peter65 hozzászólására (») Márc 6, 2012 /
 
Köszönöm a javaslatod, de még töröm a fejem valamiféle szabályzott tápegységen. Jó lenne, ha a fékezés során viszonylag nagy árammal tudnám fékezni a motort, de ha már áll felesleges akkora áramot áthajtani rajta, mert nagyon melegszik (3-5 A), és nem is szükséges.
3 féle megoldást találtam:
1. egy átalakított PC táp, a TL494 IC vezérlésével
2. Egy soros tirisztor (szűretlen, 2 utasan egyenirányított DC feszültségről van szó, minden félperiódusban 0-ra csökken a feszültség), amit ha nem gyújtok be, az áram 0-ra csökkenésekor kiolt (ha jól gondolom ).
3. egy visszahajló karakterisztikájú tápegység, amit jól beterhelek egy sönttel, hogy a védelem aktiválódjon, és lecsökkentse az áramot.
Mindazonáltal a két lépcsős lekapcsolás, és a nulldióda jó ötlet.
(#) jenebala válasza peter1995 hozzászólására (») Márc 6, 2012 /
 
Ezt hívják aktív vagy pasziv több utas rendszernek, vagy PA rendszernek.

Aktív: Erősítő előtt történik a hang tartomány darabolása, hang porcival, vagy egyéb eszközzel, ez a drágább megoldás, többe erősítő stb..

Passzív: Erősítés után történik a hang tartomány darabolása, passzív hangváltóval bizonyos teljesítmény fölött ezt megoldást nem célszerű választani, viszont olcsóbb.
(#) peter1995 válasza jenebala hozzászólására (») Márc 6, 2012 /
 
Az aktív/passzívval nincs gondom értem mi micsoda, de azért köszi. A hifibe van mindkettő. Mivel sok csatornás EQ van benne és mély kiemelés így aktív, de a hangfalba is van egy kondi a mélynek.
Azt viszont sajnálom hogy a 3 utasból kihagyták a mély kondiját. Csak a magas és a tölcsér jele van megvágva.
(#) c27 hozzászólása Márc 6, 2012 /
 
Sziasztok.
Egy elektronikus biztosítékra lenne szükségem, mindössze annyi funkció kéne, hogy túlterhelésnél lenne egy jelző led és lenne egy reset gomb amivel vissza lehetne kapcsolni.
Találtam egy jónak tűnőt, csakhogy nekem a hálózati egyenirányított 230V-ra kéne és olyan 8-10A között kéne hogy lekapcsoljon jó lenne ha ez állítható lenne. Esetleg valaki tudna segíteni nekem áttervezni ez (lásd kép). Lehetne fettel is.

e-b.jpg
    
(#) vilmosd válasza c27 hozzászólására (») Márc 6, 2012 /
 
Haztartasi kisautomata + glimm. Ennel egyszerubb nincs. Elektronikusan halozati feszre nehez megoldani (persze nem lehetetlen).
(#) ilulacika hozzászólása Márc 6, 2012 /
 
Sziasztok!
A kérdésem az lenne, hogy megtudná-e valaki mondani nekem, hogy mi a különbség az STN negatív és pozitív LCD karakteres kijelzők között, az egyik helyettesíthető-e a másikkal?
(#) c27 válasza vilmosd hozzászólására (») Márc 7, 2012 /
 
Persze ezt mondjam a félvezetőknek is? Esetleg kérhetnék egy kis segítséget az átalakításhoz? Félvezető eszközöket kell védeni a kismegszakító nem elég gyors! Nem váltó áramhoz kell, hanem az egyenirányított 230V-ra az már dc nem gondolnám, hogy nagyon bonyolult lenne, csak pár dolgot újra kéne számolni és ebben kérnék segítséget valakitől.
(#) pucuka válasza c27 hozzászólására (») Márc 7, 2012 /
 
Ha váltóáramra szeretnéd használni az említett áramkört, akkor egy Greatz híd egyenfesz oldalára tedd bele polaritás helyesen. A félvezetőket a kapcsolni kívánt feszültségnek megfelelően kell megválasztani egyenfesz esetén, váltónál a csúcsfeszültség kétszeresére min. Természetesen a BD helyén megfelelő áramú típust kell használni.
(#) c27 válasza pucuka hozzászólására (») Márc 7, 2012 /
 
Lehet nem voltam elég világos, egyenáramhoz kell 400V dc-hez kellene méretezni az áramkört a félvezetőket még ki tudnám választani, de a megfelelő ellenállások méretezésben kérnék segítséget, azaz az értékek kiszámításában. Esetleg tudsz segíteni ebben?
(#) vilmosd válasza c27 hozzászólására (») Márc 7, 2012 /
 
Vannak kimondottan felvezetokhoz (tirisztor, triak) keszitett automata biztositekok, ugyhogy nyugodtan mondhatod a felvezetoknek. Ez a felvezetos kapcsolas egy kicsit nehezkes, mert Te 8-10 A aramot akarsz, viszont a tranzisztor mar jelentosen disszipalni fog. Talan valami FET segitene.
(#) mpe120 válasza (») Márc 7, 2012 /
 
Szia!
mivel többen is válaszoltak, ezért nem akartam megsérteni senkit, hogy csak egy embernek válaszolok a válasz gomb használatával.
Amúgy ennyi erővel lehetne 2 téma is:
1, Elektronikával kapcsolatos
2, NEM elektronikával kapcsolatos.
szép napot!
(#) proli007 válasza c27 hozzászólására (») Márc 7, 2012 /
 
Hello!
Csak néhány elbátorító gondolat..
Miből gondolod, hogy ez gyorsabb lesz, mint a félvezetőid, amit meg szeretnél védeni? Nem beszélve a "csúnya" kondiról a bázis-emitter között.. Kb. olyan, mint ha valaki kiugrik az ablakon, Te meg utána ugrasz elkapni. Sikerülni fog?
(Az "egyenirányított" feszültség, nem biztos hogy egyenlő az "egyenfeszültséggel". Ne adj ég az első lüktet..)
üdv! proli007
(#) X-ecutor hozzászólása Márc 7, 2012 /
 
Az új fajta aksikat a GM támogatja. Nem meglepő, az EV1-et is megalkották annak idején, mégis visszaléptek, és mindet bezúzták végül :S Lehet, hogy ez a próbálkozás is tiszavirág életű lesz. Én abban reménykedem, hogy ez az egész sz*rkupac monetáris rendszer minél hamarabb összedől, és végre elindulhat az emberiség a "felnőtté válás" útján. Egészen addig, amíg ez nem történik meg, a cégek rabjai leszünk. Tök mindegy, hogy Magyar földön gyártanak-e szuper aksikat, vagy máshol, mert minden cég a rendszer része, és ebből adódóan mind korrupt. A nagyobb cégek vagy maguk mellé állítják őket, vagy eltörlik a föld színéről... Sajnos ez a rendszerünk alapvető működési elve. Állat módjára az erősebb éli túl. Ha netán valaki elkezdene egy nonprofit céget, ahol ingyen dobálná az aksikat, vagy esetleg olcsóbban mint más cég, kicsinálnák rövid időn belül... Amíg mi közemberek ezt elfogadjuk, addig kénytelenek leszünk annyiért venni az aksikat, amennyiért ők adják. pont.
(#) zolika60 válasza X-ecutor hozzászólására (») Márc 7, 2012 /
 
Igazad van és ezt itt a legtöbben tudjuk is . Csak ez már politika ami itt nem tűrt dolog. Úgyhogy csak az építkezés mikéntjéről értekezzünk.
(#) c27 válasza proli007 hozzászólására (») Márc 7, 2012 /
 
Jó akkor további pontosítás egyenfeszültség van legalább is van kondenzátor, persze nekem is az a célom, hogy a legkevésbé lüktessen, másik, hogy a cikkben le van írva, hogy félvezető védelemnél nem kell a kondi.
Kész eszközt nem akarok venni, a fet-es megoldás is érdekel talán jobb is volna, csak az nagyobb átalakítást igényel. Eddig csak arról volt szó miért ne csináljam meg esetleg egy kis segítség már jó lenne. Megpróbálkozok egyedül, de legalább valami szakértő majd nézze meg a tervet és szóljon hogy mi nem jó és miért. (Amúgy fetek védelmére kell.)
(#) Levbejb hozzászólása Márc 7, 2012 1 /
 
Hello!

Lenne pár darab vezérlésem vizszintmérővel együtt, mely a következőket tudja: Szintmérés kijelzéssel, skálával, alacsony vizszintnél bekapcsolja a rákötött eszközt, ez lehet mágnesszelep, vagy akár egy szivattyú, beállitott hőfokra felfűti a vizet ha van cikasz, mindössze egy NTC10K-s hőmérő kell hozzá, hogy tudjon mérni. Természetesen a vezérléshez hozzá jár a vizszintmérő. 8000 ft-ért kompletten, fénykép mellékelve.
70/9403931, vagy itt. Üdv

vezerlo.jpg
    
(#) tomikapc hozzászólása Márc 8, 2012 /
 
Üdv. A kérdésem az, hogy egy erősítőhöz bármilyen hangfalat hozzá lehet kapcsolni? Vagy figyelni kell az impedanciára stb.? Egy régi erősítőhöz vásárolnék hangfalakat. Köszi!
(#) janimester válasza szabi83 hozzászólására (») Márc 8, 2012 /
 
A hestore-ról van pedig azthittem ha már ilyen drága nem hamis. És te honnan tudod hogy ez hamis ? Amúgy köszi mindegyikőtöknek .
(#) szabi83 válasza janimester hozzászólására (») Márc 8, 2012 /
 
Tapasztalatból, nézd meg, milyen márkájú Te szerinted? (méd in csájna) Amúgy itt utána nézhetsz.
hamis vs eredeti
(#) Endlos hozzászólása Márc 8, 2012 /
 
Sziasztok!
Végig néztem a bal oldali fórum témákat, de nem találtam olyan topicot, ahol kérdést lehetne feltenni magának a fórum szerkezetének a működésével kapcsolatban. pl., hogy hogyan tudom megnézni a h.sz.-aimat, tehát van-e olyan vezérlőpult oldal, ahol egymás alatt láthatom a saját hozzászólásaimat? Most pl. nem találom az utolsó néhányat, vagy vki kitörölte, vagy olyan sok válasz érkezett, hogy nem vissza kéne egyesével lépkednem, hogy megtaláljam.
(#) zolika60 válasza Endlos hozzászólására (») Márc 8, 2012 /
 
A keresővel tudod kilistázni őket. *user:Endlos utasítással. Ha az üres keresőre kattintasz megjelenik a bővített formája. Jobbra a keresősor melletti kérdőjelre viszed az egeret kiírja hogyan kell használni. Ha csak simán beírod a keresőbe téma címét akkor pedig megtalálod a témát. Elég egy szó belőle akkor is meg lesz a megjelenő listában.
(#) jenebala válasza peter1995 hozzászólására (») Márc 8, 2012 /
 
Az EQ nem határozza meg hogy aktív vagy paszív egy rendszer azzal csak hangszinelni tudsz, nem tud adott frekvencián bizonyis meredekségel vágni.

Magyarosan leírva: egy jelböl nem tud több különböző jelet létrehozni hanem azt az egy jelet tudja csak modosítani, kiemelni vágni.
(#) Alkotó válasza janimester hozzászólására (») Márc 8, 2012 /
 
Ne hagyd magad, fontos kitől jön az infó.
Nekem az itteni fotó szerinti hamissal van a Quadom megcsinálva, és mai napig kifogástalanul bírja, pedig neki elég sokat ki kell állnia. E miatt nálam ez nem hamis, hanem a célnak tökélesen megfelelő alkatrész (mégha esetleg máshol is készült). Ráadásnak még szerelni is egyszerűbb, mert nem kell használni szigetelő gyűrűt.
(#) Mikee91 hozzászólása Márc 8, 2012 /
 
Sziasztok!

Valaki el tudná nekem magyarázni ennek az egyszerű erősítőnek a pontos működését, illetve hogy mi a hiba a gondolatmenetemben? Bővebben: Link
Tehát ugye a 2 kondenzátor leválasztja az egyenfeszt, így pozitív kivezérlés esetén megnő a B-E feszültség az NPN tranzisztoron. Ennek hatására az vezetni kezdi az áramot, míg a pnp mégjobban lezár, tehát a fogyasztón keresztül folyik az áram, így megemelkedik az emitter oldali feszültség. Ekkor azonban az NPN b-e feszültsége nagyon hamar lecsökkenne, amire ismét le is zárna. (Tehát max akkora feszültség emelkedés lenne az emitter oldalon amekkora a vezérlés)
Szimulátorban kipróbáltam, és hát valóban nem volt nagyobb a kimenő feszültség, de elvileg az erősítő így működőképes, szóval valamit én hibázok.
Tudna ebben valaki segíteni, hogy mit rontok el?
(#) kadarist válasza Mikee91 hozzászólására (») Márc 8, 2012 /
 
Szia!
Gondolkodj áramban és ne feszültségben. Bázisáram.. stb.
Következő: »»   1616 / 3960
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem