Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Sebességmérők LED-del, stb.
Lapozás: OK   1 / 2
(#) csaadaam hozzászólása Jan 11, 2006 /

Hogyan lehetne építeni egy 2(v 3) szegmenses LED kijelzővel sebességmérőt? Van erre vmi kapcsolás?
Mondjuk egy bicikli jeladó adná a jelet a sebességhez. Túl bonyolult? (kalibrálás stb)
(#) Dzót válasza csaadaam hozzászólására (») Jan 11, 2006 /

max fordulatmérőt tudsz egyszerűbb áramkörrel

Vagy piccel.
Szerintem be lehet programozni a picet a kerék méretére.
(#) Gabi válasza csaadaam hozzászólására (») Jan 12, 2006 /

Sebességmérőt kicsit bonyolult. Mérned kéne a bicikli jeladó frekvenciáját és megjeleniteni (PIC vagy digit áramkörök). A probléma a LED kijelző, bazi nagy fogyasztás, cipelheted a bringán a telepet vagy aksit. Egyszer probálkoztam ilyennel, aztán bementem a barkácsáruházba és vettem egy 7 funkciósat 1.5ezerért. Szerintem semmi olyat nem érdemes otthon készíteni, amit megkapsz olcsón, profi minőségben.
(#) source2 válasza Gabi hozzászólására (») Jan 12, 2006 /

a bicaj jeladó egy egy REED reléből és egy mágnesből áll, amikor a mágnes elhalad a reed relé előtt, zár egy áramkört, ezt érzékeli , meg van adva alapból hogy mekkora utat tesz meg a kerék (26" 205 cm) egy fordulattal.
(#) Gabi válasza source2 hozzászólására (») Jan 12, 2006 /

és a sebbességgel arányos frekvenciájú impulzust ad...
(#) csaadaam válasza Gabi hozzászólására (») Jan 12, 2006 /

aha. csak ez simson és jobban nézne ki az eredeti kmh házában. meg ott van az is h én csinálom...
(#) Gabi válasza csaadaam hozzászólására (») Jan 13, 2006 /

Aha, csak erről nem muzsikáltál egy szóban sem...
(#) Higgins válasza csaadaam hozzászólására (») Jan 13, 2006 /

Ha elég jól értesz a PIC-hez akkor egy komplett sebességmérő kapcsolási rajzát, építési leírását ás a hozzá való kódot találhatod! Itt!
Ezt egy ízléses kis dobozba beleépíted, s máris nagyon jól fog kinézni! Az utánépítéshez sok sikert és türelmet kívánok!
Említetted, hoyg motorról lévén szó, szerez be egy olyan kijelzőt aminek van háttérvilágítása, vagy csinálsz egyet!

Üdv: Higgins
(#) csersz válasza csaadaam hozzászólására (») Feb 15, 2006 /

Hello

Én is már gondolkodom régóta egy sebesség mérőn autóba, csak a jeladó okoz némi nehézséget... edig ott tartok, hogy jeladónak egy akármilyen pc-coolert használok, amiben van egy hall-IC ami körül forog egy mágnes, és ez adná a stabil impulzusokat, ezt mondjuk rá lehetne barkácsolni valahogy a kmóra spirál végére. Másik lehetőség, hogy a kmóra tekercséről a feszültséget felhasználni, mondjuk egy AD átalakitó segitségével pl. ICL 7136 ra gondoltam (ilyen van a mérőműszerekben is) ez egyszerűen mérné a feszültséget, és be lehetne állitani, hogy a bemenő fesz pont annyi legyen mint a sebesség...
A kijelzést meg valamilyen LCD vel meg lehetne oldani, akár egy Nokia 3310, vagy 2x16-os... és persze PIC vagy Atmel kontrollerel, ha valakinek van valamilyen tapasztalata ilyen téren - szívesen venném...
(#) stefi válasza csersz hozzászólására (») Feb 15, 2006 /

Hi!
Ha már a kilóméteróránál tartunk. Én egy digitális fordulatszám mérőt szeretnék építeni.
Nem tudnátok valami kapcsolásirajzzal kisegíteni.
Előre is köszönöm!
(#) csaadaam válasza stefi hozzászólására (») Feb 15, 2006 /

olyat tudok ami ledekkel jelzi ki a fordulatot

Szocimotoros.hu tuning/fejlesztés
(#) Gagyi válasza csersz hozzászólására (») Feb 15, 2006 /

Üdv mindenkinek

Nemrég kezdtem bele egy kilóméteróra építésébe. A kütyüt autóba szánom. A lelke egy pic 18-as mikrovezérlő. Az autóba a elég fontos, hogy lássuk a, hogy mennyivel megyünk, elvileg azért készítettük a berendezést, szóval a mért sebességet 3 digiten 7szegmenses kijelzőn jelzem ki. Lcd kijelző kb 70-80 cm-re van előttem, ezért a nem pontosan látni. Autóba mindenképpen ezt javaslom. A bringára, már nem a nagyobb fogyasztás miatt. Mellesleg itt jegyzem meg, hogy ha hd44780-ás háttérvilágításos lcd használunk, akkor a háttérvilágítás majdnem ugyanannyi áramot vesz fel, mint a 7szegmenses kijelző, digit-számtól függetlenül (csak, ha multiplexelten használjuk). Szóval a jeladó nekem is kritikus pont volt az egész rendszerben. Mivel nem működött a régi spirálmeghajtás sem, a sebváltót nem akartam szétszedni, így a következő megoldás matadt csak: Az autó elsőkerék meghajtású. A difiből kijövő első féltengely 6 csavarral van rögzítve. A csavarok elé raktam 1 induktív fémérzékelőt, ami akkor ad jelet, ha elhalad előtte a csavar feje. Innestől, ha már jelünk van a többi már gyerekjáték. Majdnem itt hagytam abba az egész áramkör elkészítését, mivel inpulzust nem sikerült előállítanom. De aztán nehezen, de összejött.

Ha bármi kérdésetek van szívesen segítek.
Üdv
(#) csersz válasza Gagyi hozzászólására (») Feb 16, 2006 /

Üdv
Én is még az elején mindenféle reed relé érzékelővel kisérleteztem, mágneseket helyeztem el a féltengelyen meg a kereken, de nem adott megbízható jelet, ezt egy átalakított bicikli km óra beépítésével a műszerfalba jeleztem volna ki. (csak sajnos háttérvilágítás híjján este nem látszoot semmi)..

Amit írsz a csavarokkal, ez gondolom elég gyenge jelet produkált, ezt még fel kellett erősíteni + valahogy átalakítani TTL jellé gondolom... hogy sikerült a végén megcsinálni?

Én kb 1 hónapja áttértem Atmelre, nagyon megtetszett ezeknek a programozása "Bascom-al", ha valakit érdekel van egy nagyon jó magyar oldal:
http://avr.tavir.hu/index.php

PIC-el mindig megszívtam, Simulátoron működött, aztán a próbapanelen, teljesen másképp

Van pár Nokia kijelzőm, ezeket szeretném felhasználni valamire azért gondoltam LCDre bár szerintem is jobban látszik egy LED kijelző főleg sötétbe...

üdv.....
(#) Gagyi válasza csersz hozzászólására (») Feb 16, 2006 / 4

Én jeladónak egy induktív fémérzékelőt használtam. Ez PNP kimenetes, 10- asszem 30 V -ig működik Ez azt jelenti, hogy ha elhalad az érzékelő feje előtt a csavar feje, akkor a kimenetét +tápra húzza fel, így az illesztés 1 bc182 segítségével könnyen megoldódott. Az érzékelő megfelelően működik, csak ügyelni kell a maximális frekvenciára.

Én pic-cel oldottam meg, mert én ezt ismerem, ehez vannak eszközeim. A led kijelző mellett nekem is van egy 2x16-os lcd, erre írom ki a megtett utat, résztávokat, akksifesz, motorhőfok, stb... adatokat.
(#) csaadaam válasza csaadaam hozzászólására (») Feb 16, 2006 /

azt hiszem félreértelmeztem a 7 szegmenses kijelző fogalmát. Nekem tényleg 7szegmenses, de 2v3 karakteres kijelzőre lenne szükségem (<100kmh)>
(#) Frankye válasza csaadaam hozzászólására (») Feb 16, 2006 /

Hát, ez esetben valóban kicsit félreértetted...
(#) csersz válasza Gagyi hozzászólására (») Feb 17, 2006 /

Ja gondolom az autó elektromos gyújtásnál a jeladó is ilyen elven működik, csak ott egy fogazott kerék forog elötte...
Végcélom nekem is egy ilyen kijelző lenne, ami nem csak sebességet, hanem mindenféle adatot kiir a gépkocsi állapotáról... amúgy milyen pic-et használtál?
(#) dbase hozzászólása Nov 6, 2009 /

Találtam egy radaros sebességmérő rajzot.
Mennyire lehet jo?
Milyen lézer adó és vevő kellene hozzá szerintetek?Bővebben: Link
(#) hadnagyakos hozzászólása Júl 18, 2010 /

Szeretnék építeni biciklire egy sebesség mérőt 7 szegmenses, két digites LED kijelzővel. Nézegettem a Google-ban kész projecteket, de egy olyat sem találtam, ahol meg lehet adni a kerék kerületét. PIC mikrovezérlővel szeretném megépíteni, mivel jelenleg ehhez vannak meg a megfelelő eszközeim.
Sajnos a programozás részét csak Assembly-ben tudom megoldani, így kész tervekre lenne szükségem,. mivel asm-ben igen nehézkes a tizedestörtekkel való számolás.
Előre is köszönöm a segítséget!
(#) szamóca válasza hadnagyakos hozzászólására (») Dec 17, 2010 /

Jutottál már valamire a projekttel kapcsolatosan?
(#) hadnagyakos válasza szamóca hozzászólására (») Dec 17, 2010 /

Igen, a hardver része meg van tervezve, tanulgatom a C-ben való programozást, így a programozás része is kezd megoldódni.
(#) szamóca válasza hadnagyakos hozzászólására (») Dec 17, 2010 /

No aztán ne felejtkezz meg erről a topikról!
(#) hadnagyakos válasza szamóca hozzászólására (») Dec 17, 2010 /

Nem fogok!

Remélem télen sikerül dolgoznom rajta valamennyit. Sajnos mostanában nagyon nincs időm ilyesmire a suli miatt, amit nagyon sajnálok....
(#) norbi4567 hozzászólása Máj 25, 2013 /

Sziasztok!

Mennyire lenne nehéz megcsinálni egy olyan sebességmérőt(motorra) ami 24db LED-el jelzi a sebességet(140km/h-ig)?
Az se gond ha a kerékméret nem állítható, vagy pl egy potival oldható meg a kalibrálás.
Ez ez egyik része a dolognak. A másik része a megtett távolság mérése. Ezt egy kis egyszerű 7 szegmenses kijelzővel kellene megoldani ami 5 karaktert képes megjeleníteni és tárolni az értéket.
(#) kaqkk válasza norbi4567 hozzászólására (») Máj 25, 2013 /

Ha tudsz picet-vagy avr-t programozni akkor , közepesen nehéz feladat . Ha nem tudsz akkor nagyon nehéz
(#) norbi4567 hozzászólása Máj 25, 2013 /

Hát akkor számomra nagyon nehéz.

Viszont van egy bicajhoz való km órám, ez a 2 funkciója van(csak a kijelzője túl kicsi, meg elég vacak) Azzal meg lehetne valahogy oldani hogy ne a gyári kijelzőn mutassa az értéket hanem LED-eket hajtson meg?
A megtett km-t pedig egy normális kijelzőn jelenítse meg.
(#) szamóca hozzászólása Máj 25, 2014 / 1

Aki tud, az tud.
Kár, hogy nálunk nincs ilyen
(#) zosza18 hozzászólása Jún 16, 2014 /

Üdv!
Készítenem kellene egy öntöződobra egy sebességmérőt, ami m/s-ban jeleníti meg az mért értéket. Nem találtam olyan bicikli kilométer órát, ami tudna ilyen funkciót. Ezt szeretném megkérdezni, hogy miként lehetséges egy ilyen áramkört összehozni? Esetleg házasítás? 2 digites elég volna nekem, csak egyszerűen nem vele dűlőre, hogy miként valósítsam meg. PIC kilőve, marad az IC tenger, ha kell. Előre is köszönöm a segítségeket!
(#) proli007 válasza zosza18 hozzászólására (») Jún 17, 2014 /

Hello! Két digit és m/s? Érdekes. az 1m/s az 3,6km/h sebesség. Két digittel, meg rakéta sebesség. De alapvetően egy frekvencia mérőt kell készíteni és sebességre kalibrálni az időalappal..
A gond itt inkább az lesz, hogy a jelek igen ritkán fognak jönni. Vagy is hosszú időalapot kell használni. De a jeladó impulzusait is meg lehet sokszorosítani, ha mechanikailag arra mód van. Vagy is nem a dobról kell a jelet levenni, hanem az áttétel elől. Esetleg egy "sok impulzus/fordulat" jeladóval. Aztán a dob mérete változik, ahogy tekeri le a tömlőt. Ha ez pontosságban számít, akkor van gond, mert ekkor a tömlő ténylegesen megtett útját kell érzékelni..
Avagy elsőként tisztázni kell, mi a feladat, és mik a lehetőségek. Aztán számolás, majd az áramkör..
(#) zosza18 válasza proli007 hozzászólására (») Jún 17, 2014 /

Helló
A két digites kijelzés, tizedes pontosságra gondoltam, bár lehet nem sok értelme van. A jeladó olyan lesz amilyent az áramkör kíván, ésszerű határokon belül. A mérő maga, egy hordozható kis készülék lenne. A lényeg az, hogy a delikvens hozzáérinti a csőhöz a görgőt és az kijelzi m/s-ban, hogy mennyivel halad a cső. Itt nem kell figyelembe venni a dobon lévő cső mennyiségét, mivel ez csak pillanatnyi érték kijelzésére szolgálna. Van vagy 6 dob és ezek sebességét kell megmérni, ily módon. Ebből adódóan kézi készülék van tervezésben.
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem