Fórum témák
» Több friss téma |
Hogyan lehetne építeni egy 2(v 3) szegmenses LED kijelzővel sebességmérőt? Van erre vmi kapcsolás?
Mondjuk egy bicikli jeladó adná a jelet a sebességhez. Túl bonyolult? (kalibrálás stb)
max fordulatmérőt tudsz egyszerűbb áramkörrel
Vagy piccel. Szerintem be lehet programozni a picet a kerék méretére.
Sebességmérőt kicsit bonyolult. Mérned kéne a bicikli jeladó frekvenciáját és megjeleniteni (PIC vagy digit áramkörök). A probléma a LED kijelző, bazi nagy fogyasztás, cipelheted a bringán a telepet vagy aksit. Egyszer probálkoztam ilyennel, aztán bementem a barkácsáruházba és vettem egy 7 funkciósat 1.5ezerért. Szerintem semmi olyat nem érdemes otthon készíteni, amit megkapsz olcsón, profi minőségben.
a bicaj jeladó egy egy REED reléből és egy mágnesből áll, amikor a mágnes elhalad a reed relé előtt, zár egy áramkört, ezt érzékeli , meg van adva alapból hogy mekkora utat tesz meg a kerék (26" 205 cm) egy fordulattal.
és a sebbességgel arányos frekvenciájú impulzust ad...
![]()
aha. csak ez simson és jobban nézne ki az eredeti kmh házában. meg ott van az is h én csinálom...
![]()
Aha, csak erről nem muzsikáltál egy szóban sem...
![]() ![]()
Ha elég jól értesz a PIC-hez akkor egy komplett sebességmérő kapcsolási rajzát, építési leírását ás a hozzá való kódot találhatod! Itt!
Ezt egy ízléses kis dobozba beleépíted, s máris nagyon jól fog kinézni! Az utánépítéshez sok sikert és türelmet kívánok! Említetted, hoyg motorról lévén szó, szerez be egy olyan kijelzőt aminek van háttérvilágítása, vagy csinálsz egyet! Üdv: Higgins ![]()
Hello
Én is már gondolkodom régóta egy sebesség mérőn autóba, csak a jeladó okoz némi nehézséget... edig ott tartok, hogy jeladónak egy akármilyen pc-coolert használok, amiben van egy hall-IC ami körül forog egy mágnes, és ez adná a stabil impulzusokat, ezt mondjuk rá lehetne barkácsolni valahogy a kmóra spirál végére. Másik lehetőség, hogy a kmóra tekercséről a feszültséget felhasználni, mondjuk egy AD átalakitó segitségével pl. ICL 7136 ra gondoltam (ilyen van a mérőműszerekben is) ez egyszerűen mérné a feszültséget, és be lehetne állitani, hogy a bemenő fesz pont annyi legyen mint a sebesség... A kijelzést meg valamilyen LCD vel meg lehetne oldani, akár egy Nokia 3310, vagy 2x16-os... és persze PIC vagy Atmel kontrollerel, ha valakinek van valamilyen tapasztalata ilyen téren - szívesen venném...
Hi!
Ha már a kilóméteróránál tartunk. Én egy digitális fordulatszám mérőt szeretnék építeni. Nem tudnátok valami kapcsolásirajzzal kisegíteni. Előre is köszönöm!
Üdv mindenkinek
Nemrég kezdtem bele egy kilóméteróra építésébe. A kütyüt autóba szánom. A lelke egy pic 18-as mikrovezérlő. Az autóba a elég fontos, hogy lássuk a, hogy mennyivel megyünk, elvileg azért készítettük a berendezést, szóval a mért sebességet 3 digiten 7szegmenses kijelzőn jelzem ki. Lcd kijelző kb 70-80 cm-re van előttem, ezért a nem pontosan látni. Autóba mindenképpen ezt javaslom. A bringára, már nem a nagyobb fogyasztás miatt. Mellesleg itt jegyzem meg, hogy ha hd44780-ás háttérvilágításos lcd használunk, akkor a háttérvilágítás majdnem ugyanannyi áramot vesz fel, mint a 7szegmenses kijelző, digit-számtól függetlenül (csak, ha multiplexelten használjuk). Szóval a jeladó nekem is kritikus pont volt az egész rendszerben. Mivel nem működött a régi spirálmeghajtás sem, a sebváltót nem akartam szétszedni, így a következő megoldás matadt csak: Az autó elsőkerék meghajtású. A difiből kijövő első féltengely 6 csavarral van rögzítve. A csavarok elé raktam 1 induktív fémérzékelőt, ami akkor ad jelet, ha elhalad előtte a csavar feje. Innestől, ha már jelünk van a többi már gyerekjáték. Majdnem itt hagytam abba az egész áramkör elkészítését, mivel inpulzust nem sikerült előállítanom. De aztán nehezen, de összejött. Ha bármi kérdésetek van szívesen segítek. Üdv
Üdv
Én is még az elején mindenféle reed relé érzékelővel kisérleteztem, mágneseket helyeztem el a féltengelyen meg a kereken, de nem adott megbízható jelet, ezt egy átalakított bicikli km óra beépítésével a műszerfalba jeleztem volna ki. (csak sajnos háttérvilágítás híjján este nem látszoot semmi).. Amit írsz a csavarokkal, ez gondolom elég gyenge jelet produkált, ezt még fel kellett erősíteni + valahogy átalakítani TTL jellé gondolom... hogy sikerült a végén megcsinálni? Én kb 1 hónapja áttértem Atmelre, nagyon megtetszett ezeknek a programozása "Bascom-al", ha valakit érdekel van egy nagyon jó magyar oldal: http://avr.tavir.hu/index.php PIC-el mindig megszívtam, Simulátoron működött, aztán a próbapanelen, teljesen másképp ![]() Van pár Nokia kijelzőm, ezeket szeretném felhasználni valamire azért gondoltam LCDre bár szerintem is jobban látszik egy LED kijelző főleg sötétbe... üdv.....
Én jeladónak egy induktív fémérzékelőt használtam. Ez PNP kimenetes, 10- asszem 30 V -ig működik Ez azt jelenti, hogy ha elhalad az érzékelő feje előtt a csavar feje, akkor a kimenetét +tápra húzza fel, így az illesztés 1 bc182 segítségével könnyen megoldódott. Az érzékelő megfelelően működik, csak ügyelni kell a maximális frekvenciára.
Én pic-cel oldottam meg, mert én ezt ismerem, ehez vannak eszközeim. A led kijelző mellett nekem is van egy 2x16-os lcd, erre írom ki a megtett utat, résztávokat, akksifesz, motorhőfok, stb... adatokat.
azt hiszem félreértelmeztem a 7 szegmenses kijelző fogalmát. Nekem tényleg 7szegmenses, de 2v3 karakteres kijelzőre lenne szükségem (<100kmh)>
Hát, ez esetben valóban kicsit félreértetted...
Ja gondolom az autó elektromos gyújtásnál a jeladó is ilyen elven működik, csak ott egy fogazott kerék forog elötte...
Végcélom nekem is egy ilyen kijelző lenne, ami nem csak sebességet, hanem mindenféle adatot kiir a gépkocsi állapotáról... amúgy milyen pic-et használtál?
Találtam egy radaros sebességmérő rajzot.
Mennyire lehet jo? Milyen lézer adó és vevő kellene hozzá szerintetek?Bővebben: Link
Szeretnék építeni biciklire egy sebesség mérőt 7 szegmenses, két digites LED kijelzővel. Nézegettem a Google-ban kész projecteket, de egy olyat sem találtam, ahol meg lehet adni a kerék kerületét. PIC mikrovezérlővel szeretném megépíteni, mivel jelenleg ehhez vannak meg a megfelelő eszközeim.
Sajnos a programozás részét csak Assembly-ben tudom megoldani, így kész tervekre lenne szükségem,. mivel asm-ben igen nehézkes a tizedestörtekkel való számolás. Előre is köszönöm a segítséget!
Jutottál már valamire a projekttel kapcsolatosan?
![]()
Igen, a hardver része meg van tervezve, tanulgatom a C-ben való programozást, így a programozás része is kezd megoldódni.
No aztán ne felejtkezz meg erről a topikról!
![]()
Nem fogok!
![]() Remélem télen sikerül dolgoznom rajta valamennyit. Sajnos mostanában nagyon nincs időm ilyesmire a suli miatt, amit nagyon sajnálok....
Sziasztok!
Mennyire lenne nehéz megcsinálni egy olyan sebességmérőt(motorra) ami 24db LED-el jelzi a sebességet(140km/h-ig)? Az se gond ha a kerékméret nem állítható, vagy pl egy potival oldható meg a kalibrálás. Ez ez egyik része a dolognak. A másik része a megtett távolság mérése. Ezt egy kis egyszerű 7 szegmenses kijelzővel kellene megoldani ami 5 karaktert képes megjeleníteni és tárolni az értéket.
Ha tudsz picet-vagy avr-t programozni akkor , közepesen nehéz feladat . Ha nem tudsz akkor nagyon nehéz
Hát akkor számomra nagyon nehéz.
Viszont van egy bicajhoz való km órám, ez a 2 funkciója van(csak a kijelzője túl kicsi, meg elég vacak) Azzal meg lehetne valahogy oldani hogy ne a gyári kijelzőn mutassa az értéket hanem LED-eket hajtson meg? A megtett km-t pedig egy normális kijelzőn jelenítse meg.
Üdv!
Készítenem kellene egy öntöződobra egy sebességmérőt, ami m/s-ban jeleníti meg az mért értéket. Nem találtam olyan bicikli kilométer órát, ami tudna ilyen funkciót. Ezt szeretném megkérdezni, hogy miként lehetséges egy ilyen áramkört összehozni? Esetleg házasítás? 2 digites elég volna nekem, csak egyszerűen nem vele dűlőre, hogy miként valósítsam meg. PIC kilőve, marad az IC tenger, ha kell. Előre is köszönöm a segítségeket!
Hello! Két digit és m/s? Érdekes. az 1m/s az 3,6km/h sebesség. Két digittel, meg rakéta sebesség. De alapvetően egy frekvencia mérőt kell készíteni és sebességre kalibrálni az időalappal..
A gond itt inkább az lesz, hogy a jelek igen ritkán fognak jönni. Vagy is hosszú időalapot kell használni. De a jeladó impulzusait is meg lehet sokszorosítani, ha mechanikailag arra mód van. Vagy is nem a dobról kell a jelet levenni, hanem az áttétel elől. Esetleg egy "sok impulzus/fordulat" jeladóval. Aztán a dob mérete változik, ahogy tekeri le a tömlőt. Ha ez pontosságban számít, akkor van gond, mert ekkor a tömlő ténylegesen megtett útját kell érzékelni.. Avagy elsőként tisztázni kell, mi a feladat, és mik a lehetőségek. Aztán számolás, majd az áramkör..
Helló
A két digites kijelzés, tizedes pontosságra gondoltam, bár lehet nem sok értelme van. A jeladó olyan lesz amilyent az áramkör kíván, ésszerű határokon belül. A mérő maga, egy hordozható kis készülék lenne. A lényeg az, hogy a delikvens hozzáérinti a csőhöz a görgőt és az kijelzi m/s-ban, hogy mennyivel halad a cső. Itt nem kell figyelembe venni a dobon lévő cső mennyiségét, mivel ez csak pillanatnyi érték kijelzésére szolgálna. Van vagy 6 dob és ezek sebességét kell megmérni, ily módon. Ebből adódóan kézi készülék van tervezésben. |
Bejelentkezés
Hirdetés |