Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Crystal radio - detektoros rádió
Nekem is ez a teóri a rémlik mert végül is ez lenne a lényege a litzének, hogy minden elemi szál saját "bőrén viszi el a balhét" vezeti a nagyfrekvenciát.
Marczilla! Talán valamilyen extrém értéket nem tudsz mérni? Mert az sokszor problémás a kommersz multiméterekkel.
Üdv Gabi!
Nekem van olyan litzém, hogy egy műszak kellene a szálak megszámolásához. 4mm vastag! Ennek már elég tekintélyes lehet az összfelülete.
Alig hiszem, hogy ez a probléma felmerülhet a detektoros rádió témában. Üdv. sz_f
Hacsak nem a rezgőkör tekercsének az üzemi frekvencián mutatott ellenállására vagyunk kíváncsiak
"Hangszórót nyertél"
Szia Feri!
Na akkor az a litze is van vagy ötven elemi szálból, gondolom jó vékonyak. Édesapámtól örököltem gyerek koromban egy könyvet a 100 Rádióamatőr tanács. Abban olvastam ,hogy az ilyen finom szálú litzét spiritusz szeszbe mártva meg gyújtani majd gyors mozdulattal ugyan abban eloltani és szépen lejön a zománc a szálakról.
Én már a gyakorlatban is csináltam így, valóban ez a jó módszer.
Nemcsak, hogy lejön a zománc, hanem, ha elég ügyes vagy, a vég egy szép rézgombóccá áll össze.
Szerintem több ezer szál van benne. Nagyon nehéz beforrasztani, én gázégővel melegítettem és utána mártottam denszeszbe. 500W-os pákával ónoztam, de nem könnyű! Vékonyabb litzéket, vagy zománchuzalokat lehet kalmopirinnel is tisztítani, nagyon ügyesen megy, csak most már elég költséges.
Közben kiszámoltam, ha 0,05mm-nek vesszük az elemi szálak átmérőjét 2500 szálból áll a 4mm-es litze!
Ekkora keresztmetszetűre talán nincs is itt szükség esetleg ahol nagy áramok folydogálnak. áram leszedő szénkefés cuccokban stb. Viszont igen érdekes.
Üdv mindenkinek!
Csinálni akarok kristály rádiót,most jönnek a hozzávalók,de amíg megjönnek csinálni akarok egy rókalyuk rádiót is,de nem működik.Vajon miért nem? Van egy 150 menetes tekercsem ferriten, van ceruzám ziherác tűn, a borotva pengét fel hevítettem lesmírgliztem, van Földem és egy 7méteres antennám.Összekötöm a rezgőkört de nem működik nincs benne áram,nem sistereg.Miért?
Üdv!
Ilyenkor az első kérdés: mire van hangolva a rezgőkör. Mert nekem a 150 menet a ferriten kicsit soknak tűnik (ekkora, sőt inkább kisebb menetszámmal légmagos tekercset készítenek KH-ra.) A ferritre 60-80 menet bőven elég. A hangolás miként van megoldva? Azonfelül mekkora a fejhallgatód impedanciája? Ha a mai 32 ohmos, vagy annál is kisebb: nem fog működni. Legalább 1-2 kohm kell. Vagy szerezz piezo hallgatót. Avagy régi csöves rádióból / tévéből szerezz kimenőtrafót. Azzal lehet impedanciát illeszteni a rezgőkör/detektor és a hallgató között. A 7 méter antenna meg többnyire kevés. Minimum a duplája kell.
Nekem újdonság ez a "rókalyuk rádió" megpróbáltam rákeresni a "foxhole radio" keresőszóval, így azután rájöttem, hogy ez egy minimálkoncepciós készülék, ahol a rezgőkör kapacitása maga az antanna, a telercs induktivitását pedigegy csúszka tologatásával lehet változtatni. (más közelítésben ez az antnna hosszabbító tekercse)Bővebben: Link
Így azután a 150 menet nem is tűnik soknak. Persze ettől sokat nem lehet várni, mert a rezgőkör jósága sem lehet túl nagy, meg a grafit-borotvapenge együttes sem egy minőségi dióda. Ahol erős helyi adó van a közelben, ott talán lehet vele sikert elérni. A pengét én nem smirglizném le, mert alighanem a kékes oxidréteg adja a grafittal az egyenirányító hatást. Lehet, hogy most istentelenséget mondok ezen az oldalon, de azért javasolnám, hogy valami erősítővel (pl. valami számítógéphez kapcsolható aktív hangfal)próbáld meg először tesztelni, hogy egyáltalán a lakóhelyeden tud-e fogni valamit, azután lehet a fejhallgatóval kísérletezni.
Idézet: „ahol a rezgőkör kapacitása maga az antanna” Izé, nem azt akartad írni, hogy a rezgőkör kapacitása a tekercs sajátkapacitása? Mert a kapacitás nem egyenlő az antennával. Külső antenna kell hozzá. A ferritrúd maga antennaként (induktív csatolású) viselkedik, de ide az kevés.
A grafit/borotvapenge párost még soha nem próbáltam az igazat megvallva.
De sok mást sem. Kellene csinálni egy "detektor mérőt". Ami azt illeti szignálgerátorom van. Milivoltmérőm van. Sajnos időm nincs, de ami késik az múlik
Lehet hogy egy mostanság divatos "füles" trafóval (nagyon felment mostanság a ""csengőreduktor ára" ) is eredményt érhetsz el.
Aktív hangfal sem butaság. Elsőként szóljon "bárhogyan" aztán lehet rajta javítani...
Az antenna és a földelés között bizony kapacitás is van és ez párhuzamosan kapcsolódik a tekerccsel.(egymástól dielektrikummal(levegő) elválasztott vezetők) Együtt rezonálnak valahol amit az induktivitás és az össz. kapacitás meghatároz. Az össz. kapacitásban persze benne van a tekercs menetei közti önkapacitás is. A 25's években volt szokás az u.n. tolókás detektorosoknál a nagy menetszámú tekercs és a forgókondenzátor mellőzése. A menetszám változtatásával hangolták. Ennek ellenére azok is működtek(működnek ma is) megfelelő(20-30-40 m-es) külső antennával. A ferrit itt csak arra jó, hogy kevesebb huzallal érjük el a megfelelő induktivitást.
Elnézést kérek, kicsit félreértettem, nekem az jött le a megfogalmazásból, hogy a kapacitást tekinti antennának.
Azt tudom, hogy az antenna rendelkezik kapacitással, a régi detektorosok csak tekercses kialakítását is ismerem.
Sok hasznos hozzászólást olvashattunk a kérdéssel kapcsolatban. A kérdés egyszerű de lásd, jövő időben van megfogalmazva. Ha nem szól a készülék annak egyébként számos oka lehet, sokszor nagyon egyszerű. Pld. rövid az antenna, vagy be sincs dugva. Hibás a huzalozás vagy valamelyik alkatrész. Ha felhallgató meg se "sercen" akkor lehet hogy rossz. Ebben az esetben házilag minden alkatrész letesztelhető. Ha a borotva pengét felhevítetted és utána szépen "lesmirglizted" (ebben a sorrendben írtad le), akkor ismételd meg ezt a műveletet és hagyd rajta a keletkezett oxid réteget. stb. Végül ajánlanék egy videót, Bővebben: Link
Nincs miért elnézést kérj. A leírtakat nem csak neked szántam, azoknak is akik kicsit még tájékozatlanok a témában.
A többieknek: Alacsony impedanciás fejhallgató illesztéséhez nem használt, régi (trafós) telefontöltők, dugasztápok 1-3 W-os kis trafói is megfelelnek, nem kell "drága" bolti(csengőtrafó) trafókat venni.
Egyik kérdésem,hogy hogy számoljam ki egy adott rezgőkör (kristály rádió)induktivitását,menetszámát,átmérőjét,frekvenciáját???
Mit mi alapján? Másik kérdésem: Egy antenna (100 méter) feltekerve valamire ugyanolyan hatékony-e,mint ha ki lenne feszítve?
köszönöm a választ.A hangoláshoz most jött a 365pF-os forgókondi, a hallgató régi kagylós telefonból lett kibányászva
A linken megtalálsz egy pár rádiós számítást. csak beírod a megfelelő adatokat kiszámolja a neked megfelelő rezgőkör adatokat.Bővebben: Link
Az a telefonhallgató kb. 600ohmos, lehet, hogy ide is illesztőtrafó kell, a detektorosok hallgatója min. 2000ohmos!
Üdv BiG!
Erre lennék leginkább kíváncsi,hogy hogy számoljam ki az induktivitást,menetszámot,átmérőt.Mit mi alapján kell méretezni? A városomban pl van saját rádió---->99.7Mhz ezt nem tudom hogy kell átszámolni kHz-be,hogy milyen értékre hangoljam a detektorosom rezgőkörét. Vagy ha más nem akkor befognám a kossuth-ot is csak szóljon valami.
Az átszámítás: 1 MHz = 1000 kHz, azaz akkor lesz kHz a MHz-ből, ha a MHz értéket megszorzod ezerrel.
A kérdéses frekvencia 99 700 MHz. Hatvanasjocó adott linket a számításhoz . FM-re is lehet detektorost építeni, de ahhoz már célszerű ezüstözött rézhuzalt használni (olyan 1 mm átmérőjűt). Szerencsére csak pár menet kell hozzá. Tervezem, hogy egyet építek. Csak kicsit elfoglalt vagyok, de igyekszem. És természetesen beszámolok róla. Viszont ennek a hangolása már elég kritikus, kicsi forgókondi kell hozzá, olyan 50 pF.
Van a házunk és a melléképület között egy 23 méteres 1cm átmérőjű alu sodrony(ami a 380v-ot tartja) kb 4 méter magasan.
Ez használható magasantennának a kristály rádióhoz?
Próba szerencse. Bár nem ideális antenna, mert vélhetően nincs elszigetelve rendesen a földtől (vagy esetleg le is van földelve), a a 380-as vezetékek meg talán le is árnyékolhatják, de különböző, nehezen követhető okok miatt akár jó is lehet. Olyanokra gondolok, hogy a kisfeszültségű hálózat vezetékei kapacitív úton hasznos jelet vihetnek rá, vagy ha esetleg le van földelve valahol, akkor akár amolyan egymenetes keretantennaként működhet.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |