Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Crystal radio - detektoros rádió
Lapozás: OK   68 / 153
(#) gkari válasza snigebagoly hozzászólására (») Márc 11, 2012 /

Amennyiben az a 0-vezető, akkor semmiképpen nem, ha csak "tartó", akkor meg sok zavarjelet szedhet össze a hálózatból.
(#) snigebagoly válasza Gyantáscin hozzászólására (») Márc 11, 2012 /

értem,azért kösz mindenkinek
(#) sz_ferko válasza gkari hozzászólására (») Márc 11, 2012 /

Csak tartó sodrony "ami a 380V-ot tartja".
(#) Gyantáscin válasza gkari hozzászólására (») Márc 12, 2012 / 1

Hát ugye minden relatív. Amikor az én rádióm a padlásantennával fogja a kínai energiatakarékos fénycső "adását" öröm van, mert akkor a z antennakör meg a detektorkör össze van hangolva
(#) snigebagoly hozzászólása Márc 12, 2012 /

magas antennának használható 1mm-es fémdrót(méhészdrót),mert abból több km-em van.
(#) Gyantáscin válasza snigebagoly hozzászólására (») Márc 12, 2012 /

Nem éppen ideális anyag, (horganyzott acélhuzal), de elmegy. Amennyiben rézvezetékkel oldod meg a levezetést, kínosan ügyelni kell arra, hogy a kötést nedvesség ne érje, mert secperc alatt megeszi a korrözió a vasat.
(#) snigebagoly hozzászólása Márc 13, 2012 /

Thank's

Az válaszoljon aki nyugis,mert sajna kezdő vagyok az elektronika terén

Megjött a 365pF-os forgókondim.
És arra lennék kíváncsi,hogy kell bekötni egy kristály detektoros áramkörébe.Úgy látom minden forgókondin van két 'test-szerűség' kivezetés ami a forgókondi fémtest része,és van két kivezetés a légszigetelésű lemezkékről is.Mit hova kell kötni?
Ya és a sima szűrökondit mindegy hogy kötöm be,nem kell vigyázni a polaritásra?

'itt egy kis ábra, ebből érthető lesz hogyan kell kötni'
Hol a kis ábra??
(#) snigebagoly válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 13, 2012 /

köszi

Üdv mindenkinek!

Ennyire béna nem lehetek hogy nem sikerül még a legegyszerűbb kapcsolás se.!!!

A google-ről megakarok építeni egy kapcsolást, ami áll egy 40 menetes tekercsből,egy OA1161 diódából,egy 47k-s ellenállásból,meg a 4000Ohm-os hallgatóból.

Ez mind megvan nekem: tekercset megcsináltam nem hibás, a dióda jó tesztelt,a 47k-ás ellenállás új,a hallgató is jó,van egy 14méteres antennám méhész(fém)drótból, a Földelésem egy fél méterre ledugott vaspálca.

A kapcsolásban nincs áram,nem sistereg.
Most már végképp nem tudom hol hibázok.

Mi lehet a hiba?
Azért nincs benne áram mert kevés az antennám?
De akkor némely kapcsolásokhoz miért elég 14cm antenna.Vagy keretes rendszerű kristály rádióknál miért elég 13 menet,ráadásul Föld se kell neki!!!

Asszem kénytelen leszek feladni a sok kudarc után
(#) pucuka válasza snigebagoly hozzászólására (») Márc 13, 2012 /

Le tudnád fényképezni, hogy mit működtél? A képet .jpg formátumban csatolhatod.
(#) CHZ válasza snigebagoly hozzászólására (») Márc 13, 2012 /

Idézet:
„14méteres antennám méhész(fém)drótból”

Remélem ezt jól szigetelve szerelted, mert hiánya miatt nem fog működni mint antenna, csak gyenge földelés lesz..
(#) satlokk válasza snigebagoly hozzászólására (») Márc 13, 2012 /

Ne add fel!A diódád polarítás helyesen kötöted be?
(#) _BiG_ válasza snigebagoly hozzászólására (») Márc 13, 2012 / 1

Szervusz!

A 14 méter drót... kicsit lehetne több is. Próbálj meg párhuzamosan kifeszíteni több szálat, egymástól arasznyira. A feszítési pontok legyenek szigetelve - tehát ne két vascső közé simán összedrótozva húzd ki!
A fakaró se jó szigetelő, meg a padlás fagerendája sem.

A fél méterre ledugott vaspálca az legfeljebb ültetésnél sorjelölő, nem földelés. Elég 1-2 ásónyom mélység, de fektess le vagy 3-4 méter, vastag szigeteletlen drótot, az is jó, ha több szál - az egyik végén kösd össze őket, ez lesz a csatlakozó pont. Locsold is meg a földet, ne legyen száraz.
A csatlakozásoknál ügyelj a jó érintkezésre!! Ez az antennánál is lényeges. Ha rozsdás, oxidálódott, akkor gondosan csiszold fémtisztára.

A kapcsolásodban meg nézd át a forrasztásokat.

A hallgatót tesztelted? Nem szakadt vagy kontakthibás?

A 14 cm-es antenna URH-nál elég csak!

A keretantenna az maga egy tekercs, amit a rádióhullám mágneses tere gerjeszt (induktív csatolás), ezért nem kell neki föld-antenna páros, mert ez meg kapacitív jellegű.
(#) _BiG_ válasza satlokk hozzászólására (») Márc 13, 2012 /

Itt nem lényeges a polaritás.
(#) ha9pi.feri válasza satlokk hozzászólására (») Márc 13, 2012 /

Szia!
...és mi lesz, ha fordítva köti?
(#) _BiG_ válasza ha9pi.feri hozzászólására (») Márc 13, 2012 /

Visszafele fog szólni
(#) Antennaman válasza snigebagoly hozzászólására (») Márc 13, 2012 / 1

Szia !
Sose add fel, jó úton haladsz csak rossz irányba!
Tehát ott nem sok áramot kell mérned hanem az a kicsi feszültség ami egy épp, hogy antennának nevezhető drót darabban indukálódik annak kellene a nagy impedanciás fejhallgatód membránját rezgetni . A fél méterre ledugott földelő pálca egyen értékű egy krumplival. Anno én sem vertem le 2m mélyre horganyzott csövet, de egy könyvecske ajánlása alapján egy horganyzott vödörre forrasztottam egy vastag kb. 6mm2 réz drótot és az már elfogadható földelést biztosított. nekem is horganyzott 1mm-es vas huzalom volt fenn antennának bő 25m. és még a telefon hallgató betét is szépen szólt a detektoros rádióval. Nem volt dió szigetelőm ezért 3-3 sörösüveg nyaka volt a szigetelő az antenna végein. Azon tűnődök, mi köze van a detektoros rádióhoz egy 47K ellenállásnak? Nem lehet, hogy egy kondenzázor lenne ott csak épp K-val jelölték? A tekercs mellé kellene egy kondenzátor a rezgőkör végett.
(#) _BiG_ válasza snigebagoly hozzászólására (») Márc 13, 2012 /

kérlek, tegyél fel ide egy linket, képet, akármit, hogy mit szeretnél megépíteni.

köszi mindenkinek,RENDESEK vagytok,úi eröre kaptam!!!!!.Holnap küldök linkeket képeket amiket meg akartam építeni
(#) Gyantáscin hozzászólása Márc 14, 2012 / 1

Tényleg ne add fel!
Sajnos lakóhelyed 190 km-re van a solti adótól, így bizony mindennek klappolni kell ahhoz, hogy sikerélményed legyen.
A telefonhallgatót sajnos illeszteni kell. Erre a célra 230/24 V-os trafó lenne alkalmas úgy, hogy a hallgatót a 24 V-os tekercsre kapcsolod, a 230V-os tekercset pedig a rádió kimenetéhez.
Használhatsz esetleg valami"újdivatú" dinamikus fülhallgatót, ami MP3 lejátszóhoz, vagy rádióhoz való. Ennek az illesztéséhez nagyobb áttételű illesztőtrafó -legalkalmasabb a 3 V-os- lenne az ideális. Ezek közül a hallgatók közül a "fülbe dugható" típusok a legalkalmasabbak, mert ezek a legkisebb veszteséggel adják át a detektoros rádió által szolgáltatott csekélyke energiát a dobhártyának, plusz a zavaró külső zajokat is kizárják.
Említettem már, hogy érdemes valami erősítőt használni
addig, amíg sikerül feléleszteni a készüléket.
Végül a kísérletezést célszerű az esti órákra időzíteni, mert akkor jobbak a terjedési viszonyok.
(#) _BiG_ válasza Gyantáscin hozzászólására (») Márc 14, 2012 /

Annyit tennék hozzá, hogy az illesztésnek használt hálózati trafó kisteljesítményű legyen, legjobb a régi csengőreduktor, vagy a mai kínálatból a dugasztáp, kb 3-5 VA teljesítménnyel.
Vagy jó a régi néprádió kimenőtrafója is.
Ezekkel lehet akár 8 - 32 ohmos hallgatót is hajtani.

upd: bocsi, ezt snigebagolynak szántam
(#) snigebagoly hozzászólása Márc 14, 2012 /

Üdv Mindenkinek!
Ezt akartam megépíteni:-forgókondi nélküli kivitel- Bővebben: Link
Ez a forgókondis kivitel: Bővebben: Link
itt egy másik: Bővebben: Link
és egy másik: Bővebben: Link
másik: Bővebben: Link
Valamint nézegettem az Oddmix weblapját is,a lényeg,hogy most már csak az antennára és a Földelésre gyanakszok. Ezeket akarom megépíteni valamelyiket,kinek mi a véleménye?
Vagy aki tud küldjön linkeket a legegyszerűbben megépíthető kristályosokról.
Előre is Köszönöm (a nem megszokott) Kedvességeteket. Az emberek nem ilyenek egymással sajnos az utcán

A felesleges sortöréseket kiszedtem. A továbbiakban légy szíves a "LINK" gombot használni, ha külső hivatkozást illesztesz a hozzászólásodba!
Köszönöm: Frankye
(#) sz_ferko válasza _BiG_ hozzászólására (») Márc 14, 2012 / 1

Kedves ...Big... !
A kérdésem az lenne, hogy miért kifejezetten a kis teljesítményű trafót ajánlod? Mi lenne a hátránya ha akár kétszer-háromszor nagyobb teljesítményűt hasznánék? A régi csengő reduktor és néprádió kimenője ma már nem szerezhető be. Ha mégis, akkor nem könnyen, nem mindenki számára és persze nem olcsón.
(#) pucuka válasza snigebagoly hozzászólására (») Márc 14, 2012 / 1

Kondenzátor nélküli detektorost csak akkor lehet csinálni, ha egy nagyon erős helyi adó van a közelben. Fix kondenzátoros megoldás nem igazán jó megoldás, mert ehhez pontos induktivitás értéket kellene megvalósítani, kényelmesebb, ha a kondenzátor változtatható.
A ferrit antennás is jó megoldás forgókondenzátoros megoldással, de "túl sokat kell tekerni". Egyszerűbb egy egytekercses megoldás viszonylag nagy átmérőre, és sok leágazással, egy diódával, egy kondival, és egy nagy impedanciás nagy érzékenységű fej (fül) hallgatóval.
(#) _BiG_ válasza sz_ferko hozzászólására (») Márc 14, 2012 / 1

Azért a kisteljesítményű hálózati trafót ajánlom, mert annak nagymenetszámú a primere - nagyobb a voltonkénti menetszáma. Így az induktív ellenállása is nagyobb (persze az ohmos is). Az illesztéshez ez kell. Picike áram folyik át rajta, és ha kicsi az ellenállása, nagyon leterheli a rezgőkört.
A leterhelt rezgőkör feszültsége csökken, ráadásul az rezonanciakarakterisztikája is ellaposodik, rontva a szelektivitást.

Lehet kapni (nem túl rég láttam, csak tudnám, hol) hagyományos hálózati csengőt. Ebbe bele van építve a trafó, a szekundert a csengőgomb zárja rövidre, a trafó megnövekedett szórt tere egy mágneses kalapácsot mozgat, ez veri a harangot. Nekem is volt ilyen, annak VCS csengő volt a neve. A primer tekercse 2000 Ohmos! Ideális illesztőtrafónak.

De a kis dugasztápok is jók.
(#) _BiG_ válasza snigebagoly hozzászólására (») Márc 14, 2012 /

A forgókondis nem rossz (első link), de figyeltél arra, hogy kristályfülhallgatós? Azért kell a 47 k-s ellenállás hozzá, mert ez a füldugó nem vezet (piezo).

További célszerű megoldás: az antennatekercset készítsd mozgathatóra (egy, a rezgőköri tekercs hengerére passzoló hengeren), hogy a csatolást változtatni tudd. A csatolás lazítása javít a szelektivitáson.
(#) Gyantáscin válasza snigebagoly hozzászólására (») Márc 14, 2012 / 1

Én egy másik megoldást javasolnék. Az éterből akkor tudjuk a legtöbb energiát kifacsarni, ha az antenna rezonanciában van a venni kívánt frekvencián. A belinkelt kapcsolásban az antenna a tekerccsel egy soros rezgőkört alkot. A minél *
A tekercs menetszámát csak saccolni tudom, olyan 150-200 menet 0,3-0,4 mm-es zománcszigetelésű huzalból elég lehet ahhoz, hogy 540 kHz-re be lehessen hangolni. A hangolás a ferritrúd mozgatásával történik.
A szelektivitás persze nem lesz valami jó, de a Te esetedben az legyen a legnagyobb baj, hogy egyszerre két adó is szól
A beállítást úgy gondolnám, hogy egy ferritantennás rádiót a Kossuthra hangolsz, és kb 10 cm-re a tekercs mellé teszed úgy, hogy a ferritantenna párhuzamos legyen vele. A ferritrúd mozgatásával lesz egy olyan pont, ahol ugrásszerűen megváltozik a vétel minősége a rádión. (leginkább javul) Na, ekkor van a készüléked a Kossuthra hangolva.
Ha netán a jelenség nem mutatkozik, hangold a rádiót valami magasabb frekvenciára és ott próbálkozz. Ha itt sikerül rezonanciát elérni, akkor a tekercs menetszámát növelni szükséges.
Innentől kezdve lehet fülelni a hallgatót.
(#) snigebagoly hozzászólása Márc 15, 2012 /

Köszönök mindenkinek mindent,a hétvégén neki ugrok még egyszer valamelyik kapcsolásnak hátha.....

Gyantáscin!
A youtube-on is láttam ilyen kapcsolást csak ott a ferriten volt egy fix tekercs,meg egy kisebb mozgatható tekercs,és ez változtatta a vételt.

Akkor összegezve melyiket ajánlanátok: a forgókondis vagy az a nélküli kapcsolást?

(A méhsejt tekercs mire jó?)
Következő: »»   68 / 153
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem