Fórum témák
» Több friss téma |
Találtam 8.997500MHz-es kristályt egy üzletben emberi áron, ez már elég közel van a 9MHz-hez, lehet hogy ezzel fogok próbálkozni, remélem elhúzhatók a kívánt mértékben. Létraszűrőt is ezekből gondolom megépíteni, talán az itt lévő okosságok segítenek majd.
Most a tekercsekkel (bontott, mindenféle kialakítású csévéken) és a nyákok tervezésével küzdök.
A 8,86 teljesen jó, a VFO-t ki kell váltani DDS-re. Az lenne a javaslatom, hogy a vevő résznek essünk neki egyedi nyákkal. Két példányban épül a mintadarab a hibás verzió javítva.
Megfelel így?
Leggagyibb kristály jó. Csak nagy sorozatban álljon rendelkezésre. A KF szűrőt ki tudom mérni, mert van Wobbler a közelben. Egy sávos jószág révén mindegy hol van a kf de 9 Mhz környezet célszerű.
Kezdjük el a tervezést KF fokozat után, a HF végfok legyne LM386 a meglévő helyett. Sprintre gondoltam.
Én kezdetnek lehet hogy megépíteném a VFO-t, mivel ez az első szuper vevő amit építek, és kíváncsi vagyok, meg tapasztalatszerzés miatt is jónak tartom. Később majd kiváltható DDS-sel, ezért is szimpatikus a modul rendszerű felépítés.
8,87-es kvarcból csupán 3db bontottat találtam, és olcsóbban találtam ezt a 8.997MHz-eset (61Ft). A KF-et Wobbler nélkül talán egy szkóppal meg a 9MHz-es oszcillátorral is be lehet állítani. Sprintet még sosem használtam, eddig Eagle-ben terveztem a nyákokat.
Hány marék Q-t vettél ?
Mert 1 keveset válogatni nem árt, akkor meg már freki mérő is kellene amivel válogatni lehet. Frekiket 10Hz pontosággal ismerve.Ezekhez az értékekhez igazítani a csatoló/földre húzó kondikat. Jó wobbler nem árt hozzá . Lehet 1 DDS oszcillátor jobb lenne , mert azzal tudsz kis lépésben is menni. Azzal már talán lehet szűrőt is mérni és pontokat kézzel felvéve ábrázolni a karaktersztikát. Igen nem kicsit babrás a játék. Esetleg lovas markerként 1 ddst használni a woblerezéshez. Csak keskeny sávú n*kHz szűrőt nem könnyű woblerezni sem. Végülis építhetsz találomra 4-5 kvarccal is szűrőt, no hát az olyan is lesz. Hullámossága, oldalsáv elnyomása , impedanciája stb stb . Fülre nehéz hangolni.
Nem probléma. Ketten estünk neki a rádiónak. Nálam van wobbler, amivel az átvitel jól mérhető. Tudok válogatni kvarcot is ugyanezzel a műszerrel, szóval ez a része nem gond.
Nekiálltam a KF és a HF rész nyákjának, teszek ki képet holnap. A KF erősítőt teszteltem anno, nagyon jó. Szerintem vevő részt kell előbb megcsinálni.
Legelőször a szűrőt kell megcsinálni. Az az alapja az adónak, és a vevőnek is. A kis sávszélesség miatt nem lesz egyszerű feladat a szűrő elkészítése, ahogy Kera_Will is mondja. Az ilyen pontosságú mérés komoly követelményeket támaszt a wobblerrel, és a megjelenítővel szemben is. A pontonkénti karakterisztika felvétel jó, de igen sok munkát igényel. Nem véletlenül használnak erre a helyre gyári szűrőket. Egy ilyen SSB szűrő össze nem hasonlítható egy 20 - 50 kHz -es KF szűrő mérésével, ahol a záró csillapítás kevésbé fontos követelmény. Attól tartok, a nyáktervezés még odébb lesz.
Most csináltam 3 tagú szűrőt, állítható karakterisztikával. Ferkógyerek wobblere überelhetetlen. A köveket egymáshoz lehet válogatni, és jellemzően jó lett eddig bármi, amit mértem vele. 1 Hz pontosság alatt mér, 4 khz es sávszélességet akár 2000 ponton tudom mérni.
A gyári szűrőket 30 éve ennél rosszabb analóg eszközökön hangolták. Dolgoztam Szombathelyen szűrő gyárban (EPCOS), fogorvosi fúróval hangoltuk az ezüstözött kerámiát betanított munkásként Összeállítok mindjárt egy létraszűrőt és megnézzük mit látunk.
Bővebben: Link Ez a hangolás módja sávszélességre.
Kíváncsian várom a Te mérési eredményeidet. A SVOB III -al sem volt mindegy a wobbler beállítása a két üreges sávszűrő hangolásánál.
Oké, akkor tudnál tanácsot adni, nekem (mint kezdő rádió építő), hogy hogyan és mi módon tudnék egy megfelelő (létra)szűrőt készíteni? Frekimérő (a kapcsolások közt lévő PIC-es) egy 25MHz-es szkóp, GDO és (sajnos...) sok szabadidőm van, szignálgenerátor is készül. Pénzem viszont nagyon nincs, leginkább bontott lomokból termelek ki alkatrészeket, így gyári kristályszűrőhöz nem nagyon jutok hozzá (sem kész rádióhoz). Rádiózni viszont szeretnék, ha meglesz a vizsgám.
Létraszűrőt úgy tudsz csinálni, ahogy nekiálltál. Frekimérővel válogatsz kristályokat, minél közelebb egymáshoz. Tulajdonképpen szinte mindegy milyen frekvencián. A legkönnyebb az 5 - 10 MHz -es tartományban. Elvileg a GDO val is lehet boldogulni, csak a pontosságával van némi probléma, egy kis tortúra az állandó hitelesítése a frekimérőddel. Kellene egy DDS -el felépített generátor, az azért stabilabb mint egy GDO. És utánna rengeteg szöszmötölős munka. Ha ezen túljutsz, akkor már kevébé nehéz az élet.
Egyébként helyedben inkább egy fázismodulált adóvevőt építenék kezdésnek URH, UHF sávban, azzal könnyebben érhetsz el eredményt. ezekben a sávokban SSB forgalom amúgy se nagyon van. Ha az RH sávokat céloztad meg, akkor inkább távíró üzemmód a nyerő. Egy SSB adóvevő építése nem igazán kezdő feladat, mint láthatod, bár ha túljutsz a KF szűrő témakörön, akkor már az sem jelent nagyobb problémát. Az idők során meg megépülhetnek a szükséges műszerek is. Úgyis "menet közben" derül ki, hogy milyen műszerekre van feltétlen szükséged.
Kirajzoltam a 92-es ÉK-ból a két sávos adó-vevő létraszűrőjét. El si választottam egy egy FET el, pont a mérések miatt, hogy jól legyen leterhelve. Magasabb frekvencián könnyebb elhúzni a kvarcokat. ezért jó a 8,86, mert nagyon közel van a 9-hez, nem kell kapacitásokat méretezni, csak a köveket. A nálam lévő műszer tudja válogatni a karcokat, kiír minden paramétert ami kell. Délutánra talán van eredmény, leugrok pár kondiért, illetve a nyákot le kell fotóznom.
UV lámpa alatt van a dolog. Este kiderül milyen az átvitel, addig keresek kvarcokat a kupacban.
Egyelőre elszöszmötölök ezzel, a GDO-mra raktam frekvenciamérő számára egy BNC kimenetet amikor építettem, így elég jól lehet vele méregetni. Az építendő rádió távíró módot is fog tudni remélhetőleg az én morse tudásom is javul lassan
Valamiért engem ez a 80m-es amatőrsáv varázsolt el, bár egy félhullámú dipólt nem tudom hogy hol tudnék kihúzni, kicsi a telek, de majd kiokoskodok valamit...
Úgy gondolom, még egy negyedhullámút is elég nehéz elhelyezni. Mindenképpen szükséged lesz antenna hangoló egységre.
Ilyen lett az első szűrő. Minden kapacitást hagytam a névleges 9 Mhz-hez, és látható, hogy kevés. Túl széles lett 7 khz, és elég nagyok a hupszlik. ( Az ampliúdó nem kalibrált.) Ettől függetlenül a modern kvarcok közel vannak egymáshoz, ha egy sorozatból valók. Nem nagyon kell válogatni, így is szuper. Teszek nagyobb kondikat és lesz egy 2,4 khz es 12,27 Mhz es SSB szűrőm. Egyébként nem rendes nyákra épült hanem manhattanban, de szép lett.
Ráraktam pár más kondit és látszik hogy teljesen el lehet húzni a görbét. A 2,4 khz szélesség kb. 10 perc kondizás után kialakítható, így az adó-vevő kérdésben a létra szűrő kérdése a legkevesebb, és ezt bátran jelzem.
OM! Javaslom koncentráljunk a kf fokozatokra, hangvégfokkal együtt, ha kell szűrőt küldök neked készen! (Azt nem írtam az előbb hogy a cucc le van zárva 10 kOhm-al mindkét oldalon. Ilyen volt kéznél.)
Kicsit lassítsunk, hogy megértsem miről is van szó. Tehát most nem 8,86MHz-re készítettél szűrőt? KF frekinek még megfelelő a 12,27MHz? Nem szívesen mennék nagyon el a 9MHz-től, bár nincs még tapasztalatom e téren (elméletben lehet bármekkora).
Nekiállok a vevő KF megépítésének, de akkor a rezgőköröket milyen frekvenciára készítsem? Már készítettem néhányat 9MHz-re, de ezeket 12MHz-re a hangolómaggal nem tudom elhúzni, le kellene tekerni pár menetet (vagy a kondit cserélni). Ha kész létraszűrőt tudnál küldeni, az nagy segítség lenne! Természetesen a költségeit én állom.
Ezért mondtam, és mondom, hogy a létraszűrő a legfontosabb, mert ez fogja meghatározni, hogy milyen frekvencián lesz a KF. A KF frekvenciája teljesen közömbös, ha megfelelő árnyékoltságú, és nem esik egyetlen egy működésből adódó harmonikus, vagy intermodulációs frekvenciára. A gyakoribb KF frekvenciák előnye, hogy kiváló minőségű kristály, kerámia, vagy fellületi hullámszűrőket lehet készen vásárolni.
Gabó! Megírom lassabban . Mivel gyorsan kellett kitesztelni, hogy alkalmas-e az eszköz szűrő készítésére, így a nálam lévő kvarcokól kellett csinálni egy szűrőt találomra. Így azt csináltam, hogy a 9 Mhz re méretezett szűrő kapacitásaival összeállítottam egy szűrőt, de 12 Mhz körüli kvarcokkal. Ez szélesebb átvitelt adott elvi okok miatt: a amagasabb frekit jobban el lehet húzni kvarcnál. Ez a szűrű átlakítható lenne ebbe a rádióba, de én gyári KF trafót használnék (10,7 Mhz eset) a lehető legtöbb helyen a rádióban. Ennek előnye, hogy csak mellé kell tenni kb 22 pF et és máris 9 Mhz-re hangolható. Azt javaslom, ha van 61 Ft os kvarcod ) Mhz köré, vegyél 20 db-ot küldd el és csinálok két létraszűrőt bemérve. Hozzá lehet válogatni az oldalsáv kvarcot (pontosabban a megfelelő kapacitást és induktivtást) és a kérdés lezárva a jövő héten. Mindettől fügetlenül simán lehetne használni 12 Mhz es kvarcokat is ahogy írta pucuka, de én ebből cisnálok egy sávvevőt 7 Mhz re.
Oké, amint nálam lesznek, küldöm (a héten nem biztos hogy meglesz, a címet majd privátban...)
Szóval kár volt kínlódnom a tekercsekkel, látod mit tesz a tapasztalat? Eszembe sem jutott gyári KF-ekkel bíbelődni, pedig lehet hogy akad itt néhány.
Tipp a tekercsekhez.
Neked FM301 rádiókból való testek kellenek. Azok 4es vasmag átmérővel és külsű 6os tekercs átmárőve rendelkeznek. Van serlegük is. Jobb esetben van bennük kék és sárga ferrit is. Igaz azok kicsit kevesek itt lent 3,5 MHzen (kicsit több menet kell), de 9 MHzre már jobbak a kékek. De ha találsz nagyobb Al-ű 4mm átmérőjű vasat akkor nincs gond.
Valami fura van ebben a rádióban.
Amit hiányolok az az AGC. Lehet nem fontos.Van 2 3 előlapi tekerő 2 poti + 2 kondi a preszelektor és környékén. De az MGC Manual Gain Control. Ami AGC-t találtam az a mikrofon erősítőben van csak. Jobb esetben a KFben kellene valamennyi dB-t fel s le állíthatóvá tenni , jobb esetben pedig az RF előfokozatban is késleltetett AGC-t alkalmazni. Emlékeim szerint így működnek általában az AGC-zett RF - fokozatok.Rendkívűl jó dinamikával. Aztán ne is beszéljünk az időállandók variálhatóságáról. Nem 1 ML (Mechanikai Labor) rádióban 3 4 féle AGC időalap között lehet válogatni.(igaz azok professzionális rádiók) . Nem azt mondom , hogy rossz konstrukció , de mivel ez játék és sok kis kockából van felépítve direkt ilyenre lett tervezve.Így lehetőség van arra , hogy bármelyik részét bármivel javíthasd vagy kiegészíthesd.
Ez igaz, csak nehezen beszerezhető. Én az RT-ben kapható Kf tekercseket javaslom, vagy a Conrad gyári készleteit üresen. Ezek mérete kezelhető , nem kell szenvedni mikroszkóp alatt. Összesen 10 db kell csak, tehát nem az ára a mérvadó.
Jogos lehet a kérdés. Megvárom, hogy szól így, ahogy van. A KF bázis feszültségével MGC megvalósítható úgy mint az 1975-ben megjelent verzióban.
A "tekercsek" dobozkámból kerültek elő 5mm átmérőjű tekercstestek, amikben 4mm-es nemtudom milyen vasak vannak (nincs színjelölésük). Ezekre 40 - 45 menetet tekerve és 33pF-os kondival sikerült 9MHz-re behúzni a GDO-val mérve. Pontos hangolásuk úgyis a helyén fog megtörténni. Serleg mennyire fontos rájuk? A leírásban szereplő készülék tekercsein -szerintem- nincsen. Lehet készítek vékony alumínium lemezből (sörösdoboz )valami árnyékolást nekik. Mágnesezhető (horganyzott vaslemez) ugye nem jó oda?
Nem javaslom a gagyi burkolat helyett korrekt serleg használatát, ha nem akarsz szenvedni. Mikrofónia, instabil áramkör, gerjedékenység stb.
CW, és SSB rádióknál mivel nincs folyamatos vivő, az AGC nem igazán használatos dolog, haszna se sok van. Az ML vevőben is jó bonyolult, az időállandók beállításával lehet a hebegést csökkenteni. A bemeneten levő egyszerű poti hivatott a kézi érzékenység szabályozásra. Mondjuk nem egy korrekt megoldás, de talán 3,5 MHz -en még elmegy.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |