Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1336 / 2208
(#) sulaco válasza bakos13gab hozzászólására (») Márc 15, 2012
Köszönöm, keresgélek.
(#) marone hozzászólása Márc 15, 2012
Helló !
Egy cső adatlapján az áll, hogy autobias-szal a rácslevezető ell. értéke max. 1 MOhm.
Fixed bias-szal max. 0.3 MOhm.
Ha mondjuk kombinálom a kettőt, úgyhogy a katódellenállás mellett lenne még negatív előfesz, akkor melyik érték lenne a jó ?
Kösz !
(#) bakos13gab válasza marone hozzászólására (») Márc 15, 2012
Szerintem ne kombináld.
(#) marone válasza bakos13gab hozzászólására (») Márc 16, 2012
Pedig az a terv.
(#) bakos13gab válasza marone hozzászólására (») Márc 16, 2012
És ennek mi lenne az értelme?
Van konrkét elképzelés vagy csak kísérlet?
(#) marone válasza bakos13gab hozzászólására (») Márc 16, 2012
Hát az az értelme, hogy egyszer be van lőve autobiassal a nyugalmi áram.
És abból ha van kedvem, még le tudok venni, ill. nem kell akkora negatív előfesz. sem, így hogy kombinálva van.

(Elijesztettem a kérdésemmel a többi fórumozót, úgy látom. :whatever: )
(#) bakos13gab válasza marone hozzászólására (») Márc 16, 2012
Én bevallom, hogy nem értek hozzá annyit, mint mondjuk pucuka vagy Imi65, de szerintem a célszerű, hogy vagy ez vagy az. És mit érsz vele, hogy nem akkora a negatív előfeszültséged? Az más kérdés, hogy éppen valami van a kezedben és abból kell kihozni valami működőképeset, de hogy esetleg ezzel előre tervezel. Hát nem tudom. Ha teszel katódellenállást, esetleg az lehet az értelme, hogy csökkented vele a fokozat erősítését, ha nem blokkolod át. De elmegy rajta teljesítmény és ha már vesződöm előfeszültséggel, akkor nem rakok be ellenállást. Kíváncsi vagyok, a többieknek mi a véleménye erről.
(#) compaqamplifier válasza bakos13gab hozzászólására (») Márc 16, 2012
Én az élőtápfeszültséget ha nem tudom külön tápról járatnám és potméter- icvel állítanám be!
(#) Imi65 válasza compaqamplifier hozzászólására (») Márc 16, 2012
De rosszul tagolod a mondatodat! Alig értettem első olvasatra.
Hogy-hogy nem tudod? Mire valók az adatlapok, karakterisztikák? Dehogy kell oda potméter IC, egy egyszerű poti éppen úgy megteszi, mint a szükségtelenül - sokkal komplikáltabb, és zajosabb - elektronikus társai.
(#) Imi65 válasza marone hozzászólására (») Márc 16, 2012
Dehogy ijedünk mi meg! Csak a szándékodat nem nagyon értjük. Ha van katódellenállás, az ellene hat a külső szabályzási tevékenységednek. Ha ennek hatását ki akarod védeni, akkor pl Zéner-diódát építesz a katódkörbe, ellenállás helyett. Ez hozzáadódik a külső szabályzófeszültséghez, és nem változik miatta a katódfeszültség. Persze, csak nagy-jelű fokozatba, mert a Z-dióda nem éppen csendes jószág, és előnytelenül befolyásolja a hangzást. Csak inkább elméleti fejtegetésként írtam le.
(#) bakos13gab válasza compaqamplifier hozzászólására (») Márc 16, 2012
Ennek sok értelme nincs. Esetleg, ha atomreaktor szintjén gondolkodnék, akkor lehetne egy komparátor OPA-s megoldás, ami figyeli a katódon az áramot és mindig szinten tartja a csövet. Ezzel csak az lenne a gond, hogy vezérlésnél a vezérlőjel ellen dolgozna. Úgy kéne beállítani, hogy vezérlés nélküli állapotban dolgozzon csak. Pl. a számok szünetében venne mintát és munkapontba állítaná a csövet.

Huhh, ez elég meredeken hangzik. Marhaság is...
(#) Imi65 válasza bakos13gab hozzászólására (») Márc 16, 2012
A osztályú fokozatnál ez megvalósítható, jóval az alsó határfrekvencia alá kéne az előfesz állító egységet lassítani (1Hz alá), akkor "nem szólna bele" a jel menetébe. A katódellenálláson (mondjuk 10 Ohm -on) figyelhetné egy EL84-es 530mV-ját, és egy hő-kompenzált, nagy stabilitású feszültségből osztott 530mV-al hasonlítaná össze. Amennyiben eltérne, a rácsfeszültséget lassan, de határozottan eltolná a helyes áram irányába.
(#) bakos13gab válasza Imi65 hozzászólására (») Márc 16, 2012
Szerencsére a csövek munkapontja azért nem rohangál olyan mértékben, hogy erre igazából szükség lenne. Ennél szebb megoldás egy deprez az erősítő elejére ,amire néha rápillant az ember. Sőt. eszembe jutott egy talán használható megoldás is. Nem kell utánaállítson. A 10 ohm-on úgy kalibrálni a rendszert, hogy a cső disszipációs határánál gyújtson ki egy ledet és/vagy kapcsolja le az anódot (segédrácsot). Ekkor a korrekció manuálisan elvégezhető és egyszerűbb a kivitel is.
(#) rhesus23 hozzászólása Márc 16, 2012
Valaki meg tudja mondani, hogy az ECC99-nek van-e valamilyen helyettesítője? Azt hiszem a 6N6P helyettesíti. Kellene belőle 2db egy előfokozatba.
(#) FordPrefect válasza rhesus23 hozzászólására (») Márc 16, 2012
Jól tudod. Lábbekötés! Ezenkívül nagyjából az 5687, E182CC, 6N30, de az árak...
(#) pucuka válasza rhesus23 hozzászólására (») Márc 16, 2012
És kifejezetten nagyjelű, és meghajtó fokozatokba ajánlják az adatlapján. Az 5 W anód disszipációja következtében kifejezetten alkamas fejhallgató erősítőnek.
(#) FordPrefect válasza pucuka hozzászólására (») Márc 17, 2012
Az OTL fehallgató erősítőnek legalkamasabb csövek. De még az E88CC is jó, kérdés, mennyi ohmra kell dolgoznia. Ha kis impedanciára, inkább egy erősebb cső a fentiekből, mint sok párhuzamos E88CC. A füles 8-600 ohm körül van, rendszerfüggő. DE a legrosszabb A osztályú OTL hatásfoka is 25 százalék. És a fülesnél (középkategóia) 100 mW már a hallást is károsíthatja De ezt rhesus 23-nak mondom.
(#) Imi65 válasza bakos13gab hozzászólására (») Márc 17, 2012
[OFF]Ebben akkor gondolkoznék, ha egy kapcsolásban állandóan cserélgetni kéne a végcsöveket (mondjuk, naponta új "zsűri" értékelné a különböző gyártmányokat, legalább 6-8 db-ot egymás után), hogy ne kelljen állítgatni minduntalan, hanem ez automatikusan végbemenne. Persze ennél nagyságrendekkel egyszerűbb egy katód ellenállás............
(#) varttina válasza bakos13gab hozzászólására (») Márc 17, 2012
Egyik fórumtársunk tervbe vette egy direkt csatolású PCL86 SE megépítését. Egy ilyen elven működő nyugalmi áram stabilizálást javasoltam neki. Nem tudom belefogott-e már a megépítésébe.
(#) bakos13gab válasza varttina hozzászólására (») Márc 17, 2012
Direkt csatolású? Akkor az emeletes táppal készül?
(#) Imi65 válasza bakos13gab hozzászólására (») Márc 17, 2012
Gyanítom, hogy inkább a régen publikált EL84-EF86 kapcsolástechnikájú. Bár, sok dolgot ki lehet találni, CHZ is tervezett ilyen totál direkt csatolású erősítőt.
(#) pucuka válasza FordPrefect hozzászólására (») Márc 17, 2012
Csak arra reflektáltam, hogy előfokozatba szánta a csövet. Oda nem igazán jó.
(#) mark.budai válasza varttina hozzászólására (») Márc 17, 2012
Nem kezdett még bele, sajnos nagyon kevés ideje van még bevált kapcsolásokat is megépíteni, tervezni még kevesebb.. Majd talán nyáron..
(#) FordPrefect válasza pucuka hozzászólására (») Márc 17, 2012
Teljesen igazad van. Kimeneti katódkövetőként jó lehet, de előfoknál szerintem felesleges. Ebben az alkalmazásban a 88 is tökéletes.
(#) varttina válasza bakos13gab hozzászólására (») Márc 18, 2012
Igen, emeletes táppal készült volna. A pentódán átfolyó áramot figyelve történt volna a trióda katódjánál a szabályzás.
(#) rhesus23 válasza FordPrefect hozzászólására (») Márc 18, 2012
Köszönöm a tanácsokat! Egyébként ez egy gyári erősítőben van (ECC99) és azért kérdeztem, mert ha szükséges lenne a csőcsere vagy találok egy másik csövet ami helyettesítené és akkor milyent keressek. Tényleg nem elterjedt meghajtófokozatban, de ennél a megoldásnál kell az "erő".
(#) vd1992 hozzászólása Márc 19, 2012
Sziasztok!

Valaki tudna véleményt mondani erről a kapcsolásról?
Illetve a bemeneten levő pentódás részt nem lehetne kicserélni valahogy egy triódára?

el84.jpg

(#) pucuka válasza vd1992 hozzászólására (») Márc 19, 2012
A kapcsolással minden rendben van. De miért akarod kicserélni a pentódát triódára?
Egy erősítő legfőbb jellemzői (többek között) linearitás, (adott határok között), a torzítás, és a jel zaj viszony. Ebből kifolyólag az nyílthurkú erősítésnek nagynak kell lenni, hogy minél szorosabb frekvenciafüggetlen negatív visszacsatolást lehessen alkalmazni. Ezáltal csökken a linearitás hiba, és a torzítás is. Az első fokozatban pedig minél nagyobb erősítést kell alkalmazni, mert ez a fokozat határozza meg az egész erősítő jel/zaj viszonyát. Az EF86 egy direkt erre a célra tervezett cső, nagy erősítéssel, alacsony zajjal, és brummal. teljesen felesleges kicserélni egy triódára, aminek az erősítése is kisebb, és egyéb zajok szempontjából is gyengébbek. Ez azonban csak mérve tudod érzékelni, mert ezek az értékek már kívül esnek a hallhatóság tartományán.
(#) vd1992 válasza pucuka hozzászólására (») Márc 19, 2012
És hogyan lehetne csökkenteni az egész erősítő erősítését?
Mert elvileg már 60mV-al teljesen kivezérelhető, de nekem 1V-ra kéne.
Elég csak az R22-es ellenállás értékén módosítani, vagy kell máshol is?
(#) bakos13gab válasza vd1992 hozzászólására (») Márc 19, 2012
Én, ha nem lenne DC csatolt, akkor talán a fordítóval játszanék, valamennyi erősítés ott is történik. De ha a katódellenállást változtatod, akkor borul a munkapont.
Esetleg az EF86-os katódjáról levenném a 100µF-os elkót. Az biztosan visszafogná valamennyire (ki is lehetne számolni). Nekem ennyi ötletem van.
Következő: »»   1336 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem