Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » DCF77 óra Nixie-csövekkel
Köszi, közben megoldódott, találtam.
Más A (mule v2) z573-hoz 10 vagy 15K-s anód ellenállást tegyek be? 10K- som van itthon.
Nekem most 13K -val megy, sajnos a táp kicsit gyengélkedik, nem terhelhető rendesen. ( ha megy 6 cső halványabb a kijelzés, ha csak 1 cső megy túlhajtja a nixit )
Sziasztok!
IN-4 es csövekhez számoltam anódellenállást a következő módon. Tehát a csövek táplálása DC-DC konverterrel lesz megoldva. A konverterből kijön 200V körüli feszültség. A csöveknek 150V kell, és kb. 2,5-3mA folyik rajtuk. Tehát 200V-150V az 50V, és ezt elosztom az árammal, akkor körülbelül 18Kohm jön ki. Jól számoltam?
Szia!
Én ezeket a szép, drága csöveket inkább trafós verzióval hajtanám. Vagy 2db trafó összefordítva vagy egy trafó tekercselve a kellő feszültségre. Nekem az IN-12 -es órám van tekercselt trafóval megcsinálva.
Akkor végül is a 10K jó, csak a feszt kell levenni a trimmerrel. Kezdésnek a 180V jó?
Szia! Kezd el 150 V-on és emeld közben nézve a csöveket! Ha már eléri a maximumot és kezd Szellemképes lenni na akkor már nagyon sok vedd vissza a jól látható módtól még lejjebb.. Ne várj nagy fényerőt ez nem led... Minél kisebb feszültég (anódáram) annál tovább bírja a cső! Kímélni kell mert "fogyóeszköz" elfogy azt nem tudsz venni másikat vagy nagyon drágán.. Én ezt az órát a vitrinben fogom tartani ha elkészülnek a tervezett módosítások és csak ünnepnapon,bemutatásra fogom bekapcsolni.. Ereklyének szánom majd ha már nem leszek de addig én nagy becsben fogom tartani.. Folyamatos üzemre a 886 propeller kiváló ! Ezt tapasztalatból mondom mert nálam megy mióta elkészült
![]()
Szia,
180V-nál 45mA, azt hiszem nincs miről beszélni. Ha meggyőz a fórum arról hogy ne trafós hanem kapcsolóüzemű tápja legyen akkor tutira veszek egy ilyet ![]() Köszönöm a tippet. Gyári foglalatokat ne is keressek hozzájuk sehol ugye? Mondjuk ha nekem kell legyártani akkor modul szerűen lesz négy foglalat a négy csőnek és mindegyikre rá lesz építve a CD4028 + MPSA-k + a 2W-os anódellenállás + szalagkábel csatlakozóval aztán félévente cserélgetem a cső sorrendet a csövek ki-be húzgálása nélkül.
Nekem a szembefordított trafós megoldás nem vált be, pedig így akartam megcsinálni, a tömege nem számított volna. Egyenirányítás, szűrés után az anódfesz így több, mint 300V volt. Nekem 2 problémát okozott: a kioltott cső (pl. eltüntetett kezdő 0 esetén)mindenhol derengett, mert a régi K155ID1 vagy 74141 áteresztett annyira a túl nagy fesz miatt. A másik, hogy így több, mint 120V-ot kellett az anódellenállásokkal megetetni, amik jelentősen fűtöttek. Ez 6 csőnél több, mint 4W veszteséget jelentett melegedésben megnyilvánulva. Persze ettől lehet, hogy más ügyesebben meg tudja oldani.
![]() Gyári foglalat, ha nem is lehetetlen, de körülbelül annyira esélyes, mint ilyen csövet jó áron venni. Sprint layout nyákterv van, igaz a nem multiplexes változazhoz, de ha kell, átalakítani odaadom. Legalább a csőkiosztással nem kell bajlódni. Valóban a 74141 multiplex üzemben már nem bírná.
Szó sincs multiplex vezérlésről!
![]() A nemsokára készülő programom is non-multiplex lesz. 300 Ft-os meghajtó IC árak mellett nem látom értelmét. A mostani multiplexórám is megőrjít merthallom ahogy sípol. (Hiába, öreg korom ellenére még meghallom a magas hangokat.) Pláne a Z568M óra esetében hallani sem akarok multiplex-ről!
Kicsit benéztem, bocsánat!
![]()
Ha jól emlékszem annó Hp41c óva intett a 141-ekkel kapcsolatban az 568-ak esetében. Nyilván van a dologban "ráhagyás" de ha ő ráhagyna akkor én is
![]()
Akkor az átlagáram csak a (kiszámolt áram) / (a csövek száma lesz)...
A multiplexálás miatti áramnövekedést már nem bírja. Nem multiplex módban elég lehet a max. 7 mA kimemeti árama. A másik figyelembe veendő dolog a 74141 saját fogyasztása: 100 - 125mW /tok.
A 74141 minden kimenete max 7 mA árammal terhelhető.
...és az én életem is könnyebb ha nem kell 40db tranzisztort beforrasztanom
![]() A modul rendszer persze ettől még marad, nem szívesen huzogatnám ki-be ezeket a csöveket.
Látom amíg, nem voltam, HP41C már meg is válaszoltad, köszi! Lényegesen kevesebbet kell forrasztani, az IC-nek meg foglalat megy úgy is, ha véletlen gáz lenne, csere. De nem lesz.
Pont erre gondoltam, hogy a 141 felfogható egyfejta védelemnek. Remélhetőleg ő lesz a leggyengébb láncszem...
Az a "leggyengébb láncszem" is elég sokáig bírja, az enyémben van olyan K155ID1, ami 1974-es gyártmány.
![]()
Nem így gondoltam hanem egyfajta "olvadó biztosíték" gyanánt. Gondolom a legrosszabb eset az lehet hogy ha tönkremegy a 141 akkor viszi magával az 1000-1500 forintos pic-et amiből ott lesz a tartalék a fiókban.
![]()
Szia!
Azért "olvadó biztosíték" helyett a 74141 sem jó, kb. 20 - 25 éve nem gyártják, a készletek fogynak... A hirtelen tönkremenetele ellen inkább a guard-ring alkalmazását ajánlom. A nagy(obb)feszültségű részeket a panel mindkét oldalán egy föld vezetővel kell körbevenni. Ha a felület elkoszolódása miatt megindulna a felületi vezetés, az áram menjen inkább a föld felé...
Ja még 1 kérdés. A mule v2 ben lévő 3-40pF helyett gondolom jó a 4.5-20pF?
Legfeljebb kell vele párhuzamosan kötni 10 - 20 pF kondenzátort. A 10-40 pF kerámia trimmer beszerzési lehetősége megszünt....
Rádiós témákban szerintem találsz akinek van felesleges
Szóval akkor nekem milyen anód ellenállásokra lesz szükségem, ha a csőnek 150V kell, 2.5-3mA folyk át rajta, és a táp pedig 180-200V lesz? 6db cső lesz összesen
![]()
Szia,
ki is próbáltad már terhelve? Vajon mi lehet a titka hogy 45-50mA ledás mellett sem kell hűteni? Egyébként megtaláltam ugyan ezt az ebay-en is 15dollár+free shipping-ért.
Szia, látom Te is ráakadtál erre a "mini izé"-re. Nálad hogy vált be?
Nekem is sooty ajánlotta. Amúgy még nem próbáltam ki, a nagy óra félig szétszedve most. Várok a dobozolás elkészültére. Aztán majd ha az megvan, össze lehet építeni, és lehet kísérletezni. Nem tudom mi a pontos működési elve, de amúgy azt hiszem az adatlapban említ hűtést nagyobb teljesítménynél (már ha szükséges). Akkor is a vasmagot kell, de úgy, hogy a hűtés az induktivitásba ne szóljon bele. Azaz jó hővezető, de szigetelő anyaggal. 4 csőnél szerintem nem kell hűteni, de valószínű még 6-nál sem. Úgy tervezem megoldani majd a beszerelést, hogy fémráccsal árnyékolva lesz, ugyanakkor a levegő is érheti.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |