Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   269 / 782
(#) oibacsi válasza lorylaci hozzászólására (») Márc 17, 2012 /

Nézegettem a kalkulátorodat, több szekundernél hogyan számoljak? Ha egyforma a kettő, csak duplázzam meg a terhelőáramot?
(#) Leadtek hozzászólása Márc 17, 2012 /

Sziasztok! Megépítettem lorylaci Mini rezonáns tápegységét. Lényeg, hogy működik de nem úgy ahogy azt terveztem. A kellő szórt induktivitás érdekében sorosan kötöttem egy tekercset a trafó primerével. Ennek a magja egy PC tápból bontott sárga gyűrű. 40 Wattal terhelve a tápot 95°C volt az említett mag ami szerintem nem kevés, ráadásul elég büdös is. Mint látható közel vannak hozzá a FET-ek aminek szintén nem jó a nagy meleg. Ebből a tápból 100 Wattot ki szeretnék hozni ha lehet de így elég nehéz lesz. Lehet valamit tenni a kevesebb melegedés érdekében?
(#) Lacika001 válasza Leadtek hozzászólására (») Márc 17, 2012 /

Sárga maggal sehogyse lesz jó.
(#) szitko hozzászólása Márc 17, 2012 /

Sziasztok.
Egy STR G6351-t szeretnék helyettesíteni. Találtam itthon egy KA5L0380R-t. Szerintetek megér egy füstfelhőt?
(#) ekkold válasza Leadtek hozzászólására (») Márc 17, 2012 /

Ha elolvastad vona a fórumot akkor már tudnád a kérdéseidre választ. A sárga vasról is volt már szó sokszor.
(#) Leadtek válasza ekkold hozzászólására (») Márc 17, 2012 /

Régebben mielőtt még megépítettem volna a tápot nagyon sokat olvastam a fórumot. A sárga magról tényleg nem írnak jókat de lorylaci azt mondta, hogy jó lesz. Ezért használtam. Próbáltam csökkenteni a frekvenciát de nem segített. Marad a trafó újratekerése ha nincs más megoldás.
(#) Lacika001 válasza Leadtek hozzászólására (») Márc 17, 2012 /

Ha nem túl nagy induktivitás kell akkor egy ferritrúd darabra is tekerhetsz.SOk menet kell, nagy lesz a rézveszteség, de a sárga magnál még mindig jobb. Jobb megoldás pl légréses fazékmag(de zárlatnál sem telíthet).
(#) Leadtek válasza Lacika001 hozzászólására (») Márc 17, 2012 /

90-100uH szükséges. Van egy kicsi ferritrudam de arra tényleg sok menet kéne mivel kevés az AL száma. Ez az első kapcsolóüzemű tápom úgyhogy nem vártam 100%-os működést de lényeg, hogy megy. A trafót újratekerem a kellő szórt induktivitással az a biztos megoldás. A sárga toroid helyére meg pont elfér egy mini hűtőborda a FETeknek.
(#) lorylaci válasza Leadtek hozzászólására (») Márc 17, 2012 /

Ketfele sarga mag van. Az egyik a telisarga, mi nagyon vacak es nagyon veszteseges. A masik az a micrometals -6, ami mar birja jol a nagyfrekit, de arra sok menet kell. Szoval annal a rezveszteseg lesz nagy.

bocs de most nemet billentyun vagyok>
(#) Leadtek válasza lorylaci hozzászólására (») Márc 17, 2012 /

Értem. Régebben, egészen pontosan innentől kitárgyaltuk ezt a magos dolgot. A leírtakból én arra következtettem, hogy jó lesz a mag de úgy látszik mégsem jó. Üresjáratban 4,5 Wattot fogyaszt a táp amit kicsit sokallok bár lehet ez a normális.
(#) Zupp87 válasza oibacsi hozzászólására (») Márc 20, 2012 /

Amit érdemes még a trafólevesről tudni.. Én bondottam szét olyan magokat is (többnyire ELR, de volt hagyomános EI is), ami az illesztéseknél kívül, valamint a csévetest és a mag között meg volt ragasztva egy kemény műanyaggal, ami bár hőre lágyul, de nehezen. Eltörtem emiatt 1-2 magot. Aztán a mini fúrómba fogtam a gravírozó hegyet, és szépen lekaparásztam/kikaparásztam vele ezeket a ragasztásokat, így már szépen szétcsúszott. A másik, amit érdemes a levesfőzés előtt megnézni, hogy a tekercset borító mylar fólia legkülső rétege nincs-e odalakkozva/ragasztózva a mag valamelyik szárához. Lágyul az is, az igaz, de egymás mellett van a mag szára és a szalag húzva szétszedéskor és még melegen is masszívan tartja magát ilyen irányban, és eltöri a mag szárát. Én előtte nagyon vékony pengével szoktam megdöfködni ezeket a részeket, a mag és a cséve között, megszüntetendő a ragasztást/lakk kötést.
(#) oibacsi válasza Zupp87 hozzászólására (») Márc 20, 2012 /

Köszönöm, közben kérdeznék is.
Összeraktam egy alapkapcsolást TOP224-el (az adatlapján találhatóval), de nem igazán akar működni. Először 29V volt a kimenő fesz 11V-os zenerrel, már ez gyanús volt. Az azutáni bekapcsolás óta annyit csinál, hogy kb 3 másodpercenként felvisít, és ad egy rövid impulzust a kondinak és így lépsenként tölti fel, de folyamatosan csipog tovább. Az áramfelvétel hálózatból 1-2mA, amikor csipog akkor olyan 20. Van ötletet?

Flyback vagy forward? Milyen trafót használtál? A TOP-ok adatlapjain többnyire flyback alapkapcsolás van.. Ha a trafó nyitóüzemben van bekötve, okozhat ilyen gondot.. Ebben az esetben cseréld fel a primer két végét. Igazából össze kéne nézni mindhárom tekercset (primer, szekunder, segédtáp), hogy a flyback topológiának megfelelően legyenek bekötve. Az nem tudom, okozhat e ilyen jelenséget, ha netán rés nélküli trafót (sima forward vagy félhidas PC táp nagy trafó) használtál, bár hibásnak az a megoldás is elvben hibás. (csak a hibajelenség nem biztos hogy ugyanez.. lévén hogy rés nélkül jó nagy mágnesező induktivitás van..)

Flyback. A trafót egy hp nyomtatóból bontottam. Mikor 29V volt a kimenő fesz, akkor teljesen csendes volt, ekkor még optocsatoló hibára gyanakodtam.
(#) Zupp87 válasza Zupp87 hozzászólására (») Márc 20, 2012 /

Valamint a primer tekerccsel párhuzamosan betetted a dióda+szupresszordióda párost? Ott nem használható a P6KExxx helyett sima dióda. Ha olyanod nincs, akkor RCD snubbert kell használni (ez egy 1n+100k/2W (saccra)) tag párhuzamosan, ezel sorban meg egy gyors, minimum 1000V-os dióda (pl. FR107, pc tápban fellelhető)).

De én inkább a trafó rossz bekötésére gyanakszom. (látni kéne ezeket, így messziről látatlanul nehéz )

Igen, ott van, P6KE200 illetve BYV26.
(#) oibacsi hozzászólása Márc 20, 2012 /

Némi fejlemény:
Nem 3 másodpercenként fütyül, hanem megfelel az adatlapon található 1,2hz auto restartnak.

Sprofan cikke szerint az optó vagy a zener körül keresendő ez esetben a gond. Le is írja, hogy lehet előcsalni, hogy tényleg az-e a hiba. De attól függetlenül, ha itt mindent jónak találtál, máshol is lehet.

Bővebben: Link

(Megjegyzem: lehet már ezt is tanulmányoztad, csak gondoltam, belinkelem, hátha még nem)

Köszönöm, az első tünetből és és az azutániból is valószínűsíthető, hogy ez a probléma. Mindenestre ígyis-úgyis rendelnem kellett optocsatolót. Köszönöm szépen!
(#) svandras0404 hozzászólása Márc 20, 2012 /

Üdv Mindenkinek!
Egy kis segítséget szeretnék kérni.
Szabályozható kapcs üzemű töltőt szeretnék építeni, de a DRIVERREL gondom van UC3825.
Egyenlőre csak a vezérléssel küzdök varia p-on.
Az a gond , hogy a kimeneteken a kitöltést a minimumon tartja és nem hajlandó növelni.
A kimeneteken csak 1-1 led van soros ell-al.
A 9 lábat áramlimit földre húztam.
1-es lábon fesz osztó közös pontja 4,7k-4,7k.
1-es 3-as láb között 20k ell.
2-es láb on 10k poti csuszkája poti másik kiv 27k val földre.
A poti másik lába és a 16-os között optocsat foto tranyója és vele sorba 22k ell.
Bárhogy állítgatom az opto led fény erejét vagy a potit a kimeneteken vagy minium kitöltés vagy az is eltünik és semmi.
Az ic biztos, hogy jó most cseréltem, az előzővel is ugyan ez volt.
Légyszi segítsetek nem tudom mi lehet a baj.
Előre is köszi.
(#) oibacsi válasza Zupp87 hozzászólására (») Márc 21, 2012 /

Kipróbáltam semmi változás, illetve egy apróság:
Kis ellenállásal (6,8ohm) picit csökkent a kimenő fesz, nagyobbakat betéve (47-68-180ohm) pedig mindhárommal 10,85V kimenő feszt mértem. A segédtáp 5 és 5,4V között ingadozik. Egyéb ötlet?
(#) Vacok hozzászólása Márc 21, 2012 /

Sziasztok!
A bekarikázott alkatrészek mire szolgálnak ebben a tápban? Gondolom a kapcsolófrekvenciához nem sok köze van.
(#) lorylaci válasza Vacok hozzászólására (») Márc 21, 2012 /

Szerintem ez indítja el a tápegységet, úgy hogy a bemenő 230V AC-ból leosztva küld egy impulzust a tranyóra. Utána ez már fenntartja a működést (önrezgő kvázirezonáns flyback)
(#) Vacok válasza lorylaci hozzászólására (») Márc 21, 2012 /

Az nem gond, hogy a táp működése során folyamatosan kapja az 50Hz-et?
(#) lorylaci válasza Vacok hozzászólására (») Márc 21, 2012 /

Ha megnézed van ott egy 1M ellenállás, szóval működés közben a segédtekercsről sokkal nagyobb áramot kap a tranyó bázisa.
(#) Vacok válasza lorylaci hozzászólására (») Márc 21, 2012 /

Valóban...
(#) oibacsi válasza oibacsi hozzászólására (») Márc 21, 2012 /

Az auto restartot sikerült megszüntetni, hibás volt a P6KE200-as dióda, záróirányban átütött 0,45V-nál.
Viszont a kimenő feszültség nem jó, 29,85V a 12 helyett. A 11V-os zener diódán 13,9V esik, nem sok ez?
(#) lorylaci válasza oibacsi hozzászólására (») Márc 21, 2012 /

A zénekrenek mindig van valami szórása. Nem melegszik nagyon a zéner-dióda? Mérd meg hogy mekkora áram folyik át rajta. Mert ha 29,85V van akkor ez a zéneren, az optó ledjén és a soros ellenálláson oszlik meg.
(#) ekkold válasza Vacok hozzászólására (») Márc 21, 2012 /

Amíg a C31 nincs feltöltődve addig nem indul a táp (ill. elindulhat, de a tranyó korlátozza a gate feszültséget, és ezzel a draináramot is), ez pedig R78-on keresztül fog feltöltődni. A feltöltődött a kondi az lezárja Q17-et és indulhat / "teljes gőzel mehet" a táp. Ha megszünik az AC betáp akkor a tranyó kinyit és leállítja vagy korlátozza a tápot. (ez talán egyfajta "undervoltage-protection", vagy valamiféle lágyindítás lehet). Más hasonló tápokban nincs benne ez a rész (FR157, R78, C31,R10, R13, Q17), és simán működnek.
(#) oibacsi válasza lorylaci hozzászólására (») Márc 21, 2012 /

Itt van a probléma. A zener pillanatok alatt tönkre is megy, ugyanis kb. 75mA megy át rajta. Valóban erősen melegszik is. Gondolom ezek után a max engedélyezett kitöltési tényezővel megy az ic, ezért a 29,85V. Hibás lenne az ic és amiatt szalad meg a zener árama? Optocsalotót már cseréltem.
Következő: »»   269 / 782
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem