Fórum témák
» Több friss téma |
MASAT-ot követi valaki.? Én már meguntam, ugyan is 3000Km-ról hallom, amint Európába ér megszakad a jel!
Valószínű hogy át kapcsolják más frekvenciára.! Küldtem nekik E-mail-t de nem válaszoltak rá.! Más amatőröknek is ez a tapasztalata.! Nektek..??
Talán a saját topikjában tájékozódnál?
Szia itt egy eredeti leírás remélem olvasható.
Köszi a segítséget csak hirtelen nem találtam meg a gépen.
Sziasztok!
A hosszú hétvégét konstruktívan töltve készítettünk a cimborákkal egy hosszúdrót antennát ellensúlyokkal 1,8MHz-re. Meg is lett az eredménye, PJ7 St. Martin sziget-i amatőrt hallottunk , valamint a VE Kanadai állomás CQ-ra jött most nem QRP hanem 100W-al. A helyi zavarról egy kb. 30m-re lévő nagyfeszültségű trafó és a hálózat gondoskodott rettentő sercegésével.
Köszönöm az infót, de a polcomon van a Karl Rothammer -féle antennakönyv.
160 méteren PJ7-es ? Nem gyenge! Gratula!
Én 7 megán hallottam a hétvégi HAFF kitelepülésem alkalmával, de forrt a sáv +-5KHz -re tőle, reménytelen volt megcsinálni. Utána a hétvégét szétverte az Orosz DX verseny.
Igen ! Mi is már Csütörtökön kitelepültünk a Mágori pusztára a HAFF-008 körzetbe. 1,8 Megán olyan kevesen voltak, hogy a PJ7 -es állomás CQ-zgatott néhányat mire meghívták. Elég jónak bizonyult a hosszúdrót inverted 'L' alakban telepítve, jó földeléssel és ellensúlyokkal ellátva. Tegnap meg egy 14MHz-s Delta loopot szabadítottam ki a belenőtt almafából és lazán 5 Watt-al Amerikai állomással QSO-ztam, most reggel pedig a ZL1BD hangszóró vétellel jött sőt hangosan. Tehát jó a terjedés.
A cimboránktól elkértem a képet az 1,8MHz-s "hosszú drót" antenna betáplálási pontjáról. A koax meleg pontja a tekercshez a harisnya rész ( hideg pont) a földelő hálózathoz és a földelő rúdhoz csatlakozik.
Érdekes megoldás,de alényeg az,hogy jól műkődjőn.
Írhatod nyugodtan, hogy LongWire antenna, így tudományosabban mutat.
Pár száz wattnál lenne kerti grill is . Amúgy nagyon tetszik.
A provizórikus megoldást az is tetézte, hogy a földelő nyársat egy falevél gerebje méteres vas nyeléből hekkeltük, majd meglocsoltuk két vödör és két pohár vízzel. Ennél a műveletnél állt be az antenna jó SWR értékre és 50 Ohm -ra mérőhíddal mérve. Nem szívesen hajtok nagy teljesítményt kerti grill gyanánt különböző tekercsekbe, mint pl. egy indukciós melegítő. Ki tudja milyen káros sugárzásban lenne részem, nem győznék Miacint szedni rá.
Bakk*er ! És sikerült lehangolnos a padot? * Hi! )
Igen, láttam a HAFF oldalon a bejegyzést hogy a HG8WFF (8LLS Imi barátom) csapata kitelepült a HAFF008-ba. Jó lenne ott olvasni Tőletek egy képes élménybeszámolót! Mi a jövő héten a HAFF036-ban leszünk, kis csapattal elsősorban antenna kísérletek, RKSZ cucc fejlesztés és borácsozás céljából megyünk Fehértóra.
Hét közben vagy hétvégén mentek? Mert beizzítom a QRP rigemet hátha sikerül egy QSO-t összehoznunk. Amúgy a múlt hétvégi kitelepülésünk nem csak Word Flora Fauna "WFF" aktivitás hanem a Megyei gyűlés céljával is volt szervezve. Mint olvastad is HA8LLS Imi koma volt az értelmi szerző. Szerencsére nálunk is ilyen jó a klub élet és az összetartás.
Tisztelt amatőrtársak!
A Hódmezővásárhelyi Rádió Klub idén is megrendezi a RÁDIÓS BÖRZÉT és TALÁLKOZÓT Bővebben a HA8KCS weboldalán ! Mindenkit szeretettel várunk! VY 73 de HA8FY Zsolt
Sajnos nagyon kevés olyan klub van az országban ami működik, a többit meg már rég széthordták.
Nálunk is van klub élet, de azt hiszem mindenki visszasírja a régi MHSZ-es világot, amikor még volt utánpótlás. Most lasszóval sem tudunk érdeklődőt fogni, ha meghallják hogy rádiózás, egyből a válasz hogy internet, szkájp. Sajnos itt tartunk..... Péntek este megyünk a QTH-a ami egy régi tanyasi iskola volt, dipólokat telepítünk és QSO-zunk. Antennakísérlet a program meg egy jó bográcsos.... Remélem találkozunk a clustert figyeld....
Sziasztok!
Egy kis élménybeszámolóval szeretném kezdeni: ma lehetőségem volt életemben először rövidhullámú sávon QSO-kat lebonyolítani, HA0KA készülékén, antennáján. Nagyon megtetszett a sáv, bár a 2m,70cm után kissé furcsa volt, mind hangszínre, mind az állandó zajra való tekintettel. Sikerült 6-7 összeköttetést lebonyolítani, bár mindannyian magyarországi állomások voltak, mégis elmondhatatlanul örültem, hogy voltak kik felvegyék a mikrofont. Meglepett, a 2-es körzetből milyen tisztán hallottam az egyik kollégát, illetve Ő engem.(Volt még egy horvát állomás, versenyhívást adott, de nem akartam lelassítani a botladozó angoltudásommal.) Remélem ez egy hosszú történet kezdete. Más, kicsit aktuálisabb dolog: QRP Rádióamatőr találkozó/börze lesz Debrecenben, ám ez nem a szokásos CRT. Ezt a Brassai Sámuel gimnáziumban fogják szervezni, főszervezője HA5GY. Erre hívnak, várnak mindenkit szeretettel, kiváltképp a QRP-ben ténykedőket. Ideje:március 31. Mellékelem a meghívót, én tervezem, hogy ellátogatok. Minden jót, 73! Máté.
Az internetnek meg a mobiltelefonnak nincs meg az a varázsa, ami az amatőr rádiózásnak.
Én is most készülök az amatőr vizsgára, tanulok morzézni is és nekifogtam egy RH adó-vevő építésének 80m-re. Nagyon várom már a pillanatot, amikor majd a saját hívójelemmel a saját építésű rádiómon válaszolhatok egy CQ-ra! Jelenleg TV nézés helyett a kis 0-V-1 vevőmmel "pásztázok" 40 és 80m-en , de ez is tetszik. Számomra az is élmény, ha egy általam épített berendezést -amiben ismerem az utolsó tranzisztorának is a funkcióját- üzemeltetek, legyen az akár ez a kis 0-V-1 vevő...
Én is tervezem hogy ellátogatok egy rádióamatőr ismerőssel, szeretnék bekerülni egy ilyen nagyszerű társaságba!
Szia Máté!
Úgy volt, hogy én is megyek de több akadálya is van. Remélem azért sokan ott lesznek és sok tapasztalatot cserélnek! Reméljük mi is , hogy megtetszik a Rövid hullámokon zajló élet is.! Üdv. Gábor |
Bejelentkezés
Hirdetés |