Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1339 / 2208
(#) pucuka válasza spirik hozzászólására (») Márc 22, 2012
Ha jól látom, oda is van írva. Az egyik állás trióda (szerű, legalább gondolt arra, hogy a segédrács disszipációja eltér az anódétól), a másik pentóda állásba kapcsolja a végcsövet. Az eltérő erősítést a visszacsatolás (állítható) váltásával kompenzálta.
(#) spirik válasza pucuka hozzászólására (») Márc 22, 2012
Köszönöm szépen.
(#) spirik válasza klemo86 hozzászólására (») Márc 22, 2012
Köszönöm szépen.
(#) spirik válasza spirik hozzászólására (») Márc 22, 2012
A 9w ki is jön az ilyen kapcsolásból,és a eag 782 kimenőt használhatom e .
(#) joepapa válasza spirik hozzászólására (») Márc 22, 2012
ÁÁÁÁneeem...a 782 kimenőt azt add el nekem...

Persze, hogy használhatod, sajnos én nem találok egy párt az enyémnek. Csak nem ebben a kapcsolásban.
A 782a légrés mentes PP kimenő, maximum ha perefeed re átalakítod a csatolt kapcsolást.
(#) spirik válasza joepapa hozzászólására (») Márc 22, 2012
Köszönöm szépen ,de a régi tv kimenőt használhatom ha jól értem.Amúgy meg mi az a perefeed?Na szóval akkor nem használom ehhez a kapcsoláshoz.?!
(#) Imi65 válasza spirik hozzászólására (») Márc 22, 2012
Ehhez semmiképpen. Szerintem mindketten jól jártok, ha Joepapával "elboltolod" azt a gyári kimenőt, sok tapasztalat kell hozzá, mire tudsz vele mit kezdeni. Azonfelül ahhoz már kell komoly befektetés is kell (csövek, egyéb alkatrészek), nem "tanulóerősítő Fillérekből".
(#) spirik válasza Imi65 hozzászólására (») Márc 22, 2012
Szia.
A csövek meg vannak hálózati trafó is van a kapcsoláshoz és minden alkatrész csak a kimenő trafó kell .
Nagyon szépen köszönöm a segítségeteket.
(#) bakos13gab válasza pucuka hozzászólására (») Márc 22, 2012
A 4Q025 higanygőz cső, az pont jó lenne ide, mert 3000V-on tud és 500mA-t. Vannak az RG csövek is (majdnem ugyanez). Esetleg az a biznyos általad favorizált 5C8S kétszer.
(#) bakos13gab válasza spirik hozzászólására (») Márc 22, 2012
A 782-es kimenőtől 8 ohmon kb. 8W várható tisztán, ha sorbakötsz rajta két 8 ohmos hangszórót, akkor tud 10-12W-ot. Esetleg ha olyan a kedved, átmadzagolhatod 4 ohmra. De persze alapból is jó, csak az illesztése nem tökéletes.
(#) spirik válasza bakos13gab hozzászólására (») Márc 22, 2012
Köszönöm szépen.
(#) joepapa válasza spirik hozzászólására (») Márc 22, 2012
Ettől még a tk782a nak PP kapcsolás kell, vagy a parafeed, ahol az SE ben az anódban fojtó van, és kondival csatolsz ki a kimenőtrafóra, így nem kell légrés, ami állítólag linearizál, szerintem meg csak káros, és ez okozza az SE erősítők lemaradását a PP-k el szemben...MEHET A VITA!
Én ettől úgy hallom a légréstől rosszabb hangja van a trafónak, ha van elég vas és csak addig van igénybevéve amíg lehet akkor nincs torzítása a PP nek ami rosszul szólna, illetve az átmágneseződési torzítást sem hallani, érdekes...pedig nem hallom. Inkább jobbnak hallom a légrés mentes trafót.
(#) sturbi válasza szilva hozzászólására (») Márc 22, 2012
Még csiszolni kell azon a számolótáblán. Triódás kötésű PP-ről van szó (a 6P3SZ tud 10W-ot triódában). Adatlap szerint 300 V anódfesszel 2*26 mA nyugalmi érammal, 2,5 % Dtot-al 5,2 W-ot tud az EL 84, 10K-s kimenő primer oldalán. Ez a szekunderen kb. 4,5 W lehet (az említett kapcsolásban 34 mA a nyugalmi áram és 340 V az anódfesz, ez 6 W környékére elég (fesz. oldalról 340*0,5=170(V), *4=680(Vcs-cs), /2,82=241(Veff), 241*241/10000=5,8(W), áram oldalról 0,034*0,5=0,017(A), *4=0,068(Acs-cs),/2,82=0,024(Aeff 0,024*0,024*10000=5,76(W) triódás PP ennyit tud 10 K Raa-ra elfogadható minőségben. Más megközelítésben a triódás kötésű SE (1,5W) négyszerese). 43 % UL-el ír az adatlap 11 W-ot 8 K-s kimenőre.
(#) sturbi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 22, 2012
A PP is lehet "A" osztályú. :yes:
(#) FordPrefect válasza sturbi hozzászólására (») Márc 22, 2012
Nem kell mindent elhinni, az a 10 W csak papíron szól. A valóságban kb. 6 W jöhet ki (kb. 340 V az anódfesz, kb. 35 mA a nyugalmi áram, közös a katódellenállás, nincs hidegítve (tulajdonképpen ez csak A osztályban járható) Raa 10-11 K körül lehet (ösztönből mondom, nem számoltam (garanciát nem vállalok érte), fogalmam sincs honnan került a számítógépemre a kapcsolás.
(#) pucuka válasza sturbi hozzászólására (») Márc 22, 2012
Ha már "A" osztályú, akkor már nem PP, csak ellenfázisú. A PP, az ellen ütemű. Nem teljesen mindegy, egyszer az Imi mintha a fűrészeléshez hasonlította volna, PP mikor a fűrész két oldalát csak húzzuk az PP, ha húzzuk is meg toljuk is akkor ellenfázisú.
(#) FordPrefect válasza FordPrefect hozzászólására (») Márc 22, 2012
Ami kimaradt moderálás után az idézett hozzászólásomból:
Képes 10-12 W-ra triódaként, mérve is 2%-al határolt a teljesítmény az idézett cikkben. Más kérdés az EL84 élettartamának drasztikus csökkenése 340 V anódfesznél. Amúgy a cikkben 5K2-re van illesztve a végfok. Köszi.
(#) sturbi válasza pucuka hozzászólására (») Márc 22, 2012
Szakirodalomból egy idézettel meg lehetne győzni, hogy az általánosan alkalmazott PP megnevezés nem vonatkozik ellenfázisra, csak ellenütemre az erősítőknél...szinte bármilyen műszaki kifejezés megtámadható, de minek.
(#) joepapa válasza sturbi hozzászólására (») Márc 22, 2012
Vagy csak angol-magyar szótárral, Push Pull.
Az A osztály azt hittem szinte kötelező, fel sem merülne B osztályú beállítása egy csőnek.

A osztályban 6P3S PP-m igaz 40 százelékos UL el 13,5W os lett, igaz ott is direkt Raa nagyobbra lett méretezve.
Ezért lepődtem meg EL84 PP triódásan 11W on, semmiképp. A 6W hoz is észnél kell lenni az illesztéssel ha triodának vannak az EL84 ek kötve.

Igaz én pazaroltam direkt nem blokkolt katódellenállások, nagyobb Raa, UL 40. De nem a teljesítmény volt a cél, végül is, hogy 13W vagy 20W azt nemigen lehet észrevenni, a 13W 130W ot azt már épp duplájaként ugyibár.
(#) sturbi válasza FordPrefect hozzászólására (») Márc 22, 2012
Lehet, hogy igazatok van. Eddig ami EL84 PP-ket csináltam, a saját méréseim alapján AB osztályban pentódásan és UL-ben tudtak csak 12 W-t. Én is ekkora tápot szoktam használni, még nem volt gond ez miatt. Most is van egy EL84-es PP-m félig összerakva majd megmérem ha lesz időm triódásan, 5,2 K kimenővel (igaz, fix rácselőfeszes, de majd átkötöm a próbához automatikusra). Magasabb alsó határfrekivel (pl. gitárhoz) esetleg el tudom képzelni, de hifiben továbbra is kételkedem.
(#) sturbi válasza joepapa hozzászólására (») Márc 22, 2012
Az én 6P3C-E PP-m is 400 V tápról 6,2K kimenővel pentódásan 22 W, UL-ben 16 W, triódában 12 W körül van.
Igen, neked mindened más.
Nekem 6P3S PP, 350V ról, 8k Raa val UL, ben és nem blokkolt katodbiassal.

Az E-s csövet aminek ugyan csak 250V van az adatlapján , mint a 6E5P nek az 500 óra, szóval hihetetlen...én is be merném tenni 400V ra, de ez sima 6P3S, aminek ugye több van az adatlapján, mégis valószínű nem ez bírna többet.

A 6k ra, ha műterheléssel csaltam, akkor talán 14,5W om volt, ha nem lett volna a katódbias, akkor ott sem vesztettem volna 20V kivezérlésből, szóval 13,5 vs 16W, de ezekhez képest egy EL84 triódásan akkor is szemet szúr 11W-os felirattal.
TK110 trafókkal milyen PP-t építenél?

6P1P

6E5P (mint végcső!)

6SZ19P-V
(#) FordPrefect válasza sturbi hozzászólására (») Márc 23, 2012
Uraim! Felejtsétek már el a 6P3S-E 250 voltját, mint korlátokat. 400V anód, G2. De kérdezzétek meg B.I-t.
Mellesleg miért feliratozták 5881-ként (ami hiba/parasztvakítás)
(#) sturbi válasza joepapa hozzászólására (») Márc 23, 2012
Mindegyikkel érdemes megpróbálni, de a 6P1P látszik "passzentosnak". A 6sz19P-re kiváncsi lennék 300 V 30-35 mA-el.
(#) szilva válasza sturbi hozzászólására (») Márc 23, 2012
A számolótábla teljesen jól számol, hidd el. Viszont az nem mindegy, milyen alapadatokat írsz bele Amit írtam is, én 8k Raa-val számoltam és az adatlapból kileshető 150V maradékfeszültséggel, ami a triódaüzemből adódik. A 300 helyett 340V is sokat számít ám, 300V-tal számolva valóban 5.5W körül van a vége. Én amúgy primer oldali teljesítményt számolok, hogy a szekunderre milyen hatásfokkal kerül ez át, az trafó kérdése.
(#) joepapa válasza FordPrefect hozzászólására (») Márc 23, 2012
Ezt irtam én is. a 250V hibás adat, talán az 500 órák is ilyen adatok...
(#) joepapa válasza sturbi hozzászólására (») Márc 23, 2012
Igen a 6P1P lenne az egyszerű, kézenfekvő, amolyan, csak össze kell rakni megoldás, de engem is piszkál egy viszonylag puhára illesztett trióda, mert anno SE ben is nagyon jól szólt 10k ra, csak 2,65W al, most PP ben ha 5W ot kipréselnék egy pár 6sz19p-v ből annak jó hangja is lenne, pláne a trafó is "jóhangú", igaz soványka vaskeresztmetszettel, de itt 5-6W ok lesznek PP ben.
(#) Imi65 válasza joepapa hozzászólására (») Márc 23, 2012
Idézet:
„MEHET A VITA!”

Egyébként a régi szakkönyvek PP esetén is javasolják a légrés alkalmazását! Idézem: "A légrés alkalmazásával megakadályozhatjuk a vas telítődését, egyszerűbbé, és megbízhatóbbá tesszük a méretezést, és a vasmagok anyagának különbözőségéből eredő hatást lecsökkentjük, csaknem teljesen kiküszöböljük."
(#) joepapa válasza Imi65 hozzászólására (») Márc 23, 2012
Régen nem is volt cél a minőség, valahogy ha a hangminőség is cél mindig elmegy pár éjszaka, esetleg hét a légréseléssel, aztán ha más a munkapont, azaz más az áram, ismét.
Egyszerü hát, ha nem számít hogy szól, csak hogy ne telítődjön mert nem akarunk három négy képletet alkalmazni, mert kimerült az elem a számológépben, vagy mert ha a kukából előrántottunk valami ismeretlen vasat, amik nem egyformák, a légrés hatásosan "összemossa".
Én még légrésest nem hallottam olyan jónak mint légrés mentest. Pedig SE ben gyári Jadid DA60 at hallottam, jó rendszerben, PP ben pedig csak az egykor talán betett 2A3 PP-m, sima VAC SM85B vel.
Azért egy lakkfadoboz hátul HDF lap lyuggalva egyszem 13-20cm es 6W os hangszóróval ami a csövekre sugárzott hátrafelé (csöves rádiók) ez nem is okozhatott gondot (régi szakkönyvek).
Csak nagyon pár szélessávú szólt jól azokban a rádiókban, de inkább csak ha kaptak valami másik házat.
Persze ha csak a hireket kellett elbrekegni, és csak az volt a cél, hogy nehogy annyira telítésbe menjen a bimbivas amit találtak egyszerűbb volt légréselni, és találomra gyártani.
Nem erről szólnak a régi szakkönyvek?
Következő: »»   1339 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem