Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1340 / 2208
(#) pucuka válasza joepapa hozzászólására (») Márc 23, 2012
Márpedig a légrés lineáris, a vas pedig nem. A légrés csökkenti az induktivitást, a vas növeli. Bizony optimumot kell találni a torzítás, az induktivitás, (mély átvitel), menetszám (önkapacitás, magas átvitel) között, és ehhez nem elég egy képlet, és egy darab egyszeri számolás. Ez utóbbi eredménye csak félre, félig sikerült alkotás lehet. Bizony régen is odafigyeltek a minőségre, pl. mozi, és színház hangosításakor, csak meg kell nézni egy RAFI, vagy Filmtechnika erősítőt, vagy akár a (B)EAG stúdió erősítőit, igen combos trafók voltak benne.
(#) Imi65 válasza joepapa hozzászólására (») Márc 23, 2012
Így írnak, ahogy a mellékletben látod. A szerző: Kádár Géza.

Légrés.GIF

(#) teddysnow hozzászólása Márc 23, 2012
Sziasztok

Turretboard-hoz bakelit lapot honnan lehet rendelni?
(#) FordPrefect hozzászólása Márc 23, 2012
Azért teljes egészében felteszem a sturbi rajzához tartozó cikket. Mindenesetre élettartam miatt én csak E84L vagy 6P14P-EV-vel építeném meg. És trafót sem biztosan ilyet tekernék..
(#) klemo86 válasza FordPrefect hozzászólására (») Márc 23, 2012
Vagy -K val, ami a hangja miatt érdekes
(#) varttina hozzászólása Márc 24, 2012
"Megszólalt a drótkupac." Nem bírtam várni a sasszi elkészültéig, úgyhogy deszkán összedrótoztam a GU50PP egyik csatornáját. Az anódfeszültség terhelve 430V ra adódott. A nyugalmi áramot csövenként 40mA-re állítottam, így a legkellemesebb a fülemnek.
Mivel szimmetrikus bemenetű, ezért csak egy hozzá illő DAC-kal, vagy előerősítővel tudom majd rendesen kipróbálni. Egyenlőre fázisfordító trafón keresztül hajtom meg.
Az előfok csövek (E180F-ek) jenleg trióda módban működnek (a G2 van anódként bekötve), kipróbálom pentódaként is, és amelyik verzió hangja a jobban tetszik, az lesz a végleges.
(#) MrBrown hozzászólása Márc 24, 2012
Sziasztok,
...mi meg itt néha azon gondolkodunk hogy egy vagy két varázsszemet tegyünk az erősítőnkbe csak úgy mutatóba
(#) varttina válasza varttina hozzászólására (») Márc 24, 2012
Amint ígértem, rajzot mellékelek, bár ez valószínű még nem a végleges kapcsolás.

gu50.png

(#) sturbi válasza varttina hozzászólására (») Márc 24, 2012
Nagyon szellemes kapcsolás, a trafós fázisfordítás tökéletes megoldás (amikor aszimmetrikus bemenőjel van). Azt azért nézd majd meg, hogy a nyugalmi áramok nem szaladnak-e el, amikor meg van küldve rendesen...
(#) 6C4C válasza varttina hozzászólására (») Márc 24, 2012
Bravo varttina, ez igen Valószínűleg ez a megoldás kedvezőbb DC stabilitást igér, mintha pentódába kötnéd a 180-at...
(#) marone válasza sturbi hozzászólására (») Márc 24, 2012
Hol van itt trafós fázisfordítás ?
(#) joepapa válasza Imi65 hozzászólására (») Márc 24, 2012
Egyszerűbb tervezni.
Bimbi vasak sem mennek telítésbe, de akkor miért nem méretezték inkább túl?
Ha ez még ma is igaz lenne nem szertnék annyira az amorf magokat, hogy többszázezer Ft ot adjanak értük.
De ha igaz is a légrés metes hang nekem jobban tetszik, igaz eddig jelentős vasfeleslegekkel próbáltam, de miért akarnám telítésbe kergetni?
Miért gerjesztették annó telítésig? Miért nem tettek elég vasat, lehet az drágább volt?
Mikor is írták ezt, amikor vasbetonból voltak a virágtartók, lukasztógépek szemetéből a villák kerítései a Balatonparton, végül is megértem.
Azért írhatnátok egy régi erősítőt ami jól is szólt, ha tudom meghallgatom, mert amit régi gyári erősítőt teszteltem az csapnivaló volt.
(#) joepapa válasza marone hozzászólására (») Márc 24, 2012
Gondolom az XLR csati előtt ,)
De jó ez a módszer, hogy a pentóda segédrácsa van anódnak használva? Még sosem próbáltam.
(#) joepapa hozzászólása Márc 24, 2012
Így kötött kisjelű pentódák mekkora feszről mennek el? Mennyit erősít így?
(#) marone válasza joepapa hozzászólására (») Márc 24, 2012
Nincs véletlenül valakinek képe/linkje egy ilyen trafós fázisfordítóról ?
:help:
(#) sturbi válasza marone hozzászólására (») Márc 24, 2012
varttina írta:
Idézet:
„Egyenlőre fázisfordító trafón keresztül hajtom meg.

Olvasd el varttina hozzászólását, akkor megtalálod (ejnye-bejnye.. :no: )
(#) bakos13gab válasza marone hozzászólására (») Márc 24, 2012
Szerintem tekersz egy SM55-ös magra 3 rétegben 4-500 meneteket (nyilván frekire méretezzük) és a középső a bemenő jel, a két másikról meg leveszed a szimmetrikus jelet. De lehet, hogy tévedek. Cirokl csinált valami hasonlót.Ez is valami hasonló.
Kiegészítve Gábor bejegyzését, itt fellelhető néhány fázisfordító típus, az utolsó a trafós (annyit hozzátennék, hogy vannak esetek amikor autotrafóval is lehet fázist fordítani).fázis fordítók
(#) bakos13gab válasza sturbi hozzászólására (») Márc 24, 2012
Jól gondolom, hogy a hálózati középmegcsapolásos trafók is tulajdonképpen "hangfrekis" fordítók, 50Hz-re és nagy teljesítményre méretezve? Ott is a kétutas egyenirányításnál ezt a fázis fordítást használjuk ki?
(#) joepapa hozzászólása Márc 24, 2012
GU50 SE ből mennyit sikerült kivenni eddig egyszem GU 50 ből a legjobb illesztéssel, és erős táppal?
16W létezhet?
(#) bakos13gab válasza joepapa hozzászólására (») Márc 24, 2012
Én úgy emlékszem, hogy nekem anno 500V-on olyan 11W körül (9,5V) jött torzítás nélkül 100Hz-en. Le is írtam ide valahol korábban.

Az illesztés fleta féle toroidon 2,5K-volt.
(#) marone hozzászólása Márc 24, 2012
Kösz !
De gondolom a primer feszültséget le kell transzformálni, nem ?
Mert ha jól látom, az anódfesz. van a primeren.
(fázisfordító trafó)
(#) bakos13gab válasza marone hozzászólására (») Márc 24, 2012
Rosszul gondolod. Az anódfesz egyenáram. A trafó viszont leválaszt és csakis a "hasznos" váltó komponenset viszi át. Az anódfesz inkább a szigetelés oldaláról érdekes.
(#) joepapa válasza bakos13gab hozzászólására (») Márc 24, 2012
Köszi, én is így saccoltam, de nem ismerem a GU50 est, de a 6550 esből sem tudtam 11W nál többet kihozni pentódásan, most UL ben 8,5W ot tud.
Valaki kérdezte talált egy 2x16W os eladó erősítőt, és GU50 SE. hm. Érdekes adat.
(#) marone válasza bakos13gab hozzászólására (») Márc 24, 2012
Nem semmi (hol tart már a tudomány). :whatever:
De akkor a jelet fel is lehet transzformálni akár, nem ?
Vagy azt nem érdemes ?
(#) marone válasza bakos13gab hozzászólására (») Márc 24, 2012
Vagy nem érdemes ilyennel vacakolni ?
A csöves fázisfordítók jobbak ?
(#) sturbi válasza bakos13gab hozzászólására (») Márc 24, 2012
Így, idézőjelben igen (hangfrekis abban az értelemben, hogy a hangfrekis sávba tarozik az 50 Hz is. Azonban "hangfrekis" trafó alatt többnyire szélessávú trafót értünk, amely alkalmas bonyolult periódikus és nem periódikus, harmónikus és nem harmónikus rezgések átvitelére is, a használt sávon belül alacsony fázis hibával (illetve olyan jeleknél, ahol a fázis nem értelmezhető, alacsony időhibával)). Igen a kétutas egyenirányításnál is a "fázis fordítást használjuk ki".
Közbülső fokozatokban elő is fordul igencsak kurrens erősítőknél is a feltranszformálás, de gondoljunk csak az MC trafókra, amik általában 10 szeres körüli fesz erősítést is végeznek az MC fej illesztésén felül.
(#) 6C4C válasza marone hozzászólására (») Márc 24, 2012
Természetesen fel is lehet transzformálni a jelet, a rádiózás hőskoráben, amikor még meglehetősen kis erősítésű triódákkal végezték a hangfrekvenciás feszültségerősítést, szokásos volt az interstage trafó használata. Természetesen akkoriban nyilván szerényebbek voltak a frekvenciamenetre és a torzításra vonatkozó követelmények, bár nem elhanyagolható előny ezesetben a végcső rácskörének igen kis ohmikus ellenállása :yes: Lehet csinálni jó IT trafót, de nem egyszerű...
(#) bakos13gab válasza 6C4C hozzászólására (») Márc 24, 2012
Én ezért egyelőre nem is foglalkozom ezzel a megoldással. Egyelőre menjen jól a triódás dolog, utána lehet majd esetleg erre kikacsintani. Még mindig azt tanulgatom, hogy kell munkapontot találni a csöveknek.
Következő: »»   1340 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem