Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PC táp átalakítás
Az király! akkor jó a cikk ezek szerint amit linkeltem. Ezt nem tudtam. Nagyon köszönöm a válaszod. Üdv!
Sziasztok! Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy egy 400W-os ATX-es táp szekunder oldalán milyen védelmek lehetnek? Pontos típust nem tudok mondani, a ház oldalán van egy matrica, amin van egy tábláza, hogy hány volton hány amperral lehet terhelni, felette meg csak annyi van, hogy 400W ATX Switching Power Supply. a vezérlő IC-je TL494 klón, a tervem az lenne a táppal, hogy a teljes szekunder oldali tekercselést lebontom a trafóról, és újratekerem, nekem 2x30V DC-re lenne szükségem olyan 300W körüli teljesítménnyel. Kimeneti feszmódosítást már nagyon sok tápon csináltam, az nem gond, ezt is megnéztem, de 19,63V-nál feljebb nem tud menni, ott letilt. Ami engem igazából érdekelne az az, hogy milyen védelmek vannak benne, és azokat hogyan lehet kijátszani... A kimeneti fesszabályzást szeretném megtartani, de az áramkorlátot, meg a hasonló védelmeket szeretném kiiktatni. A válaszokat előre is köszönöm.
Közben kibányásztam a házból a panelt, lepucoltam, és a panel gyári száma alapján a google kidobta a csatolt kapcsolást, viszont a rajz felirata szerint az egy 200W-os táp, egyezhet ettől még az én 400W-os tápommal a rajz, max más alkatrészekkel?
Idézet: „400W ATX Switching Power Supply. a vezérlő IC-je TL494 klón” A Tl494-nek köze sincs a 2003 feliratú ichez. A 2003 feliratú ic figyeli a 3,3V 5V és 12V ágakat. Ha ezekre az ágakra kevesebb vagy több fesz jut tiltja magát az ic. Ha ilyen icvel szerelt a tápod, akkor előbb azt oldd meg hogy az ic egyes lábaira stabbokkal vagy valamivel (külső táp esetleg) a "kívánt" feszültségeket juttatod. (3,3V,5V,12V) Ezután emelheted a kimeneti feszt, illetve trafótekeréssel már akkor 30V sem gond.
Köszönöm az infót
![]() ![]() ![]()
Ha nincs vagy nem tudsz valahonnan intézni tl494es pctápot, csak akkor foglalkozz ezzel a 2003ics-sel.
Amit az előbb írtam, az alapján elvileg kivitelezhető. Azzal a megoldással +-18V ot tudtam kivenni a saját tápomból(nem tekertem trafót akkutöltő lett belőle). Azt old meg előbb hogy 12-20V közötti kimeneti fesz esetén is az egyes pinekre a jó fesz menjen. (3,3,5,12V) Ezután foglalkozhatsz a trafó tekerésével. Üdv!
Nem saját célra készül a cucc, nekem vannak itthon tápjaim, amikben TL494, ill. KA7500 IC van, egy ismerősöm hozta ezt a tápot, és hozzá 4 db állítólag 50W-os D-osztályú végfokot, amik állítólag +/-30V-ról mennek, eredetileg egy régi házimoziban voltak. Egyelőre még nyomozok a végfok IC-k után, hogy biztos-e az a +/-30V, mert nekem gyanús a dolog, a végfokok paneljain tápelkók nincsenek, de az összes kondi 16V-os... Szóval nem biztos, hogy szükség lessz +/-30V-ra, szerintem a +/- 15-20V reálisabb...
Ebből a tápból nem lessz erősítőtáp, nem hajlandó elindulni... :@ Labortápról 3db LM317-el előállítva 4digites multiméterrel mérve mlivolt pontosan megvannak az IC lábakon a szükséges feszültségek (3,301, 5,002, 12,005)
és mikor a zöld vezetéket letestelem, csak füttyen egyet, és le is áll... Nem szórakozok vele tovább, közben találtam a végfok IC-kről is adatlapot a max tápfeszük +/- 18V. Megkérdeztem az ismerősömet, hogy próbálták-e a végfokokat, azt mondta, hogy igen, +/-30V-ról!!! kipróbálták mindet, és mikor bekapcsolták a tápot, akkor koppant egyet a hangszóró, szóval tuti jók... Azt nem értem, hogyhogy nem robbant le a tok a félvezetőlapkáról, én most próbáltam a végfokokat labortápról +/-15V-tal, és a 2A-es áramkorlátot is totál leültette mindegyik... A segítségeket azért köszönöm ![]()
nah ven egy kis gondom!! átalakítottam a cikk alapján csak nem 22 hanem 100Kohm-os trimmert raktam!! nah ezt amikor kb 50kohm-ra tekertem akkor az izzó kigyulladt mert ugye zárlat és azóta nem lehet terhelni mert kigyullad az izzó.ja és a -12vos diódákat kicseréltem de terhelés nélkül is melegszik
jahm és elég fura hangokat ad úgy ciripel meghát ugye feszváltozásnál változik a hang ... gondolom a kapcsolófrekit hallani... de ezt miért hallani ilyen "hangosan"???
Üdv!
A pométert sorba kötötted a figyelő ellenállással és hogyan? Hajlamos gerjedésre a táp és olyankor melegednek a szecunder diódák és világít a primer izzó is. Kicsit bővebben írhatnál hogy pontosan mit csináltál eddig és milyen a tápod. ÜdV!
majd válaszolj kérlek gyorsan. Ja és hát ahogy rámértem multival a kimenetre ugrált összevissza pedig a terhelőmotor egyenletesen ment. volt hogy 80-90v-ra felugrott! lehet hogy a magasfreki bezavart???
Idézet: „majd válaszolj kérlek gyorsan.” Majd ahogy az időm engedi! Még mindig nem írtad hogy milyen tápod van? Milyen icvel szerelt és mit csináltál eddig vele!!! Arra volnék kiváncsi hogy a védelmet kiiktattad e és a figyelést átkötötted e? illetve a potit kábellel vezetted ki stb. Amúgy miért nem izzóval terhelsz? üdv!
Pem tom mer csak a panel van de megvan a hiba! az egyik dióda zárlatos volt most kivettem és jó lett. De azért Kösz!
nah megint itt vok! a követkető probléma merült fel. Akkor elmondok mindent először hogy mit változtattam.nah 1-es láb átkötve 12vra a forrasztási oldalon egy vezetékkel, 2 lábon a fesszabályzás készvan, secunder oldalon annyi van hogy a 12v-os ág egyenirányítója plusz egy mezei 6800µF-es kondi meg persze a visszacsatolás. Na akkor a gond: a fesz terhelés nélkülbeállítom a max 25v-ot ennyit bír max de amint ráteszek egy pc ventit akk visszaesik 20v-ra. ezt eddig értem h az csak a csúcsfesz nade letekerem 13v-ra ráteszek egy 12v 10w izzót és a biztonsági 100w-os izzó elkezd halványan világítani de a fesz csak keveset esik le. 50w-os izzónál már teljesen leesik a fesz . ennyire gyenge lenne a tápom? ja és még azt hogy az a sok tekercs miért van mindig a secunder oldalon ? mire valók? és baj ha kivettem?
Halii!
Minnél jobban terheled a tápod, a korlátozó izzó annál jobban fog világítani és ezzel egyetemben egyre jobban korlátozza a tápodra menő áramot is. Emiatt mutatkozik a tápod "ennyire gyengének" Vedd ki az izzót a körből ha rendben működik a táp és próbáld meg úgy. A tápod teljesítménye sokkal jobb lesz a primer izzó nélkül. Üdv!
Rendben köszönöm! Kiveszem most és 5 perc múlva írok hogy mi a helyzet.
Kivettem így már a 20w-ot lazán viszi 12v-on
Na megint feélmerült probléma! :@@ most meg nem megy lejjeb a fesz mint 9.5v
A potmétert sorba kösd a tl494 1 lábánál és 50k legyen kb.
most úgy van hogy 1-es láb feszosztó felső tagja kimentre kötve alsó tagnak pedig bennt egy 100kohm-os trimer
a 2-es lábon pedig 50kohm-os poti bekötve feszosztó modra
egszer játszottam h összeérintettem a végeket és szikráztattam . és azt hiszem hogy azóta nem jó. szerinted?
Akkor az amarton féle alakítást csináltad.
Én az alsó tagot békén szoktam hagyni, a felsőhöz pedig bekötök az eredetivel sorba egy 50k potit, de nem kábelen kivezetve, mert az zavart szokott okozni. (ezt ajánlották többen is ezen a fórumon) Egyébként a tl 1 lábára minél kisebb feszültség megy, annál nagyobb a kimeneti feszültség/kitöltési tényező. Tehát ha kicsi feszt akarsz a tápon, akkor kisebb ellenállás kell az 1 lábra, akár 1-100 ohm körül, ami megy a kimenetre amit stabilizálni akarsz. Ja amúgy nem ajánlom hogy a szikráztatással játssz, mert könnyen az egészséged vagy a tápé rámehet ![]() ![]() ![]() Javaslom ha nagyon nem tudod mi lehet a gond a táppal, alakítsd vissza eredeti állapotra, ha úgy jó a táp, akkor könnyebb lesz megtalálni a hibát.
nekem így is jóvolt hogy az alsó tagot változtattam. Én a cikk alapján csináltam meg. Visszaalakítani már nem tudom mert nem tudom hogy mekkora ellenállás volt alsó tagnak ja és azt még mindig nem tudom hogy az a sok tekercs mirevaló a secunder oldalon??
Áramváltó tekercs a nevük. A tekercs energiát tárol, ezáltal a kimeneti feszültséget és áramot simítja, hogy kisebb ingadozások legyenek a kimeneten. Pl: Egy égő nem veszi észre ezt a "feszültség ingadozást" de egy oszcilloszkópon már láthatod. A kondenzátorok is ilyen célt szolgálnak.
Ezek a tápok nagyfreqvencián üzemelnek és a zavarokat hivatottak kiszűrni ezen tekercsek segítségével az egyes kimeneteken.
én kivettem mindent onnan csak az egyenirányítás maradt és a kondi ami nem lowesr mert még nincs olyanom de nem melegszik. igaz hogy csak pár percigszoktam még használni mert még nincs dobozban
Sziasztok
Ennek a dell tipusu tápnak tudtok véletlenül rajzát? |
Bejelentkezés
Hirdetés |