Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LCD kijelző vezérlése, életre keltése
Lapozás: OK   28 / 72
(#) xgaborx hozzászólása Jan 22, 2012 /

Sziasztok
Kaptam egy
Topway LM6800-as LCD-t,
S6B0107-es vagy hasonlo vezerlovel mukodik. Eletre szeretnem kelteni, valamilyen mikrovezerlovel. Na mar most nem ertek az LCD vezerlokhoz,hogy meik falytat, hogyan kell programozni, meg ilyenek. Ehhez kernem a segitsegeteket.
Az LCD:Bővebben: Link
koszi a segitseget elore is!
(#) zenetom válasza xgaborx hozzászólására (») Jan 22, 2012 /

1. nem jó a link.
2. csipkebokorvessző.
3. falytat = fajta?
(#) xgaborx válasza zenetom hozzászólására (») Jan 26, 2012 /

Nekem a link mukodik de meg1x Bővebben: Link
fajtát akartam irni
(#) xgaborx hozzászólása Jan 26, 2012 /

Sziasztok
Kaptam egy
Topway LM6800-as LCD-t,
S6B0107-es vagy hasonlo vezerlovel mukodik. Eletre szeretnem kelteni, valamilyen mikrovezerlovel. Na mar most nem ertek az LCD vezerlokhoz,hogy meik fajtat, hogyan kell programozni, meg ilyenek. Ehhez kernem a segitsegeteket.
Az LCD:Bővebben: Link
koszi a segitseget elore is!
(#) csoki18 hozzászólása Jan 28, 2012 /

Sziasztok!
Van egy pioneer KEH-1400-ból való LCD kijelzőm.
Valaki megtudná nekem mondani,hogy ezt hogyan kell bekötni?
(#) xgaborx válasza xgaborx hozzászólására (») Jan 29, 2012 /

tobb helyt olvastam, hogy S6B0107/S6B0107 controller (= KS0107B/KS0108B. Gondolom ebbol amr ki lehet indulni.
(#) kiborg hozzászólása Feb 20, 2012 /

Hali!
Van egy kijelzőm,aminek a vezérlésével nincs gondom, viszont magával a megjelenítésével igen. (Lásd mellékelt kép)
Kijelző egyik fele jól olvasható, míg a másik fele,alig látható/olvasható.
Próbáltam mozgatni,szétszedni,összerakni,de semmi javulás. Előtte jó volt, a hétvége után meg nem Mi okozza ezt? Valamelyik meghajtó tönkrement volna? De mitől? Lehet ezt orvosolni vagy csak csere? hogyan lehet védekezni ellene? (sajnos már nem ez az első ilyen kijelzőm, így nagyon bosszant a dolog)
Üdv Kiborg
(#) zenetom válasza kiborg hozzászólására (») Feb 20, 2012 /

Mivel vezérled a kijelzőt?
(#) pipi válasza kiborg hozzászólására (») Feb 20, 2012 /

Lehet kontraszt fesz probléma, mivel ezeken valószinűleg 2 chip van44780+100, az egyiknek elszállt a kontrasztja?
Hogy állítod a kontrasztot?
(#) kiborg válasza pipi hozzászólására (») Feb 20, 2012 /

Szia!
Egyszerű poti van rákötve(két szélső láb GND, 5V, és a középső a kontraszt bemenetre).
A vezérlőt egy ATMega16A-val vezérlem.
Van egyéb lehetőség a vezérlésére? Javítható?
Kiborg
(#) zenetom válasza kiborg hozzászólására (») Feb 20, 2012 /

Saját program van az AVR-ben? Nem lehet hogy gyakran és gyorsan írod ki a "halvány" részt?
Én már jártam úgy, hogy túl gyorsan frissítettem a kijelzést, és halvány volt a szöveg.

Más kérdés a többiektől: sokan a kontrasztnál a potinál csak testet kötnek be (én is), a + tápot nem. Viszont így is működik. Melyik ajánlatosabb?
(#) kiborg válasza zenetom hozzászólására (») Feb 20, 2012 /

Szia!
Saját program.Csak egyszer írok ki a kijelzőre, utána a vezérlő mást csinál.
Előtte működött, cseréltem a kijelzőt, utána is működött az új kijelzővel.
Csak szeretném tudni, hogy mi ez a jelenség és mi okozza és hogyan lehet ellene védekezni. Illetve javítani lehetséges-e ?
(#) pipi válasza kiborg hozzászólására (») Feb 21, 2012 /

Hali!
a kontrasztot adatlap szerint kell értelmezni!
Itt az lcd adatlapját értem és nem a 44780 kontroller adatlapját, mivel lehet hogy csak sw kompatibilis, de tök más a chipben a hw. Van olyan lcd ahol pl negativ fesz kell, van ahol pont jó a GND, és van ahol pozitiv fesz kell, de írják a max feszt ami kisebb az 5V-nál, és esetleg ettől el is szállhat. Erre céloztam hogy az lcdpanelon levő egyik IC kontrasztja elszállt, a másik meg kibírta. Szóval a potival illik sorbakötni az 5V felé egy megfelelő ellenállást, hogy ne lehessen feltekerni a megengedett fesz fölé.

A "javíthatóságot" ki tudod próbálni, ha van azonos lcd-d, és óvatosan keresztbecseréled az üveget. Legalább annyi kiderül, az elektronika, vagy a folyadékkristály halt el.
Esetleg 2 rosszon is keresztbecserélheted, és figyeled a kép változik-e, vagy az üveg viszi magával
(#) barzoj válasza bzolitb hozzászólására (») Feb 21, 2012 /

Szia.
Érdeklődnék hogy meg oldódott-e a képen látható problémád? Nekem is van két db kijelzőm ami jelenleg ilyen mint a képen! Mind kettő bekapcsolási reset után álltak így be és azóta nem tudok mit kezdeni vele.! Én arra gondolok hogy valami extrém üzem módba billent valamelyik regisztere, vagy ilyesmi.!
(#) kiborg válasza pipi hozzászólására (») Feb 21, 2012 /

Szia!
Megkukucskáltam a kijelző adatlapját, 0V és VDD között tolerálja a kontrasztot.( a két kijelző amit cseréltem teljesen azonos,gyártó és típus szerint is). Az üvegcserét megpróbálom ha lesz időm.
Az üveg mit csinál egyébként, hogy az is meghibásodhat?Mi van benne,ami tönkre tud menni?
Kiborg

Az üveglapok között van a folyadékkristály ami elszineződik a feszültség hatására. Nyomásra, melegre, túlfeszre stb sérülhet a folyadékkristályok szerkezete, maszkolása
(#) sooty válasza pipi hozzászólására (») Feb 22, 2012 /

Nem színeződik el a folyadék, csak a fény polarizációs síkját csavarják el a kristályok a szegmensek elektródái között létrejövő elektromos mező hatására. A színes foltok a vékony rétegek miatt fellépő newton gyűrűk lehetek. Ahol kioltást tapasztalunk ott a szegmens sötét, más részeken a fény áthalad a polárszűrőkön. (Ezért nem lehetett leolvasni a régi órák, telefonok számlapját pl. polaroid napszemüvegben, csak a fejünk vagy a kijelző forgatásával.)
(#) Tomylee hozzászólása Feb 28, 2012 /

Sziasztok!
Van egy autórádióm aminek van egy lcd kijelzője.
Egyszer csak gondolt egyet én nem mutatott semmit.
Elég noname, de minden más funkciója működik, úgyhogy úgy döntöttem megéri bajlódni vele. Ha finoman újjal hozzáérek vagy fényben olvashatóak a karakterek.
Lehet, hogy a kontraszt ment el?
A ledes háttérvilágítás működik. Tudok képet is feltölteni.
Tudnátok támpontot mondani?
Radio: Audiolink CT-300
(#) gabi20 hozzászólása Márc 4, 2012 /

Sziasztok BC2004 LCD kijelzőmmel van némi problémám. Az utóbbi napokban kezdte csinálni hogy néhány oszlop nem működött. Szétszedtem kitakarítottam , egy ideig jó lett, most megint ugyanazt csinálja. Nyilván a kijelző és a NYÁK között van valami kontakthiba. Mit csináljak vele?
(#) _ampervadasz_ hozzászólása Márc 18, 2012 /

Sziasztok.

szereztem egy OPTREX 2x24 karakteres kijelzőt de nem sikerült semmi információt találnom róla.

A kijelző típusa OPTREX 323 1891

A kijelzőrő valószínű SPI vezérlésű, de ennél többet nem tudok.

Kérem aki tud segítsen, köszönöm.
(#) zenetom válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Márc 18, 2012 /

Nem ez az?
(#) _ampervadasz_ válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Márc 18, 2012 /

A képek lemaradtak:
(#) _ampervadasz_ válasza zenetom hozzászólására (») Márc 18, 2012 /

Szia Zenetom sajnos nem az :no:
(#) zenetom válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Márc 18, 2012 /

Én se találok róla nagyon semmi infót.
(#) _ampervadasz_ válasza zenetom hozzászólására (») Márc 18, 2012 /

A nokiákban is OPTREX kijelzőket raktak amik 48x48 pixelesek, és ugyan úgy 9 lábbal lógtak világ felé.

Ha adok neki tápot ezzel kiosztással, akkor talán el is indul, csak a vezérlés...
(#) Soós Antal hozzászólása Márc 26, 2012 /

Hello mindenki!

Sima karakteres LCD Fűtés cuccokat vezérlek és a szivattyú de főleg a váltó szelep állításnál rendszeresen behülyül jelenleg a problémát úgy oldottam meg, hogy vezérlés után mindig újra inicializálom.

Kérdés van e valami hardveres megoldás zavar szűrésre.
A PIC Stab 5 V kapja / annak semmi baja / lábak UTP csatin keresztül a PIC re kötve lehet hogy ez a gond. Hova kéne és mekkora kondit tenni vagy valami egyéb a megoldás?

Ill. az lehet e gond, hogy a kábel árnyékolást nem tudom földelni mert ez UTP és nem árnyékolt FTP aljzat mint amit a hőmérőkre raktam / Sajna csak 4 eres árnyékolt riasztó kábelem volt azt raktam duplán / Sima árnyékolásnélküli kábelel jó lenne??
(#) _ampervadasz_ válasza Soós Antal hozzászólására (») Márc 26, 2012 /

Szia Antal. Talán csak a hidegítő/zavarszűrő kondenzátorok hiánya okozza, vagy nem hagysz elég időt az LCD -nek, hogy beálljanak a logikai vonalak és beíródik a szemét.

Tegyél be késleltetéseket a programodba, és a beolvasásra is egy kicsivel többet, ha szerencséd van megoldja a problémát, ha nem akkor instabil zajos a táp.
(#) proli007 válasza Soós Antal hozzászólására (») Márc 27, 2012 /

Hello!
Zavart mindig a tetthelyen kel orvosolni, így csak semmitmondó gyakorlati fogásokkal tudok szolgálni.

De, hatékony zavarszúrés mindig két momentumból áll, csökkenteni a zavar kibocsátást, és növelni a zavarérzékenységet.
Célszerű nem arról a tápról járatni a jeladókat-végrehajtókat, mint a kontrollert. A galvanikus elválasztást optocsatolóval érdemes oda-vissza elkészíteni. A vezetékezéssel is csínján kel bánni, ne legyenek egymás mellett futó erősáramú és gyengeáramú vezetékek. Csillagpontú földelést érdemes kialakítani, biztosítani, hogy a zavaró tranziensek minél rövidebb úton a földelésbe "távozhassanak". Kerülni kell a földhurkok kialakulását. A túlfeszültség tranziensek letörését egyenáramnál diódákkal, váltóáramnál varisztorral érdemes megoldani, és zavarszűrő RC tagokkal.
üdv! proli007
(#) Soós Antal válasza proli007 hozzászólására (») Márc 28, 2012 /

Köszönöm válaszod mágnesrelére tettem diódát fordítva az ok. A hőmérőn van RC szűrő az is ok.
Kérdésem hogy az LCD adatlábai kondizam pl 100 nF föld vagy a tápot kapcsoljam össze egy 100 nF kondival.

Valamint ezt az LCD nél csináljam vagy inkább a vezérlőnél?

Hőmérőknél van a mérő IC nél egy 100 nF a jel és föld között 1 k jelen és ugyan ez a vezérlőnél is.
Következő: »»   28 / 72
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem