Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   232 / 1210
(#) pjg válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Ápr 2, 2012 /

Nekem ezt javasolták, én meg neked. Olvasd!
(#) maestro válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 2, 2012 /

Köszi!
Vagyis ha nem találok az adatlapban IOCBP és IOCBN regisztereket, akkor egyáltalán nem fogok tudni felfutó és lefutó éleket figyelni?
pl. 16F886-ban sem találok.
Vagy valamilyen módszerrel meg lehet csinálni?
(#) icserny válasza pjg hozzászólására (») Ápr 2, 2012 /

Ez "rossz órában lett mondva", mert karbantartás vagy átépítés miatt ideiglenesen épp nem érhető el a szerverünk.

Egyébként az a kérdés, hogy milyen PIC?
PIC10/12/16-hoz a HiTech
PIC18-hoz a C18
PIC24/dsPIC30/dsPIC33-hoz a C30
PIC32-höz a C32 fordító javasolható.

Bármelyik esetén van User Guide, és legalább 1-2 mintapélda.
(#) pjg válasza icserny hozzászólására (») Ápr 2, 2012 /

Nálam működik.
(#) _ampervadasz_ válasza icserny hozzászólására (») Ápr 2, 2012 /

Szia ircserny.

jelenleg a PIC 16 -os szériájával foglalkozok.

Önmagában Hi Tech elég, vagy az MPLAB -ot is fel kell mellé szórni?.

Eddig csak a flowcode programmal foglalkoztam, ott egyszerű: megírom a folyamatábrát, és egy gombnyomással belövöm a PICi agyába a tudnivalókat és működik is. Most mazochistábbnak érzem magam, szeretnék elkezdeni a C -vel foglalkozni, az legalább nem megy ki a divatból.
(#) _ampervadasz_ válasza pjg hozzászólására (») Ápr 2, 2012 /

Most is próbáltam megnyitni, csekély sikerrel.
(#) vilmosd válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Ápr 2, 2012 /

Letoltod a MCHP oldalarola MPLAB 8.84-et, es feltelepited. Elvileg feltelepul vele a Hi-Tech c egy kiherelt valtozata. Viszont ugyanonnan le lehet tolteni a XC-t ami olyan Hi-Teches csak uj neve van. A 8 bitesekhez elvileg jo, (a 16 bites meg nem jott ki) es mar probalhatod is. Az MPLAB mindenkeppen kell hozza, mert abban van az ASM fordito.
(#) _ampervadasz_ válasza vilmosd hozzászólására (») Ápr 2, 2012 /

Az MPLAB -ot kell előbb felszórni, vagy a HITECC -t?

Most jelenleg egy PIC 16F627 -el szórakozgatok.
(#) vilmosd válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Ápr 2, 2012 /

Eloszor mindig a MPLAB, majd a tobbi. Vannak meg turheto forditok, pl CC5x free, ami eleg egyszeru a hitech-hez kepest es szinten beepul a MPLAB ala. Esetleg a CCS C, ami mondjuk fizetos, de lehet talani hozza okossagot.
(#) icserny válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Ápr 2, 2012 /

A fordításhoz elvileg elég. Bár úgy egy kicsit fapados...
(#) _ampervadasz_ válasza icserny hozzászólására (») Ápr 2, 2012 /

Köszönöm mindenki segítségét.

Akkor legalább tudom hol rontottam el.

Valahogy sehogy nem tudtam elindítani eddig, de majd megpróbálom mégegyszer.
(#) pjg válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Ápr 2, 2012 /

Lehet, hogy nekem a gyorsító tárból jön. A melóban megvan letöltve Teleporttal. Ha gondolod és a tulaja megengedi felteszem a WEB-re, vagy inkább elküldöm neked magánban.
(#) _ampervadasz_ válasza pjg hozzászólására (») Ápr 2, 2012 /

Köszönöm, minden eshetőséget megpróbálok.
(#) n_yálastrubadúr hozzászólása Ápr 2, 2012 /

Jó estét!
Csináltam egy signal-t a brushless motor vezérléséhez, ami egy cd-rom-ból való. Kivezettem a csillag középpontját is,ami (+) -on van. Nemtudom hogyan kellene a hall szenzorokat is,, vagy ha azok se kellenek jobb lenne.. Valahogy visszacatolni a pic-be, de erről sincs elképzelésem. Csatoltam a jelalakot, mert nemtudom mi lehet az oka de tűzforróvá válnak a fetek, még a méretes hűtőn is. És kb 1,8A-t vesz fel 12V-on amit nagyon soknak tartok, egy rc autóba lenne. De ez így leszedi az akkut pillanatok alatt. Aztán hogyan lehetne a forgásirányt megváltoztani? Most jelenleg a program gyorsítja azzal hogy egyre sűríti a kiküldött jeleket. Köszönöm.

signal.JPG

(#) Pepebá válasza icserny hozzászólására (») Ápr 2, 2012 /

Köszönöm a BCD dekódolás, számábrázolási függvényeket, kipróbáltam valamennyit.
Sajnos a 0-tól eltérő értéket az óra egyik regiszteréből sem sikerült elővarázsolni. A kiolvasó eljárásnál követtem el hibát? próbálkozott valaki hasonló feladat megoldással?
(#) icserny válasza n_yálastrubadúr hozzászólására (») Ápr 2, 2012 /

A Microchip alkalmazási mintapéldái között is szétnézhetsz, vagy a HDD motor vezérlése c. topikban.
(#) kissi válasza maestro hozzászólására (») Ápr 2, 2012 /

Úgy látom, hogy még nem válaszoltak...
Megoldható például a következő módon:
változásra megszakítás--> megszakítás segítségével ellenőrzöd, hogy milyen a stabil szint --> magas esetén előtte alacsony volt ( mert az váltotta ki a megszakítást ) --> felfutóél, ellenkező esetben lefutóél.

Steve
(#) maestro válasza kissi hozzászólására (») Ápr 3, 2012 /

Értem, tehát ha történik egy megszakítás akkor meglehet mondani, hogy milyen szint váltotta ki vagyis milyen szint van jelenleg a megszakítás bemeneten.
Köszi a segítséget!
(#) n_yálastrubadúr válasza icserny hozzászólására (») Ápr 3, 2012 /

Köszi! Elolvastam azokat meg egyéb oldalalkon is, meg pár cd-rom meghajtó ic tömbvázlatát is értelmezgettem. Ezekután úgy veszem ki hogy hall szenzorosat kell építenem, mert ahogy olvasom az BEMF-es megoldás nagyobb fordulatszámon ajánlott. Nekem pedig nem állandó az RPM. Nekem olyan rugalmassággal kellene ezt irányítanom mint egy hagyományos dc motornál. Jelenleg megy az oda vissza, de csak egy felpörgető rutinnnal. Közvetlen nem adhatok kakaót mert el sem indul. Azt értem hogy a pozíció problémájára kellenek a szenzorok, de azt csak félig, hogy ettől lényegesen kevesebb áramot vesz fel. A pontatlanságból eredően visszafelé is tol ki áramot? Amúgy a hall szenzorok egy-egy műveleti erősítő után mehetnek a pichez? Azok csak annyit mondanak hogy igen vagy nem, vagy analóg szinten kell kezelni őket?
(#) n_yálastrubadúr hozzászólása Ápr 3, 2012 /

- Csak azért nem tiszta a szenzorok jósága az áramfelvétel okán ,mert rotor nélkül magukban a tekercsek kapcsolgatása is annyira melegíti a feteket, hogy az szerintem sok. Ezekután nemértem hogy mit vagy hogy hat a szenzor, vagy mi lehet még a problem a nagy melegedésre.Tegnap töltöttem fel signal-t.
(#) vilmosd válasza n_yálastrubadúr hozzászólására (») Ápr 3, 2012 /

A videon lathatod a mukodeset. Az a lenyege, hogy a rotor helyzetet erzekeli, es ezzel vezerli a tekercsek aramat. A hall szenzorok felepitesetol fuggoen vannak analog kimenetu, digitalis kimenetu unipolaris es bipolaris szenzorok. Tehat az alkalmazastol fuggo a feldolgozas modja. BDLC motorokhoz altalaban digitalist hasznalnak.
Ja es rotor nelkul ne kapcsolgasd a tekercseket, mert ugy fognak egni mint a brusszeli kapcagyar.
(#) vilmosd válasza vilmosd hozzászólására (») Ápr 3, 2012 /

bocs BLDC
(#) trudnai válasza n_yálastrubadúr hozzászólására (») Ápr 3, 2012 /

Mindenkeppen kell merned a poziciot, hogy most ezt szenzorokkal oldod meg, vagy a nem hajtott agon indukalt feszultseggel, ez mar reszlet kerdes. Ez alol csak a felporgetes (es leporgetes, ha van fekezo funkcioja is) kivetel. Ekkor nyitott hurokban hajtod meg a motort ameddig a visszacsatolo jelek megbizhatoan nem merhetoek, onnantol kezdve pedig zart hurokban.

A Microchip-nek van egy AppNote-ja (ill van tobb is), pl ez, ami eleg jol leirja a lenyeget:

AN857

UI: Nezd meg a kapcsolasi rajzot is a PDF-ben, forras kod is ott van azt is lehet tanulmanyozni, es ha nem tudsz Angolul akkor Ctrl+C -vel tedd be a Google forditoba, az is elegseges a megerteshez.
(#) n_yálastrubadúr hozzászólása Ápr 3, 2012 /

Köszönöm szépen nektek.. akkor majd nyálazom az oldalakat. Most egy rendelésem okán.. nem egy nagy kaland. Csak a nyelvi fogyatékosságaim végett: Ha pl adok egy regiszert mondjuk neve timer aztán ezt ütemezhetetem úgyis hogy több bájtos legyen azaz timer+1 timer+2 stb.. de megnéztem a watch-ban hogy ekkor a soron következő általam keresztelt regiszter címén foglal helyet. Hogyan lehet hogy ne írja felül a következő pl "stack" regisztrert. Azt próbáltam hogy a direktívában a 20h kezdőcímnél van az a nevezett timer és aztán csináltam egy cblock 25h foglalási kezdeményezést. De nem lepett meg hogy szintaktikai hibás lett. Mi ennek a módja, hogy ne írja felül?
(#) vilmosd válasza n_yálastrubadúr hozzászólására (») Ápr 3, 2012 /

1. ; **********  Valtozok definialasa     **********
  2. CBLOCK0x20    
  3. VARA          ; 8 bites szorzando 0x20 cimen
  4. VARB          ; 8 bites szorzo 0x21
  5. VARC          ; 8 bites szorzando 0x22 cimen
  6. VARD          ; 8 bites szorzo 0x23 cimen
  7. HIBYTE        ; 16 bites szorzat felso bajtja 0x24
  8. LOBYTE        ; 16 bites szorzat felso bajtja 0x25
  9. COUNT         ; hurok szamlalo 0x26
  10. ENDC
  11. ; ***********************************************
Valami ilyen modszerrel.
(#) Hp41C válasza n_yálastrubadúr hozzászólására (») Ápr 3, 2012 /

Szia!

Emígy is lehet:
  1. CBLOCK  0x20  
  2. Buffer:8          ; 8 byte-os buffer 0x20 címen
  3. VAR16:2         ; 16 bites változó 0x28 címen
  4. COUNT           ; hurok szamlalo 0x2A
  5. ENDC
(#) nyogo83 hozzászólása Ápr 4, 2012 /

Sziasztok!
Usb-s SPI programozót készülök rendelni(LPT-s programozó sajnos nem jó) és lenne egy kérdésem. Szükséges lenne hogy 95040-es epromot is tudjon kezelni, viszont kevés programozónál találtam feltüntetve ennek a támogatását. 25040-est szinte mindegyik támogatja és valahol találtam egy megjegyzést hogy gyakorlatilag a kettő az teljesen kompatibilis egymással.

A kérdésem az lenne hogy a 95xxx-es epromok kompatibilisek a 25xxx-el?
(#) menyus hozzászólása Ápr 6, 2012 /

Sziasztok!

Hobbi szinten "programozgatok" egyszerűbb dolgokat ASM ben, de most belefutottam relatíve egyszerű (már akinek ) bináris számtani műveletekbe amin elvérzek. Így ajánlották hogy ezeket az "egyszerű" számtani műveleteket (8 bit es kontrollerrel 16 - 32 bites számok osztása , szorzása..stb) C ben pár sorral meg lehet oldani, de a C t még főleg nem használtam. Most ismerkedem vele.

Mivel a számításokon kívül az ASM kódom egyébként tökéletesen működik, felmerült bennem hogy van e lehetőség egy eredendően ASM kódba C kódot rutinként beilleszteni és az ASM részből meghívni...? Csak hát ebben az esetben mit kezd az ASM compiler a C kóddal? Mert a project nyitásánál előre meg kell határozni a compilert, ami esetemben ha jól emlékszem az MPLAB integrált ASM fordítója (MPLAB toolsite..?). Tehát van a kétféle nyelvezet használatára lehetőség egy projecten belül? Ha igen hogyan?

Köszi
(#) vicsys válasza menyus hozzászólására (») Ápr 6, 2012 /

"Fordított" esetben semmi akadálya, de én még ilyenről nem hallottam, hogy C lenne egy asm-be ágyazva. Szerintem inkább az asm kódodat kéne bővíteni.
(#) Hp41C válasza menyus hozzászólására (») Ápr 6, 2012 /

Szia!

Assembly -hez a float könyvtár letölthető a Microchip oldaláról, az application notes között találod.

Egy ötlet: Írj egy kis programot, ami egy keresett számítást elvégez. Fordítsd le, nézd meg milyen kódot fordít. Float számítás - könyvtási eljárász fog hívni... Ezt meg lehet tenni a Te assembly programoddal is.
Következő: »»   232 / 1210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem