Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   1064 / 1319
(#) pjg válasza menyus hozzászólására (») Ápr 4, 2012 /

Találtam a gépemen egy Ilyent: Microchip MPLAB-C18 Compiler v1.00.iso 10 Mega. Átküldjem?
(#) menyus válasza El_Pinyo hozzászólására (») Ápr 4, 2012 /

Igen csak Hp41C írta hogy :
Idézet:
„...az ingyenes (egy idő múlva) elfelejt rendesen optimalizálni.”

ez nem gáz..? Gondolom ettől lesz nagyobb a program. Nem mintha nekem kicsi lenne egy 4 - 8 K s kontroller, még a 628A as is sok volt néha a 2K val...
(#) menyus válasza pjg hozzászólására (») Ápr 4, 2012 /

Hát ha nem gond.... köszönöm..! De ezt le lehet tölteni a Microchip - től is nem? Vagy az macerás? Regisztráció..stb..?
(#) icserny válasza menyus hozzászólására (») Ápr 4, 2012 /

Idézet:
„Ráadásul ha jól látom a 16 os és a 18 as szériához külön compilert kell venni..?”
Nem kell venni. Letöltöd a gyártó (Microchip) oldaláról, és használod. A letöltéshez ingyenes regisztráció kell.

Az ingyenes változat a próbaidő lejártával -O1 módban optimalizál, ami nemcsak a tanuláshoz, hanem sok gyakorlati alkalmazáshoz is megfelel.
(#) icserny válasza icserny hozzászólására (») Ápr 4, 2012 /

Idézet:
„pillanatnyilag lehet, hogy épp nem érhető el”
Most már elérhető...
(#) watt válasza menyus hozzászólására (») Ápr 4, 2012 /

Régebben csak vissza kellett állítani a dátumot...
(#) trudnai válasza pjg hozzászólására (») Ápr 4, 2012 /

Gyerekek, azert itt lehetoleg ne Warezoljatok!
(#) menyus válasza icserny hozzászólására (») Ápr 5, 2012 /

Köszönöm, rajta vagyok. Jelenleg éppen "lidi" cikkét olvasgatom. Naggyon jó! Mintha egyenesen nekem íródott volna.. Pont az olyan kezdő lámáknak való mint én. Ennél szájbarágósabban szerintem nem lehet ezt elmagyarázni. És az a párbeszéd stílus is teljesen jó amiben íródott, sokkal emberközelibbé teszi az egészet.

Lehet hogy egyes szakkönyvek jók, de azokkal az a baj hogy olyan emberek írták akiknek természetes sok olyan dolog ami egy kezdőnek nem. Ezért átugornak dolgokat vagy max csak utalás van valamire, konkrét info nincs. Így lehet tovább keresgélni. Ezért elveszik az ember a sok info között és csak összezavarodik. Pl. meg sem említenek alap dolgokat mert nekik "természetes" hogy ezt tudnia kel annak aki programozással akar foglalkozni. Így voltam a Kónya féle C könyvvel is, nekem (a teljesen 0 ról kezdőnek) kínai volt teljesen..Mindenesetre "icserny" által belinkelt forrás már eleve szimpatikusabb és összeszedettebb mint a Kónya féle könyv. Talán "lidi" cikkét és a "BRIAN W. KERNIGHAN & DENNIS M. RITCHIE: A C programozási nyelv" könyvben lévő infókat ötvözve sikerül megértenem a "C" nyelvet, és a "hátam mögé dobhatom" az ASM et.
(#) menyus válasza watt hozzászólására (») Ápr 5, 2012 /

Ezt meg sem hallottam, csak értettem... Köszi.De engem egyelőre a free verzió is bőven ki fog szolgálni, tekintve hogy max portokat fogok egyelőre billegteni LED ekkel..stb
(#) kissi válasza menyus hozzászólására (») Ápr 5, 2012 /

Ne felejtsd, hogy ezek nem szépirodalmi könyvek ! Nem egyszeri olvasás után fogod megérteni, hanem többszöri olvasás, próbálgatás és sok gondolkodás után alakul ki a megfelelő mélységű megértés ! Ha olvasod a fórumot, láthatod, hogy a nagyon profik is kérdeznek, mert mindig van "szívás", ami sokszor abból adódik, hogy az első elolvasás után nem jól érti meg az ember az infót, illetve elkerüli valami a figyelmét és ez téves működést eredményez ( az ERRATA-t most nem említem ). Nem biztos, hogy az a jó, ha most "készen kapod az anyagot", mert nem alakul ki a megfelelő gondolkodás, adatlap ismeret, amivel az egyéni gondjaidat majd meg tudod oldani!

Összességében csak annyit akartam mondani, hogy ne csüggedj, mert nem egyszerű ezt megérteni, sok ember ha meglátja, egyből el is fordul ezektől az ismeretektől!
További jó munkát !

Steve
(#) menyus válasza kissi hozzászólására (») Ápr 5, 2012 /

Köszönöm éppen ezen vagyok ezerrel...

De máris lenne egy kérdésem...van egy példaprogram lidi cikkében 16F877 re. Én ugyanezt a projectet csináltam meg csak 16F648A val mert ehhez van kész próbapanelem. Azon kívül hogy majd a GPIO kat át kell variálnom, a konfigurációs szavakat is máshogyan kell természetesen megadni. Kipuskáztam a "pic16f648a.H" fájlból a konfigurációs szavak megadási módjait, de mégsem fordul le a kód mert a configword sorokban hibákat jelez. Ez mitől van?

Ezt próbálgatnám:

1. #define _XTAL_FREQ 4000000
  2. #include <pic.h>
  3.  
  4. FOSC_INTOSCIO & WDTE_OFF & PWRTE_ON & MCLRE_OFF & BOREN_OFF & LVP_OFF & CPD_OFF & CP_OFF );
  5.  
  6. void main()
  7. {
  8.            unsigned char i;
  9.          
  10.            TRISB=0b00000000;    // PORTB minden lába kimenet
  11.          
  12.            ugorjunk_ide_vissza:
  13.          
  14.            i=i+1;
  15.            PORTB=i;
  16.  
  17.          
  18.            __delay_ms(100);
  19.  
  20.            goto ugorjunk_ide_vissza;
  21. }

A hibaüzenetek:

Idézet:
„Error [285] C:\Documents and Settings\x\Dokumentumok\PROJECT\CPROB\CPROB.c; 4.1 no identifier in declaration
Warning [374] C:\Documents and Settings\x\Dokumentumok\PROJECT\CPROB\CPROB.c; 4.1 missing basic type; int assumed
Error [314] C:\Documents and Settings\x\Dokumentumok\PROJECT\CPROB\CPROB.c; 4.1 ";" expected
Mit csinálok rosszul...?
(#) pjg válasza menyus hozzászólására (») Ápr 5, 2012 /

Ezt a "lidi" cikkét hol találom?

Levél ment!
(#) menyus válasza pjg hozzászólására (») Ápr 5, 2012 /

Szia!

Köszönöm megjött..!

Itt a cikk.
(#) pjg válasza menyus hozzászólására (») Ápr 5, 2012 /

Köszi.
(#) kissi válasza menyus hozzászólására (») Ápr 5, 2012 /

Itt lejjebb lévő sorokkal van probléma ( HITECH C-t nem használtam még ): a 314. sorban ";" hiányzik ( vagy úgy véli, hogy oda kell !) , a 285-ös sorban meg egy azonosító hiányzik!
Ezek a részek nem látszanak az idézett kódrészedben!

(remélem pjg levele nem ebben az ügyben ment ?!)
Steve
(#) pjg válasza kissi hozzászólására (») Ápr 5, 2012 /

Nem ebben. A C-t messziről ugatom. 0 szintű kezdő vagyok.
(#) p_istvan válasza menyus hozzászólására (») Ápr 5, 2012 /

Szervusz!
Rosszul puskázol! a 4. sor elejéről minthaha hiányozna valami... __CONFIG (
Ha komolyan gondolod, hogy C-ben programozol, akkor a "goto"-kat sűrgősen felejtsd el!
(#) menyus válasza kissi hozzászólására (») Ápr 5, 2012 /

Igen, valóban ez csak egy kód részlet. Köszi
(#) menyus válasza p_istvan hozzászólására (») Ápr 5, 2012 /

Jogos, köszönöm. Mentségemre legyen szólva hogy ez az első C vel való próbálkozásom, de a figyelmetlenségre valóban nincs mentségem...A "goto" a cikk eredeti szerzői szerint is kerülendő C ben, csak a könnyebb érthetőség kedvéért került bele ebbe a példakódba.
(#) menyus hozzászólása Ápr 5, 2012 /

Mivel ez pedig innentől (sőt talán eddig is..) nem ebbe a "haladó" topicba való téma, ezennel átköltözöm a nyűgjeimmel együtt a "kezdő" topicba.

Az eddigi segítséget pedig mindenkinek köszönöm !
(#) lidi válasza kissi hozzászólására (») Ápr 5, 2012 /

A cikk még a 9.70 -es forditóval készült, az új mplabban viszont 9.83 van. Frissítettem a konfig bitek elnevezéseit, mert sajnos megváltoztatták.
(#) menyus válasza lidi hozzászólására (») Ápr 5, 2012 /

Nálam valóban a " __CONFIG (" hiányzott a boldogsághoz, a konfig bitek elnevezéseit átírtam az F648A nak megfelelően és működik a dolog. Csak még nem látom át mi hogyan van a kódban...
(#) vilmosd válasza menyus hozzászólására (») Ápr 5, 2012 /

Meg kellene probalni az uj XC forditot. Mondjuk en nem probaltam, de elvileg a Hitech alapjaira epul. Talan ebben nem fogjak havonta atnevezni a header allomanyokat. MPLAB XC.
(#) menyus válasza vilmosd hozzászólására (») Ápr 5, 2012 /

Ó, hát nekem egyelőre a header állományokkal van a legkevesebb problémám ...Bár csak az lenne amit nem értek.. De kipróbálom mert még nem volt időm a Hitech et sem megszokni reggel óta. Reggel fel is rakom próbálól ezt az XC -t . Ehhez le kell majd szednem a hitech et? Vagy nem vesznek össze egymással..?
(#) vilmosd válasza menyus hozzászólására (») Ápr 5, 2012 /

Miert vesznenek ossze? Masik fordito, es telepites utan beepul a MPLAB ala. A Project-nel ki tudod valasztani a XC8 Toolsweet-et. Es gyi.
(#) _vl_ válasza vilmosd hozzászólására (») Ápr 5, 2012 /

Én kipróbáltam, az új MPLAB X-szel. Linuxon. Nagyon jó. És végre nem kell neki win...
(#) vilmosd válasza _vl_ hozzászólására (») Ápr 5, 2012 /

En vinfo$ alatt dolgozok es sima MPLAB alatt, de meg erre a XC-re nem fanyalodtam ra. Nalam most a CCS dolgozik. Majd ha lesz egy kis idom en is kiprobalom, hatha atszokok erre.
(#) icserny válasza _vl_ hozzászólására (») Ápr 6, 2012 /

C18 már korábban is volt Linuxhoz, a HiTech C-ről nem is szólva.

A mostani XC8-ban inkább az tűnik új vívmánynak, hogy megszünteti a 8-bitesek közötti mesterséges határt (nincs külön PIC18 és PIC16 fordító, ha jól értem a gyártó honlapján az ismertetőt). Lassan utolérik a JAL-t...
(#) menyus válasza vilmosd hozzászólására (») Ápr 6, 2012 /

Köszi, akkor kipróbálom. Végül is ha elvannak egymás mellett sok vizet nem zavarnak, és azt használom majd amelyik jobban tetszik. Meg gyorsabb! Mert azt eleve észrevettem hogy a Hitech fordító lényegesen lassabb mint ha ASM et al fordítanék az MPLAB. Pl az a pár soros portbillegetős példakód amit lejjebb beszúrtam van higy 5 - 10 sec alatt fordul le. Akkor egy nagyobb programnál ezek akár hosszú percek is lehetnek ebből kiindulva. Ez természetes jelenség? Mondjuk ez én gépem eleve nem egy schumacher de szokatlan ez a lassúság. De ha a C fordítók ilyenek akkor megszeretem így..
(#) potyo válasza menyus hozzászólására (») Ápr 6, 2012 /

C fordítók ilyenek. C18 is elég sokáig fordítja a TCPIP stack-et, C32 szintén. Szerencsére van olyan a C fordítókban, hogy csak amit változtattál, azt fordítja újra, így nem kell az összes forrásfájlt újrafordítani minden apróság miatt. Mondjuk ez viszont az optimalizálásnak ad egy pofont, mert a Hitech tudtommal tud olyasmit is, hogy az egész projektre optimalizál, nem csak forrásfájlonként, akkor pedig elképzelhető, hogy az egészet valamilyen szinten újra kell fordítani. De ez úgyse érint, mert ez csak fizetős verzióban van
Következő: »»   1064 / 1319
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem