Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádióamatőrök topikja
Lapozás: OK   30 / 252
(#) Antennaman válasza bodgabo hozzászólására (») Márc 25, 2012 /
 
Szia Druszám!
Úgy látom a lehető legjobb úton jársz a Rádióamatőrködés varázsának megízlelésében. Sok sikert a barkácsolgatásokhoz és a vizsgához, külön a MORSE vizsgához is! Üdv. Gábor
(#) bodgabo válasza Antennaman hozzászólására (») Márc 26, 2012 /
 
Köszönöm a biztatást, sajnos elég lassan haladok a család és egyéb teendőim mellett, de azért haladok.
A fene gondolta, hogy a morzét venni sokkal nehezebb, mint adni. Nem tudom, jó-e az a módszer, hogy egyből -viszonylag- gyors (12-14 wpm) sebességgel gyakorlok, és csak akkor veszek új karaktereket, ha az eddigiekkel hibátlanul megy a vétel és az adás is?
Ja a CWPlayer nevű programmal tanulok, nagyon jónak tartom.
(#) Antennaman válasza bodgabo hozzászólására (») Márc 26, 2012 /
 
Szerintem ez így jó. Az lenne az igazi, ha lenne egy tanuló társad és egymásnak adnátok. Vagy az adósodat rögzítenéd és vissza hallgatnád. Persze több jó módszer is létezik. Jó lenne még a kezdetekben a helyes billentyű tartást és a csuklóból adást megtanulnod mert azzal nem görcsös fárasztó a távirat leadása hanem könnyed. Nem mered ki a kezed egy perc adás után.
(#) Rumcájsz válasza bodgabo hozzászólására (») Márc 27, 2012 /
 
Kedves Barátom!
Igazán örömmel olvastam az írásod és örülök hogy kedved, kitartásod van hogy levizsgázz, rádióengedélyt kapj és az RH rádióamatőrök hobbiját végezd! Most ne haragudj meg, de én egyszer valakinek úgy jellemeztem az autodidakta módon rádióamatőrökké váló embereket, hogy talán 10ezer emberből 1 akad ilyen. Az is "génhibás" és valami "ismeretlen" betegségben szenved, ami nagyrészt gyógyíthatatlan. Ezt az ismeretlen betegséget nevezhetjük sávzajnak vagy morzejeleknek.
Munkádhoz az ismeretek megszerzéséhez kitartást és sok sikert kívánok!
Remélem hamarosan az RH sávokban találkozunk !
(#) bodgabo válasza Rumcájsz hozzászólására (») Márc 27, 2012 /
 
Köszönöm a biztatást, nem te vagy az első, aki "furcsának" talál engem. Tény, hogy gyakran nem szokványos dolgokat művelek. Én részben kihívásként, részben pedig önmagam megvalósításaként élem meg a tanulást és a kis műhelyemben való alkotást. Az elkészült berendezésekkel pedig csakis magamnak bizonyítok és saját örömömre használom őket (talán ezért nem gazdagodtam még meg belőlük?). Most ez a rádiózás van soron, már a most rengeteget tanultam az épülő kis rádiómmal, hát még ha üzemelni is fog, és -miután megszerzem az engedélyt- forgalmazni is fogok.
(#) Rumcájsz válasza bodgabo hozzászólására (») Márc 29, 2012 /
 
Sok sikert!
(#) Antennaman válasza bodgabo hozzászólására (») Márc 29, 2012 /
 
Szia Gabo!
Szerintem azok az ember társaink kik előtt nem nyílik ki ez a világ (az éter a sávzajával) ők ennyivel szegényebbek és persze erről nem is tudnak. Van, hogy minket csodabogaraknak tartanak, különös képen a MORSE jelek ismerete ami a hétköznapi embereknek érthetetlen, bár akár ki meg tudja tanulni (kitartással) még érdekesebbé teszi ezt a tevékenységet. Részemről biztatlak és drukkolok neked, hogy menjen a tanulás!
(#) Antennaman hozzászólása Ápr 1, 2012 /
 
Megint érdekes vagyis jó a terjedés a felső sávokon. 5Wattal este 20m-en Egy USA és egy Japán szintén 5Wattos állomással QSO-ztam napközben meg 500 mili Watt teljesítménnyel egy Francia QRP-ssel. 28MHz-n meg egész nap közép Amerikai állomások nyüzsögtek. LU5FZ; CX7CO stb.
(#) szendi001 válasza Antennaman hozzászólására (») Ápr 1, 2012 /
 
Én is hallom FT-250 5 méter drót, 3,5 7 14 és 21-en is hallottam állomást jellemzően géptávírót vizsgáltam. HA6/HA1DLX/p Gyöngyös
(#) satlokk válasza Antennaman hozzászólására (») Ápr 1, 2012 /
 
Szia!
Igen az utóbbi napokban esténként is jó a terjedés a felső sávokon főleg 14mhz-n,csinálgatam is pár Qso-t.Ma meg az SSTV-t próbálgatam elég kezdetleges módszerrel,sikerült egy pár összekötetés,a legtávolabbi egy UA0-s volt.
(#) Antennaman válasza satlokk hozzászólására (») Ápr 4, 2012 /
 
Térerő indikálás végett egy Ge diódával egy kb. 100uA-es alapműszert akasztottam a 40m-es hurok antennámra. Még a fejhallgatón is jött egy Török AM BC állomás.
(#) szendi001 válasza Antennaman hozzászólására (») Ápr 5, 2012 /
 
Biztos hogy nem földhurkot mérsz? Ez nem semmi, fekszik a mutató.
(#) Antennaman válasza szendi001 hozzászólására (») Ápr 5, 2012 /
 
Próbáltam földeléssel és anélkül is, nem volt változás.
(#) satlokk válasza Antennaman hozzászólására (») Ápr 6, 2012 /
 
Gratula
(#) satlokk válasza satlokk hozzászólására (») Ápr 6, 2012 /
 
Sajnos most már egy kicsit alább hagyott a jó terjedés,sajnos.
(#) pucuka válasza satlokk hozzászólására (») Ápr 6, 2012 /
 
Mért mondod? A rádiós fali órám most tért észhez az időátállás óta, mert megjavult a terjedés, igaz ez 77,5 kHz.
Esett eső, javult a föld vezetőképessége, javult a földfelszíni hullámterjedés.
(#) Antennaman válasza satlokk hozzászólására (») Ápr 6, 2012 /
 
Akkor ezek szerint alábbhagyott a DX terjedés a felső sávokban. Azért hétvégén a lányok öntözése mellett be-be figyelgethetünk. Gondoltam kitelepülésre is a tisztább vétel végett, de elég vacaknak írják a várható WX-et.
(#) Class-A-. hozzászólása Ápr 6, 2012 /
 
Szevasztok! . Az lenne a kérdésem,-hogyan tudok négy antennát össze kötni FM 88-108 Mhz re. Ez DX vételre kellene. - A másik nagyon fontos kérdésem,.- négy db dipólt össze kötni ,vertikálisan,hogy 50 ohm legyen az impedanciája,88-108 mhz re. - Köszönöm a választ.
(#) szendi001 válasza Class-A-. hozzászólására (») Ápr 6, 2012 /
 
Elvileg illesztő koax darabokkal tudnál, de nem ilyen széles sávban. Erre a feladatra Yagi antenna lenne célszerűen irányba forgatva, de azt is széles sávra kellene méretezni vastag anyagból, pl 3/4"rézcső tagokkal. Javaslatom ez utóbbi lenne, sávközépre méretezve, kézzel forgatva egy állványcsövön, polarizáció helyes kiválasztásával.
(#) satlokk válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 6, 2012 /
 
De az éterben éjszakánként nem ezt tapasztalom,sajnos,igaz ez nálam értendők.
(#) satlokk válasza Antennaman hozzászólására (») Ápr 6, 2012 /
 
Azért remélem nem lesz annyira rossz idő.És újra megjavul a terjedés is.
(#) Gafly válasza szendi001 hozzászólására (») Ápr 6, 2012 /
 
Valamint boltja van ahol lehet venni, itt meg külön topic-ja...
(#) pucuka válasza Class-A-. hozzászólására (») Ápr 6, 2012 /
 
Kettőt - kettőt párhuzamosan, és ezeket sorosan. Csak a fázisokra kell figyelni. Hasonlóan a Lepke antennához. A négy függőleges dipólt lamda negyed hosszú tápvonallal lehet összekötni, szintén az előbbi módszer szerint.
De ez a kérdésed inkább az antennás topikba lenne való. Azért elvárható tőled, hogy kérdésedet a megfelelő topikba tedd fel
(#) Antennaman hozzászólása Ápr 7, 2012 /
 
Hogy maradjunk a rádióamatőr témánál: készítettem ma egy kísérleti "Z" Match antenna hangolókát, mely elvileg átfogja az összes RH. amatőr sávot vagyis egy 50 Ohmos koax kimenetű rádióhoz ezen a tartományon szimmetrikus tápvonalas dipólust képes illeszteni. Az antenna könyvben erről is találtam fejezetet a hangolt szimmetrikus tápvonalakról és a többsávos szimmetrikus dipólokról. Hát ez is egy érdekes kísérleti lehetőség. Mivel kinn eső esett, így csak az asztalon egy 300 Ohmos ellenállással zártam le, a bemenetére pedig az MFJ 249-et csatlakoztattam mint szignál generátor és mérőhíd. Ja ! Az eső a kitelepülős antenna megoldásra vonatkozott 1,8--21 MHz-ig jól lehetett illeszteni ,ár 28 MHz-n nagy volt a szerelési kapacitás és a kezem közelsége...
(#) satlokk válasza Antennaman hozzászólására (») Ápr 7, 2012 /
 
Érdekes megoldás és szerintem használható is ha nem provizórikusan van elkészítve.Gratulálok és soksikert az élőben való kipróbáláshoz is,az eredményre kiváncsi leszek./Hát igen kinek gyári MFJ-e van kérem!/
(#) szendi001 válasza satlokk hozzászólására (») Ápr 8, 2012 /
 
Annyi a baja , hogy át kell vizzi a teljes teljesítményt a vason. 100 W alatt tökéletes lehet.
(#) satlokk válasza szendi001 hozzászólására (») Ápr 8, 2012 /
 
Szerintem csak 100w alattira gondolta elkészíteni.
(#) Antennaman válasza satlokk hozzászólására (») Ápr 8, 2012 /
 
Igen, csak szép lassan haladok vele. Ma egy deszka-modell alaplapot és előlapot fúrtam -faragtam és rögzítettem a kondenzátorokat és a toroid trafót. Ez a T157-es vasmag úgy tudom, kényelmesen bír 300Wattot, de nálam sokszor csak 300miliWatt a Power, max. 5 Watt. Ha minden jól megy ma este meglesz a hátlap is a csatlakozókkal. Üdv. nektek!
(#) Antennaman hozzászólása Ápr 8, 2012 /
 
Ma addig jutottam, hogy mechanikailag össze állítottam a kis hangolót. Talán holnap locsolkodás után következhet a forrasztás és próba élesben. Egyébként a képen látható forgó kondenzátorokat lomtalanításkor mentettem ki kidobott rádiókból.
(#) satlokk válasza Antennaman hozzászólására (») Ápr 8, 2012 /
 
Elég jól fog ki nézni!A végeredmény már nagyon várom.Jelenleg 10mhz-n elég jó terjedés van,csináltam is két japánt,nagyon szépen szóltak,az egyik pedig csak Qrp volt!Üdv!/ahogy látom van sok felesleges nyáklemezed is.bocsi!/
Következő: »»   30 / 252
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem