Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni:
Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel.
Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek.
Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Mint Mályi kolléga írta, ez egy biztonsági trafó. Köss a szekunderre 24V-ot, és mérd meg, mik lesznek a primer tekercsvégeken, így kitalálod mely végek adják a 230V-os bemenetet. Ha kevésnek találod, akkor 48(36)V-os a trafó.(mármint a szekundere).
Sziasztok! Bocs ha butaságot kérdezek, de szeretném tudni hogy a trafólemez konkrétan miféle vas? Van valamilyen besorolási száma az anyagának vagy valami spec. neve a lemeznek?
Szia! Csak nagyon pongyolán: Si (szilicium) ötvözésű (tán 0.3%-os, nem emlékszem), a dinamó lemez (motorokhoz) kicsit alacsonyabb Si tartalmú. De már rég óta mindenféle egyéb (Al, Ni, Co, Ti, stb)ötvözésű lemezt is gyártanak, meg speciálisan irány-hengerelt is van. Ilyen a Hypersil pl. Tán nézd meg az Ochmat-(Sárközy)könyvben. Az enyém most 200km-re van. Egyik oldalát szigetelik a vas-zárlat kiküszöbölésére.
Ebből már 800W simán lejön. Mekkora az ablak? (Belefér-e a drót ekkora teljesítményhez?)
Köszönöm a kimerítő választ. Gondoltam hogy spéci anyag. Üdv: Gy.
Még annyit (az előbb már nem tudtam hozzátenni): a régi fajta lemezek 0.8-0.9(1)T, gerjesztéshez készültek(ennyit bírnak nagyobb veszteség/hő/ nélkül). A dinamó-lemezek 0.6-0.8T. A spéci (újabb) 1.2-1.7(2!)T-t is bír. Általában a szalag-vasak ( "U-U"metszett, köszörült; vagy toroid) jobbak (1.2-1.7T). Pl. kiesztergált motor-állórészből nagyon jó toroid trafó készíthető (kisebb helyigényű, mint a kocka), de kisebb gerjesztésre kell méretezni.
Ez nekem már óhéber kár belém a fáradságod .Mindettől függetlenül köszönöm hogy próbálsz útbaigazítani! Van egy acélszalag aminek a mérete 0.63x90mm a besorolása? neve?St2K50 nagyon hasonlít a trafólemezre de ezek szerint köszönőviszonyban sincs vele.
Ez biztos hogy nem hálózati trafó volt, ahhoz kellene lenni egy 15, de inkább 20-30 ohm-nál nagyobb ellenállású tekercsnek is. A tekercsvégek megfelelő összekötésével lehet hogy használható lenne a hálózatra is, kérdés hogy a sorok közti szigetelés elégséges-e hozzá. Egyetlen réteg trafópapírra nem bíznám rá az életem.
A képen a trafó túlsó oldalán is láthatóak csavaros kötések. Nem azok a primerek?
Sziasztok!
Bocs a számotokra egyszerű kérdésért, kisebb vita után elbizonytalanodtam. Szóval arról lenne szó, hogyha negatív feszültséget szeretnék kapni egy transzformátor után, akkor a greatz hidra az egyenirányított feszt ellentétesen kötöm be? Ez így ok? Egy pl. 7905-nek mindig ilyen negatív feszt kell kapnia? Az utolsó kérdésem pedig, hogy a szimmetrikus táphoz mindig szimmetrikus trafó szükséges és ennek a trafónak a két tekercsének a szinuszhulláma tökéletesen megegyezik? Tehát ha szkópot kötnék a két tekercsre, akkor a két szinuszhullám fedné egymást? Köszönöm az eligazítást
Kérdéseddel eltalálhattad volna a megfelelő topikot, ez nem az. Valamelyik tápegységes topikban kellett volna feltenned a kérdésed, bár lehet, hogy azokat elolvasva a választ is megtaláltad volna.
A greatz hídra nem az egyenirányított feszt kötöd be, az adja az egyenirányított feszt. Ha a + kimenetét kötöd testre, akkor ehhez képest negatív feszültséged lesz, és használhatod a 7905 -öt. Szimmetrikus tápfeszt középleágazásos trafóval, és greatzal tudsz legegyszerűbben készíteni, ilyenkor a test a trafó közepe, és a pozitív táp a greatz pozitív, a negatív tápfesz a greatz negatív kimenete. A szkópon a két színusz hullám formája megegyezik, de ellentétes fázisú. Kétsugaras szkópon nézve az egyik színusz felfelé, a másik lefelé haladva kezdődik, a nulla vonalhoz képest. (amolyan szép fonott kalács minta adódik)
Azok a szekunderek mert sokkal vastagabbak a vezetékek. 3 kivezetés van összesen.
Ge Lee: Majd azt a traót áttekerem szerintem.
Adj a vastag (szekunder) kivezetésekre 6 (12, 24)V-ot, és mérj a többin feszt, mindjárt kiderül az áttétel, és hogy mely végek mik. :yes:
A 2-6-ra kösd a hálózatot. Ez az ellenállás nem egyáltalán nem kicsi egy ekkora trafónál.
Szia!
Szánom-bánom bűneimet, de azért nagy szépen köszönöm! Azzal tökéletesen tisztában voltam (csak sz*rul fogalmazok), hogy a greatz irányít egyen , de én az utána következő áramköri elemek bekötési metódusát fordítottam meg elméletben.
Sziasztok.
Akkor a végén fel adtam a nagy trafós variációt mivel sehogyan sem sikerült fel tekercselnem, az ablak mértet mindig kicsinek bizonyult....Akkor sikerült fel tekercselnem ha a soronkénti szigetelés ki hagytam,ám ez nem járt sikerrel mert valahol menet zárlat lett és üresjáraton 1A fogyasztott. (Rá untam a végére ) Akkor eszembe jutott hogy nekem van a padláson 1 régi csöves rádióm és abban a trafó az jó. Ki termeltem a trafót szétkaptam és ahogy méregetem kb 100W-os(9,5cm2 keresztmetszetű a mag)... Arra jutottam hogy ez jó lesz legfelyebb kettőt csinálok, vagy hármat... Az első problémám az volt hogy a drót csak 0,34mm vastag...ami csak nagyon nagy jó indulattal 70w-os inkább 60w.Akkor jött az az ötlet hogy csinálok 3 trafót mivel a csöves rádió készletem elég szép darab és szinte mindben ugyan az a trafó van. Párhuzamosítom őket és kész.(Jó ötlet?) A másik az hogy 1250 menetre jött ki nekem.(új cséve test,+ gyárilag a primer volt legfelül, nálam legalul. )Kell le tekernem? Mert hát ugye a szekunder tekercsek is foglalnak elég sok helyet. És az ért volt olyan hosszú. Egyébként a trafó működik úgyhogy csak a primer van feltekerve 35mA fogyaszt, (Szerintem kicsit sok) A belső ellenálása 50Ohm.
Előzetes saccolás szerint kb. 650VA-nyi drót belefér az ablakba (B=1T, J=2.55A/mm2). Ennél lehet kissé durvábban méretezni erősítőhöz.
Ez cséve nélküli méret (55x20)?
Kerested az St2K50 anyag jellemzőit valahol? Bár vastag (0.63!), láttam ilyen vastagságú lemezt (nagy gépekben), de akkor még ott van a vas-szigetelés problémája! Amúgy milyen hosszú van belőle? Miként hasonlít trafó lemezre (hajtáskor ropog, felülete bevonatos)?
Szia! Valami világítás kéne! Rádió hálózati trafóknál az anódfesz. tekercs szokott kívül lenni (amihez a 0.34 kicsit vastag, de lehet). Mihez (mekkora vashoz) jött ki 1250 menet? Mekkora vason, hány menet, mennyire szoros a vas? A 35mA, kb 8% drop; ilyen trafónál még elfogadható (laza vasalás, tekercselés). Mekkora az az ablak, amibe mekkora teljesítmény nem akart beleférni? Az 500 Ohmot mivel (miként) mérted?
Sziasztok!
Van egy trafóm amely 2× 29V ad le. Ennek a feszültségét szeretném növelni 34V-ra. Ha van hely még a trafón akkor a meglévő tekercsre lehet még rátekerni? kadarist: Jó lett a trafó. A 2 és a 6 volt a 230V-os primer tekercs
50 Ohm nem 500.
Amire sehogyan sem tudtam rá tekercselni az ami a képen van de csak kb 65mm vettem belőle nem az összeset(75mm) A rádió hálózati trafóján volt három fajta drót: Primer a 0.34mm 1250menet, egy sor 1mm-es. meg egy nagyon vékony legalul az lehet akkor az anód de én csak a primert tekertem át egy másik csévére. A vas méretei szintén azok amik a képen van(A régi jugoszlávia úgy néz ki hogy nagyon szabványosított, 8 trafóból mindegyik ilyen vas ) Csak lyukas. 35mm vastag lett, gyári méret(a csévém vastagabb mint a gyári). A mag olyan szoros mint gyárilag volt... kicsit lehet még szorosabb
Ha van hely természetesen lehet rátekerni.
Mi lett 35mm vastag? A csévéd miért vastagabb mint a gyári? A lyukast úgy érted, hogy csavarokkal volt összefogva? Az nem számít.
Ilyenkor a rajtalévő szekunder tekercset teljesen le kell tekernem ha jól tudom.Vagy tévedek?
Nem vagyok benne biztos hogy hívják, de aszt hiszem hogy azt hívják pakett vastagságnak(a képen a "b" betű). Nem sokkal vastagabb a gyári 1,2mm az enyém 1,4mm.
A lyukat azt úgy értettem.
Nem vékony sor szigetelő a két tekercs sorszigetelővel elválasztva. Mielőtt szétszeded 10 menetet fűzzél át mérd meg hány voltott jelent így kitudod számolni hány menet kell.
Rendben,köszi a tanácsot.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |